Kodin Kuvalehti on lisännyt 711 reseptiä.
Linkitetty 188 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Unohda vatkain! Murotaikina valmistuu nimittäin helposti sekoittamalla. Tämä puolukkapiirakka saa tuoreesta rosmariinista ihanan maun.

Moni pitää eniten marjapiirakasta, jossa on murotaikinapohja. Vaikka taikinan voi ostaa kaupasta valmiina, sitä on helppo valmistaa itsekin.

Yksinkertaisin murotaikina onnistuu sekoittamalla ainekset yhteen. Voi notkistetaan aluksi mikroaaltouunissa: kun rasvaa ei sulata kokonaan, se säilyttää kosteutensa, minkä ansiosta pohjasta tulee helposti leikkautuva.

Kun taikina on taputeltu vuokaan, voi samassa kulhossa valmistaa ranskankermatäytteen, joka sekin valmistuu sekoittamalla.

Täytteen erikoisuus on ripaus tuoretta rosmariinia. Sen metsäinen aromi sopii mainiosti yhteen puolukoiden kanssa. Jos yhdistelmä kuitenkin arveluttaa, voit jättää yrtin pois, jolloin saat piirakasta klassisen makuisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
10 min + 25 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Puolukka-rosmariinipiirakka

Ainekset

100
g
voita
1/2
dl
sokeria
1
muna
2
dl
vehnäjauhoja
3/4
dl
ruisjauhoja
3/4
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
prk (150g)
ranskankermaa (ei kevyttä)
1
tl
vaniljasokeria
1
muna
1
dl
sokeria
1
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
3
dl (200g)
puolukoita

Työvaiheet

  1. Notkista voi mikroaaltouunissa tai kattilassa, älä sulata. Vatkaa vispilällä joukkoon sokeri ja muna. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
  2. Taputtele taikina piirasvuoan (10 cm x 35 cm tai Ø 26 cm) pohjalle ja reunoille. Jos käytät irtopohjavuokaa, leikkaa pohjalle sopiva leivinpaperi.
  3. Vatkaa ranskankerma, sokerit, muna ja rosmariini keskenään. Sekoita joukkoon puolukat.
  4. Kaada täyte taikinapohjan päälle. Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 25 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä.

Kommentit (8)

Vierailija

Tämä oli paras puolukkapiirakka jonka olen tehnyt ja maistanut. Rosmariini toi ylellisen maun!

Vierailija

Voisikohan tuoreen rosmariinin korvata kuivatulla?

KristiinaS

Ehdottomasti paras piirakka mitä oon ikinä tehny. Yksin söin kahdessa päivässä koko piirakan. Heti pitää tehdä uusi. Rosmariini on just se piste ii:n päälle. Ohjeen printtasin talteen. Ens keväänä kokeilen raparperilla.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Ihana kuulla, kiitos kommenteista! Tuoreen rosmariinin voi korvata kuivatulla, mutta sitä kannattaa käyttää vain hitusen. ½ tl saattaa olla sopivasti maustamaan piirakan.

Sakkeri

Uskomattoman hyvä piirakka! Ei ihan ensimmäisenä olisi tullut mieleen laittaa ruisjauhoja, puolukoita sekä rosmariinia samaan leivontakulhoon :) Kyllä kannatti!

Ihastunut

Tartteeko lisätä perunajauhoja jos tekee pakastetuista puolukoista?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Hyvä kysymys, ei ole pahitteeksi jos puolukoiden joukkoon lisää 1 rkl perunajauhoja (vähempikin voi riittää). Paistoaika saattaa muuten olla hieman pidempi, kun täytteessä on kohmeisia marjoja.

KristiinaS

Olen jo kerran kommentoinut mutta lisään nyt vielä, että käytän 28 % ranskankermaa 2 dl purkin. Ja sillä vasta hyvää tulee! Kun kerran reseptissä sanottiin että "ei kevyttä" niin etsin kylmäkaapista tuon tuhdin ja se kannatti. Ja pikkusen enemmän puolukkakin laitan. Tästä ei kyllä piiras parane. Täyte on maukas ja pohja rapsakka. Nykyään valmistan tämän irtopohjavuoassa niin saan vielä kauniin reunankin esille. Ja huom! Ihan itse syön aina koko piirakan parissa päivässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1244 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Leipäjuusto ja lakkahillo ovat perinteinen pari, mutta kokeile narskujuustoa vaihteeksi makukinuskin kera. Slurp!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Leipäjuustoa, punaisia marjoja ja kanelikinuskia

Ainekset

1
pkt (noin 300 g)
leipäjuustoa
Kanelikinuski
2
dl
kuohukermaa
2
dl
fariinisokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
ripaus
suolaa
Lisäksi
vadelmia ja punaherukoita

Työvaiheet

  1. Tee kinuski. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä viitisen minuuttia koko ajan sekoittaen. Kaada kulhoon jähmettymään.

