Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2732 reseptiä.
Linkitetty 118 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Omenasyksyn muhkeimpaan piirakkaan uppoaa yhdeksän omenaa ja koko purkki sosetta. Lisäksi piirakka on naurettavan helppo valmistaa.

Kirpeät ja hapokkaat omenapudokkaat sopivat loistavasti leivontaan. Parhaita ovat piirakat, joihin saa käytettyä ison määrän omenoita.

Tässä ohjeessa taikinaan lisätään sekä omenakuutioita että -sosetta. Jos siis pakastimessasi on jäljellä vielä viimevuotista omenasosetta, voit hyvin käyttää sen tähän piirakkaan. Taikina valmistuu sekoittamalla ainekset yhteen, joten vatkaimen saa unohtaa kaappiin.

Ihanan makunsa piirakka saa omenoiden lisäksi joukkoon lisätyistä toffeepaloista, jotka pehmenevät uunissa herkullisiksi sattumiksi.

Mutta miksi näyttää, kuin piirakassa olisi upoksissa kokonaisia omenoita? Ne ovat omenoiden hattuja, jotka on nostettu koristeeksi piirakan päälle ennen paistamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
9–12
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Toffee-omenapiirakka

Ainekset

9
(n. 700 g)
kotimaista omenaa
25
toffeemakeista (esim. Alku-toffee)
5
dl
vehnäjauhoja
2
tl
jauhettua inkivääriä
tl
ruokasoodaa
1
tl
kanelia
dl
ruokosokeria
¾
dl
fariinisokeria
2
kananmunaa
dl
rypsiöljyä
1
prk (360 g, 3 dl)
sokeroimatonta omenasosetta
Vuoan voiteluun
öljyä tai voita

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele suorakaiteen muotoinen uunivuoka (noin 30 cm x 20 cm).

  2. Leikkaa omenoista hatut koristelua varten. Leikkaa loput omenat 1–2 cm:n kuutioiksi. Omenoita ei tarvitse kuoria. Paloittele toffeet muutamaan palaan.

  3. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Riko munat toiseen kulhoon. Vatkaa öljy ja omenasose puuhaarukalla tai kierrevatkaimella munien joukkoon.

  4. Yhdistä munaseos kuiviin aineisiin. Lisää omenakuutiot ja 2/3 toffeepaloista. Sekoita, mutta älä vatkaa.

  5. Kaada taikina vuokaan. Asettele omenahatut päälle ja painele loput toffeet taikinan pintaan.

  6. Paista uunin alatasolla 35–40 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Vinkki Tarjoa piirakka ranskankerman tai vaniljajäätelön kanssa.

Kommentit (3)

Valekokki Petteri

Vaikuttaa erinomaiselta. Se hieman arveluttaa, että käytetään valmiita kermakaramellejä. Itse tehty kinuski on taatusti omasta keittiöstä ja kun keittää ja vahtii aikaansa saa ihan oikeaa toffeeta! Sopii myös kaikkiin piiraisiin.

Vierailija

@ Valekokki Petteri

Kaiken voi tehdä itse. Vehnän voi itse kasvattaa ja jauhaa jauhoiksi. Voita saa kun lypsää oman lehmänsä, kuorii maidosta rasvan ja kirnuaa sen voiksi. Kannattaa kuitenkin kysyä itseltään, miksi pitäisi yrittää päteä joka asiassa ja tehdä elämänsä mahdollisimman vaikeaksi...

Vierailija

Mielestäni piirakan pitää olla sellainen, ettei syödessä enää tarvitse siitä mitään perata pois, eli en kyllä noita omenan karoja sinne laittaisi, ainoastaan omenaa syötävinä viipaleina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2732 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Herkullinen sipulipiirakka koostuu rapeasta pohjasta ja kevyesti makeutuneista sipuleista. Leivo omasi!

