Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 208 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Unohda vatkain! Murotaikina valmistuu nimittäin helposti sekoittamalla. Tämä puolukkapiirakka saa tuoreesta rosmariinista ihanan maun.

Moni pitää eniten marjapiirakasta, jossa on murotaikinapohja. Vaikka taikinan voi ostaa kaupasta valmiina, sitä on helppo valmistaa itsekin.

Yksinkertaisin murotaikina onnistuu sekoittamalla ainekset yhteen. Voi notkistetaan aluksi mikroaaltouunissa: kun rasvaa ei sulata kokonaan, se säilyttää kosteutensa, minkä ansiosta pohjasta tulee helposti leikkautuva.

Kun taikina on taputeltu vuokaan, voi samassa kulhossa valmistaa ranskankermatäytteen, joka sekin valmistuu sekoittamalla.

Täytteen erikoisuus on ripaus tuoretta rosmariinia. Sen metsäinen aromi sopii mainiosti yhteen puolukoiden kanssa. Jos yhdistelmä kuitenkin arveluttaa, voit jättää yrtin pois, jolloin saat piirakasta klassisen makuisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
10 min + 25 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Puolukka-rosmariinipiirakka

Ainekset

100
g
voita
1/2
dl
sokeria
1
muna
2
dl
vehnäjauhoja
3/4
dl
ruisjauhoja
3/4
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
prk (150g)
ranskankermaa (ei kevyttä)
1
tl
vaniljasokeria
1
muna
1
dl
sokeria
1
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
3
dl (200g)
puolukoita

Työvaiheet

  1. Notkista voi mikroaaltouunissa tai kattilassa, älä sulata. Vatkaa vispilällä joukkoon sokeri ja muna. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
  2. Taputtele taikina piirasvuoan (10 cm x 35 cm tai Ø 26 cm) pohjalle ja reunoille. Jos käytät irtopohjavuokaa, leikkaa pohjalle sopiva leivinpaperi.
  3. Vatkaa ranskankerma, sokerit, muna ja rosmariini keskenään. Sekoita joukkoon puolukat.
  4. Kaada täyte taikinapohjan päälle. Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 25 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä.

Kommentit (8)

Vierailija

Tämä oli paras puolukkapiirakka jonka olen tehnyt ja maistanut. Rosmariini toi ylellisen maun!

Vierailija

Voisikohan tuoreen rosmariinin korvata kuivatulla?

KristiinaS

Ehdottomasti paras piirakka mitä oon ikinä tehny. Yksin söin kahdessa päivässä koko piirakan. Heti pitää tehdä uusi. Rosmariini on just se piste ii:n päälle. Ohjeen printtasin talteen. Ens keväänä kokeilen raparperilla.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Ihana kuulla, kiitos kommenteista! Tuoreen rosmariinin voi korvata kuivatulla, mutta sitä kannattaa käyttää vain hitusen. ½ tl saattaa olla sopivasti maustamaan piirakan.

Sakkeri

Uskomattoman hyvä piirakka! Ei ihan ensimmäisenä olisi tullut mieleen laittaa ruisjauhoja, puolukoita sekä rosmariinia samaan leivontakulhoon :) Kyllä kannatti!

Ihastunut

Tartteeko lisätä perunajauhoja jos tekee pakastetuista puolukoista?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Hyvä kysymys, ei ole pahitteeksi jos puolukoiden joukkoon lisää 1 rkl perunajauhoja (vähempikin voi riittää). Paistoaika saattaa muuten olla hieman pidempi, kun täytteessä on kohmeisia marjoja.

