Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2187 reseptiä.
Linkitetty 67 keittokirjaan.
OHJE Sanna Maskulin KUVA Panu Pälviä

Vatkaamista, vesihaudetta, mahdollisuus mennä mönkään? Hollandaise kuuluu kastikkeisiin, joita pelätään ihan turhaan. Muutaman niksin tietäminen takaa, että onnistut aina.

Hollandaise on käytännössä oikeastaan lämmin majoneesi: kananmunankeltuaisia juotetaan pikku hiljaa voilla, jolloin syntyy hämmästyttävän ylellisen makuinen, pehmeä, paksu kastike. Täydellistä parsalle ja kalalle!
Vaikka hollandaiseen liittyy aina mönkään menemisen pelko, kastike on oikeastaan superhelppo. Yksinkertaisimmillaan se onnistuu sauvasekoittimellakin.
Mutta jos teet kastikkeen perinteiseen tapaan vesihauteessa, sekin on vartin homma. Olennaista on maltti: mieto lämpö ja voin lisääminen pienissä erissä. Ideana on, että ennen voin lisäämistä keltuaisia kuumennetaan koko ajan vatkaten niin, että ne ehtivät hieman kuohkeutua. Kypsyä ne eivät saa, ja siksi lämpöhaude saa pysyä hyvin mietona.
Kun keltuaisseos on kuohkeaa ja aavistuksen kiisselimäistä, voi lisätään vähitellen, alussa tippa kerrallaan. Siis ihan samaan tapaan kuin majoneesia tehdessä kananmuniin lisätään öljy vähitellen, ohuena nauhana.
Kastikkeen voi tehdä joko paksupohjaisessa kattilassa tai vesihauteessa. Jos vesihaude kuulostaa mutkikkaalta,  käytä kattilaa. Mutta jos haluat varmistaa onnistumisen, vesihaude toimii varmasti. Voin voi lisätä nokareina tai jos haluaa päästä helpommalla, jäähdytettynä voisulana.
Jos kastike uhkaa kuumentua liikaa, keltuaiset alkavat kypsyä ja muuttua rakeiseksi. Sitten ei kun kattila pois liedeltä tai kulho vesihauteesta. Ja vaikka kylmään veteen hetkeksi, jonka jälkeen hommaa voi taas jatkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Hollandaise

Ainekset

150
g
voita
3
kananmunankeltuaista
1
rkl
kylmää vettä
1
rkl
sitruunamehua
1/2
suolaa
(¼ tl valkopippuria tai ripaus cayennepippuria)
(1 rkl sitruunamehua)

Työvaiheet

  1. Sulata voi hitaasti paksupohjaisessa kasarissa. Jäähdytä ja ”pikakirkasta” voi eli kaada voisula pieneen nokalliseen kannuun niin, että kattilan pohjalle valunut sakka ei tule mukaan.
  2. Sekoita keltuaiset, kylmä vesi ja sitruunamehu teräskulhossa. Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa ja aseta kulho vesihauteeseen, jossa vesi kiehuu ”hymyillen”. Pidä lämpö miedolla ja varmista, että kulhon pohja ei osu veteen.
  3. Vatkaa munaseosta, kunnes keltuaiset kuohkeutuvat ja seos alkaa saeta hieman (pallovatkain on tähän paras väline). Keltuaiset alkavat kuohkeutua ja paksuuntua  1–2 minuutissa. Kun keltuaisseos on paksuuntunut ja hieman kiisselimäistä, voit alkaa lisätä voita. Jos seos tuntuu kuumenevan liikaa, ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa keltuaisia niin että ne jäähtyvät. Voit myös lisätä 1 ruokalusikallisen kylmää vettä seokseen, jolloin keltuaisten mahdollinen kypsyminen pysähtyy. Siirrä kulho sitten takaisin vesihauteeseen ja jatka kastikkeen tekemistä.
  4. Lisää jäähtynyttä voisulaa keltuaisseokseen aluksi muutama tippa kerrallaan, koko ajan vatkaten. Lisää uusi erä vasta kun edellinen on imeytynyt keltuaisiin.  Kun kastike alkaa paksuuntua, voit lisätä voita astetta reippaammin, mutta edelleen maltilla eli vähissä erin ohuena nauhana, samaan tapaan kuin tekisit majoneesia ja lisäisit kananmuniin öljyä.
  5. Kastikkeen tekemiseen menee kaikkiaan 10–15 minuuttia. Valmis hollandeise on paksua ja kuohkeaa. Mausta kastike suolalla, halutessasi lisää myös ¼ tl valkopippuria tai cayennepippuria ja 1 rkl sitruunanmehua mausteeksi.
  6. Kastike tarjotaan lämpimänä, ei koskaan kuumana. Kastiketta ei myöskään voi kuumentaa. Hyvä kikka pitää kastike kuumana on kaataa se puhtaaseen termospulloon, jonka olet pessyt hyvin ja esilämmittänyt kuumalla vedellä. Tai pidä kastike lämpimässä vesihauteessa kannen alla (tässä vaiheessa vesi ei enää saa kiehua, että kastike ei ala kypsyä).

