Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 676 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Päivi Ristell

Paljon makua ilman tulisuutta! Jos lapset rakastavat sosekeittoja, kokeile seuraavaksi tätä. Linssisoppa pitää nälän loitolla tavallista kasviskeittoa pidempään. Keittoa tulee kerralla iso kattilallinen, joten siitä riittää lämmitettävää myös seuraavalle aterialle.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
10 min + 15 min keittäminen
Vaikeustaso
Helppo

Linssisosekeitto

Ainekset

2
isoa
sipulia
3
valkosipulinkynttä
5
(500 g)
porkkanaa
2
rkl
öljyä
2
tl
paprikajauhetta
2
tl
currya
1
tl
juustokuminaa
1
tl
jauhettua korianteria
1/2
dl
tomaattipyreetä
1,3
l
vettä
1
pkt (400 g)
punaisia kuivattuja halkaistuja linssejä (GoGreen)
1
kasvisliemikuutio
1
prk (400 g)
kookosmaitoa
Lisäksi
1
dl
siemensekoitusta
1
ruukku
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Kuori ja pilko sipulit, valkosipulinkynnet ja porkkanat karkeasti. Kiehauta öljy ja mausteet kattilan pohjalla. Lisää kasvikset ja kuullota niitä miedolla lämmöllä pari minuuttia. Pyöräytä joukkoon tomaattipyree.
  2. Kaada kattilaan vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Huuhdo linssit siivilässä ja kumoa kattilaan. Lisää kasvisliemikuutio. Kuumenna sekoittaen kiehuvaksi.
  3. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla välillä sekoittaen noin 15 minuuttia. Lisää kookosmaito, kuumenna ja soseuta keitto huolimattomasti sauvasekoittimella. Riittää, että sipulit ja porkkanat soseutuvat: keitto on maukkaampaa jos siihen jää hieman rakennetta.
  4. Varaa tarjolle siemensekoitusta ja saksittua tuoretta korianteria.

Kommentit (16)

Tik

Voiko pakastaa ?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, luulisin niin! En kuitenkaan ole kokeillut. Joskus keiton rakenne kärsii pakastamisesta, joten en voi varmaksi suositella.

Voi pakastaa

Teen vihanneskeittoja kuten myös linssikeittoja. Olen pakastanut ja keiton rakenne tai maku eivät ole kärsineet. Tässä keitossa kookosrasvaa,joka ns. kovaa rasvaa. Ei pitäisi muuttua pakkasessa. Kovaa rasvaa kuten laardia voi pakastaa. Rasvan voi lisätä sulattamisen jälkeen. Kookosmaidon voi korvata ruokakermalla,jonka voi lisätä vasta lämmittämisen jälkeen.

Vierailija

Jos käyttää kuivattuja linssejä niin pitääkö ne ensiksi esikeittää?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, keitto on tehty nimenomaan kuivatuilla linsseillä, eli kypsyvät samalla kuin muutkin ainekset. Reseptissä on myös tuotemerkki (GoGreen), koska linssien kypsymisaika voi vaihdella.

Vierailija

Muista liottaa linssejä vähintään 12 tuntia.

Vierailija

Olen pakastanut. Rakenne hieman muuttuu, mutta ei liiaksi. Maku on ja pysyy.

Vierailija

Ei tarvitse liottaa .

Vierailija

Eikös tämä ohje ole peräisin Kodinkuvalehdestä? Herkullista keittoa, meidän perheen lemppari.

kummajainen

vai puolessatunnissa jo viikko menee kun etsii kaupoista raakaaineet (14) eri ainetta ,ei jatkoon

Vierailija

Miksi aina näitä eksoottisia ja kalliita mausteita ja ainesosia: juustokuminaa, korianteria, kookosmaitoa, valmista (kallista) siemensekoitusta..?  Miksei reseptejä kotimaisista (ja edullisista) aineksista?!

Kasvissosekeitot rulaa

Jätä juustokumina pois, jos se noin kovasti ahdistaa ja
korvaa se vaikka jauhetulla mustapippurilla. Jos korianterin maku ei miellytä, niin persilja (joko kähäräpersilja tai lehtipersilja) on hyvä vaihtoehto korianterille. Kookosmaidolla voi korvata ruokakermalla, muulla kermalla, maidolla, smetanalla, kermaviilillä, creme fraichella. Vaihtoehtoja on.

Kasvissosekeittoja rakastan, joten pitäisikin tätä linssisoppaa kokeilla, linssit ovat minulle uusi tuttavuus.

Kasvissosekeiton voi tehdä todella edullisesti satokauden tuotteista. Jos kaupassa on esim. edullista perunaa, erilaisia sipuleita, porkkanaa, lanttua, punajuurta, palsternakkaa, kukkakaalia, tms, niin sopiva määrä rehuja kuoritaan ja pilkotaan ja keitetään vedessä kypsiksi kasvisliemikuution/-kuutioiden kera ja soseutetaan. Jos on rahaa, lisätään kermaa/ruokakermaa tms ja hakattua persiljaa. Ei o vaikeeta. Ja on hyvää. Ja tuntuu ihan lämpöiseltä halaukselta massussa!

Tomu ja lika pois

Linssit(kuten riisikin) pitää huudella huolellisesti niin kauan, kunnes huuhteluvesi ei ole enää harmaata, on vaivan väärti.

Ou nou

Voi ei! Kuulostaa hyvältä, mutta sehän koostuukin aivan valtavasta määrästä sellaisia ainesosia, joille ei ainakaan sinkkutaloudessa ole käyttöä kun kerran vuodessa. Harva haluaa ostaa isoa satsia mausteita ja muita lisukkeita vain yhtä ruoka-annosta varten.

Tuntematon

Mausteitahan saa melko pienissä pusseissa. Jos keittoja harrastaa tulevat kyllä käytetyiksi. Eikä tuo koko vie konkurssiin. Näitä mausteita voi käyttää liki kaikissa keitoissa.

Näytä kaikki kommentit (16)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 337 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.