Vinkki! Piirakan ainesmäärät on täsmätty suorakaiteen malliseen vuokaan, jonka koko on noin 20 cm x 30 cm. Piirakka onnistuu myös halkaisijaltaan 28-senttisessä vuoassa. Ainekset tuplaamalla piirakkaa saa kokonaisen pellillisen (koko 30 x 40 cm). Valitse tarkoitukseen reunallinen uunipelti ja...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
1 t + tekeytyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Parmesaani-sipulipiiras

Ainekset

dl
vehnäjauhoja
½
tl
suolaa
½
tl
sokeria
125
g
kylmää voita
1
kananmuna
n. 2
rkl
kylmää vettä
Täyte
800
g
salottisipulia
1
kananmuna
1
prk (200 g)
ranskankermaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
80
g
parmesaania (2 dl raastettuna)
Päälle
3–4
timjaminoksaa
1
rkl
sokeria
½
tl
suolaa
3
rkl
pinjansiemeniä
3
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
Parmesaani-ranskankerma
3
rkl
parmesaania raastettuna
1
prk (200 g)
ranskankermaa
1
tl
sitruunamehua
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Sekoita jauhot, suola ja sokeri kulhossa. Kuutioi voi, lisää se jauhoihin ja nypi mu­rumaiseksi. Sekoita kananmuna joukkoon. Lisää vettä vähän kerrallaan, kunnes taikina pysyy hyvin koossa, mutta ei ole liian kos­teaa. Muotoile taikina jauhotetulla alustalla suorakaiteenmuotoiseksi tiiviiksi palaksi, kääri kelmuun ja anna viilentyä jääkaapissa vähintään tunti.
  2. Kauli taikina jauhotetulla leivinpaperilla noin 26 cm x 36 cm:n kokoiseksi levyksi. Siirrä pohja papereineen vuokaan (20 cm x 30 cm).

  3. Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

  4. Vatkaa munan rakenne rikki kulhossa. Sekoita ranskankerma, suola ja pippuri joukkoon. Levitä seos taikinalle. Raasta par­mesaani ja ota siitä 3 rkl sivuun, levitä loput piirakalle. Asettele sipulit tiiviisti päälle. Ri­pottele timjaminlehdet, sokeri ja suola piira­kalle. Paista piirakkaa uunissa 30 minuuttia.

  5. Sekoita piirakalle kastike lopusta parme­saaniraasteesta, ranskankermasta, sitruuna­mehusta ja mustapippurista.

  6. Koristele piirakka pinjansiemenillä ja leh­tipersiljalla ja tarjoa kastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2732 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Mustapippuria omenapiirakassa? Lainasimme idean Australian Master­chef -kisasta. Testaa ja tykästy!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10 palaa
Valmistusaika
1 t + tekeytyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Mausteinen omenapiirakka

Ainekset

Taikina
5
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
sokeria
½
tl
suolaa
175
g
kylmää voita
½–¾
dl
kylmää vettä
Täyte
800
g
omenoita
1
vaniljatanko
3
rkl
voita
4
tähtianista
1
tl
mustapippuria myllystä
dl
fariinisokeria
Lisäksi
1
rkl
voita vuokaan
1
kananmuna voiteluun

Työvaiheet

  1. Yhdistä jauhot, sokeri ja suola keske­nään. Kuutioi voi, lisää se jauhoihin ja nypi murumaiseksi. Lisää ½ dl vettä ja sekoita tasaiseksi, lisää tilkka vettä tarvittaessa. Muotoile taikinasta tiivis pallo, laita kelmulle ja paina litteäksi kiekoksi. Kääri taikina kel­muun ja laita jääkaappiin noin tunniksi.
  2. Kuori ja kuutioi omenat. Halkaise vanilja­tanko. Sulata voi pannussa vaniljatangon, tähtianisten ja pippurin kanssa. Lisää sokeri ja omenat. Paista sekoitellen noin 5 minuut­tia. Ota pannu pois liedeltä ja anna täytteen jäähtyä sillä aikaa, kun kaulit taikinan.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele piirasvuoka (Ø noin 24 cm). Ota taikinasta 1/3 erikseen. Kauli isompi pala jauhotetulla alustalla muutama sentti piirasvuokaa suuremmaksi ja siisti taikinan reunat. Nosta taikina kaulimen avulla vuokaan.

