Täytetty kalkkuna
Ainekset
Työvaiheet
- Anna jäisen kalkkunan sulaa jääkaapissa hitaasti, noin 2 vuorokautta. Ota lintu huoneenlämpöön vähintään 1 tunti ennen paistamista.
- Huuhtele lintu ja kuivaa talouspaperilla sisältä ja ulkoa. Hiero nahkaan suolaa ja pippuria.
- Tee täyte. Kuori ja hienonna sipulit. Viipaloi lehtiselleri. Kuutioi paprikat. Leikkaa sienet pienemmiksi paloiksi. Paista kaikki kasvikset voissa isossa paistinpannussa kypsiksi, 5–8 minuuttia. Leikkaa leivästä reunat pois ja kuutioi leipä pieniksi paloiksi. Lisää palat täytteeseen. Mausta seos kuivatuilla yrteillä, suolalla ja pippurilla.
- Laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen. Täytä lintu. Sido kalkkunan jalat ja siivet paistinarulla. Valele linnun pinta voi-öljyseoksella. Työnnä lihalämpömittari rintapalan paksuimpaan kohtaan. Laita kalkkuna rintapuoli ylöspäin uunipellille ja peitä löyhästi foliolla. Paista uunissa, kunnes mittari näyttää 75–85 astetta. Katso kypsennysajat alla olevasta taulukosta. Voit testata kypsyyden työntämällä grillitikun kalkkunan paksuimpaan kohtaan. Jos pistoskohdasta tuleva neste on kirkasta, liha on kypsää. Valele lintua 3–5 kertaa paistamisen aikana pannulle kertyvällä nesteellä. Poista folio, kun lintu on ollut uunissa noin 3 tuntia.
- Anna paistetun kalkkunan levähtää folion alla noin 15 minuuttia ennen leikkaamista. Tarjoa laatikoiden kanssa.
Kalkkunan kypsennysaika
Paino 4 kg: 4 t–5 t 15 minPaino 5,5 kg: 4 t 45 min–5 t 30 minPaino 6,5 kg: 5 t 15 min–6 t 15 minPaino 10 kg: 6 t 30 min–7 t 30 min