Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 92 keittokirjaan.
OHJE Antto Virenius KUVA Panu Pälviä

Haukea kannattaa syödä sen ruotoisesta maineesta huolimatta, sillä valmiit fileet on nypitty lähes ruodottomiksi. Tässä reseptissä kala saa seurakseen mäiskyperunoita ja täyteläistä fetajogurttia.

Kalatiskiltä kannattaa pyytää jotain muutakin kuin lohta. Esimerkiksi haukea, jonka paras pyyntisesonki alkaa syksyllä, ja joka kuuluu WWF:n kalaoppaassa suositeltavien vihreän valon kalojen listalle.

Hauen käyttöä hankaloittavat ainoastaan niin sanotut y-ruodot, jotka on välillä vaikea paikantaa. Asiantuntevalla kalatiskillä osataan kuitenkin leikata haukifilee pyynnöstä lähes ruodottomaksi. Tämän jälkeen kala on valmis pannulle.

Kyseinen ohje on kuuluu Luomukassi-yrityksen toimitusjohtajan Antto Vireniuksen suosikkiresepteihin. Siinä uunissa lytättyinä paahdettujen mäiskyperunoiden kanssa tarjotaan pannulla sellaisenaan paistettua päivän tuoretta kalaa.

Jos et saa haukea käsiisi, voit siis vaihtaa kalan hyvin siikaan tai kuhaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Haukipihvit ja mäiskyperunat fetalla

Ainekset

500
g
perunoita
1
tl
sormisuolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
rkl
öljyä
1
valkosipulinkynsi
1
lime
2
dl
kreikkalaista jogurttia
150
g
fetaa
2
ruodotonta haukifileetä (tai muuta vaaleaa kauden kalaa)
öljyä, suolaa ja pippuria
PÄÄLLE
vesikrassia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pese ja harjaa perunat ja keitä suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Valuta ja anna jäähtyä hetki.

  2. Laita perunat leivinpaperin päälle uunipellille, litistä niitä haarukalla ja ripottele päälle suolaa ja pippuria. Pirskottele öljyä perunoiden päälle. Paahda uunissa noin 15 minuuttia.

  3. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi ja purista limen mehu jogurtin joukkoon. Murustele feta sekaan. Laita jääkaappiin hetkeksi tekeytymään.

  4. Paista haukifileet sillä aikaa paistinpannulla molemmin puolin öljyssä kypsäksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Koristele vesikrassilla.

Kommentit (1)

Valistakaa tyhmää;)

Mikä tekee paistetusta haukifileestä pihvin;)?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3150 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Kokonainen hauki on ruokapöydän komea ilmestys. Sen valmistus on myös älyttömän helppoa, sillä se kypsyy hetken uunissa vahvan etikkaisessa liemessä ja tarjotaan haaleaksi jäähtyneenä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
15 min + kypsennys 20 min + jäähdytys 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Uunihauki etikkaliemessä

Ainekset

1
hauki, suomustettuna, sisälmykset ja kidukset poistettuina (n. 1–1½ kg)
2
porkkanaa
2
punasipulia
l
vettä
4
dl
väkiviinaetikkaa
4
dl
sokeria
1
dl
suolaa
5
maustepippuria
3
laakerinlehteä

Työvaiheet

  1. Huuhtele ja kuivaa hauki. Laita kala korkeareunaiseen uunivuokaan, johon se juuri ja juuri mahtuu. Kuori porkkanat ja sipulit. Leikkaa ne suupaloiksi kalan ympärille.

  2. Kiehauta vesi, etikka, sokeri ja mausteet kattilassa. Kaada kuumaa etikkalientä vuokaan hauen päälle niin paljon, että hauki peittyy kokonaan. Kypsennä 150-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Anna hauen jäähtyä liemessä vähintään tunti ennen tarjoamista.

  3. Nosta hauki varovasti etikkaliemestä vadille. Nosta myös porkkanat ja punasipulit reikäkauhalla hauen ympärille tarjolle.

Vinkki Maustumisen kannalta on tärkeää, että hauki peittyy liemeen kokonaan. Valitse siis mieluummin vähän liian pieni vuoka kuin iso. Pyrstöä voi tarvittaessa kääntää kaarelle.

