Klassinen omenapiirakka tarte tatin onnistuu helposti valmiista voitaikinasta. Parhaimmillaan piiras on vaniljajäätelön ja kinuskikastikkeen kanssa. Voit tehdä lisukkeet itse tai turvautua valmiisiin vaihtoehtoihin.
Resepti on peräisin huippukokki Hans Välimäen ja käsikirjoittaja Santtu Palmin podcastista Eiku se on just näin, joka yhdistää hyvän ruuan ja kärkevät mielipiteet. Ensimmäisessä jaksossa Hans valmistaa tarte tatinia ja simpukkapastaa. Voit kuunnella jakson Suplasta.
Tarte tatin
Ainekset
Työvaiheet
- Ota taikina sulamaan pari tuntia ennen leipomista.
- Kuori ja pilko omenat. Sekoita joukkoon sokeria ja kanelia, asettele omenat uuninkestävälle paistinpannulle tai uunivuokaan. Ripottele joukkoon muutamia nokareita voita ja hieman lisäsokeria päälle.
- Aseta pannu levylle ja kuumenna. Anna koko komeuden porista rauhassa, kunnes sokeri tai oikeammin pannulla oleva liemi muutttuu kullanruskeaksi.
- Kurkista varovasti yhden omenan paistopinta, että se on ruskean ja herkullisen värinen. Jos näin on, aseta kaulittu voitaikina tiiviisti päälle, pistele pohja ja paista 170-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea.
- Kumoa torttu ylösalaisin lautaselle siten, että omenat ovat tämän operaation jälkeen päällimmäisinä. Tarjoa kinuskikastikkeen ja vaniljajäätelön kanssa.
Kinuskikastike
Ainekset
Työvaiheet
- Sulata sokeri kattilassa. Kun sokeri on sulanut ja muuttunut väriltään kauniin kullanruskeaksi, lisää kerma ja maito. Varo kuohahdusta.
- Keitä hetki kokoon ja lisää lopuksi joukkoon nokare voita, sekoita, tarkista maku ja tarjoile.
Vaniljajäätelö
Ainekset
Työvaiheet
- Kuumenna maito, kerma ja vaniljatangot kiehuvaksi.
- Vaahdota sokeri ja keltuaiset isossa pyöreäpohjaisessa metallikulhossa.
- Kaada maito-kerma-vaniljaliemi kiehuvan kuumana keltuaisvaahdon päälle. Sekoita ja kypsennä kiehuvan vesihauteen päällä, kunnes massa on kypsää.
- Siivilöi, jäähdytä ja valmista jäätelökoneella jäätelöksi.