
Kotimainen riista on vastuullinen vaihtoehto joulupöytään. Glögi-mausteissa ryydittynyt hirvipaisti maistuu joululta. Resepti onnistuu myös naudanpaistista.
Hirven routapaisti glögiliemessä
Ainekset
Työvaiheet
- Kuumenna uuni 80-asteiseksi. Laita jäinen paisti uunipellille uunin alatasolle. Kypsennä paistia pari tuntia tai niin kauan, että saat työnnettyä sisälämpömittarin paistin keskelle. Jatka kypsennystä, kunnes sisälämpö on 62 astetta. Paistin kypsyminen vie noin 8–10 tuntia.
- Kiehauta glögi ja vesi isossa kattilassa. Pilko joukkoon inkivääri ja valkosipulinkynnet. Lisää glögiin myös mausteet.
- Upota kypsä paisti kuumaan liemeen. Peitä kattila kannella ja anna liemen jäähtyä. Nosta kattila viileään maustumaan vuorokaudeksi tai kahdeksi.
- Nosta liha liemestä. Kuivaa pinta ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Ripottele pinnalle sormisuolaa.
- Ota lientä talteen kermakastiketta varten. Tarjoa liha mustaherukkahillon ja kastikkeen kera.
Kermakastike
Ainekset
Työvaiheet
- Siivilöi puoli litraa hirven keitinlientä kattilaan. Kuumenna liemi.
- Sekoita kerman joukkoon jauhot tasaiseksi suurukseksi. Lisää suurus ohuena nauhana samalla sekoittaen liemeen.
- Hauduta 15 minuuttia. Maista ja lisää suolaa maun mukaan.
Vinkki! Tee kerralla kastiketta tupla-annos, jos pöydän ympärillä on reilummin porukkaa.
Glögi-mustaherukkahillo
Ainekset
Työvaiheet
- Kuumenna glögi ja puolisulaneet marjat kattilassa.
- Sekoita hillosokeri höyryävään seokseen. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä poreillen 10 minuuttia välillä sekoittaen.
- Tarjoile jäähtynyt hillo hirven tai juustoleipien kanssa.
Vinkki! Jos haluat lisää joulun makua, lisää joukkoon hautumaan pari tähtianista.