Hansin reseptit on lisännyt 32 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Hans Välimäki

Klassinen omenapiirakka tarte tatin onnistuu helposti valmiista voitaikinasta. Parhaimmillaan piiras on vaniljajäätelön ja kinuskikastikkeen kanssa. Voit tehdä lisukkeet itse tai turvautua valmiisiin vaihtoehtoihin.

Resepti on peräisin huippukokki Hans Välimäen ja käsikirjoittaja Santtu Palmin podcastista Eiku se on just näin, joka yhdistää hyvän ruuan ja kärkevät mielipiteet. Ensimmäisessä jaksossa Hans valmistaa tarte tatinia ja simpukkapastaa. Voit kuunnella jakson Suplasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tarte tatin

Ainekset

1
pkt (500 g)
esikaulittua laskostettua voitaikinaa
6–8
keskikokoista kiinteämaltoista omenaa (Pink Lady)
tummaa sokeria
kanelia
6
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Ota taikina sulamaan pari tuntia ennen leipomista.
  2. Kuori ja pilko omenat. Sekoita joukkoon sokeria ja kanelia, asettele omenat uuninkestävälle paistinpannulle tai uunivuokaan. Ripottele joukkoon muutamia nokareita voita ja hieman lisäsokeria päälle.
  3. Aseta pannu levylle ja kuumenna. Anna koko komeuden porista rauhassa, kunnes sokeri tai oikeammin pannulla oleva liemi muutttuu kullanruskeaksi.
  4. Kurkista varovasti yhden omenan paistopinta, että se on ruskean ja herkullisen värinen. Jos näin on, aseta kaulittu voitaikina tiiviisti päälle, pistele pohja ja paista 170-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea.
  5. Kumoa torttu ylösalaisin lautaselle siten, että omenat ovat tämän operaation jälkeen päällimmäisinä. Tarjoa kinuskikastikkeen ja vaniljajäätelön kanssa.

Kinuskikastike

Ainekset

2
dl
sokeria
2
dl
laktoositonta kuohukermaa
½
dl
maitoa
3
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Sulata sokeri kattilassa. Kun sokeri on sulanut ja muuttunut väriltään kauniin kullanruskeaksi, lisää kerma ja maito. Varo kuohahdusta.
  2. Keitä hetki kokoon ja lisää lopuksi joukkoon nokare voita, sekoita, tarkista maku ja tarjoile.

Vaniljajäätelö

Ainekset

dl
sokeria
5
dl
maitoa
5
dl
kuohukermaa
4
vaniljatankoa
11
keltuaista

Työvaiheet

  1. Kuumenna maito, kerma ja vaniljatangot kiehuvaksi.
  2. Vaahdota sokeri ja keltuaiset isossa pyöreäpohjaisessa metallikulhossa.
  3. Kaada maito-kerma-vaniljaliemi kiehuvan kuumana keltuaisvaahdon päälle. Sekoita ja kypsennä kiehuvan vesihauteen päällä, kunnes massa on kypsää.
  4. Siivilöi, jäähdytä ja valmista jäätelökoneella jäätelöksi.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1245 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Leipäjuusto ja lakkahillo ovat perinteinen pari, mutta kokeile narskujuustoa vaihteeksi makukinuskin kera. Slurp!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Leipäjuustoa, punaisia marjoja ja kanelikinuskia

Ainekset

1
pkt (noin 300 g)
leipäjuustoa
Kanelikinuski
2
dl
kuohukermaa
2
dl
fariinisokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
ripaus
suolaa
Lisäksi
vadelmia ja punaherukoita

Työvaiheet

  1. Tee kinuski. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä viitisen minuuttia koko ajan sekoittaen. Kaada kulhoon jähmettymään.

  2. Leikkaa leipäjuusto paloiksi ja paista pannulla nopeasti. Kaada päälle hieman lämmintä kanelikinuskia ja nosta viereen marjoja.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1245 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Juha Salminen

Klassinen paahtovanukas saa ihanan maun kermaan uutetusta sitruunaruohosta. Tarjoa jälkkäri esimerkiksi marjojen, mintunlehtien tai passiohedelmän kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 15 min + maustuminen 6 h ja brûléen tekeytyminen 3 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Crème brûlée sitruunaruoholla

Ainekset

5
dl
kuohukermaa
75
g
sitruunaruohoa (noin 3 kpl)
1
vaniljatanko
6
keltuaista
1
dl
sokeria
1
tl
limetin mehua
Päälle
noin 6
rkl
(hienoa) sokeria

Työvaiheet

  1. Kaada kerma kattilaan. Kuori ja paloittele sitruunaruoho joukkoon. Halkaise ja raavi vaniljatangon siemenet sekaan, laita myös tanko. Kuumenna keskilämmöllä höyryäväksi. Siirrä levyltä ja kaada kulhoon. Siirrä jääkaappiin noin 6 tunniksi.

  2. Siivilöi sitruunaruohon palaset ja vaniljatanko pois ja kuumenna uudelleen höyryäväksi.

  3. Vatkaa keltuaiset ja sokeri keskenään löysäksi vaahdoksi. Lisää ruokalusikallinen kuumaa makukermaa joukkoon ja kaada loput hitaasti erissä koko ajan vatkaten. Lisää limetin mehu.

  4. Siivilöi seos 4–6 pieneen vuokaan ja nosta ne isompaan uunivuokaan. Täytä uunivuoka vähintään puolilleen, kiehuvan kuumalla vedellä.

