Tv-juontaja ja -käsikirjoittaja Sampo Marjomaa valmistaa ghettosalaattia Soppakokki Alin vieraana Soppa365-tv-ohjelmassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Helppo
Ghettosalaatti
Ainekset
timjamia
rosmariinia
1
valkosipulin kynsi
150
g
ruskeita ja valkoisia herkkusieniä
1
dl
auringonkukan siemeniä
2
rkl
soijakastiketta
2
prk
keitettyjä linssejä
1
dl
aurinkokuivattuja tomaatteja tai 2 dl semikuivattuja kirsikkatomaatteja (ks. ohje alla)
2
ruukkua
lehtisalaattia, esim. tammenlehvä
tuoretta basilikaa
rypsiöljyä paistamiseen
Kastike
1
valkosipulin kynsi
n. 2
rkl
sinappia
n. 2
rkl
omenaviinietikkaa
n. 10
rkl
sitruunan mehua
n. 2
rkl
omenamehua
suolaa
(n. 2 rkl oliiviöljyä)
Työvaiheet
- Pilko herkkusienet. Kuori valkosipulin kynsi ja paina se veitsen lappeella rikki. Kuumenna tilkka rypsiöljyä pannussa ja lisää hienonnetut yrtit sekä valkosipulin kynsi. Paahda hetki ja anna öljyn maustua, lisää herkkusienet ja ruskista ne. Nosta sienet talouspaperille valumaan.
- Laita auringonkukan siemenet kuivalle pannulle ja paahda keskilämmöllä niihin kaunis väri. Kaada lopuksi pannulle muutama ruokalusikallinen soijakastiketta ja pyörittele siemeniä pannulla ja anna soijakastikkeen keittyä kasaan.
- Valmista kastike. Hienonna valkosipuli ja yhdistä kulhossa sinapin kanssa. Lisää maun mukaan omenaviinietikkaa, sitruunan mehua, omenamehua ja suolaa. Jos käytät aurinkokuivattuja tomaatteja, öljyä ei tarvitse lisätä salaattiin, sillä ne ovat jo melko öljyisiä.
- Valuta linssit. Revi salaatti, lisää aurinkokuivatut tomaatit sekä basilikaa ja kokoa salaatti yhdistämällä kaikki ainekset. Lisää kastiketta, sekoita ja tarjoa.
Semikuivatut kirsikkatomaatit
Ainekset
400
g
luumukirsikkatomaatteja
5
valkosipulin kynttä kuorineen
ripaus sokeria
ripaus suolaa
rosmariinin oksia tai timjamin oksia
rypsi- tai oliiviöljyä
Työvaiheet
- Kuumenna uuni 180-asteiseksi.
- Halkaise luumukirsikkatomaatit ja asettele ne leivinpellille leikkauspinta ylöspäin. Ripottele tomaateille sokeria ja ripsaus suolaa. Asettele valkosipulin kynnet ja yrtit myös pellille. Valuta päälle oliiviöljyä ja paahda uunin keskiosassa niin, että kirsikkatomaattien mehu kuumenee ja alkaa kiehua ja pinta saa kevyen värin. Laske uunin lämpötila 120 asteeseen ja paahda tomaatteja vielä puolen tunnin ajan tai kunnes ne ovat menettäneet suurimman osan nesteestään ja ovat hilloisia ja ihanan nahkeita.
- Poista yrtit ja kuori valkosipulit. Laita tomaatit ja valkosipulin kynnet purkkiin tai kulhoon ja peitä pinta oliiviöljyllä. Säilytä tomaatteja jääkaapissa, jossa ne pysyvät hyvinä jopa 2 viikkoa.