  4. Poista vaniljatanko ja tähtianikset ome­natäytteestä ja levitä täyte piirakkapohjalle. Kauli loppu taikina jauhotetulla pöydällä le­vyksi ja ota siitä muotilla kuvioita. Asettele ne täytteen päälle ja voitele kananmunalla.

  5. Paista piirakkaa uunin alatasolla noin 35 minuuttia, kunnes taikina on kypsä. Suojaa pinta foliolla, jos taikinakuviot tummuvat liikaa.

Vinkki Kaipaatko omenapiirakkaan kane­lia? Lisää sitä teelusikallinen taikinaan.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2732 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Tällä perusohjeella saa aikaiseksi vuoallisen tai kokonaisen pellillisen makeaa piirakkaa. Alta löytyy neljä ihanaa täyteideaa.

Vinkki: Jos teet pellillisen piirakkaa, tuplaa sekä taikinapohjan että valitsemasi täytteen ainesmäärät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Makea peruspiirakka

Ainekset

130
g
voita (1½ dl sulatettuna)
2
kananmunaa
dl
sokeria
2
dl
turkkilaista jogurttia
4
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sulata voi.

  2. Sekoita munat ja sokeri kulhossa haa­rukkavatkaimella. Lisää jogurtti ja voisula, sekoita tasaiseksi. Yhdistä jauhot, leivin­jauhe ja suola toisessa kulhossa. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

  3. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (20 cm x 30 cm). Lisää haluamasi täyte ja paista uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.

Vinkki: Tee pellillinen piirakkaa tuplaamalla aineiden määrät.

Suklainen päärynäpiirakka

Ainekset

Pohja
1
annos perustaikinaa
100
g
tummaa suklaata
Täyte
3
pientä päärynää
4
rkl
hasselpähkinää rouhittuna
2
rkl
voita
2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Aloita täytteestä. Kuori ja halkaise pää­rynät, poista siemenkodat. Leikkaa pääry­nänpuolikkaat viuhkamaisiksi tai viipaloi ne. Rouhi pähkinät veitsellä. Rouhi myös taikinaan tuleva suklaa.

  2. Tee pohja perusohjeen mukaan ja sekoi­ta suklaapalat taikinaan (halutessasi voit ripotella suklaan taikinan päälle). Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (20 cm x 30 cm.)

  3. Asettele päärynät taikinan pinnalle. Lisää niiden päälle voinokareita ja ripot­tele hieman sokeria. Ripottele pähkinät piirakalle.

  4. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.

Vinkki: Jos teet piirakkaa pellillisen, tuplaa täytteen määrät.

Vadelma-valkosuklaapiirakka

Ainekset

1
annos perustaikinaa
1
rkl
sitruunankuorta raastettuna
Täyte
100
g
valkosuklaata
1
dl
kuorittuja pistaasipähkinöitä
5
dl
vadelmia

Työvaiheet

  1. Tee pohja perusohjeen mukaan ja mausta taikina raas­tetulla sitruunankuorella. Levitä leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (20 cm x 30 cm).

  2. Rouhi valkosuklaa ja pistaasit veitsellä. Ripottele ne ja vadelmat taikinalle.

  3. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.

  4. Koristele esimerkiksi syötävillä kukilla.

Vinkki: Jos teet piirakkaa pellillisen, tuplaa täytteen määrät.

Puolukka-toffeepiirakka

Ainekset

Pohja
1
annos perustaikinaa
2
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
Täyte
1
ps (220 g)
toffeekarkkeja pieninä paloina (Omar)
4
dl
puolukkaa
3
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Tee pohja perusohjeen mukaan ja mausta rosmariinilla. Levitä leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (20 cm x 30 cm).

