Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Tarjoa rapujen seuraksi ruusuvinegretillä maustettuja punajuuria.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Vaikea

Ruusuliemessä keitetyt ravut

Ainekset

8
l
vettä
2 1/2
dl
(240 g) merisuolaa
1 1/2
rkl
(20 g) sokeria
2
pnt
kruunutilliä
20-30
elävää täplä- tai jokirapua
1
l
kurtturuusun terälehtiä

Työvaiheet

  1. Laita vesi, suola ja sokeri isoon kattilaan kiehumaan. Jaa tillit 3 osaan ja lisää 1/3 tillistä kattilaan. Keitä noin 5 minuuttia. Nosta tilli pois.
  2. Pese ravut ja tarkista että ne ovat eläviä. Lisää kaikki ravut kertaa kiehuvaan veteen. Lisää 1/3 tillistä ja puolet ruusun terälehdistä. Kuumenna kiehuvaksi ja säädä lämpötilaa sitten pienemmälle. Hauduta 8 minuuttia.
  3. Rapujen kypsyessä laske mahdollimman kylmää vetää esimerkiksi tiskialtaaseen. Voit lisätä veteen jäitä. Nosta kattila veteen jäähtymään. Vaihda vielä tilli tuoreeseen ja lisää loput terälehdet. Anna liemen jäähtyä.
  4. Laita ravut ja liemi jääkappiin kattilassa tai jaa ne kauhalla pienempiin astioihin. Älä koske liemeen tai rapuihin paljain käsin. Ravut ovat heti valmiita nautittaviksi. Jääkaapissa ne säilyvät 3-4päivää, kun niihin ei kosketa.
  5. Poista ravunliha kuorista vasta juuri ennen annosten kokoamista. Annostele kukkakaalimurska lautaselle, nosta päälle punajuurisalaattia (ks. ohjeet alla) ja päällimmäiseksi ravunpyrstöjä.

Ruusuvinegretti

Ainekset

1 1/2
dl
vettä
1/2
dl
valkoviinietikkaa
1/2
dl
sokeria
1
tl
suolaa
2
dl
kurtturuusun terälehtiä
1
dl
kylmäpuristettua rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi, etikka, sokeri ja suola. Lisää ruusunterälehdet.
  2. Jäähdytä ja sekoita öljy joukkoon. Käytä ylijäävä ruusuvinegretti salaatinkastikkeena.

(n. 2 1/2 dl, 5 min)

Ruusuvinegretillä maustetut punajuuret

Ainekset

8-12
punajuurta
1/4
tl
mustapippuria myllystä
n. 1
dl
ruusuvinegrettiä

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 175-asteeseen. Pese punajuuret ja kääri folioon. Kypsennä punajuuria uunissa 1-1 1/2 tuntia. Kokeile kypsyyttä esimerkiksi hammastikulla tai terävällä veitsellä.
  2. Avaa foliopaketti ja anna punajuurten jäähtyä.
  3. Kuori ja paloittele punajuuret. Mausta pippurilla. Sekoita ruusuvinegretti joukkoon ja anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

(4 annosta lisukkeena, 15 min + kypsennys 1-1 1/2 t)

Sitruunainen kukkakaalimurska

Ainekset

1
kukkakaali
1/2
dl
oliiviöljyä
1/2
dl
hienonnettua ruohosipulia
1/2
sitruunan mehu
1/4
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Keitä kokonaista kukkakaalia 10 minuuttia. Valuta ja siirrä kukkakaali jäähtymään kylmään veteen.
  2. Irrota nuput ja murskaa ne esimerkiksi huhmaressa tai veitsellä. Mausta suolalla,oliiviöljyllä, sitruunamehulla ja ruohosipulilla.

(4 annosta, 20 min)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Arto Vuohelainen
Vartissa valmis kalahampurilainen päästää kokin mahtavan helpolla.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kalapurilaiset

Ainekset

4
hampurilaissämpylää
1
pkt
järvikalapihvejä (Apetit)
1
rkl
rypsiöljyä
1
pihvitomaatti
1
avokado
salaattia tai basilikaa
4
cheddarjuustoviipaletta
Kastike
dl
turkkilaista jugurttia
½
dl
ketsuppia

Työvaiheet

  1. Paista jäiset pihvit molemmin puolin kypsiksi öljyssä pannulla miedolla lämmöllä.
  2. Siivuta tomaatti ja avokado.
  3. Paahda leivät paahtimessa. Sekoita jugurtti ja ketsuppi.
  4. Laita sämpylöiden väliin kastiketta, salaattia, cheddarsiivu, kalapihvit, tomaatit ja avokado.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Täyteläisen tomaattinen sydänsimpukkakeitto saa makunsa chilistä ja valkosipulista arrabbiata-pastan tapaan. Tarjoa keiton seurana hyvää leipää, jolla voit pyyhkäistä lautaselta viimeisetkin pisarat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + simpukoiden liotus 30 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Sydänsimpukkakeitto arrabbiata

Ainekset

500
g
sydänsimpukoita
3
valkosipulinkynttä
1
tl
kuivattuja chilihiutaleita
1
rkl
tomaattipyreetä
2
rkl
oliiviöljyä
3
oreganon oksaa
3
dl
valkoviiniä
1
prk (400 g)
tomaattimurskaa
1
tl
sokeria
n.1
dl
vettä
2
dl
kuohukermaa
n. ½
tl
suolaa
LISÄKSI
4
tomaattia
2
rkl
laadukasta oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Huuhtele simpukat juoksevan veden alla ja anna levätä sen jälkeen kylmässä vedessä puolisen tuntia. Heitä rikkinäiset ja sulkeutumattomat simpukat pois.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kypsennä valkosipulia, chiliä ja tomaattipyreetä oliiviöljyssä kattilassa 2-3 minuuttia. Lisää oregano ja valkoviini. Kuumenna kiehuvaksi. Nostele simpukat kylmästä vedestä kattilaan, laita kansi päälle ja kypsennä täydellä teholla 2 minuuttia.

  3. Kaada simpukoiden keitinliemi siivilän läpi puhtaaseen kattilaan. Lisää joukkoon tomaatttimurska ja sokeri. Huuhtele purkki vedellä ja lisää vesi kattilaan. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja anna sen hautua keskilämmöllä noin 10 minuuttia.

  4. Kalttaa keiton pinnalle tulevat tomaatit. Tee tomaatin pintaan kevyet ristiviillot ja kasta tomaatit yksi kerrallaan kiehuvaan veteen noin 10 sekunniksi. Kuori tomaatit ja poista siemenkota. Leikkaa tomaatin liha pieniksi kuutioiksi.

  5. Lisää kerma keittoon ja kuumenna kiehuvaksi. Siirrä kattila syrjään liedeltä ja soseuta keitto kuohkeaksi sauvasekoittimella. Maista ja lisää suolaa tarvittava määrä.

  6. Annostele keitto lautasille ja lusikoi tomaattikuutiot päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tarjoa keitettyjen simpukoiden kanssa.

Vinkki Simpukoiden syöminen on hauskaa puuhaa, ja suositus onkin laittaa kaunottaret tarjolle omaan kulhoonsa kuoresta syötäväksi. Vaihtoehtoisesti simpukanlihan voi napata valmiiksi pois kuorista ja annostella keiton pinnalle yhdessä tomaattikuutioiden kanssa.