  2. Leikkaa leipäjuusto paloiksi ja paista pannulla nopeasti. Kaada päälle hieman lämmintä kanelikinuskia ja nosta viereen marjoja.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1244 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Juha Salminen

Klassinen paahtovanukas saa ihanan maun kermaan uutetusta sitruunaruohosta. Tarjoa jälkkäri esimerkiksi marjojen, mintunlehtien tai passiohedelmän kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 15 min + maustuminen 6 h ja brûléen tekeytyminen 3 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Crème brûlée sitruunaruoholla

Ainekset

5
dl
kuohukermaa
75
g
sitruunaruohoa (noin 3 kpl)
1
vaniljatanko
6
keltuaista
1
dl
sokeria
1
tl
limetin mehua
Päälle
noin 6
rkl
(hienoa) sokeria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Kaada kerma kattilaan. Kuori ja paloittele sitruunaruoho joukkoon. Halkaise ja raavi vaniljatangon siemenet sekaan, laita myös tanko. Kuumenna keskilämmöllä höyryäväksi. Siirrä levyltä ja kaada kulhoon. Siirrä jääkaappiin noin 6 tunniksi.

  2. Siivilöi sitruunaruohon palaset ja vaniljatanko pois ja kuumenna uudelleen höyryäväksi.

  3. Vatkaa keltuaiset ja sokeri keskenään löysäksi vaahdoksi. Lisää ruokalusikallinen kuumaa makukermaa joukkoon ja kaada loput hitaasti erissä koko ajan vatkaten. Lisää limetin mehu.

  4. Siivilöi seos 4–6 pieneen vuokaan ja nosta ne isompaan uunivuokaan. Täytä uunivuoka vähintään puolilleen, kiehuvan kuumalla vedellä.

  5. Siirrä vuoka uuniin ja kypsennä vesihauteessa noin 45 minuuttia, kunnes reunat ovat kiinni, mutta kermamassa vielä hieman tutisee.

  6. Nosta vesihauteesta ja kuivaa annosvuoat. Laita kelmu päälle ja siirrä jääkaappiin 3 tunniksi.

  7. Ripottele annosten pinnalle sokeria, ja polta se rapeaksi kaasupolttimella.

Vinkki! Jos sinulla ei ole kaasupoltinta, kuumenna uuni 250 asteeseen grillivastuksille. Laita vuoat ihan uunin ylätasolle ja anna sokerin ruskistua noin minuutin ajan. Silmä kovana: sokeri palaa herkästi.

Kommentit (1)

Vierailija

Miksi kohdassa 1 kuumennetaan uuni? Jos kuitenkin laitetaan jääkaappiin? 😂

Helsingin Sanomat on lisännyt 173 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Laura Kaapro

Nämä viiden aineksen sitruunaneliöt ovat sekä gluteenittomia, maidottomia että sokerittomia. Vaikka kookosta tulee taikinaan runsaasti eri muodoissa, sen maku jää silti miedoksi. Pääosassa on raikas sitruuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
30 min + 30 min kypsentäminen + 6 t tekeytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteenittomat sitruunaneliöt

Ainekset

Pohja
0,6
dl
juoksevaa hunajaa
1,2
dl
huoneenlämpöistä kookosöljyä (paksua, ei nestemäistä)
ripaus suolaa
2,4
dl
kookosjauhoa
Päällys
2–3
sitruunaa (2 ½ tl raastettua sitruunankuorta ja 1,2 dl tuorepuristettua sitruunamehua)
3
munaa
1,2
dl
juoksevaa hunajaa
2
tl
kookosjauhoa

