Kuvat
Tuomas Kolehmainen ja Emilia Kolari

Kun omenoita on paljon mutta aikaa vähän, omenapiirakan pitää syntyä helposti. Kokosimme helpoimmat omenapiirakkaohjeemme yhteen. Löydä oma oikotiesi onneen!

Yhden astian piirakat

Joskus aikaa on niukasti tai haluaa muuten vain oikoa leivonnasta turhat mutkat. Parhaita ovat silloin omenapiirakat, joiden taikina valmistuu sekoittamalla. Näiden piirakoiden taikina ja murukerros tehdään samassa astiassa, joten tiskiäkin syntyy vain vähän. Murut maistuvat pehmeän pohjan kanssa herkullisilta. Lisäksi ne auttavat myös omenakerrosta pysymään mehevänä. Jos jääkaapissa sattuu olemaan vaniljakastiketta, rapeapintaisten piirakoiden kanssa se on piste i:n päälle.

Vegaaninen omenapiirakka on versio piimäpohjaisesta mummolapiirakasta. Vaihda piimä kaurapohjaiseen jogurttiin ja tee peltipiirakan pinnalle helppo murukerros. Piirakkavuokaan leivottu kauratoska-omenapiirakka onnistuu taas samassa ajassa kuin klassinen kauraomenapaistoskin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Leivo valmistaikinasta

Valmiista murotaikinoista piirakka saa murean pohjan. Kolmesta paketillisesta riittää isoon pellilliseen. Yksi taikinapaketti sopii puolestaan tavalliseen piirasvuokaan tai irtopohjavuokaan. Upeannäköinen piirakka on hetkessä valmis!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tee kerralla pellillinen juustokakkumaista omenapiirakkaa tai kokeile salvia-omenapiirakkaa, jossa omenoiden alla on mascarpone-kermakerros. Jos haluat omenoiden kiiltävän, sivele ne kuumennetulla aprikoosi- tai omenahillolla paistamisen jälkeen.

Kaupan pakastealtaasta löytyy muitakin taikinoita, jotka sopivat omenapiirakan pohjaksi. Voitaikinapohjaisessa piirakassa ihastuttaa lehtevyys. Kun pohjataikinassa ei ole makeutta, omenoiden päälle voi lisätä säästelemättä vaikka kinuskia. Tämä pekaani-omenapiirakka paistetaan väljästi uunipellillä, jossa voitaikina kypsyy varmimmin mureaksi. 

 

Maailman helpoin pullapohja

Piirakan pohjaksi sopii myös korvapuustirulla, joka leikataan viipaleiksi ja ladotaan vuokaan omenoiden alle. Jos et saa käsiisi valmista pullarullaa, saman asian ajavat paistamattomat raakapakaste-korvapuustit, jotka levitetään ohuina viipaleina vuoan pohjalle. Maailman helpoin pullapohjainen omppupiirakka on paistamista vaille valmis.

 

Reseptit Emilia Kolari, Raisa Laine ja Riikka Väliahde

Sisältö jatkuu mainoksen alla