Emilia Soppa365 on lisännyt 35 reseptiä.
Linkitetty 210 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Joskus on vaikeaa päättää, tekisikö kauratoskaomenoita vai omenapiirakan. Ongelma ratkeaa yhdistämällä herkut. Superhelppo kaurainen omenapiirakka valmistuu aineksista, jotka todennäköisesti löytyvät jo keittiöstäsi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
15 min + 30 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Kauratoska-omenapiirakka

Ainekset

100
g
voita tai leivontamargariinia
3/4
dl
sokeria
1
muna
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaurahiutaleita
1
tl
leivinjauhetta
Päälle
500
g
hapokkaita omenoita (noin 300 g omenaviipaleita)
Kauratoska
50
g
voita tai margariinia
2
dl
kaurahiutaleita
1/2
dl
sokeria
1
tl
kanelia
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Pehmitä voi mikroaaltouunissa. Sekoita joukkoon sokeri ja muna. Mittaa ainesten päälle jauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe. Pyöräytä jauhot ensin kevyesti keskenään, jotta leivinjauhe sekoittuu jauhoihin. Sekoita sitten ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  2. Voitele halkaisijaltaan 28-senttinen piirakkavuoka kevyesti. Kumoa taikina vuokaan ja taputtele se jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille.
  3. Pese omenat ja lohko ne kuorineen niin, että siemenkota jää jäljelle. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Asettele ne taikinan päälle vuokaan.
  4. Valmista kauratoska. Pehmitä siihen tuleva voi mikroaaltouunissa. (Voit käyttää samaa kulhoa kuin taikinaankin.) Sekoita joukkoon sokeri, kaurahiutaleet, kaneli ja vaniljasokeri. Ripottele seos omenoiden päälle vuokaan.
  5. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 25–30 minuuttia, kunnes pinta on rapeutunut ja saanut kauniin värin. Tarjoa piirakka lämpimänä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

 

Kommentit (7)

Vierailija

Siis mitä tarkoittaa pehmennä voi mikrossa, ei siis sulatetaan? Ja mitä sekoita joukkoon muna ja sokeri, ei siis vatkata?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentista! Tarkoituksena on saada voi vain notkistettua helposti sekoittuvaksi. Muut ainekset voi lisätä joukkoon vaikka puuhaarukalla tai käsivispilällä sekoittaen. Vatkainta ei tarvita, ellei sitä sitten juuri halua käyttää.

Sulatettaessa voi jää helposti kuumenemaan liian pitkäksi aikaa, jolloin se on liian kuumaa taikinan tekoon, voin sisältämää nestettä pääsee haihtumaan ja seurauksena pohjan rakenteesta tulee kova. Siksi tämä pehmennysvinkki sekoittumalla valmistuvaan piirakkaan :)

Maija-Leena
Seuraa 
Liittynyt31.8.2017

Onnistuu varmaan tehdä suoraan pellillinenkin? :) Ainekset kolminkertaisena?

Vierailija

Helppo ohje, nopea. Hyvää tuli ja maistui vaniljakastikkeen kanssa.
Kiitos

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiva kuulla, kiitos kommentista!

Maija-Leena: varmaankin voisi toimia, ehkä voisi olla hyvä 2½-kertaisena, niin pohjasta ei tule liian paksu? Jos kokeilet, kerro kuinka onnistui!

Maippuli

Hei! Voisiko ohjetta muokata jotenkin että siitä saisi gluteenittoman? Riittääkö jos vehnäjauhot vaihtaa gluteenittomaan, muut aineet käyvät kyllä tuollaisenaan syöjille, vehnä vain ei. :)

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi! Jos vaihtaa vehnäjauhot gluteenittomaan vaaleaan jauhoseokseen, pohjasta saattaa tulla murenevampi mutta muuten toimii varmasti ihan hyvin! Innostuin itse uudesta kauraisesta gluteenittomasta jauhoseoksesta (Myllärin), joka antaa leivonnaiseen hieman rakennetta, sitäkin voi kokeilla vehnäjauhojen tilalle.