  2. Leikkaa karkit pieniksi paloiksi ja ripottele puolet piirak­kapohjalle. Mausta puolukat sokerilla ja lisää ne pohjalle.

  3. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.

  4. Ripottele loput karkit kuuman piirakan päälle. Koristele halutessasi rosmariinilla.

Vinkki: Jos teet piirakkaa pellillisen, tuplaa täytteen määrät.

Luumu-karhunvatukkapiirakka

Ainekset

Pohja
1
annos perustaikinaa
1
tl
jauhettua kardemummaa
Täyte
12–14
tuoretta luumua
3
rkl
voita
½
dl
sokeria
200
g
karhunvatukoita
Muruseos
2
dl
vehnäjauhoja
¾
dl
sokeria
60
g
voita

Työvaiheet

  1. Aloita täytteestä. Halkaise luumut ja poista kivet. Sulata voi pannussa, lisää sokeri ja luumut. Paista sekoitellen muu­tama minuutti, kunnes luumut hieman pehmenevät.

  2. Tee muruseos nyppimällä jauhot, sokeri ja voi yhteen murumaiseksi seokseksi.

  3. Tee pohja perusohjeen mukaan ja mausta taikina karde­mummalla. Levitä leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (20 cm x 30 cm).

  4. Ota luumut pannusta ilman nestettä ja asettele piirakka­pohjalle. Lisää karhunvatukat ja ripottele muruseos päälle.

  5. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia. Koristele valmis piirakka esimerkiksi syötävillä kukilla ja luumujen paistamisesta pannuun jääneellä mehulla.

Vinkki: Jos teet piirakkaa pellillisen, tuplaa täytteen määrät.

Kommentit (2)

Vierailija

Mikä on haarukkavatkain?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestä, se on toiselta nimeltään puuhaarukka.

Me Naiset on lisännyt 1385 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Arja Elina Laine Anni Sofia Savela ja Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Tämä lakka-leipäjuustopiirakan ohje on peräisin Leivonta – leipurin keittiössä -kirjasta. Piirakkaa kannattaa paahtaa riittävän kauan uunissa, jotta mauista tulee täyteläisiä. Paahteinen fariini- tai aromaattinen tumma muscovadosokeri taittaa ihanasti lakkojen hapokkuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Lakka-leipäjuustopiirakka

Ainekset

Pohja
100
g
kirnuvoita
¾
dl
fariini- tai muscovado-sokeria
1
kananmuna
2
dl
erikoisvehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
Voiteluun
1
rkl
kirnuvoita
Täyte
3
dl
lakkajogurttia (esim. Juustoportin)
1
kananmuna
½
dl
fariini- tai muscovadosokeria
200
g
leipäjuustoa
2
dl
lakkoja

Työvaiheet

  1. Ota kirnuvoi ja muna huoneenlämpöön. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka.

  2. Yhdistä jauhoihin leivinjauhe ja vaniljasokeri.

  3. Vaahdota pehmennyt kirnuvoi ja sokeri sähkövatkaimella, lisää 1–2 rkl jauhoseosta ja vaahdota hetki, ja vatkaa sen jälkeen muna mukaan. Sekoita joukkoon loppu jauhoseos.

  4. Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Käytä apuna jauhoja, lastaa tai kostutettuja sormia. Pidä piirakkapohjaa hetki viileässä.

  5. Sekoita täytteen jogurtti, muna ja sokeri. Kaada seos piirakkapohjan päälle. Leikkaa leipäjuusto pieniksi kuutioiksi ja ripottele ne ja lakat jogurtin päälle.

  6. Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla 35–45 minuuttia, kunnes piirakka on hyytynyt ja leipäjuusto paahtunut. Tarjoa piirakka lämpimänä tai haaleana sellaisenaan tai vaniljakastikkeen kanssa.

Kommentit (0)