KristiinaS

Olen jo kerran kommentoinut mutta lisään nyt vielä, että käytän 28 % ranskankermaa 2 dl purkin. Ja sillä vasta hyvää tulee! Kun kerran reseptissä sanottiin että "ei kevyttä" niin etsin kylmäkaapista tuon tuhdin ja se kannatti. Ja pikkusen enemmän puolukkakin laitan. Tästä ei kyllä piiras parane. Täyte on maukas ja pohja rapsakka. Nykyään valmistan tämän irtopohjavuoassa niin saan vielä kauniin reunankin esille. Ja huom! Ihan itse syön aina koko piirakan parissa päivässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2772 reseptiä.
Linkitetty 84 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Thaimaalaiset kookosletut sopivat niin brunssille kuin jälkiruoaksi. Lastaa päälle karamellisoitua banaania ja suolapähkinöitä, ja nauti!

Milloin viimeksi paistoit lettuja? Hirmu helppo herkku kannattaa palauttaa mieleen, kun mietit erityistä tarjottavaa loma-aamuun tai viikonloppuun.

Tällä kertaa lettutaikina valmistetaan thaityyliin kookosmaitoon. Koska kookosmaito sisältää melko paljon rasvaa, taikinaan ei tarvitse...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Thaimaalaiset kookosletut

Ainekset

Taikina
2
isoa kananmunaa
4
dl
kookosmaitoa
1
dl
vettä
2
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
paahdettuja kookoshiutaleita
1/3
tl
suolaa
Lisäksi
n. 3
rkl
voita tai kookosöljyä paistamiseen
suolapähkinöitä

Työvaiheet

  1. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää kookosmaito ja vesi. Sekoita tasaiseksi ja lisää loput taikinan ainekset.

  2. Paista taikinasta voissa tai kookosöljyssä ohuita lettuja.

  3. Tarjoa letut karamellisoitujen banaanien (ohje alla) ja suolapähkinöiden kanssa.

Karamellisoidut banaanit

Ainekset

4
banaania
4
rkl
voita
4
rkl
(fariini)sokeria
½
tl
kanelia
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi banaanit.

  2. Kuumenna voi paistinpannussa. Lisää banaanit, sokeri, kaneli ja suola. Paista muutama minuutti, kunnes banaanit ovat pehmeitä ja kauniin värisiä.

Kommentit (2)

antidroga

Onko kuvassa olevat vihreävartiset pallukka päässä olevat unikonkukintoja?

Jos on, niin kuva johdattelee huumeiden käyttöön.

Vierailija

Ei todellakaan johdattele.
Ihania lettusia muuten. Nam.

Me Naiset on lisännyt 1400 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Suussasulavaa suklaata ja raikasta appelsiinia. Tämä juustokakku ammentaa makumaailmansa klassikkopatukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min + kakun hyytyminen 4 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Suklaa-mascarponekakku

Ainekset

Pohja
150
g
suklaakeksejä
25
g
voita
1
appelsiinin kuoriraaste
Täyte
200
g
tummaa (noin 45 %) suklaata
1
levy (120 g)
appelsiinisuklaata (Fazerina)
75
g
voita
3
kananmunaa
2
dl
kuohukermaa
prk (à 250 g)
mascarponea
4
liivatelehteä
2
rkl
appelsiinimehua
Päälle
appelsiinisuklaata, appelsiinia

Työvaiheet

  1. Murskaa keksit esimerkiksi kaulimen avulla tai tehosekoittimessa. Sulata voi ja pese ja raasta appelsiinin kuori. Sekoita voi ja kuoriraaste keksimuruihin. Pingota leivinpaperi irtopohjaiseen (noin 20 cm) vuokaan ja painele keksiseos pohjalle. Laita kylmään täytteen teon ajaksi.

  2. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

  3. Paloittele suklaat ja voi lämmönkestävään kulhoon. Nosta vesihauteeseen kiehuvan kattilan päälle ja anna sulaa. Nosta kattila pois liedeltä ja anna suklaaseoksen jäähtyä noin 5 minuuttia. Erottele sillä aikaa keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset suklaaseokseen yksitellen voimakkaasti vatkaten. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele mascarponeen. Vatkaa valkuaiset erikseen vaahdoksi. Sekoita kaikki vaahdot varovasti suklaaseokseen.