Gluteenittomasti tuotetuista kaurahiutaleista kannattaa ainakin pohjaan käyttää peruskokoisia: jauhohyllyltä löytyy useimmiten gluteenittomia kaurahiutaleita isokokoisina. Niistä saa toisaalta herkullisen toskan piirakan pinnalle!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä marenkikakku on näyttävä kolmikerroksinen herkku. Makea marenki ja mantelimassa ovat täydellinen makupari raikkaalle vadelmalle ja granaattiomenalle. Kakusta löytyy myös täyteläisen herkullista tuorejuustolla ja vaniljalla maustettua kermavaahtoa. Tätä kakkua ei voi vastustaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1,5 h + paistaminen 1,5 h + jäähdytys 1 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava vadelma-marenkikakku

Ainekset

Marenkipohjat
4
kpl
valkuaisia
2
dl
taloussokeria
1/2
tl
suolaa
2
tl
sitruunamehua
Täytteet
1
kpl
granaattiomena
3
dl
kuohukermaa
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
tl
vaniljatahnaa (tai 3 tl vaniljasokeria)
200
g
mantelimassaa
300
g
tuoreita vadelmia
Koristelu
tuoreita vadelmia
granaattiomenan siemeniä
marenkeja
pakastekuivattua vadelmarouhetta
koristehelmiä
tuoretta minttua

Työvaiheet

Marenkipohjat:
Laita valkuaiset ja puolet sokerista yleiskoneen kulhoon.
Vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada loput sokerista joukkoon samalla koko ajan vatkaten.
Lisää joukkoon vielä suola ja sitruunamehu ja vatkaa vielä vähintään 5 minuuttia.

Vuoraa kaksi peltiä leivinpaperilla.
Nostele marenkimassasta toisella pellille kaksi ja toiselle yksi eli yhteensä kolme saman kokoista kekoa.
Levitä marenkia ruokalusikan tai nuolijan avulla siten, että saat kolme ympyrän muotoista pari senttiä paksua ja n. 20 cm halkaisijaltaan olevaa marenkipohjaa.
Paista 120-asteisessa uunissa 1,5 h.
Ota pellit uunista ja jätä pohjat jäähtymään vähintään tunniksi.

Täyttäminen:
Halkaise granaattiomena ja lohko puolikkaat vielä pariin osaan.
Laita isoon kulhoon reilusti vettä ja irrota granaattiomenan siemenet lohkoistaan veden pinnan alla, jolloin säästyt sotkulta. Lopuksi kuivaa granaattiomenan siemenet talouspaperilla.
Vatkaa kerma kuohkeaksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja vaniljatahna. Vatkaa seos jämäkäksi vaahdoksi.
Laita kermaseos pursotinpussiin, johon olet valinnut mieleisesi tyllan.
Viipaloi mantelimassa ohuiksi viipaleiksi.

Nosta ensimmäinen marenkipohja tarjoiluastialle.
Pursota päälle puolet kermavaahdosta.
Asettele kermavaahdon päälle puolet mantelimassaviipaleista, vadelmista ja granaattiomenan siemenistä.
Nosta täytteiden päälle toinen marenkipohja ja täytä samalla tavalla kuin ensimmäinen.
Päällimmäiseksi laita kolmas marenkilevy ja koristele haluamallasi tavalla.
Nauti heti!

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1075 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Ilahduta ystävää pinkillä kuppikakulla! Makea ja mehevä herkku maistuu ihanasti kookokselta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
35 min + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Pinkit kookoskuppikakut

Ainekset

150
g
pehmeää voita
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
2
huoneenlämpöistä kananmunaa
dl
vehnäjauhoja
3
dl
kookoshiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
ripaus
suolaa
1
pieni tetra (250 ml)
kookosmaitoa
rkl
vaaleaa siirappia
Kuorrutus
50
g
pehmeää voita
100
g
tuorejuustoa
2
dl
tomusokeria
pinkkiä eintarvikeväriä
Lisäksi
pinkkejä marenkeja ja strösseleitä

Työvaiheet

  1. Vaahdota voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen joukkoon koko ajan vatkaten. Sekoita vehnäjauhot, kookoshiutaleet, leivinjauhe ja suola keskenään. Kääntele kuivat ainekset, muna-sokeri-voivaahto, kookosmaito ja siirappi vuorotellen keskenään taikinaksi. Älä sekoita liikaa!
  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Jaa taikina 24 muffinivuokaan ja paista noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.
  3. Tee kuorrutus. Vatkaa pehmeä voi, tuorejuusto ja tomusokeri vaahdoksi. Värjää elintarvikevärillä. Kaada pursotuspussiin ja siirrä hetkeksi jääkaappiin tekeytymään. Koristele jäähtyneet kuppikakut kuorrutteella, marengeilla ja strösseleillä.
     

Kommentit (0)

Oton leipomukset on lisännyt 13 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.

