Kaalikääryleiden makoisa kasvistäyte syntyy linsseistä ja sienistä. Kun täyte on jo kääriessä kypsä, kääryleitä ei tarvitse paahtaa pitkään ja ne säilyvät raikkaan vihreinä.
Kaunis savoijinkaali eli kurttukaali on muiden kaalien tapaan parhaillaan sesongissa. Sen lehdet muodostavat ilmavan ja löysemmän kerän kuin muiden kaalien ja lehdet ovat syvillä rypyillä, siitä kaalin nimikin tulee.
Savoijinkaali sopii loistavasti kaalikääryleisiin, sillä sen lehdet ovat pehmeitä ja taipuisia jo hyvin lyhyen ryöppäyksen jälkeen. Lehtiin voi kääräistä perinteisen kaalikääryletäytteen, tai kokeilla oheisen ohjeen sienillä rikastettua kasvistäytettä.
Täytteeseen raastetaan muutama porkkana tai pala juuriselleriä ja hienonnetaan puolikas purjo. Noin litra sieniä, esimerkiksi suppilovahveroita, paistetaan täytteen joukkoon. Proteiini tulee kääryleisiin punaisista linsseistä. Kääryleet kypsennetään uunivuoassa valkoviinillä, sienillä ja laakerinlehdillä maustetussa kasvisliemessä.
Kasviskaalikääryleet
Ainekset
Työvaiheet
-
Koverra kaalista kanta veitsellä ja erottele lehdet varovasti toisistaan. Ota sivuun 10 isoa ehjää lehteä. Hienonna loppu kaali ja kanta täytettä varten.
-
Ryöppää isoja kaalinlehtiä muutama kerrallaan suolalla maustetussa vedessä (2 tl suolaa/2 l vettä), noin 2 minuuttia. Nosta lehdet kulhoon jääveteen tai jäähdytä siivilässä juoksevan kylmän veden alla. Ota 1 litra keitinvettä talteen ja keitä siinä linssejä pakkauksen ohjeen mukainen aika. Valuta.
-
Kuori ja raasta juurekset, hienonna purjo ja pilko sienet. Paista juureksia, purjoa ja kaalia isossa paistinpannussa öljyssä 5 minuuttia. Lisää sienet ja paista vielä 5–8 minuuttia niin, että sienistä irronnut neste haihtuu. Lisää siirappi ja mausteet. Paista vielä 5 minuuttia. Sekoita paistos linssien joukkoon.
-
Levitä kaalinlehdet työpöydälle. Ohenna lehtiruoti veitsellä tai pehmennä sitä kaulimella.
-
Lusikoi täyte lehdille ja rullaa kääryleiksi. Laita uunivuokaan saumapuoli alaspäin.
-
Kuumenna uuni 180 asteeseen. Yhdistä liemen aineet kattilassa ja keitä 5 minuuttia. Kaada kuuma liemi vuokaan kääryleiden päälle. Peitä foliolla ja kypsennä uunissa 30 minuuttia. Ota folio pois, lusikoi lientä vuoasta kääryleiden päälle ja kypsennä vielä 15–20 minuuttia. Valele lientä kääryleille pari kertaa kypsennyksen aikana.