Sahramihollandaise

Ainekset

150
g
voita
0,25
g (1⁄2 ps)
sahramia
3
keltuaista
1
rkl
kylmää vettä
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita voi ja sahrami kattilaan. Sulata miedolla lämmöllä. Jäähdytä. Valuta voisula kannuun, jotta sakka jää kattilan pohjalle

  2. Erottele keltuaiset metalliseen kulhoon. Lisää vesi, purista joukkoon sitruunamehu ja vatkaa kuohkeaksi pallovatkaimella. Laita kulho vesihauteeseen niin, ettei kulhon pohja osu kattilassa olevaan veteen. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja laske lämpöä, kunnes vesi poreilee kevyesti. Vatkaa seosta koko ajan.

  3. Kun keltuaisseos on selvästi paksuuntunut, lisää voisulaa tipoittain koko ajan vatkaten. Lisää kaikki voi pikkuhiljaa, edelleen vatkaten. Mausta kastike lopuksi suolalla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3150 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Harissasta makua saava lohi kypsennetään lämpömittarin avulla, jotta se ei vahingossa pääse ylikypsäksi, vaan jää meheväksi ja rakenteeltaan sopivasti halkeavaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
20 min + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Hunajainen harissalohi

Ainekset

1
(n. 1,2 kg)
lohifilee
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
harissatahnaa
1
rkl
vaahterasiirappia tai hunajaa
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
korianterinsiemeniä murskattuna
½
tl
juustokuminaa
PÄÄLLE
1
dl
cashewpähkinöitä
1
dl
pekaanipähkinöitä
½
dl
seesaminsiemeniä
½
tl
sormisuolaa
TARJOILUUN
lehtipersiljaa tai korianteria
sitruunaa tai limettiä viipaleina
jogurttidippiä (ks. ohje)

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle pellille. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Hienonna valkosipulit. Yhdistä valkosipuli, harissa, siirappi ja öljy. Murskaa korianterinsiemenet morttelissa ja lisää juustokuminan kanssa öljyseokseen. Levitä lohen pintaan.

  3. Työnnä paistolämpömittari lohifileen paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia, kunnes mittari osoittaa 52–58 astetta.

  4. Rouhi pähkinät hienoksi ja sekoita joukkoon seesaminsiemenet sekä suola.

  5. Valmista jogurttidippi (ks. ohje).

  6. Irrottele lohi reiluksi paloiksi. Ripottele päälle pähkinäseosta. Viimeistele yrteillä ja sitrusviipaleilla. Tarjoa jogurttidipin kanssa.

Jogurttidippi

Ainekset

1
pieni valkosipulinkynsi
2
tl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
3
dl
turkkilaista jogurttia
1
tl
vaahterasiirappia tai juoksevaa hunajaa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Pese sitruuna, raasta sen keltainen kuoriosa ja purista mehu. Sekoita jogurtin joukkoon kaikki ainekset. Tarjoa lohen kanssa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 422 reseptiä.
Linkitetty 42 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Tuomas Kolehmainen

Älä anna kerman määrän kiusauksessa ihmetyttää. On tärkeää antaa janssoninkiusauksen levähtää hyvin ennen tarjoilua. Vetäytymisen aikana kerma imeytyy perunaan ja maut tiivistyvät.

Janssoninkiusaus on täydellinen juhlaruoka, sillä sen voi valmistaa kypsennystä vaille valmiiksi jääkaappiin tai kypsentää valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä, säilyttää jääkaapissa ja lämmittää juuri ennen tarjoilua.

Tämä resepti on Kian ja Petran ystävän keittiömestari Janne Aholan ...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
2 h + tekeytyminen ja makukerman valmistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Janssoninkiusaus

