Välimerellinen kasvispasta on hurmannut kaikki sitä maistaneet. Täydellinen kesäpasta valmistuu helpoksi hellelounaaksi tai viinilasillisen kera ihanaksi illallikseksi.
Kehittelin tämän kasvispastan muutamia vuosia sitten ja siitä on tullut hitti kaveripiirissäni. Sain myös liharuokaa himoitsevan kanssaruokailijani rakastumaan tähän huippuherkulliseen kasvisruokaa. Nykyisin saan usein kuulla toiveen "Voisitko tehdä sitä sun herkkukasvispastaa?"!
Pastan juju on sen helppo valmistus, jossa työvaiheet lomittuvat näppärästi: Kasvisten paahtuessa ja pastan keittyessä teet marinadin, kasvisten marinoituessa valutat pastan ja hienonnat fetan ja niin edelleen.
Pastan makuun vaikuttaa erityisesti kuumien kasvisten marinoiminen yrtti-valkosipulimarinadissa. Koitan saada kasvikset aina suoraan uunista marinadiin, jolloin ne kuumina imaisevat maut supertehokkaasti itseensä. Marinadissa on myös ihana hapokkuus, joka tulee sitruunan ja balsamiviinietikan yhdistelmästä. Marinadista tulee lopulta pastan raikas ja maukas kastike.
Kesäinen kasvispasta
Ainekset
Työvaiheet
- Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja laita pastaa varten vettä kuumenemaan kattilaan liedelle.
- Huuhdo munakoiso ja kesäkurpitsa. Leikkaa ne noin 1 sentin paksuisiksi viipaleiksi. Lado viipaleet yhteen kerrokseen uunipellille leivinpaperin päälle.
- Mittaa marinadin öljyt kulhoon. Ota pullasuti ja voitele munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleet kevyesti öljyllä.
- Paahda kasvisviipaleita uunissa ylätasolla noin 20 minuuttia, kunnes ne pehmenevät ja saavat hiukan väriä. Voit nostaa nopeammin paahtuvat munakoisot uunista jo 15 minuutin paahtamisen jälkeen.
- Kun vesi kiehuu, mausta se suolalla ja lisää pasta. Keitä pakkauksen ohjeen mukaan.
- Tee kasvisten ja pastan kypsennyksen aikana marinadi: Hienonna mintun lehdet ja kevätsipuli hienoksi silpuksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Purista sitruunan mehu. Sekoita kaikki marinadin ainekset lopun öljyn joukkoon.
- Leikkaa vielä lämpimät munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleet ohuiksi, pitkiksi suikaleiksi. Upota lämpimät suikaleet marinadin joukkoon. Mitä kuumempina saat kasvikset marinadiin, sitä paremmin ne imaisevat marinadia itseensä. Anna maustua noin 10 minuuttia.
- Valuta kypsä pasta ja sekoita kasvikset marinadeineen sen joukkoon. Murustele feta ruokaan tai vasta lautaselle annostellun ruoka-annoksen päälle. Koristele pasta mintulla ja kevätsipulisilpulla ja nauti.