Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1574 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Karri Knaapila KUVA Tuomas Kolehmainen

Krog Roban haukiwallenberg on juuri sopivan pehmeä ja kermainen.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t + jäähtyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pikkelöidyt sinapinsiemenet

Ainekset

1
dl
sinapinsiemeniä
2
dl
valkoviinietikkaa
2
rkl
hunajaa
1/2
tl
kurkumaa
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
valkopippuria
1/2
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Mittaa kattilaan sinapinsiemenet, etikka, hunaja, kurkuma, suola ja valkopippuri. Anna seistä huoneenlämmössä tunnin ajan.
  2. Lisää vettä kattilaan ja kuumenna seos kiehuvaksi. Keitä keskilämmöllä 10 minuuttia välillä sekoittaen.
  3. Siirrä seos puhtaaseen tölkkiin ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siirrä jäähtynyt purkki jääkaappiin. Tarjoa lisukkeena sinapin tapaan.

VINNKI Siemenet turpoavat ja imevät lientä muutaman päivän ajan. Jos seos tuntuu liian paksulta, lisää siihen viinietikkaa ruokalusikallinen kerrallaan.

(2 1/2 dl, 1 t 15 min + jäähtyminen)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1574 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Risoton vati, Sokos.
Risoton vati, Sokos.

Puolen tunnin luksusruokaa. Tässä risotossa perinteisen valkoviinin sijaan raikasta sitruunankuorta ja -mehua.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistetut siikafileet ja sitruuna-hernerisotto

Ainekset

600
g
ruodotonta siikafileetä
2
rkl
voita paistamiseen
1
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä
Risotto
6–7
dl
kasvislientä (fondista)
1
sitruuna (kuori ja mehu)
1
salottisipuli
2
rkl
oliiviöljyä
2 1/2
dl
risottoriisiä
200
g
pakasteherneitä
1
dl
pecorinojuustoa raastettuna
25
g
voita

Työvaiheet

  1. Tee ensin risotto. Kuumenna kasvisliemi pienessä kattilassa ja pidä se kuumana. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa ja laita se sivuun.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia öljyssä laakeassa kasarissa keskilämmöllä 5 minuuttia. Lisää riisi ja kuullota sitä pari minuuttia, kunnes riisin reunat muuttuvat hieman läpikuultaviksi. Purista sitruunasta 2 rkl mehua riisin joukkoon. Kun mehu on imeytynyt riisiin, lisää kauhallinen kasvislientä ja uusi kauhallinen aina kun edellinen on imeytynyt, kunnes riisi on napakan kypsää. Tähän menee noin 15 minuuttia.
  3. Paista siikafileitä voissa pannussa 2 minuuttia, käännä ja paista vielä noin 1 minuutti. Jos valitset nahallisen fileen, aloita paistaminen nahkapuolelta. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Lisää risottoon kauhallinen kuumaa kasvislientä ja pakasteherneet, Kuumenna risotto. Raasta juusto ja lisää se, voi ja raastettu sitruunankuori risottoon. Tarjoa siian kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1574 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Ohje Christiina Aaltio Kuva Sami Repo

Sahramilla kullatun äyriäiskeiton juju on neilikan maustama valkoviiniliemi, joka värjätään sahramiripauksella kullankeltaiseksi. Keiton kaveriksi paistetaan tulisia krutonkeja ja pinnalle pudotetaan nokare smetanaa pehmentämään makua.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mausteinen äyriäiskeitto ja cayennekrutongit

Ainekset

400
g
kiinteitä perunoita
250
g
porkkanoita
10
cm:n
pala purjon vaaleaa osaa
150
g
fenkolia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
rypsiöljyä
½
g
sahramia
½
rkl
(luomu)appelsiinin raastettua kuorta
1
dl
appelsiinin mehua
1
l
vettä
2
rkl
kalafondia
3
timjaminoksaa
4
kokonaista neilikkaa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
n. 500
g
sinisimpukoita
300
g
nahatonta kuhafileetä
4
dl
kuivaa valkoviiniä
(200
g
pikku mustekaloja)
(2
rkl
oliiviöljyä)
Lisäksi
120
g
smetanaa
1
dl
turkkilaista jogurttia

Työvaiheet

1. Kuori ja paloittele perunat kuutioiksi ja porkkanat renkaiksi. Halkaise ja huuhtele purjo ja fenkoli. Leikkaa purjo puolirenkaiksi ja fenkoli pieniksi paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli.
2. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää kasvikset ja sahrami ja kuullota 5 minuuttia. Pese appelsiini ja raasta kuori. Purista mehu. Lisää ne sekä vesi, kalafondi ja mausteet kattilaan. Hauduta 20 minuuttia.
3. Harjaa simpukoiden kuoret kylmän veden alla ja poista parrat. Tarkista, että simpukat ovat tuoreita. Elävä simpukka sulkee kuoret, kun napautat lusikalla pintaa. Poista kuolleet. Nypi kuhafilee ruodottomaksi ja kuutioi kala.
4. Valmista krutongit (ks. ohje).
5. Yhdistä smetana ja jogurtti kastikkeeksi.
6. Lisää viini, kala ja simpukat keittoon. Hauduta kannen alla 5 minuuttia, kunnes simpukat ovat avautuneet.
7. Jos haluat keittoon mustekaloja, paista niitä 5 minuuttia kuumassa paistinpannussa oliiviöljyssä. Lisää mustekalat lopuksi keiton pinnalle.
8. Maista lientä ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa keitto jogurtilla notkistetun smetanan ja krutonkien kanssa.