Ainekset

8
dl
kuohukermaa
4
valkosipulinkynttä
1
ruukku tilliä
2
tl
fenkolinsiemeniä
2
tl
tillinsiemeniä
2
kg
kiinteitä perunoita, esimerkiksi Annabelle
5
keltasipulia
3
prk (á 125 g / 79 g)
anjovisfileitä
rkl
öljyä + 1½ rkl voita
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Tee makukerma mielellään jo edellisenä päivänä. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja leikkaa varret tillistä. Lisää pieneen kasariin kerma, hienonnettu valkosipuli, tillinvarret, fenkolinsiemenet, tillinsiemenet ja anjovispurkkien liemi. Kiehauta muutaman minuutin ajan. Jäähdytä ja anna maustua vähintään muutaman tunnin ajan mielellään yön yli kylmässä.
  2. Kuori perunat ja suikaloi tikuiksi. Kuori sipulit ja viipaloi ohuesti. Leikkaa anjovisfileet pitkittäin kahteen tai kolmeen osaan.
  3. Lämmitä öljy ja voi pannussa. Lisää sipulit, ja kuullota niitä vähintään 10 minuutin ajan, kunnes sipuli on läpikuultavaa.
  4. Lämmitä uuni 180-asteiseksi ja voitele uunivuoka (vetoisuus noin 2,5–3l).
  5. Kasaa perunat, sipulit ja anjovis kerroksittain vuokaan niin, että perunaa jää päällimmäiseksi. Mausta perunakerrokset kevyesti suolalla ja mustapippurilla.
  6. Siivilöi makukerma, lämmitä se kattilassa ja kaada ainesten päälle vuokaan. Lisää muutama voinokare pinnalle.
  7. Kypsennä janssoninkiusausta uunin keskitasolla 1½ tuntia, kunnes kunnes pinta on kullanruskea. Laita folio päälle, jos pinta ruskistuu liikaa.
  8. Anna kiusauksen levätä vähintään 45 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele tillillä.

  9. Tarjoa etikkapunajuurten ja maustekurkkujen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3150 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Raakakypsytetty siika saa makua tilliöljystä. Kurkku, kaprikset ja salottisipuli tuovat annokseen eriaisia rakenteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Siikacrudo

Ainekset

400
g
(kasvatettua) siikafileetä
4
rkl
sitruuna- tai limettimehua
1
salottisipuli
½ tl +½
tl
sormisuolaa
¼
tl + ¼ tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
pieniä kapriksia
2
rkl
oliiviöljyä
¼
kurkkua
TARJOILUUN
tilliöljyä (ohje alla)
(sitruunaa tai limettiä)

Työvaiheet

  1. Poista siikafileestä ruodot. Jos käytät järvestä pyydettyä villisiikaa, pakasta sitä -20 asteessa vähintään 24 tuntia. Kasvatettua tai merestä pyydettyä siikaa ei tarvitse jäädyttää, mutta pidä sitäkin pakastimessa 15 minuuttia, jotta se on helpompi leikata.

  2. Purista sitrusmehu. Laita 2 rkl mehua kulhoon ja säästä loppu viimeistelyyn. Kuori sipuli, leikkaa se ohuenohuiksi viipaleiksi ja laita mehun joukkoon. Lisää ½ tl suolaa ja ¼ tl pippuria. Anna maustua 5 minuuttia.

  3. Valmista tilliöljy (ks. ohje). Leikkaa kala ohuiksi, nahattomiksi viipaleiksi.

  4. Laita vadille tilliöljyä ja siikaviipaleet. Pirskota pinnalle loppu sitrusmehu. Ripottele suolaa ja pippuria. Anna maustua 5 min.

  5. Viimeistele tilliöljyllä. Koristele kapriksilla, viipaloidulla kurkulla ja halutessasi limetillä.

Tilliöljy

Ainekset

1
ruukku tilliä
1
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
LISÄKSI
jääpaloja

Työvaiheet

  1. Säästä muutama tillinoksa viimeistelyyn.

  2. Laita pöydälle valmiiksi astia, jossa on kylmää vettä ja jääpaloja.

  3. Kiehauta kattilassa noin ½ l vettä. Nosta tilli kattilaan ja ryöppää noin 30 sekunnin ajan. Nosta tilli kattilasta pihdeillä kylmävesikulhoon. Anna jäähtyä muutama minuutti.

  4. Laita tilli puhtaan keittiöpyyhkeen päälle ja puristele kevyesti vesi pois.

  5. Hienonna tilli ja laita se tehosekoittimeen. Lisää öljy ja soseuta tasaiseksi. Voit valuttaa öljyn harson tai tiheän siivilän läpi.

Kommentit (0)