Emilia Soppa365 on lisännyt 24 reseptiä.
Linkitetty 64 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Lempeä ja kuohkea omenavispipuuro on ihana syysherkku, johon saat uppoamaan kilokaupalla omenoita. Kätevintä on tehdä vispipuuro samalla, kun teet kattilallisen omenasosetta.

Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + 2 t jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Omenavispipuuro

Ainekset

1
l
löysää omenasosetta
1/2
l
vettä
2
dl
mannasuurimoita
noin 1
dl
sokeria
1
tl
suolaa
1
tl
kanelia
1-2
tl
vaniljasokeria
Lisäksi
maitoa tai kauramaitoa

Työvaiheet

  1. Mittaa omenasose ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja ripottele joukkoon mannasuurimot samalla vispilöiden. Keitä keskilämmöllä välillä sekoittaen noin 5 minuuttia. Mausta keittämisen aikana sokerilla, suolalla ja kanelilla.
  2. Jätä kansi päälle, kytke hella pois päältä ja anna puuron hautua itsekseen vielä 10 minuuttia.
  3. Siirrä kattila kylmällä vedellä täytettyyn tiskialtaaseen. Nosta kansi pois puuron päältä jäähtymisen nopeuttamiseksi. Jos maltat odottaa, voit antaa puuron jäähtyä rauhassa huoneenlämmössä.
  4. Lisää vaniljasokeri ja vatkaa jäähtynyt puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi. Tarjoa kuohkeana vaahtona sellaisenaan tai anna viilentyä jääkaapissa ennen tarjoamista. Nauti aamu- tai välipalana kylmän maidon kanssa.

Vinkki! On kätevintä tehdä omenavispipuuroa samalla kun teet kattilallisen omenasosetta. Pese pari kiloa omenoita ja leikkaa ne kuorineen lohkoiksi kattilaan niin, että siemenkota jää jäljelle. Lisää tilkka vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä keskilämmöllä kannen alla, kunnes omenat ovat pehmeitä. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat siirtyvät kypsymään kattilan pohjalle. Soseuta pehmeät omenat sauvasekoittimella. Kaada osa omenasoseesta toiseen astiaan ja jatka vispipuuron valmistusta ohjeen mukaan.

Kommentit (0)

Ihan maidotonta on lisännyt 16 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
Tuoksuvaa maustekakkua kahvitteluun
Tuoksuvaa maustekakkua kahvitteluun

Tämän maustekakun maku hipoo jo taivaita! Ohje on maidoton, laktoositon ja gluteeniton. Maku on ihanan mausteinen ja rakenne kuohkea. Kakkupalat leikkautuvat kauniisti, eivätkä murene käsiin.

Rakkaalla herkulla on monta nimeä; kahvikakku, kuivakakku, hiekkakakku ja maustekakku. Juuret tälle herkulle taitavat juontaa Saksaan asti, kuten useat kahvittelukulttuuriin liittyvät leivonnaiset. Vaikka nimi voi vaikuttaa siltä että että kakku voi olla kuivaa kuin hiekka, niin voin vakuuttaa,...

Annoksia
12-18
Valmistusaika
20 min + 45 min paistoaika
Vaikeustaso
Helppo

Perinteinen maustekakku gluteenittomana

Ainekset

3
kpl
kananmunaa
2
dl
hienoa sokeria
150
g
maidotonta margariinia
1,5
dl
kaurakermaa (gluteenitonta)
2,5
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1
dl
gluteenitonta kaurajauhoa
1
tl
ruokasoodaa
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
inkiväärijauhetta
1
tl
jauhettua kanelia
1-2
tl
kardemummaa
1/2
tl
jauhettua neilikkaa
2-3
rkl
maidotonta leivontamargariinia kakkuvuoan voiteluun
2-3
rkl
gluteenittomia korppujauhoja kakkuvuoan jauhotukseen

Työvaiheet

1. Laita uuni lämpiämään 175 C asteeseen, tasalämmölle.

2. Vaahdota vatkaimella taikinakulhossa sokeri ja kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi.

3. Yhdistä erillisessä astiassa jauhot ja kaikki mausteet: gluteeniton jauhoseos, kaurajauho, ruokasooda, leivinjauhe, vaniljasokeri, inkiväärijauhe, kaneli, kardemumma ja neilikka. Sekoita lusikalla ja kaada sokeri-kananmunavaahdon joukkoon, kulhoon.

4. Sulata margariini mikrossa ja jäähdytä hieman (huoneenlämmössä).

5. Kaada kaurakerma ja sulatettu margariini muiden aineisten joukkoon taikinakulhoon.
Sekoita vatkaimella (melko voimakkaalla teholla) noin 3-5 minuuttia. Huomaat, että taikina saostuu hieman vatkauksen aikana.

6. Voitele ja korppujauhottele kakkuvuoka. Kaada kakkutaikina vuokaan ja tarvittaessa tasoita pinta.

7. Paista kakkua hieman uunin keskitasoa alemmalla tasolla noin 45 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.

Kumoa valmis kakku tarjoilulautaselle. Anna jäähtyä ja leikkaa annospaloja kahvittelua varten. Kakun mausteiden maku syvenee noin vuorokauden sisällä, eli mausteiden ihanuutta jatkuu entistä parempana seuraavana päivänä!

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1805 reseptiä.
Linkitetty 113 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen Reetta Pasanen

Murea pohja, voimakkaan juustoinen täyte ja mehevät tomaatit. Tämä quiche on ansainnut herkullisimman kasvispiirakan tittelin.

