Alkupalapöytään on katettu lohirullia, punajuurisiikaa, marinoitua tofua ja helppotekoista perunalunta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
6–12
30 min + 6–8 t
Helppo
Graavisiika ja piparjuuripunajuuri
Ainesosat
600
g
siikafileetä
2
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
valkopippuria myllystä
Päälle
2
punajuurta
2
rkl
piparjuuritahnaa
1
rkl
väkiviinaetikkaa
1
rkl
öljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
persiljaa
Vaiheet
- Pyyhi siikafileiden pinta paperilla. Nypi pois mahdolliset ruodot. Ripottele päälle suola, sokeri ja pippuri.
- Nosta fileet päällekkäin lihapuoli vastakkain. Kääri tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin suolaantumaan yön yli.
- Kuori ja raasta punajuuret. Lisää joukkoon piparjuuritahna, etikka, öljy, sokeri ja suola. Sekoita raaste. Anna vetäytyä vähintään muutama tunti.
- Pyyhi fileistä suola ja mausteet. Leikkaa kala tarjolle ohuiksi graaviviipaleiksi. Lisää pinnalle punajuuriraastetta ja silputtua persiljaa.
Puikulalumi
Ainesosat
1
kg
puikulaperunoita
Vaiheet
- Kuori ja keitä puikulaperunat kypsiksi suolatussa vedessä. Valuta ja paina lumeksi perunapusertimen avulla.
Vinkki! Puikulalumi maistuu lisukkeena sellaisenaan. Joukkoon voi myös hienontaa kuivattuja suppilovahveroita ja lisätä nokareen voita.
Inkivääri-lohirullat
Ainesosat
600
g
lohifileetä
1½
tl
karkeaa merisuolaa
1
prk (200 g)
maustamatonta tuorejuustoa
1
rkl
inkivääritahnaa
1½
dl
ruohosipulisilppua
Vaiheet
- Pyyhi lohifileen pinta ja nypi pois mahdolliset ruodot. Ripottele päälle suola. Anna kalan maustua huoneenlämmössä puoli tuntia.
- Notkista sillä välin tuorejuusto ja sekoita joukkoon inkivääritahna. Silppua ruohosipuli.
- Pyyhi lohen päältä suola. Leikkaa filee graavikalan tyyliin ohuiksi viipaleiksi.
- Levitä noin 60 cm pitkä tuorekelmun pala työpöydälle. Levitä lohipalat limittäin kelmulle suorakaiteen muotoon noin 40 x 25 cm:n levyksi. Levitä päälle tuorejuusto ja ruohosipuli.
- Kääri levy pitkältä sivulta alkaen tiiviille rullalle kääretortun tapaan. Kääri tuorekelmu tiukasti kalarullan ympäri. Pakasta rulla.
- Ota lohirulla pakastimesta. Sulata noin 15 minuuttia ja leikkaa terävällä veitsellä annoskiekoiksi. Nosta palat tarjolle ja koristele ruohosipulilla.
Vinkki! Kääri rulla pakastimeen jo viikkoa ennen aattoa.
Marinoitu kylmäsavutofu
Ainesosat
1
pkt (300 g)
kylmäsavutofua
1
punasipuli
1
porkkana
½
appelsiinin kuori
3
laakerinlehteä
1
appelsiinin mehu
¾
dl
väkiviinaetikkaa
1½
dl
fariinisokeria
3
dl
vettä
1
tähtianis
8
neilikkaa
1
tl
suolaa
Vaiheet
- Laita tofupalan päälle painoksi leikkuulauta kasvisten ja liemen valmistelun ajaksi. Näin tofusta valuu ylimääräinen neste.
- Kuori, halkaise ja viipaloi sipuli ohuiksi puolirenkaiksi. Kuori ja viipaloi porkkana. Pese ja viillä appelsiinista terävällä kuorimaveitsellä ohuita kuoripaloja.
- Tee liemi. Purista appelsiinista mehu. Mittaa kaikki liemen ainekset kattilaan ja kuumenna. Sekoita, kunnes sokeri liukenee.
- Kuutioi tofu. Laita tofu, kasvikset ja laakerinlehdet lasipurkkiin kerroksittain. Kaada päälle kuuma liemi. Anna maustua viileässä päivän tai pari.
Vinkki! Tarjoa tofu kalapöydän kasvisvaihtoehtona.