Työvaiheet

  1. Voitele 20 cm x 20 cm:n kokoinen vuoka kookosöljyllä. Voit vaihtoehtoisesti vuorata vuoan pohjan leivinpaperilla.
  2. Yhdistä kulhossa juokseva hunaja, huoneenlämpöinen kookosöljy ja ripaus suolaa. Vatkaa tasaiseksi. Siivilöi joukkoon kookosjauho ja sekoita.
  3. Tasoita taikina vuokaan. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia, kunnes pinta on saanut hivenen kullanruskeaa väriä. Anna jäähtyä puolisen tuntia.
  4. Laske uunin lämpö 160 asteeseen.
  5. Pese ja kuivaa huolellisesti sitruunat. Ota kahdesta sitruunasta keltaista kuorta ohuelti hienolla raastinterällä. Tarvitset kuorta 2½ tl. Purista 2–3 sitruunasta mehua, jotta saat sitä 1,2 dl.
  6. Yhdistä päällyksen munat, juokseva hunaja ja raastettu sitruunankuori. Vatkaa kevyesti seokseksi käsivispilällä.
  7. Mittaa toiseen kulhoon sitruunamehu ja lisää kookosjauho koko ajan vatkaten. Kaada sitten sitruunamehuseos munaseokseen koko ajan vatkaten.
  8. Kaada päällys jäähtyneen pohjan päälle ja paista 160-asteisen uunin alatasolla 21–23 minuuttia, kunnes päällys on melkein asettunut, mutta värähtää vielä aavistuksen.
  9. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Laita sitten jääkaappiin vähintään 6 tunniksi tai yön yli. Leikkaa 16 neliöksi. Säilytä tarjoiluun asti jääkaapissa.

Kommentit (1)

Lemona

Tämä oli hyvää!

Emilia Soppa365 on lisännyt 44 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Runsaasti piparimuruja, ripaus kardemummaa ja kunnolla kermaa. Muffinipellillinen muhkeita runebergintorttuja syntyy yllättävän helposti.

Piparit kannattaa jauhaa hienoksi ennen leipomista, niin taikina valmistuu nopeasti. Vatkainta ei tarvita: riittää, kun voin pehmittää mikroaaltouunissa sekoittuvan pehmeäksi, jolloin sen joukkoon voi lisätä muut ainekset.  

Voit halutessasi maustaa taikinan muutamalla tipalla (¼ tl)...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
30 min + kypsennys 15 min + jäähdytys 30 min

Helpot runebergintortut

Ainekset

Taikina
150
g
voita tai margariinia
dl
sokeria
2
munaa (M-koko)
2
dl
hienoa piparkakkujauhetta (noin 160 g:sta pipareita)
1
dl (noin 50 g)
mantelijauhetta
2
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua kardemummaa
1
dl
kuohukermaa
2–3
rkl
vadelmahilloa
Kypsentämiseen
12
ohutta paperivuokaa + muffinipelti
Kuorrutus
1
dl
tomusokeria
tl
vettä
2–3
rkl
vadelmahilloa
Koristeeksi
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Pehmitä voi kulhossa mikroaaltouunissa (älä sulata kokonaan). Vatkaa joukkoon vispilällä sokeri. Lisää munat taikinaan yksi kerrallaan välillä vatkaten.
  2. Sekoita piparkakkujauhe, mantelijauhe, vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Lisää ne taikinaan yhdessä kerman kanssa. Sekoita tasaiseksi nuolijalla tai puuhaarukalla
  3. Asettele paperivuoat muffinipellin syvennyksiin. (Voit paistaa taikinan myös vahvoissa, isoissa, kertakäyttöisissä muffinivuoissa uunipellillä.) Jaa taikina vuokiin kahdella lusikalla.
  4. Kasta etusormi vehnäjauhoihin ja paina jokaiseen muffiniin syvä kolo hilloa varten. Annostele koloon hilloa.
  5. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
  6. Anna muffinien jäähtyä vuoassa puolisen tuntia. Nostele ne sitten puisen veitsen avulla muffinipelliltä.
  7. Valmista sokerikuorrutus sekoittamalla tomusokeri ja vesitilkka keskenään. Lusikoi kuorrutus pienen pakastepussin nurkkaan tai pursotinpussiin. 
  8. Annostele jokaisen muffinin päälle hieman vadelmahilloa. Leikkaa pakastepussista kulma pois ja pursota sokerikuorrutuksesta renkula vadelmahillon ympärille.
  9. Siivilöi päälle kevyesti tomusokeria ennen tarjoilua.

Kommentit (0)