Mureapohjainen piirakka, suolainen galette, lakucookiet ja peltipulla. Näissä kaikissa kirpeät puolukat ovat kuin kotonaan!

1. Puolukkacookiet

Tiesitkö, että puolukat ja laku sopivat mainiosti yhteen? Näiden keksien sattumina on sekä puolukoita että lakutoffeeta, joka sulaa mustiksi lammikoiksi keksitaikinan sisälle.

Toisin kuin monet muut marjat, puolukat pitävät värinsä ja muotonsa myös uunissa, eivätkä päästä kovin paljon kosteutta leivonnaisiin. Sen ansiosta ne sopivat myös keksitaikinaan. Marjojen määrän kanssa ei kuitenkaan kannata liioitella, jotta kekseistä tulee mehevän mureita. Tässä ohjeessa osa puolukoista lisätään taikinaan kuivattuina.

Taikina saa tummuutensa muscovadosokerista ja ripauksesta lakritsijauhetta. Jos lakun maku ei ole sinua varten, voit hyvin muunnella ohjetta jättämällä lakritsijauheen pois ja vaihtamalla lakutoffeen tavalliseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puolukkacookieiden ohjeen löydät tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Puolukkapiirakka

Vartti, ja puolukkapiirakka on uunissa. Tämän piirakan pohjana on murotaikina, joka valmistuu sekoittamalla. Voit siis unohtaa vatkaimen kaappiin.

Taikinaa varten voi notkistetaan mikroaaltouunissa pehmeän sekoittuvaksi ja joukkoon lisätään puuhaarukalla muut ainekset. Älä sulata voita kokonaan, jottei sen sisältämä kosteus pääse haihtumaan. Näin piirakkapohjasta ei tule kovaa, vaan murean leikkautuvaa.

Täyte on tuttu mamman marjapiirakoista, mutta hieman täyteläisempi, koska se sekoitetaan ranskankermaan. Makulisänä on tuore rosmariini, joka toimii ihmeen ihanasti myös makeassa leivonnaisessa. Jos epäilet, kokeile ensin hippusella rosmariinia niin saat selville, sopiiko yhdistelmä omaan makuusi.

Voit tehdä piirakan tavalliseen piirasvuokaan tai irtopohjaiseen, josta sen voi nostaa kauniisti vadille. Kun vuoan halkaisija on noin 26 cm, taikinaa riittää sopivasti myös reunoille.

Puolukka-rosmariinipiirakan ohjeen löydät täältä.

3. Suolainen puolukkagalette

Puolukat sopivat mainiosti myös suolaiseen piirakkaan. Ainakin, kun mukana on vahvaa kylmäsavuporoa ja piparjuurituorejuustosta sekoitettu kermainen täyte.

Tämä yhdistelmä saattaa hyvin maistua myös niille, jotka jättävät puolukkaleivonnaiset muuten mieluummin väliin: kirpeät puolukat taittavat piirakan suolaisuutta raikkaasti, eivätkä edes yritä olla makeita.

Kuten yllä olevassa piirakassa, tässäkin maistuu rosmariini. Voit hyvin vaihtaa sen myös tuoreeseen timjamiin. Pohjana on murea piirastaikina, joka valmistuu helposti monitoimikoneen leikkuuterällä tai klassisesti nyppimällä ainekset yhteen. Koska pohjasta tulee murea, odota hetki ennen kuin leikkaat, jotta piiraspalat pysyvät paremmin koossa haukatessa. 

Puolukka-porogaleten ohjeen löydät täältä.

4. Gluteeniton puolukkapeltipulla

Kun haluat leipoa puolukoista gluteenittomasti, pullapohjainen peltipiirakka on hyvä vaihtoehto. Helpoiten gluteeniton pullataikina onnistuu sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Taikina saa sitkonsa psylliumista, jota turvotetaan nesteessä hetki ennen muiden ainesten lisäämistä. Muuten taikinaa kohotetaan vain kerran, ennen paistamista, jotta se säilyttää kuohkeutensa eikä lässähdä kesken paistamisen.

Täytteeseen lisätään karamellisoitua kondensoitua maitoa eli dulce de lechea. Makean ja kirpeiden puolukoiden yhdistelmä kaipaa pienen suolaripauksen pinnalle.

Tämä piirakka on parhaimmillaan uunituoreena mutta jäähtyneenä.

Gluteenittoman puolukkapeltipullan ohjeen löydät täältä.

Vinkit puolukkaleivontaan

  • Voit käyttää tuoreiden puolukoiden tilalla yhtä hyvin pakastettuja. Pakastaminen ei lisää juurikaan puolukoista leivonnaisiin irtoavan nesteen määrää. Käytä pakastepuolukat leivontaan kohmeisina. Ne saattavat hieman hidastaa leivonnaisen kypsymistä, joten lisää tarvittaessa paistoaikaa.
  • Vegaaninen puolukkapiirakka onnistuu helposti perinteisen piimäpiirakan tyyliin. Vaihda ohjeen piimä kaurapohjaiseen jugurttiin ja happamille taikinoille tarkoitettu sooda leivinjauheeseen.
  • Käytä kuivattuja puolukoita leivontaan rusinoiden tapaan. Jos liotat niitä nesteessä, saat meheviä sattumia esimerkiksi leipätaikinoihin.
  • Kuivatuista puolukoista valmistettu jauhe värjää kakkujen täytteet kauniin punaisiksi ja maustaa ne miedosti. Käytä jauhetta myös leivonnaisten koristeluun.
  • Puolukan makupariksi sopivat esimerkiksi laku, rosmariini ja timjami, toffee, vanilja, kookos, tumma suklaa ja valkosuklaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla