Rusinapullan rommimpi versio tulee Kroatiasta. Makean pinca-leipätaikinan pehmeät maut saavat vastapainoa rommirusinoista, sitruunasta ja appelsiinikuoresta.
Kroatialainen pinca-leipä
Ainekset
Työvaiheet
- Laita rusinat rommiin tai mehuun likoamaan vähintään 1 tunniksi
- Tee taikina: Mittaa vehnäjauhot, sokeri, vaniljasokeri ja suola kulhoon ja sekoita. Lämmitä maito, liuota kuivahiiva maitoon. Lisää ranskankerma. Sekoita jauhoseos nesteeseen.
- Sekoita kokonaiset kanamunat taikinaan, sitten valkuainen, raastettu sitruunankuori, rommissa liotetut rusinat liemineen ja appelsiinikuori. Voit käyttää myös kandeerattuja appelsiininkuoria (ks.ohje).
- Alusta käsin pehmeäksi taikinaksi, noin 10 minuuttia. Peitä taikinakulho leivInliinalla ja kohota huoneenlämmössä 1 tunti.
- Sulata voi ja anna sen jäähtyä.
- Painele kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois, lisää voisula ja alusta taikina uudelleen. Peitä taikina leivin-liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi, noin 1 tunti.
- Kuumenna uuni 180 asteeseen.
- Jaa taikina 2 osaan. Pyöritä taikinapalat jauhotetulla työpöydällä leiviksi ja nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Anna kohota liinalla peitettynä 30 minuuttia.
- Leikkaa leipien pintaan ristiviillot esimerkiksi terävillä keittiösaksilla. Voitele leivät kananmunalla ja anna kohota vielä 10 minuuttia.
- Paista leipiä uunissa 30–40 minuuttia.
- Voitele kuumat leivät uudelleen kanamunalla ja anna jäähtyä.
Vinkki! Voit oikaista lyhentämällä leivän kohotusaikaa. Huomaa kuitenkin, että vähemmän kohotettua leipää on paistettava hieman kauemmin, jolloin siitä tulee kuivempi.
Kandeeraattu appelsiininkuori
Ainekset
Työvaiheet
- Pese ja kuivaa appelsiini, raasta kuori. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan. Keitä, kunnes sokeri on sulanut. Lisää appelsiininkuori ja keitä poreillen, kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi.
- Kaada seos leivinpaperille, levitä ja anna jäähtyä.
- Palastele jäähtynyt siirappilevy ja jauha morttelissa karkeiksi muruiksi.