
Tämä ruokaisa salaatti on pelastanut monta iltaa nälkäkiukulta. Vaihtele aineksia mielesi mukaan, mutta älä unohda kapriksia, sitruunaa ja valkosipulia!
Kaikilla meillä lienee sellainen muutaman luottotuotteen arsenaali, joita on aina kotona ja joista saa hätätapauksessa loihdittua vikkelästi murua rinnan alle.
Meillä vakiovalikoimaan kuuluvat kananmunat, sipuli ja valkosipuli, tomaattimurska, tonnikala ja kaprikset. Viidestä jälkimmäisestä pyöräyttää jo pastakastikkeen, mutta tällä kertaa mieli teki jotain vähän raikkaampaa.
Jääkaapissa oli pari keitettyä munaa, salaattia ja tomaatteja. Oli selvää, että ne päätyisivät tonnikalasalaattiin ja sitä kautta ruokapöytään.
Tonnikalasalaatti on yksi suosikkisalaateistani. Sitä voi muunnella melkein loputtomiin, joskin itse kaipaan aina tonnikalan seuraksi jotain kipakkaa, yleensä kapriksia. Tölkkitonnikalan maku on aika muheva, joten pieni kirpeys tekee sille terää. Kapristen seuraksi lisäänkin tonnikalasalaattiini aina tilkan sitruunamehua.
Kolmas omaan tonnikalasalaattiini kuuluva mauste on valkosipuli. Joskin murskattuna tai raastettuna kastikkeeseen sekoitettu valkosipuli tuppaa kuitenkin maistumaan salaateissa aika hallitsevasti. Toisin sanoen tonnikalasalaatti muuttuu valkosipulisalaatiksi.
Tonnikalasalaatti saa kuitenkin juuri sopivan valkosipulin aromin, kun valkosipulinkynnen halkaisee ja hieroo sillä salaattikulhon pohjan ja sisäreunat. Sama kikka toimii muuten oivallisesti myös kreikkalaisen salaatin kanssa.
Haaveilin asettelevani tonnikalasalaatin täytteet salaatinlehtien päälle "jotenkin nätisti". Kaikki oli hyvin vielä siinä vaiheessa, kun olin saanut tomaattilohkot leviteltyä kulhon reunoille. Tonnikalan lisättyäni jouduin luovuttamaan ja roiskin vain loput täytteet keoksi kulhoon.
Salaatti ei ollut kaunis, mutta lohduttauduin sillä, että se hupeni yhtä äkkiä kuin valmistuikin.
Tonnikalasalaatti
Ainekset
Työvaiheet
- Halkaise valkosipulinkynsi ja hiero sillä tarjoilukulhon pohja ja seinämät. Tämä tuo salaattiin hennon valkosipulin aromin, mutta valkosipuli ei puske muiden makujen läpi.
- Huuhdo salaatinlehdet ja pinaatti. Revi tai saksi haarukkapaloiksi ja pane tarjoilukulhoon. Lorauta päälle oliiviöljyä ja balsamicoa. Sekoita.
- Lohko tomaatit. Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi tai renkaiksi. Asettele tomaatit ja sipulit salaattien päälle. Hienonna kananmunat, valuta tonnikala ja lisää ne salaattiin. Murustele mukaan fetajuusto. Ripottele koko komeuden päälle kapriksia. (Ne, joilla on taiteellista silmää, voivat asetella täytteet vaikkapa rinkuloiksi tai sektoreiksi. Itse tosiaan päädyin vain kasaamaan täytteet kerroksittain salaatinlehtien päälle.)
- Rouhi salaatin sekaan hieman mustapippuria ja purista mukaan loraus sitruunamehua ja pieni tilkka oliiviöljyä.