Lohiwellington vaatii hieman työtä ja aikaa, mutta palkitsee tekijänsä. Näyttävä annos sopii syksyn ja talven juhlapyhiin.
Lohi-wellington
Ainekset
Työvaiheet
-
Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan ja pidä jääkaapissa kaulimiseen saakka.
-
Viipaloi herkkusienet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Valuta linssit.
-
Laita kuivatut sienet kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Anna sienten pehmentyä 15 minuuttia. Valuta liotetut sienet huolellisesti.
-
Paista herkkusienet isossa pannussa voissa (25 g) kahdessa erässä kauniin ruskeiksi.
-
Laita kaikki sienet pannulle, mukaan lukien liottamasi kuivatut sienet, ja nosta lieden lämpöä. Lisää loppu voi (50 g), sipuli ja valkosipuli sekä timjami. Paista noin 10 minuuttia, kunnes sienistä ei enää irtoa nestettä. Mausta suolalla. Anna jäähtyä 10 minuuttia.
-
Laita sieniseos monitoimikoneen kulhoon ja hienonna rouheaksi. Voit myös hienontaa sienet veitsellä.
-
Valuta sienistä tarvittaessa ylimääräinen neste pois ja sekoita linssit sienten joukkoon.
-
Leikkaa kalafilee leveyssuunnassa puoliksi. Nosta palat lihapuolet päällekkäin niin, että ne muodostavat yhtenäisen palan.
-
Leikkaa muovikelmusta kolme pitkää palaa ja laita ne limittäin työtasolle. Asettele norilevyt muovikelmun päälle limittäin isoksi neliöksi (35 cm x 35 cm). Levitä sieniseos norin päälle.
-
Nosta kalapala sieniseoksen keskelle. Käännä muovikelmun avulla norilevyt kalan päälle ja toista sama toiselta reunalta. Käännä päädyt tiukasti ja tee napakka paketti. Laita kala jääkaappiin vähintään 4 tunniksi tai yön yli. Voit tehdä wellingtonin edellisenä päivänä tähän saakka valmiiksi.
-
Vatkaa kananmuna ja keltuainen keskenään. Kauli voitaikina isoksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
-
Poista muovikelmu ja nosta kala keskelle voitaikinaa. Sivele taikinan reunat kananmunalla ja käännä taikina kalan päälle. Painele reunat tiukasti kiinni toisiinsa ja leikkaa ylimääräinen taikina pois. Sivele wellington kananmunalla ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.
-
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sivele wellington kananmunalla vielä kerran. Tee terävällä veitsellä muutama viilto taikinan pintaan.
-
Paista uunissa 20–25 minuuttia, kunnes taikina on kauniin ruskea ja kalan sisälämpötila mitattuna noin 48 astetta. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoamista. Tarjoa lisäksi hölskytyskurkkuja.
Vinkki Myös säilötyt tai kypsiksi keitetyt belugalinssit sopivat täytteeseen. Voit käyttää wellingtoniin merikirjolohen sijaan myös lohifileetä.