Mainos
K-Ruoka on lisännyt 6 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Ohje: Filip Langhoff
Haluatko kokota kuin tähtikokki? Filip Langhoffin ohjeella loihdit huippuravintolatasoisen elämyksen. Kuva Santeri Stenvall, lautanen E. Ahlström.
Haluatko kokota kuin tähtikokki? Filip Langhoffin ohjeella loihdit huippuravintolatasoisen elämyksen. Kuva Santeri Stenvall, lautanen E. Ahlström.

Etsinnässä tavallista parempi kalaruoka? Tähtikokki Filip Langhoffin juhlavalla turska-annoksella hurmaat kriittisimmätkin ruokavieraat. Valmistus vie aikaa, mutta on varmasti vaivan arvoinen.

Annoksia
4
Valmistusaika
Yli 60 min
Vaikeustaso
Vaikea

Höyrytettyä turskaa, kampasimpukkaa ja ohraa

Ainekset

Oliivilla maustettu höyrytetty turska
600
g
turskan seläkettä
½
l
vettä
75
g
suolaa
100
g
kivettömiä kalamataoliiveja
Kampasimpukka ja paistettuja vihanneksia
6
kampasimpukkaa
12
Pirkka Parhaat vihreää pikkuparsaa
8
Pirkka Parhaat snack porkkanaa
4
latva-artisokan sydäntä (kuorittu ja keitetty)
12
hillosipulia
voita paistamiseen
ripaus suolaa
Ohrapuuro
½
dl
sipulia hienonnettuna
150
g
esikypsytettyjä kokonaisia ohrasuurimoita
1
dl
valkoviiniä
6
dl
kanalientä
50
g
voita
ruohosipulia hienonnettuna
Sabayon ala "Nage"
2
dl
kanalientä
2
dl
valkoviiniä
½
dl
vermuttia (Noilly Pratt)
50
g
tuoretta fenkolia hienonnettuna
5
kananmunan keltuaista
100
g
voita sulatettuna
ripaus suolaa
sitruunanmehua

Työvaiheet

  1. Oliivimuru: Huuhtele oliivit hyvin. Kuivaa ne huolellisesti talouspaperilla. Levitä oliivit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kuivaa oliiveja 140-asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Murskaa kuivatut oliivit hienoksi muruksi.
  2. Turska: Leikkaa turskan seläke neljään annospalaan. Liota suola veteen. Suolaa turskapaloja suolaliemessä noin 20 minuuttia. Huuhtele kalat nopeasti kylmällä vedellä.
  3. Kampasimpukka ja paistetut vihannekset: Kuori parsat ja porkkanat. Ryöppää ne nopeasti kiehuvassa vedessä (noin minuutti) ja jäähdytä jäävedessä. Leikkaa artisokan sydämet neljään osaan. Leikkaa kampasimpukat kahteen osaan.
  4. Ohrapuuro: Kuullota sipuli öljyssä. Lisää ohra ja viini. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää kanaliemi. Keitä kunnes jyvät ovat juuri ja juuri kypsiä, mutta vielä hiukan ”al dente”. Antaa vetäytyä noin 5 minuuttia kannen alla. Lisää voi ja ruohosipuli. Mausta tarvittaessa suolalla.
  5. Sabayon ala "Nage": Sekoita kanaliemi, viini, vermutti ja fenkoli kattilassa. Keitä kasaan kunnes lientä on jäljellä noin 2 dl. Siivilöi liemi. Lisää keltuaiset liemeen koko ajan kierrevatkaimella vatkaten. Lämmitä kastiketta hitaasti miedolla lämmöllä koko ajan vatkaten kunnes keltuaiset kypsyvät. Vatkaa sulatettu voi kastikkeen joukkoon. Mausta suolalla ja sitruunanmehulla.
  6. Höyrytä turskapaloja 70-asteisessa höyryuunissa noin 10 minuuttia tai kunnes sisälämpö on 54 astetta. Voit höyryttää kalan myös tavallisessa uunissa. Nosta turskapalat pieneen uunivuokaan ja pane vuoan pohjalle 1–2 rkl vettä. Peitä vuoka tiiviisti kelmulla ja kypsennä 80–90-asteisessa uunissa kunnes kalan sisälämpötila on 54 astetta. Kuivaa kalan pinta ja ripottele siihen oliivimurua.
  7. Paista kampasimpukoita voissa pannulla noin minuutti/puoli. Lisää vihannekset pannulle ja sekoita.
  8. Mausta suolalla. Kokoa annos lautaselle.