Tämä kakku on syntisen suklaista ja koukuttavan herkullista. Punajuuri tuo kakkuun upeaa makua ja rakennetta. Punajuuri ja suklaa kuuluu ehdottomasti omiin suosikkimakupareihini!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
1 h + paistaminen 70 min + jäähdytys 1 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Punajuurisuklaakakku

Ainekset

3
isoa
punajuurta
1/2
tl
suolaa
200
g
tummaa leivontasuklaata
1/2
dl
kuohukermaa
4
kpl
kananmunia
150
g
voita
2
dl
fariinisokeria
1
dl
taloussokeria
2
tl
vaniljasokeria
4
dl
vehnäjauhoja
4
rkl
tummaa kaakaojauhetta
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
hasselpähkinärouhetta
150
g
ranskankermaa
Kuorrute
1,5
dl
kuohukermaa
125
g
suklaata (esim. Fazerin sininen)
Koristelu
50
g
tyrnejä
muutama
oksa
timjamia

Työvaiheet

Kuori ja pilko punajuuret.
Keitä punajuuria suolalla maustetussa vedessä 20 min. tai kunnes ne ovat kypsiä.
Kaada vesi pois ja soseuta sauvasekoittimen avulla tasaiseksi.

Paloittele suklaa kattilaan ja sulata kerman kanssa tasaiseksi seokseksi.
Erottele keltuaiset ja valkuaiset.
Laita keltuaiset, pehmeä voi ja sokerit kulhoon ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Sekoita voivaahdon joukkoon punajuurisose, suklaasula, ranskankerma ja kuivat aineet.
Kääntele viimeisenä taikinaan valkuaisvaahto.

Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. (Halkaisijaltaan n. 22 cm)
Voitele vuoan reunat esimerkiksi rypsiöljyllä.
Kaada taikina vuokaan ja paista 180-asteisessa uunissa n. 70 minuuttia.
Tarkista kypsyys tikulla. Anna valmiin kakun jäähtyä.

Kuorrute:
Mittaa kerma kattilaan ja kuumenna se höyryävän kuumaksi.
Murskaa suklaa ja sekoita se kuuman kerman joukkoon.
Sekoita seosta niin kauan, että suklaa sulaa sen joukkoon.
Anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa.
Vatkaa kylmä suklaa-kermaseos sähkövatkaimen avulla kuohkeaksi.

Koristelu:
Siirrä kakku tarjoiluastialle.
Levitä kuorrute kakun jäähtyneen kakun päälle nuolijan avulla.
Koristele haluamallasi tavalla tyrneillä ja timjamilla.
Nauti vaikkapa kahvin kera.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 66 reseptiä.
Linkitetty 68 keittokirjaan.
KUVA Teppo Johansson

Helsingin Sanomien suosituin runebergintorttuohje on peräisin Högvallan kotitalouskoulusta Porvoosta. Tällä ohjeella onnistut!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
14–16 torttua
Valmistusaika
30 min + paistaminen 15 min + jäähdytys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Perinteiset runebergintortut

Ainekset

3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
kardemummaa
200
g
voita tai margariinia
2
dl
sokeria
2
kananmunaa
100
g
hienoksi hakattua mantelia
2
dl
korppujauhoja
2
dl
kuohukermaa
Kostutukseen
punssia tai karvasmanteliaromia ja sokerivettä
Koristeeksi
vadelmahilloa
tomusokeria
tilkka vettä tai sitruunan mehua

Työvaiheet

  1. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma.
  2. Vatkaa keskenään voi ja sokeri. Lisää joukkoon munat yksitellen ja jatka vatkaamista. Lisää mantelirouhe, korppujauhot ja jauhoseos vuorotellen kerman kanssa ja sekoita.
  3. Voitele torttuvuoat. Jaa taikinaa niihin. Ohjeesta tulee 14–16 torttua. Paista torttuja 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.
  4. Anna torttujen jäähtyä. Kostuta tortut halutessasi punssilla tai punssin ja sokeriveden sekoituksella tai karvasmanteliaromilla maustetulla sokerivedellä (noin 1–2 rkl/torttu).
  5. Sekoita tomusokerista ja pienestä tilkasta vettä tai sitruunanmehua melko jäykkä kuorrutus. Aseta nokare vadelmahilloa tortun päälle ja valuta hillon ympärille kuorrutusta.

Resepti on alkujaan peräisin jo lakkautetusta Högvallan kotitalouskoulusta Porvoosta.

Kommentit (3)

Käyttäjä6662
Seuraa 
Liittynyt30.11.2017

Tällä ohjeella varmaankin voi tehdä Runebergin kakun?

Vierailija

Meillä ehdoton suosikki tällä reseptillä tehdyt tortut.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Runebergin kakusta: sama ohje toimii, mutta kypsennyslämpötila kannattaa laskea 175 asteeseen. Kakku kannattaa paistaa uunin alaosassa ja tarkkailla sisuksen kypsymistä (kypsymisaika riippuu vuoan koosta ja muodosta, varmaankin vaihtelee näillä ainesuhteilla tunnin molemmin puolin).