  4. Kuumenna appelsiinimehu kiehuvaksi ja nosta liedeltä. Purista liivatelehdet kuivaksi ja liuota appelsiinimehuun. Anna jäähtyä hieman ja kääntele suklaamassaan. Kaada massa pohjan päälle ja anna hyytyä vähintään 4 tuntia.

  5. Koristele suklaalla ja appelsiinilla.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 300 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Mehevän kakkutaikinan juju on mantelijauheessa ja paksussa turkkilaisessa jogurtissa. Taikina valmistuu nopeasti, sillä ainekset vain sekoitetaan keskenään. Päälle ladotaan kuorineen keitetyt mandariiniviipaleet, jolloin makuun tulee reippaasti aromikkuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Mandariini-mantelikakku

Ainekset

2–3
luomumandariinia
½
dl
sokeria
½
dl
vettä
1
kanelitanko
Kakkutaikina
2
dl
turkkilaista jogurttia
1
kananmunaa
100
g
sulatettua voita tai margariinia
dl
vehnäjauhoja
2
dl
mantelijauhetta
dl
sokeria
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua kardemummaa
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Pese mandariinit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi kuorineen.
  2. Mittaa sokeri ja vesi paistinpannulle. Lisää kanelitanko. Kiehauta. Lisää mandariiniviipaleet ja keitä miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia. Vältä sekoittamista, jotta mandariiniviipaleet pysyisivät mahdollisimman ehjinä.
  3. Sekoita jogurtti, kananmuna ja sulatettu rasva kulhossa. Sekoita kuivat aineet keskenään, ja lisää nestemäisten ainesten joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
  4. Vuoraa leivinpaperilla kakkuvuoka (halkaisija 20 cm). Kaada taikina vuokaan. Nosta mandariiniviipaleet liemestä ja aseta taikinan päälle. Jätä sokeriliemi talteen viimeistelyä varten.
  5. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Anna kakun jäähtyä ja nosta tarjoiluvadille. Valuta päälle sokerilientä. (Jos sokeriliemi on jämähtänyt pannulle, kuumenna se notkeaksi.)

Kommentit (1)

Naminami
Seuraa 
Liittynyt17.2.2015

Tämän kakun aion leipoa sitten kun veriappelsiineja tulee kauppoihin.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2772 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Dani Hänninen KUVA Sami Repo

Giniltä maistuva jäähile viimeistelee tuorejuustolla täytetyt omenat joulupöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + pakastus 8−12 t
Vaikeustaso
Helppo

Jouluomena ja katajanmarja-granita

Ainekset

4
omenaa
Granita
½
l
vettä
1
dl
sokeria
8
katajanmarjaa
1
tl
giniä
Tuorejuustotäyte
200
g
tuorejuustoa
2
tl
sokeria
½
tl
kanelia

Työvaiheet

  1. Leikkaa omenan yläosasta ”lakki” pois. Koverra omenan sisus ja siemenkota lusikalla varoen omenan reunoja. Säästä sisuspalat granitaan. Laita lakki takaisin ja siirrä omenat pakastimeen odottamaan.

  2. Keitä vettä, sokeria, omenan koverruspaloja ja katajanmarjoja kattilassa pari minuuttia välillä sekoittaen. Ota kattila liedeltä ja anna seoksen jäähtyä hieman. Kaada liemi tehosekoittimeen, lisää gini ja soseuta 1 minuutti. Siivilöi liemi pakastusta kestävään kannelliseen astiaan. Pakasta vähintään 8 tuntia tai yön yli.

  3. Tee täyte. Sekoita tuorejuusto, sokeri ja kaneli kulhossa. Siirrä seos hetkeksi jääkaappiin maustumaan.

  4. Raavi jäätyneestä granitasta haarukalla jäähilettä. Ota omenat pakastimesta, täytä ne tuorejuustoseoksella ja lusikoi päälle granitaa. Nosta lakki omenan päälle.

Kommentit (0)