Voit käyttää reseptiin valmiita säilöttyjä artisokan sydämiä tai keittää tuoreet latva-artisokat itse.

ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Keitettyjen pottujen ja kaalin sekaan hyrskytetään tuorejuustoa. Lämmin kattilakyyti tuottaa samettisen herkullisen lisukkeen savukalalle tai grillilihalle.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Savusilakat ja hyrskytetyt kesäkasvikset

Ainekset

1
l (800 g)
pieniä uusia perunoita
1
(600 g)
kesäkaali
1
tl
suolaa keitinveteen
1
nippu kevätsipulia
1
nippu tilliä
1
rs (150 g)
ranskankermaa
1
rs (100 g)
piparjuurituorejuustoa (esim. Creme Bonjour)
LISÄKSI
8
savusilakkaa tai muuta savukalaa

Työvaiheet

  1. Pese perunat. Leikkaa kaalit lohkoiksi. Kuumenna suolalla maustettu vesi kattilassa, lisää perunat ja keitä 10 minuuttia.

  2. Lisää kaalilohkot joukkoon ja kypsennä vielä 5–10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Ota desilitra keitinvettä talteen ja valuta loppu vesi pois.

  3. Hienonna sipulit ja tillit. Lisää ne, ranskankerma ja tuorejuusto kattilaan lämpimien perunoiden ja kaalien joukkoon.

  4. Sulje kansi. Ravista kattilaa voimakkaasti, kunnes ranskankerma ja tuorejuusto sekoittuvat. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä.

  5. Tarjoa lämpimänä savukalan kanssa.

VINKKI! Hyrskyvihannekset sopivat myös grilliruokien lisukkeeksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kokonaisena grillatulle siialle antavat makua sipuli, sitruuna ja yrtit. Myös makeantulinen chilikastike saa syvyyttä grillistä.

Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Halsterisiika & chilikastike

Ainekset

4
(yht. 1 kg)
pikkusiikaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
sitruunaa
4
kesäsipulia
1
punainen chili
1
ruukku korianteria
1
rkl
rypsiöljyä
Chilikastike
3
punaista chiliä
1
grillattu sitruuna
½
dl
rypsiöljyä
1
rkl
sokeria
1
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Suomusta ja puhdista kalat. Pyyhi kuiviksi talouspaperilla. Ripottele kalan sisälle ja pinnalle suolaa ja pippuria.
  2. Leikkaa sitruuna ohuiksi siivuiksi. Pilko sipuli pitkittäin ohuiksi paloiksi. Hienonna chili. Laita kalan sisään korianteria, sitruunasiivuja, sipulia ja chilit. Sivele kalojen pinnalle kevyesti öljyä ja aseta kalat halsterin väliin.
  3. Kuumenna grilli kuumaksi. Laita ensin kastikkeeseen tulevat chilit kokonaisena grilliin, kunnes pinta tummuu lähes mustaksi. Ota chilit kulhoon ja peitä kelmulla.
  4. Puolita sitruunat ja grillaa leikkauspintoja noin 5 minuuttia. Purista pehmenneistä sitruunoista lämmin mehu sauvasekoittimen kulhoon. Ota chilit kulhosta leikkuulaudalle, poista hiiltyneet kuoret ja siemenet. Laita chilit mehun joukkoon, lisää öljy, sokeri ja mausteet. Soseuta tasaiseksi.
  5. Grillaa kaloja halsterissa suoraan hiilloksella tai kaasugrillin keskilämmöllä 6–8 minuuttia per puoli. Selkäevän irrotessa kala on kypsä. Käännä halsteria vain kerran grillauksen aikana. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki! Kypsän kalan sisälämpötila on 48 astetta. Voit koristella annoksen alkukesällä ruohosipulin kukkasilla.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Apposkeitossa on kesäherneitä kolmella tavalla. Annoksen kruunaavat rapeiksi paistetut ahvenet.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Apposkeitto

