Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 43 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli KUVA Elvi Rista

Tee perinteisen omenasoseen maustettuja versioita ja kokeile, mihin kaikkeen sose sopiikaan! Tässä kuitenkin kaikkien omenasoseiden äiti, se perusohje!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Omenasose: perusohje

Ainekset

1
kg
happamia omenoita
1
dl
vettä
2
dl
sokeria
1
g
askorbiinihappoa/sosekilo
1
g
natriumbentsoaattia/sosekilo

Työvaiheet

  1. Huuhdo ja kuori omenat ja poista omenaraudalla siemenkodat. Lohko omenat kattilaan. Lisää vesi.
  2. Hauduta lohkot pehmeiksi kannen alla ja sekoittele seosta silloin tällöin, ettei se pala pohjaan.
  3. Soseuta pehmenneet omenalohkot kammettavalla sosemyllyllä, kattilassa sauvasekoittimella tai voimakkaasti massaa puukauhalla sekoittaen. Sileämmän soseen saat survomalla massan siivilän läpi.
  4. Lisää mahdolliset mausteet ja sokeria sen mukaan, miten aiot sosetta säilöä. Keitä omenasosetta edelleen noin 10 minuuttia koko ajan seosta sekoittaen. Ota sivuun vielä noin ½ dl sosetta, jos säilöt sen lasipurkeissa viileässä. Lisää sekaan askorbiinihappo ja natriumbentsoaatti. Kumoa seos sitten hyvin sekoittaen takaisin kattilaan. Täytä kuumalla soseella huolellisesti puhdistetut tai keitetyt lasitölkit tai pakastusrasiat. Sulje korkit välittömästi.

Vinkki! Suuret omenamäärät voi höyryttää pehmeiksi myös mehustimen siiviläosassa. Lisää tällöin omenista valunut mehu takaisin omenaseokseen sokerin lisäyksen yhteydessä.

Vinkki! Viileässä säilöttävään soseeseen tarvitset 4–5 dl sokeria sosekiloa kohti. Pakastettava sose säilyy myös kokonaan ilman sokeria.

Vinkki! Jos omenalajikkeet eivät ole tarpeeksi happamia, lisää kiloon sosetta yhden sitruunan puristettu mehu.

Vinkki! Makeuttamattomasta soseesta voi valmistaa myös hilloa. Lisää kiloon omenasosetta paketillinen Hillo-marmeladisokeria tai ½ kg hillosokeria. Keitä marmeladisokeria sisältävää seosta edelleen viisi minuuttia ja hillosokeria sisältävää seosta 10 minuuttia.

 

Kokeile reseptejä:

 

Omenasämpylät

 

Omena-tuorepuuro

 

Papusosekeitto

 

Omena-kardemumma-murupiirakka

 

Minttu-omenasose

Ainekset

perusohjeen ainekset
tuoreita mintunoksia
1/2
dl
calvadosta halutessa

Työvaiheet

  1. Lisää perusohjeeseen samaan aikaan sokerin lisäämisen kanssa pari kourallista tuoreita mintunoksia ja keitä edelleen noin 5 minuuttia.
  2. Poista mintun oksat ja lisää halutessasi sekaan ½ dl calvadosta.
  3. Käytä sellaisenaan esimerkiksi vaniljajäätelön tai vaahdotetun kerman kanssa tarjottavaksi. Kerrosjälkiruokiin, leivonnaisiin, makeisiin piiraisiin tai kakuntäytteeksi. Jogurtin tai viilin kanssa sekä pirtelöihin ja lettujen tai pannukakun seurana nautittavaksi.

Omenaviinietikka-kaneli-omenasose

Ainekset

perusohjeen ainekset
2
kpl
kanelitankoa
1
rkl
omenaviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Lisää kattilaan omenien kanssa samaan aikaan kanelitangot ja omenaviinietikka. Keitä noin 10 minuuttia.
  2. Lisää haluamasi määrä sokeria tai pakasta ilman sokeria ja keitä edelleen 5 minuuttia. Ota kanelitangot pois ennen purkittamista.
  3. Käytä porsaanlihalle ja kanalle kermakastikkeita, patoja ja keittoja maustamaan.

Vanilja-omenasose

Ainekset

perusohjeen ainekset
1
rkl
vaniljasokeria
tai
1
kpl
halkaistu vaniljatanko

Työvaiheet

  1. Lisää perusohjeeseen vaniljasokeria tai halkaistu vaniljatanko.
  2. Keitä edelleen noin 5 minuuttia. Poista vaniljatanko ennen soseen purkittamista.
  3. Käytä leivonnaisiin kuten muffineihin, kuivakakkuihin ja piirakoihin. Jogurtin tai viilin kanssa sekä pirtelöihin ja lettujen tai pannukakun seuraksi.

Inkivääri-omenasose

Ainekset

perusohjeen ainekset
1 1/2
rkl
inkiväärisiirappia
tai
1/2-1
tl
jauhettua inkivääriä
tai
1
rkl
raastettua tuoretta inkivääriä

Työvaiheet

  1. Lisää perusohjeeseen sokerin kanssa 1½ rkl inkiväärisiirappia. Vaihtoehtoisesti voit lisätä ½–1 tl jauhettua inkivääriä tai 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä.
  2. Keitä edelleen noin 10 minuuttia.
  3. Käytä samoihin tarkoituksiin kuin vanilja-omenasose.