  5. Siirrä vuoka uuniin ja kypsennä vesihauteessa 150-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes reunat ovat kiinni, mutta kermamassa vielä hieman tutisee.

  6. Nosta vesihauteesta ja kuivaa annosvuoat. Laita kelmu päälle ja siirrä jääkaappiin 3 tunniksi.

  7. Ripottele annosten pinnalle sokeria, ja polta se rapeaksi kaasupolttimella.

Vinkki! Jos sinulla ei ole kaasupoltinta, kuumenna uuni 250 asteeseen grillivastuksille. Laita vuoat ihan uunin ylätasolle ja anna sokerin ruskistua noin minuutin ajan. Silmä kovana: sokeri palaa herkästi.

Kommentit (2)

Vierailija

Miksi kohdassa 1 kuumennetaan uuni? Jos kuitenkin laitetaan jääkaappiin? 😂

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2375 reseptiä.
Linkitetty 85 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Juustokakku? Ei, vaan paistettu jogurtti! Tämä ihanan täyteläinen jälkiruoka valmistuu muutamasta aineksesta.

Kuka olisi uskonut, että arkiaamujen luottopakki, maustamaton jogurtti, voisi muuttua lähes juustokakkumaiseksi herkuksi? Tämä vain muutaman aineksen jälkiruoka kypsyy uunin leppeässä lämmössä vesihauteessa, ja se tarjotaan kanelin ja tähtianiksen maustaman appelsiinisiirapin sekä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5
Valmistusaika
45 min + yön yli jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Paistettu jogurtti

Ainekset

5
dl
paksua turkkilaista jogurttia (10 %)
1
prk (397 g)
kondensoitua maitoa
4
rkl
maitojauhetta
½
tl
aitoa vaniljaa jauheena tai vaniljasokeria
Lisäksi
5
appelsiinia
¾
dl
sokeria
3
tähtianista
1
kanelitanko
¼
tl
kardemummaa
¾
dl
kuorittuja suolattomia pistaaseja
Voiteluun
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele uuninkestävä vuoka (Ø 22–24 cm) kevyesti öljyllä.

  2. Sekoita jogurtti, kondensoitu maito, maitojauhe ja vanilja kulhossa ja kaada seos vuokaan.

  3. Laita vuoka syvälle uunipellille tai isoon uunivuokaan. Kaada kiehuvan kuumaa vettä pellille niin, että vesi ulottuu noin ¾ paistovuoan korkeudesta. Laita pelti varovasti uuniin.

  4. Paista jogurttia vesihauteessa 35–40 minuuttia, kunnes se alkaa juuri ja juuri saada väriä.

  5. Anna jogurtin jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja nosta jääkaappiin vähintään viideksi tunniksi.

  6. Purista kahdesta appelsiinista mehu kattilaan. Lisää sokeri ja mausteet. Keitä välillä sekoittaen 10 minuuttia tai kunnes mehu muuttuu siirappimaiseksi.

  7. Leikkaa loput appelsiinit kuorettomiksi viipaleiksi ja laita kulhoon. Kaada päälle kuuma appelsiinisiirappi ja anna jäähtyä. Rouhi pistaasit veitsellä.

  8. Laita appelsiinit jogurtin pinnalle ja ripottele päälle pistaasit.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1245 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Unelmanpehmeä valkosuklaavaahto on täydellinen jälkkäri, kun sen yhdistää kirpeään tyrnicurdiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + curdin ja valkosuklaakerman jäähtyminen noin 2 h
Vaikeustaso
Helppo

Valkosuklaata ja tyrniä

Ainekset

150
g
valkosuklaata
3
dl
kuohukermaa
TYRNICURD
2 ½
dl (150 g)
(pakastettuja) tyrnimarjoja
50
g
voita
1
dl
sokeria
2
keltuaista
PÄÄLLE
Valkosuklaalastuja, tyrnimarjoja

Työvaiheet

  1. Kuumenna tyrnimarjoja kattilassa, kunnes mehu alkaa irrota. Soseuta sauvasekoittimella. Painele sose tiheään siivilään, jotta saat kuoret ja siemenet pois.

  2. Sulata voi ja kaada lämpimän siivilöidyn mehun joukkoon. Sekoita sokeri joukkoon. Kaada kulhoon ja sekoita, kunnes sokeri sulaa.

  3. Kiehauta puhtaassa kattilassa vettä ja nosta tyrniseoskulho päälle. Vatkaa keltuaiset yksitellen joukkoon samalla vatkaten noin 15 minuuttia, kunnes curd sakenee. (Se tekeytyy vielä jäähtyessään, siitä ei ole tarkoitus tulla yhtä jäykkää kuin kaupan lemon curdista.) Laita kelmu päälle ja siirrä jääkaappiin.

  4. Paloittele valkosuklaa kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa kiehuvan kuumaksi. Kaada suklaapalojen päälle ja anna seistä minuutin ajan. Sekoita tasaiseksi.

  5. Peitä kulho ja siirrä jääkaappiin 2 tunniksi. Vatkaa kylmä valkosuklaaseos vaahdoksi sähkövatkaimella. Älä vatkaa liikaa, jotta seos ei muutu rakeiseksi.

  6. Mittaa jälkiruokalaseihin vuorotellen valkosuklaavaahtoa ja tyrnicurdia.

Kommentit (0)