Cayennekrutongit

Ainekset

½
dl
oliiviöljyä
1/4–1/2
tl
cayennenpippuria
1
l
kuutioitua maalaisleipää

Työvaiheet

1. Kuumenna öljy paistinpannussa. Lisää cayennenpippuri ja pyörittele lastalla puoli minuuttia.
2. Lisää leipäpalat ja paista noin 5 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1574 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Sami Repo

Hauesta jalostuu juhlava mureke, kun annoksen päälle lasketaan siianmätikruunu. Murekkeen voi valmistaa jo juhlia edeltävänä päivänä ja vain koristella ennen tarjoamista. Jos satut oikein juhlatuulelle, keitä kastikkeeksi kanelilla maustettua kirkastettua voita.

Annoksia
10 annosta
Valmistusaika
esivalmistelu 30 min + valmistus 60 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mädillä kruunattu haukimureke

Ainekset

500
g
nahatonta haukifilettä
3
kanamunaa
2
dl
kuohukermaa
125
g
piparjuurituorejuustoa (esim. Cantadou)
2
tl
(luomu)sitruunan raastettua kuorta
1 ½
rkl
korppujauhoja
½
rkl
juoksevaa hunajaa
1
tl
valkopippuria myllystä
1 ½
tl
suolaa
Lisäksi
2
rkl
voita
2
rkl
korppujauhoa
250
g
siianmätiä

Työvaiheet

  1. Laita mäti valumaan mureketta ja kastiketta varten suodatinpussiin puoleksi tunniksi. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota rengasvuoka (vet. n. 1 l).
  2. Poista fileistä mahdolliset ruodot. Paloittele kala ja hienonna tasaiseksi monitoimikoneessa. Lisää munat yksitellen koneen käydessä. Lisää kerma ja tuorejuusto. Sammuta kone.
  3. Pese sitruuna ja raasta kuori. Lisää kuoriraaste sekä loput ainekset kalamassaan ja pyöräytä tasaiseksi. Kaada massa vuokaan ja tasoita pinta lusikalla.
  4. Laita korkeareunainen uunipelti uunin alatasoon. Kaada pelti melkein täyteen kädenlämpöistä vettä. Nosta vuoka veteen. Kypsennä mureketta vesihauteessa noin 40 minuuttia. Varmista hammastikulla murekkeen kypsyys. Anna murekkeen vetäytyä vuoassa 10 minuuttia uunista oton jälkeen ja kumoa vadille jäähtymään.

Lämmin mätikastike

Ainekset

200
g
voita
1
kanelitanko
3/4
dl / 100 g
valutettua siianmätiä
1/2
dl
rypsiöljyä
2
rkl
hienonnettua tilliä
2
rkl
sitruunan mehua
2
tl
ruokosokeria
1
tl
valkopippuria myllystä
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sulata voi kattilassa ja lisää kanelitanko. Hauduta 10 minuuttia.
  2. Valuta kirkas voi erilliseen astiaan. Lisää loput ainekset. Valuta kastike hieman lämpimänä murekkeen päälle tai annoksille.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1574 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Ruotsalainen sillisalaatti maistuu vienosti neilikalta ja sisältää nimensä mukaan reilusti silliä.

Ruotsalaiseen sillisalaattiin ei tule lainkaan porkkanaa, mutta rapeaa omenaa ja maustekurkku tarvitaan. Ja silliä saa olla reippaastikin. Sillin voi sekoittaa joko salaattiin tai tarjota erikseen. Resepti on mukaelma Jan Hedhin reseptistä. Halutessasi tarjoa tämän salaatin kanssa vatkattua...

Annoksia
12
Valmistusaika
30 min + perunoiden jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Ruotsalainen sillisalaatti

Ainekset

200
g
(kiinteää) perunaa
400
g
esikeitettyjä tai säilöttyjä punajuuria
2
keskikokoista punasipulia
2
hapokasta omenaa
2
keskikokoista maustekurkkua
1/2
tl
neilikkaa jauhettuna
suolaa
mustapippuria
Lisäksi
1
pkt (150 g)
kevytsuolattua sillifileetä tai
1
prk
sherrysilliä (esim. Hyvä Apaja)
100
g
mätiä
1
kananmuna / ruokailija
1
viipale
saaristolaisleipää / ruokailijasaarisl

Työvaiheet

  1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Jäähdytä jääkaapissa seuraavaan päivään. Perunat saavat olla kylmiä, kun aloitat salaatin tekemisen. Kuori perunat ja kuutioi ne pieniksi. Kuutioi punajuuret samankokoisiksi kuutioiksi.
  2. Kuori omenat, poista siemenkodat. Kuutioi omenat ja maustekurkut pieniksi kuutioiksi.
  3. Sekoita kaikki salaattiainekset keskenään.  Mausta salaatti neilikalla, suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.
  4. Taputtele sillifileet kuiviksi ja suikaloi ne ohueksi. Sekoita salaattiin tai tarjoa erikseen. Voit myös käyttää valmiita purkkisillipaloja, esimerkiksi sherrysilli toimii loistavasti. Tarjoa salaatin kanssa myös  mätiä, kananmunia ja saaristolaisleipää.

 

Kommentit (0)