Curry-omenasose

Ainekset

1
tl
curryjauhetta
2
tl
öljyä
perusohjeen ainekset

Työvaiheet

  1. Kuullota currya kattilanpohjalla tilkassa öljyä. Lisää kilo kuorittua ja lohkottua omenaa ja 1 dl vettä. Kuumenna ja keitä hiljalleen noin 10 minuuttia.
  2. Käytä jauhelihaa tai porsaanlihaa sisältäviin patoihin, laatikoihin, kermakastikkeisiin ja suolaisiin keittoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Maustetut taatelit ovat iso hitti karkkiosastoilla, mutta niitä on helppo tehdä itsekin.
Maustetut taatelit ovat iso hitti karkkiosastoilla, mutta niitä on helppo tehdä itsekin.
Maustetut taatelit ovat iso hitti kauppojen karkkiosastoilla, mutta niitä on helppo tehdä itsekin. Nämä suklaasydämet valmistuvat vartissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
15 min

Taatelisydämet

Ainekset

24
kivetöntä, pehmeää taatelia
100
g
suklaata
rouhittua pistaasipähkinää
pakastekuivattua vadelmaa

Työvaiheet

  1. Tee pienellä terävällä veitsellä noin sentin viilto 12 taatelin toiselle pitkälle sivulle. Työnnä toiset 12 taatelia viiltoihin, jolloin taatelit muodostavat sydämen.  Laita sydämet leivinpaperin päälle.
  2. Paloittele ja sulata suklaa mikroaaltouunissa tai liedellä vesihauteessa. Kuorruta taatelisydämet levittämällä niille suklaata rennosti pikkulusikalla.
  3. Koristele rouhitulla pistaasipähkinällä tai kuivatulla vadelmalla. Anna kovettua hetki jääkaapissa.

Kuvan helppojen riisisuklaapatukoiden ohjeen löydät täältä.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Tummasta suklaasta, pähkinöistä ja riisimuroista tehdyt patukat käyvät herkkuvälipalasta.
Tummasta suklaasta, pähkinöistä ja riisimuroista tehdyt patukat käyvät herkkuvälipalasta.
Kaverille kanssa! Helpot ja nopeat suklaapatukat onnistuvat myös koululaisilta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 18 kpl
Valmistusaika
10 min + 1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Riisisuklaapatukat

Ainekset

150
g
tummaa suklaata
1
dl
sileää maapähkinävoita
4
dl
riisimuroja
Lisäksi
1
dl
suolapähkinöitä
50
g
tummaa suklaata

Työvaiheet

  1. Paloittele ja sulata suklaa joko mikroaaltouunissa tai liedellä vesihauteessa.
  2. Sekoita maapähkinävoi suklaan joukkoon. Lisää riisimurot ja kääntele tasaiseksi.
  3. Kaada suklaa-riisimuromassa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 25 x 20 cm). Tasoita pinta.
  4. Rouhi suolapähkinät veitsellä. Paloittele ja sulata koristelusuklaa. Painele suolapähkinärouhe riisisuklaan pinnalle. Levitä päälle suklaaraitoja pikkulusikalla.
  5. Anna kovettua jääkaapissa reilu tunti. Leikkaa tai murra riisisuklaalevystä patukoita tai ruutuja. Levy leikkaantuu siististi, kun veitsen kastaa välillä kuumaan veteen.

Kuvan taatelisydänten ohjeen löydät täältä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Ranskalainen klassikko pommes Anna eli annanperunat sopii niin liha- kuin kalaruokien seuraan. Herkullisuus perustuu aivan ohuiksi leikattuihin perunaviipaleisiin, jotka kypsyvät uunissa voilla silattuna kakkumaiseen muotoon. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Annanperunat

Ainekset

1
kg
jauhoisia perunoita (esim. bellarosa)
2
valkosipulinkynttä
4
rkl
timjaminlehtiä
4
rkl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
n. 80
g
voita
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
PÄÄLLE
2
rkl
sitruunamehua
timjaminlehtiä

Työvaiheet

  1. Pese perunat huolellisesti tai kuori ne. Leikkaa perunat mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi mandoliinileikkurilla. Huuhtele viipaleet kylmällä vedellä ja taputtele ne kuiviksi keittiöpyyhkeellä.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja irrota timjaminlehdet. Raasta tarvittava määrä sitruunoiden keltaista kuoriosaa.

  3. Kirkasta voi. Sulata voi kattilassa, anna seistä hetki ja kaada sitten pieneen kannuun. Pohjalle kertynyt valkoinen hera saa jäädä kattilaan.

  4. Laita valurautapannu (Ø n. 24 cm) levylle ja kaada pannuun kirkastettua voita niin, että pohja peittyy. Levitä perunat lomittain spiraalin muotoon kellon mukaisesti ja keskeltä aloittaen. Valuta voita perunoiden päälle. Ripottele päälle hieman suolaa, mustapippuria, valkosipulia, timjaminlehtiä ja sitruunan kuoriraastetta. Aloita seuraava kierros ulkoreunasta toiseen suuntaan. Lisää voita ja mausta samoin. Jatka näin, kunnes kaikki perunat on käytetty. Paina perunoita tiiviisti pannuun.

  5. Paina perunoiden päälle pyöreäksi leikattu, pannua hieman isompi leivinpaperi sekä pannua pienempi kansi ja jokin paino. Paista perunakakkua liedellä keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes kakku on poh­jasta rapea.

  6. Nosta kannella peitetty pannu 200-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi.

  7. Ota pannu pois uunista. Laita perunoiden päälle leivinpaperi. Paina perunakakkua kannen avulla tasaiseksi ja tiiviiksi. Poista paperi ja kansi. Jatka paistamista noin 10 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.

  8. Ota pannu uunista. Nosta pannun päälle lautanen ja käännä perunakakku lautasen avulla ylösalaisin. Purista päälle sitruunamehua. Viimeistele timjamilla.