sinikan keittiö on lisännyt 21 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Karpalokiisseli

Ainekset

Karpaloliemi
1
litra
vettä
4
dl
karpaloita
2
dl
sokeria
Suuruste
4-5
rkl
perunajauhoa
1-1 /2
dl
kylmää vettä

Työvaiheet

Survo teräskattilassa karpalot rikki- jos käytät jäisiä karpaloita- laita kattilaan ensin pienehkö määrä kuumaa vettä. Kiehauta vedenkeittimessä vesi  ja kaada se karpaloitten päälle. Keitä miedolla lämmöllä kunnes karpalot muuttuvat kuultaviksi ja kuoret ovat irronneet. Sulata sokeri liemeen ja kummenna.

Halutessasi tasaista kiisseliä voit tässä vaiheessa siivilöidä kuoret ja siemenet pois, mutta tervellisempää tulee siivilöimättä. Maista tässä vaiheessa, että keitos on sopivan makeaa. Jos maistuu kovin happamalta, lisää sokeria ja tarvittaessa vettä, jos on liian kirpeää.

Sekoita kahvimotissa tai isossa juomalasissa ruokalusikalla pohjaa myöten sekoittaen perunajauhot ja kylmä vesi tasaiseksi paksuhkoksi liemeksi. Nosta  kuuma kattila liedeltä ja kaada  liemi ohuena nauhana kuumaan nesteeseen koko ajan  vispilällä voimakkaasti sekoittaen. Nosta takaisin lämpimälle levylle, kuumenna ja hämmennä keitosta kunnes kiisseli muuttuu sakeaksi.  Jos seos ei sakene tarpeeksi, perunajauho-vesiseosta  voi tarvittaessa lisätä.

Nosta kattila liedeltä kun seos on sakeaa ja viimeistään kun kuumentunut seos alkaa kuplia. Ripottele pinnalle pieni määrä sokeria-ettei kiisseliin tule kuorta ja laita sitten kansi kattilaan.

Valuta tiskialtaaseen kylmää vettä ja nosta kattila veteen jäähtymään.

Kaada hieman jäähtynyt kiisseli tarjoilukulhoon.

Kiisselin saa nopeasti viileäksi kaatamalla kiissesliä ohut kerros laakeaan matalaan vatiin ja viemällä  sen jälkeen kylmään ulkoilmaan jäähtymään. Jos et halua pinnalle kuorta kannattaa myös tässä vaiheessa sirotella  pinnalle hieman sokeria ennen kuin nostat kiisselin jäähtymään- pinnalle voi laittaa muovikelmun . Jäähtyneen kiisselin pinnalle tiputellaan vispikermasta nokareita ( Kermaspray sopii vain jos sitä pursotetaan vasta suoraan yksittäisiin annoksiin juuri ennen tarjoilua.- se ei nimittäin pysy kauan vaahtona)

Sisältö jatkuu mainoksen alla