Annoksia
n. 10 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Tomaatti-sinihomejuustoquiche

Ainekset

Pohja
3
dl
vehnäjauhoja
75
g
kylmää voita
1
kananmunankeltuainen
n. 1
rkl
kylmää vettä
Täyte
300
g
erilaisia tomaatteja
100
g
sinihomejuustoa
200
g
maukasta juustoa (esim. sinihome tai kypsytetty kova juusto)
3
kananmunaa
3
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Nypi jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun. Laita jääkaappiin 15 minuutiksi.
  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Painele taikina jauhotetuin käsin piirakka- tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa uunissa 10 minuuttia.
  3. Viipaloi tomaatit. Viipaloi tai murenna sinihomejuusto. Jätä odottamaan.
  4. Raasta juusto kulhoon. Sekoita kananmunat ja kerma juustoraasteeseen. Kaada seos piiraspohjalle. Asettele sinihomejuusto ja tomaatit pinnalle.
  5. Säädä uuni 175 asteeseen ja kypsennä piirasta noin 35 minuuttia. Jos piiras tummuu liikaa, laita päälle folio.
  6. Anna quichen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Tarjoa salaatin kanssa.

Kommentit (2)

Vierailija

Tekisin timjami-perunavuokaa, mutta mandoliinia ei löydy. Käykö ukulele?

Yäk

Kuka haluaa tomaatinvarret syödä

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1805 reseptiä.
Linkitetty 42 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Syksyn koukuttavin piirakka on myskikurpitsanmuotoinen galette, jonka täytteenä on ranskankermalla mehevöitettyä ricottaa ja päällä paahdettua kurpitsaa.

Annoksia
12-15 palaa
Valmistusaika
1 t + taikinan tekeytyminen 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kurpitsagalette

Ainekset

Taikina
1 1/2
dl
vehnäjauhoja
1 1/2
dl
kaurajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
100
g
voita
1/2
dl
ranskankermaa
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
2
rkl
kylmää vettä
Täyte
500
g
myskikurpitsaa
2
rkl
öljyä
1
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
3-4
timjaminoksaa
250
g
ricottajuustoa
1/2
dl
ranskankermaa
2
rkl
sitruunamehua
1
rkl
timjamia hienonnettuna
Lisäksi
1
kananmuna voiteluun
1
rkl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Kuutioi voi. Lisää voi ja ranskankerma kuiviin aineisiin ja nypi taikinaksi. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Lisää kuoriraaste ja vesi taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina tuorekelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin 30 minuuttia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori kurpitsa. Leikkaa se ohuiksi viipaleiksi kulhoon. Sekoita öljy, hunaja, suola ja timjaminoksat kurpitsaviipaleiden joukkoon. Levitä ne pellille ja kypsennä uunissa noin 10 minuuttia. Jätä uuni päälle.
  3. Kauli taikina leivinpaperin päällä soikeaksi tai kuvan tapaan kurpitsanmuotoiseksi, noin ½ cm:n paksuiseksi levyksi. Siirrä taikinapohja paperin kanssa uunipellille.
  4. Yhdistä ricotta ja ranskankerma pienessä kulhossa. Purista sitruunan mehu ja hienonna timjami. Sekoita ne ricotta-ranskankermaan. Levitä seos taikinapohjalle niin että reunoista jää noin 3 cm ilman täytettä. Lado esipaistetut kurpitsaviipaleet vieri viereen täytteen päälle. Taita taikinareunat päälle. Voitele reuna kananmunalla ja ripottele sille kurpitsansiemeniä. Kypsennä galettea uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes se on kypsä. Tarjoa galette heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1805 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Pretzelit paistetaan vaihteeksi pehmeinä versioina. Kiiltävän pinnan salaisuus on pulahdus soodaveteen ennen paistoa.

Annoksia
8 rinkeliä
Valmistusaika
40 min + kohotus ja kypsennys 1½ t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pehmeät pretzelit

Ainekset

1/3
pkt
tuorehiivaa
2 1/2
dl
lämmintä vettä
2
tl
fariinisokeria
1
tl
suolaa
1
rkl
rypsiöljyä
n. 5
dl
vehnäjauhoja
Keittämiseen
2
rkl
ruokasoodaa
Päälle
1
kananmuna
meri- tai sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Tee taikina. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola ja öljy. Alusta jauhot taikinaan vähän kerrassaan vaivaten, kunnes taikinasta tulee kimmoisa pallo.
  2. Peitä kulho keittiöpyyhkeellä. Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi (noin 45 min).
  3. Jaa taikina kahdeksaan osaan. Muotoile paloista 30-35 cm:n pötköt, jotka ovat päistään hieman kapeammat. Kieputa pötköt rinkeleiksi ja anna kohota leivinpaperin päällä liinalla peitettynä noin puoli tuntia.
  4. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  5. Keitä 2 l vettä isossa kattilassa. Lisää ruokasooda ja sekoita (veden kuohahtaminen kuuluu asiaan). Pienennä lämpö keskilämmölle.
  6. Keitä rinkeleitä muutamassa erässä pikaisesti, noin 30 sekuntia. Nosta rinkelit reikäkauhalla kahdelle leivinpaperilla päällystetylle pellille. Kuivaa ylimääräinen vesi pelliltä pois.
  7. Voitele rinkelit kevyesti vatkatulla munalla. Ripottele päälle suolaa. Paista uunissa noin 12 minuuttia. 

VINKKI Pretzelit maistuvat parhailta samana päivänä.

Kommentit (0)