Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneya. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.

Kokkaa seuraavasta tattisaaliistasi jotain unohtumatonta. Syksyn herkullisimmissa sieniruuissa on mukana pala Italiaa.

Mureke: tatit <3 yrtit

Perinteisen färssin italialaisessa versiossa maistuu pecorino. Parasta on kuitenkin tatti-pinjansiementäyte, jossa ei säästellä lehtipersiljaa eikä valkosipulia. Pekonipinnan alla mureke kypsyy meheväksi. Älä unohda salviaa!

 

Bruschetta: tatit <3 punaviini

Hauduta tatit laakerinlehdillä ja mustapippurilla maustetussa punaviinissä. Jäähdytä. Kasaa paahdetuille ja kevyesti öljytyille leiville punaviinitatteja, rucolaa ja parmesaania. Mykistävän hyvää! Tatti-punaviinileivät sopivat alku- tai vaikka yöpalaksi.

 

Salaatti: tatit <3 valkosipuli

Paista viipaloidut tatit valkosipuliöljyssä ja kumoa rucola-lehtipersiljapedille. Suolaisenhapan sardellikastike antaa lämpimään salaattiin sopivasti ytyä. Tarjoa tyylikäs salaatti alkuruokana tai vaikka paistetun kalan kanssa.

 

Pasta: tatit <3 kananmuna

Tee kauden koukuttavin pasta carbonaran tapaan, mutta ilman pekonia. Täyteläisen sienen maun saat yhdistämällä pastaan sekä tuoreita että kuivattuja sieniä. Juustoksi käy yhtä hyvin parmesaani tai suolaisempi pecorino. Tämän kulhollisen äärellä syksy on uusi lempivuodenaikasi.

Kuvat Sami Repo, Tuomas Kolehmainen ja Pia Inberg.

Soppaa, salaattia, pannaria. Älä lannistu omenasadon edessä, omppuja voi lisätä yllättävän moniin ruokiin. Näitä et (ehkä) ole vielä kokannut!

  1. Soppa. Lisää omenoita sosekeittoon bataatin tai vaikka porkkanoiden kanssa. Älä unohda sipulia ja valkosipulia.
  2. Leipäset. Tähän taikinaan saat upotettua sekä omenaraastetta että -sosetta! Ohje on niin helppo, että näitä jaksaa tehtailla vaikka joka ilta.
  3. Puuro. Hyvin haudutettu ruispuuro on unohdettu herkku, joka maistuu vielä paremmalta omenaraasteella höystettynä.
  4. Kanapata. Kermainen kanapata saa hapokkaista omenoista kaivattua raikkautta. Kokeile rajojasi ja lisää reilummin kuin ohjeessa.
  5. Sienipiirakka. Yhdistä syksyn suosikit, et tule katumaan.
  6. Banana bread. Unohda banaani, tee ikoninen lohtuherkku omenoista!
  7. Hapankaali. Lisää valmiin hapankaalin joukkoon omppua ja paista. Makkaroiden pariksi ei tarvita mitään muuta.
  8. Uuniperunoiden täyte. Paista omenakuutioita kantarellien kanssa ja höystä seoksella uunipotut.
  9. Himosalaatti. Kurkkua, omenoita, inkivääriä ja kalakastiketta. Reilusti korianteria. Ihana salaatti hupenee vaikka sellaisenaan.
  10. Pannari. Ei, se ei ole piirakka, vaan helpompi. Siltä yhtä herkullinen!

Kuva: Tuomas Kolehmainen