Ainekset

300
g
uusia perunoita
nippu (200 g) uusia porkkanoita
2
kesäsipulia varsineen
1
pieni kukkakaali
1
pieni parsakaali
2
l
toriherneenpalkoja (riivittäviksi)
½
l
sokeriherneenpalkoja
½
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1
rkl
luomusitruunan kuorta raastettuna
n. 1
l
kasvislientä
1
tl
maustepippureita
2
laakerinlehteä
2
tl
kuivattua rakuunaa
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
500
g
ahvenfileitä
voita ja rypsiöljyä paistamiseen
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Pinnalle
kesäsipulin varsia
tuoretta rakuunaa

Työvaiheet

  1. Pese ja pilko perunat ja porkkanat.Viipaloi sipulit ja hienonna varret. Irrottele kukkakaali ja parsakaali kukinnoiksi ja paloittele varret. Riivi toriherneet paloistaan. Huuhdo sokeriherneet.
  2. Paahda perunat, porkkanat ja sipulit sekä kukka- ja parsakaalin varret sitruunankuoriraasteella maustetussa öljyssä ison kattilan pohjalla reippaasti käännellen. Lisää kasvisliemi ja mausteet. Keitä kannen alla 10 minuuttia.
  3. Paista ahvenfileet nopeasti rapeiksi muurikalla tai paistinpannulla voi-öljyseoksessa.
  4. Lisää keittoon herneet ja herneenpalot sekä kukka- ja parsakaalin kukinnot. Keitä kannen alla 5 minuuttia. Viimeistele kesäsipulin varsilla ja tuoreella rakuunalla.
  5. Nostele ahvenia ja nokare hernehummusta keittoannosten päälle.
Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Lohi raakakypsytetään hapokkaalla limetillä, soijalla ja suolalla. Runsaat yrtit antavat kulhosalaatille mahtavan aromaattisen maun.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Limettilohi-nuudelisalaatti

Ainekset

MARINOITU LOHI
400
g
ruodotonta kirjolohifileetä
2
limetin mehu
2
rkl
soijaa
½
tl
suolaa
1
rkl
seesamiöljyä
NUUDELISALAATTIPOHJA
150
g
lasinuudeleita
2
porkkanaa
¼
punakaalia
2
kevätsipulia
2
dl
edamamepapuja (pakaste)
1
ruukku thaibasilikaa, minttua ja/tai korianteria

Työvaiheet

  1. Poista lohesta nahka ja leikkaa kala sentin kuutioiksi kulhoon. Purista joukkoon limetin mehu ja lisää soija, suola ja seesamiöljy. Sekoita niin että maut tasoittuvat ja siirrä lohi kylmään salaatin valmistumisen ajaksi.

  2. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Jäähdytä kypsät nuudelit siivilässä kylmällä vedellä huuhdellen.

  3. Kuori porkkanat ja tee porkkanasta kuorimaveitsellä pitkiä, ohuita lastuja. Leikkaa punakaali ohuiksi suikaleiksi. Hienonna kevätsipulit varsineen.

  4. Sekoita chilikastike (katso ohje alta).

  5. Kokoa nuudeleita, kasviksia, edamame-papuja, lohta ja yrttejä bowl-tyylisiin kulhoihin. Lusikoi chilikastiketta päälle.

Vinkki! Pakastetut edamamepavut ovat nopeasti käyttövalmiita. Niille riittää sulatus siivilässä haalealla vedellä huuhdellen.

 

Chilikastike

Ainekset

1
dl
makeaa chilikastiketta
1
rkl
limetinmehua
2
tl
inkivääriä raasteena
1
rkl
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään.