Kuvat
Sami Repo, Tuomas Kolehmainen ja Panu Pälviä

Lokakuusta alkaa kotimaisen hauen paras sesonki. Kokeile herkullisia kalapullia, hauduta hauki kokonaisena tai paista meheviksi pihveiksi.

Hauki kuuluu WWF:n Kalaoppaassa suositeltavien, vihreällä tunnuksella merkittyjen kalojen listalle. Se merkitsee, että hauen pyynti ja syöminen on ekologisesti kestävää.

Hauen paras pyyntiaika alkaa lokakuulta ja kestää aina toukokuulle saakka. Vuoden talvipuoliskolla kalatiskiltä kannattaa siis napata haukea, aina kun sitä on tarjolla.

Hauen syöntiin liittyy kuitenkin myös rajoitussuosituksia. Varsinkin isoissa sisävesien hauissa saattaa olla tavanomaista suurempia määriä elohopeaa, minkä vuoksi sitä ei suositella raskaana oleville. Hedelmällisessä iässä olevien, lasten ja nuorten tulisi suositusten mukaan syödä haukea korkeintaan kerran tai kaksi kuussa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muille hauen syöminen kannattaa. Kun syö eri kalalajeja vaihdellen, joukkoon sopii mainiosti myös kotimainen, vähärasvainen ja herkullinen hauki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Jauha kala hienoksi

Tutuin ja ehkä helpoin tapa valmistaa hauki ruuaksi on jauhaa haukifileet monitoimikoneessa leikkuuterällä tai tehosekoittimessa, jolloin ruodot jauhautuvat massaan. Kypsentäminen pehmentää mahdolliset pienet ruodonpalaset, jolloin ne eivät tunnu lopullisessa murekkeessa.

Jos fileoit hauen itse, poista kuitenkin isot vatsaruodot ennen hienontamista. Vaikka monitoimikoneen leikkuuterä olisi hyvässä iskussa, sen tehot eivät välttämättä riitä jauhamaan kaikkein kookkaimpia ruotoja.

Koska hauki on vähärasvaista, massaan lisätään useimmiten kermaa, joka antaa sekä täyteläisyyttä että pehmeämmän rakenteen. Kananmunat tai valkuaiset pitävät murekemassan koossa. Massa kannattaa maustaa kunnolla: tuoreet, hienonnetut yrtit, dijoninsinappi, sitruuna ja jopa wasabi antavat sopivasti ytyä hauen mietoon makuun.

Murekemassan voi kypsentää joko kokonaisena murekkeena, pihveinä tai pullina. Tavallisimmin haukipullat pyöräytetään liemeen kypsymään, jolloin ne hautuvat hiljalleen kypsiksi.

Katso ohje herkullisiin pinjansiemen-haukimurekepihveihin.

 

Kypsennä uunissa

Hauki on helppoa kypsentää myös paloina uunissa. Ainoa hankaluus ovat hauen niin kylkiruodot eli niin sanotut y-ruodot, jotka on haukifileestä välillä vaikea paikantaa.

Voit leikata ne pois näin: Viillä terävällä veitsellä aivan ruotorivin vierestä ruotoja veitsellä tunnustellen. Tee samoin ruotorivin toisella puolella. Irrota ruotorivi. Videon hauen ruodottomaksi leikkaamisesta voit katsoa täältä.

Jos ruotojen poisto tuntuu jo etukäteen hankalalta ajatukselta, voit hyvin pyytää kalakauppiastasi tekemään sen.

Varsinkin uunissa kypsennettävälle hauelle sopivat voimakkaat mausteet. Kokeile vaikka valkosipulihaukea, joka tarjotaan tahinikastikkeen kanssa.

 

Paista paloina pannulla

Monilla muilla kaloilla pätee sääntö, mitä pikemmin pannulle sen parempi. Hauki on poikkeus: jos paistat haukifileet samana päivänä kun kala on pyydetty, kalan rakenne saattaa olla tiivis ja kuminen. Hauen kalatiskiltä pyytävä voi kysyä kalamyyjän vinkit, milloin hauki kannattaisi valmistaa. Huomioi kuitenkin, että kotijääkaapissa tulee olla riittävän kylmää hauen säilytykseen. Kun haukifileet ovat levänneet pari päivää pyynnistä, ne paistuvat meheviksi ja lohkeaviksi.

Isoista haukifileistä saa paksut pihvit. Pienestä hauesta valmistetut ohuet pihvit voi paistaa vaikka kaksinkerroin taitettuna.

Katso täältä ravintola Carelian ohje paistettuun haukeen.

 

Hauduta kokonaisena

Hauen voi myös hauduttaa kokonaisena uunissa hiljalleen poreilevassa liemessä. Tällöin nahka ja ruodot irrotetaan käsin vasta kypsästä kalasta eikä erillisiä ruodonpoistoniksejä tarvita.

Haudutusta ennen kala suolataan suolaliemessä, jolloin se maustuu tasaisesti. Haudutettu hauki on herkkua munakastikkeen ja keitettyjen perunoiden kanssa.

Reseptit Christina Aaltio, Anu Brask, Marko Loman ja Jouni Toivanen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla