
Pehmeä piimäpohja ja murut tuovat mummolan mieleen. Syksyn maukkain puolukkapiirakka on vartissa valmis uuniin!
Vinkki! Saat piirakasta vegaanisen vaihtamalla piimän kaurapohjaiseen jugurttiin. Jätä pois sooda, joka on tarkoitettu happamille taikinoille, ja käytä 2 teelusikallista leivinjauhetta
Puolukka-murupiirakka
Ainekset
Työvaiheet
- Sekoita jauhot, sokeri, sooda, leivinjauhe, kardemumma ja suola. Lisää piimä ja öljy. Sekoita tasaiseksi.
- Levitä taikina leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille.
- Ripottele päälle puolukat. Jos teet piirakan pakastepuolukoista, käytä ne kohmeisina.
- Sekotia muruseoksen jauhot, sokeri ja leivinjauhe. Lisää öljy ja sekoita. Ripottele muruina piirakan pinnalle.
- Paista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 30 minuuttia.
Puolukat puuttuvat ohjeesta !
Kiitos huomiostasi, puolukoiden määrä on nyt paikallaan!
Öljyistä tulee ehdottomasti valita mekaanisesti puristetut eli kylmäpuristetut, ne ovat terveellisimmät. Ja mieluiten luomuneitsytoliiviöljyä,missä on optimaalisin rasvahappokoostumus (ei liikaa omega 6:sta). Toisaalta voi on erinomaisen rasvahappokoostumuksensa vuoksi myös erittäin hyvä vaihtoehtoo, samoin luomuneitsytkookosöljy. Älkää syökö huonoja rasvoja!
Sen verran, mitä makeita leivonnaisia syö, on aivan sama minkä sortin öljyä käyttää. - Jotain rajaa tällä terveellisyysvouhotuksellakin.
Muistuvat mieleen ne kammottavat 70-luvun ajat, kun kaikki kakut leivottiin jostain sekajyväjauhoista tai rukiista ja maistuvat ikävältä. Samanlaiselta kun sota-ajan jälkeen luistinradan kopissa leivoksina myydyt sokerittomilla puolukoilla maustetut ruiskakkarat.
Meidän perheessä käytetään leivontaan voita tai öljyä, ruuanlaittoon öljyä ja leivän päälle oivariinia. Margariinia ei osteta ollenkaan. Ja makeutusaineena sokeria, ei mitään aspartaameja.
Kiitos kommenteista! Ohjeessa lukee rypsiöljyn kohdalla "ei kylmäpuristettua" -huomio siksi, että osassa kylmäpuristetuista rypsiöljyistä on hyvin voimakas maku, joka ei sovi tähän leivonnaiseen.
Hyvä ohje:)Tykkään kun ei ole liian makea.Muokkasin hieman, piimän sijasta laitoin turkkilaista jugurttia.Sokerin määrää vähensin myös.Taikinan vehnäjauhoista osan korvasin täysjyvävehnäjauhoilla.
Nopeatekoinen ja ihanan pehmeää tuli. Kiva välillä laittaa perus-rypsiöljyä voin sijaan.
Pohjasta tuli jotenkin raskaanoloinhen ja sitkeä... Onko jokin syy siihen, ettei taikinaan laiteta kananmunia?
Kiitos kommentistasi, harmillista! Tämäntyyppiseen pohjaan ei välttämättä tarvita kananmunia. On kyllä myös piimäpohjaisia piirakoita, joihin niitä laitetaan. Mistähän johtuu? Vaikuttaa siltä, että pohja olisi jäänyt syystä tai toisesta kohoamatta.
Tuli sitkeähkö pohja ja "muru"päällinen kuiva ja jauhomainen. Ei jatkoon.
Tuleeko todellakin muruseokseen 2 dl vehnäjauhoja? En mitenkään saanut koko sitä määrää murusteltua päälle. Piirakka nyt uunissa, katsotaan mitä tulee😊
Tulipa lätty 🙄 Oliko tämä tosiaankin tarkoitettu normikokoiselle uunipellille? Kuvasta kun ei saa minkäänlaista käsitystä piirakan paksuudesta. Ihan noin yleisenä kommenttina mainitsisin, että ohjeisiin voisi aina lisätä pannun, pellin, vuoan tms koon, joita tällainen vanha muorikin jää välillä ihmettelemään.
Eikä 6 dl marjoja riitä, mulla ainakaan, pellilliseen. Niitä pitää olla reilusti silloin, kun marjoista leivotaan. Laitoin vattua ja mustikkaa ja piimän tilalta soijajogurttia. Soodaa ei sa jättää vegeistäkään pois, vaan lisätään esim valkoviinietikkaa, joka saa sitten sen kanssa aikaan sopivan "pöhinän" 😉
Muruseos kyllä riitti, juuri ja juuri 👍
Lämpöistä kesää soppakeittiöön 🔥