VINKKI Jos keltuaisseos uhkaa kuumentua liikaa, voit missä tahansa vaiheessa kastikkeen tekemistä siirtää kulhon pois vesihauteesta. Tärkeintä on, että kastike pysyy koko ajan sileänä. Keltuaiset alkavat muuttua rakeiseksi, kun ne kypsyvät. Usein riittää, että otat kulhon pois, mutta voit myös laittaa sen hetkeksi kylmähauteeseen ja vatkata kastiketta, kunnes se jäähtyy. Tämän jälkeen voit taas siirtää kulhon kuumaan vesihauteeseen ja jatkaa kastikkeen tekemistä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Jennyfer1980 on lisännyt 18 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Hedelmäbroileri
Hedelmäbroileri

Tämä ruoka on aika erikoinen, sillä en muista, että olisin ainakaan itse valmistanut koskaan mitään vastaavaa. Olen perinyt tämän reseptin äidiltäni. En osaa laskea tätä arkiruuaksi, vaan hienon makunsa vuoksi sopii ennemmin viikonloppuun, kuten sunnuntaiksi.

Hedelmäbroilerin maku on hedelmäinen ja sehän sopii broilerin kaveriksi erinomaisesti. Kastike maistuu niin riisin kuin keitetyn perunankin kanssa. Minulle tässä ruuassa on jotain hienoa, vähän niin kuin juhlan tuntua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h broilerien kypsennys + 15 muu valmistus
Vaikeustaso
Helppo

Hedelmäbroileri

Ainekset

3
kpl
broilerin koipia
1
prk
persikoita
15
kpl
kivettömiä luumuja
2
dl
kermaa
currya
maun mukaan

Työvaiheet

1. Kypsennä ja putsaa broilerin koivet
2. Laita kattilaan 2 dl vettä, persikat, luumut ja curry. Keitä kypsiksi.
3. Ota kattila sivuun ja soseuta hedelmät sauvasekottimella
4. Lisää kerma ja broilerit
5. Kuumenna

Tarjoa riisi tai keitettyjen perunoiden kera.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1107 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Tee aikamatka moderniin mummolaan: keitä perunat ja hauduta sillä aikaa kasvisnakkikastike! Kun maustat kastikkeen piparjuurella, klassikosta tulee entistä herkullisempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegenakkikastike

Ainekset

1
sipuli
300
g
soijanakkeja (esim. Hälsan Kök)
2
rkl
öljyä
2
tl
tomaattipyreetä
2
tl
(kokojyväista) dijoninsinappia
2
dl
kaurakermaa
½
dl
vettä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
1 ½
tl
piparjuuritahnaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Paloittele nakit. Jos käytät pakastettuja, sulata ne keittämällä tai pakkauksen ohjeen mukaan.

  2. Kuumenna öljy paistinpannulla. Paista nakkeja ja sipulia muutama minuutti. Pyöräytä tomaattipyree ja sinappi joukkoon. Lisää kaurakerma ja vesi ja hauduta noin 10 minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla ja piparjuuritahnalla.

  3. Tarjoa keitinperunoiden kanssa.

Kommentit (0)

Jennyfer1980 on lisännyt 18 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.

Ihan älyttömän hyvä ja helppo (kylmä) jogurttiakstike, jota voi tarjoilla niin salaatin kuin lihankin kanssa.

Tämä jogurttikastike on todella helppo ja nopea valmistaa. En itse oikein ole kastikkeiden ystävä, mutta tällainen kylmä jogurttipohjainen kastike on kyllä tullut ruokapöytääni jäädäkseen. Tätä voi käyttää niin salaatinkastikkeena, kun kastikkeena esim. kanallekin. Makua voi muutella helposti...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
5 min valmistus + 15 min maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Jogurttikastike

Ainekset

150
g
Luonnonjogurttia
1
rkl
sinappia
1/2
kpl
sitruunan mehu
hyppysellinen
suolaa
hyppysellinen
sokeria

Työvaiheet

1. Sekoita kaikki ainekset keskenään
2. Nosta jääkaappiin maustumaan vähintään 15 minuutiksi ennen tarjoilua
3. Tarjoile kastikkeena salaatille tai lihalle

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2187 reseptiä.
Linkitetty 57 keittokirjaan.
OHJE Joanna Moorhouse KUVA Tuomas Kolehmainen

Newyorkilaisen Via Carota -ravintolan vinegretti on nimetty maailman parhaaksi salaatinkastikkeeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 dl
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Via Carotan vinegretti

Ainekset

1
iso salottisipuli
2
rkl
sherry- tai valkoviinietikkaa
1
rkl
lämmintä vettä
2
dl
laadukasta oliiviöljyä
tl
dijoninsinappia
tl
täysjyväsinappia
(1½
tl
juoksevaa hunajaa)
2
timjaminoksaa
1
iso
valkosipulinkynsi
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna salottisipuli. Laita se tiheään siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Valuta sipuli.
  2. Laita sipuli, etikka ja lämmin vesi kulhoon. Anna seoksen seistä 2 minuuttia. Vatkaa öljy ja sinapit (sekä hunaja) joukkoon. Riivi timjaminoksista lehdet, kuori ja raasta valkosipuli hienoksi, ja sekoita ne kastikkeeseen. Lisää suola. Maista ja lisää suolaa ja etikkaa makusi mukaan.

Vinkki! Tarjoa kastike erilaisista salaatinlehdistä kootun vihersalaatin kanssa. Kasaa lehdet isoksi keoksi, ripottele väliin suolaa, mustapippuria ja vinegrettiä. Lusikoi kastiketta myös salaattipinon päälle.

Kommentit (0)