Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 107 keittokirjaan.
OHJE Sanna Maskulin KUVA Panu Pälviä

Vatkaamista, vesihaudetta, mahdollisuus mennä mönkään? Hollandaise kuuluu kastikkeisiin, joita pelätään ihan turhaan. Muutaman niksin tietäminen takaa, että onnistut aina.

Hollandaise on käytännössä oikeastaan lämmin majoneesi: kananmunankeltuaisia juotetaan pikku hiljaa voilla, jolloin syntyy hämmästyttävän ylellisen makuinen, pehmeä, paksu kastike. Täydellistä parsalle ja kalalle!
Vaikka hollandaiseen liittyy aina mönkään menemisen pelko, kastike on oikeastaan superhelppo. Yksinkertaisimmillaan se onnistuu sauvasekoittimellakin.
Mutta jos teet kastikkeen perinteiseen tapaan vesihauteessa, sekin on vartin homma. Olennaista on maltti: mieto lämpö ja voin lisääminen pienissä erissä. Ideana on, että ennen voin lisäämistä keltuaisia kuumennetaan koko ajan vatkaten niin, että ne ehtivät hieman kuohkeutua. Kypsyä ne eivät saa, ja siksi lämpöhaude saa pysyä hyvin mietona.
Kun keltuaisseos on kuohkeaa ja aavistuksen kiisselimäistä, voi lisätään vähitellen, alussa tippa kerrallaan. Siis ihan samaan tapaan kuin majoneesia tehdessä kananmuniin lisätään öljy vähitellen, ohuena nauhana.
Kastikkeen voi tehdä joko paksupohjaisessa kattilassa tai vesihauteessa. Jos vesihaude kuulostaa mutkikkaalta,  käytä kattilaa. Mutta jos haluat varmistaa onnistumisen, vesihaude toimii varmasti. Voin voi lisätä nokareina tai jos haluaa päästä helpommalla, jäähdytettynä voisulana.
Jos kastike uhkaa kuumentua liikaa, keltuaiset alkavat kypsyä ja muuttua rakeiseksi. Sitten ei kun kattila pois liedeltä tai kulho vesihauteesta. Ja vaikka kylmään veteen hetkeksi, jonka jälkeen hommaa voi taas jatkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Hollandaise

Ainekset

150
g
voita
3
kananmunankeltuaista
1
rkl
kylmää vettä
1
rkl
sitruunamehua
1/2
suolaa
(¼ tl valkopippuria tai ripaus cayennepippuria)
(1 rkl sitruunamehua)

Työvaiheet

  1. Sulata voi hitaasti paksupohjaisessa kasarissa. Jäähdytä ja ”pikakirkasta” voi eli kaada voisula pieneen nokalliseen kannuun niin, että kattilan pohjalle valunut sakka ei tule mukaan.
  2. Sekoita keltuaiset, kylmä vesi ja sitruunamehu teräskulhossa. Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa ja aseta kulho vesihauteeseen, jossa vesi kiehuu ”hymyillen”. Pidä lämpö miedolla ja varmista, että kulhon pohja ei osu veteen.
  3. Vatkaa munaseosta, kunnes keltuaiset kuohkeutuvat ja seos alkaa saeta hieman (pallovatkain on tähän paras väline). Keltuaiset alkavat kuohkeutua ja paksuuntua  1–2 minuutissa. Kun keltuaisseos on paksuuntunut ja hieman kiisselimäistä, voit alkaa lisätä voita. Jos seos tuntuu kuumenevan liikaa, ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa keltuaisia niin että ne jäähtyvät. Voit myös lisätä 1 ruokalusikallisen kylmää vettä seokseen, jolloin keltuaisten mahdollinen kypsyminen pysähtyy. Siirrä kulho sitten takaisin vesihauteeseen ja jatka kastikkeen tekemistä.
  4. Lisää jäähtynyttä voisulaa keltuaisseokseen aluksi muutama tippa kerrallaan, koko ajan vatkaten. Lisää uusi erä vasta kun edellinen on imeytynyt keltuaisiin.  Kun kastike alkaa paksuuntua, voit lisätä voita astetta reippaammin, mutta edelleen maltilla eli vähissä erin ohuena nauhana, samaan tapaan kuin tekisit majoneesia ja lisäisit kananmuniin öljyä.
  5. Kastikkeen tekemiseen menee kaikkiaan 10–15 minuuttia. Valmis hollandeise on paksua ja kuohkeaa. Mausta kastike suolalla, halutessasi lisää myös ¼ tl valkopippuria tai cayennepippuria ja 1 rkl sitruunanmehua mausteeksi.
  6. Kastike tarjotaan lämpimänä, ei koskaan kuumana. Kastiketta ei myöskään voi kuumentaa. Hyvä kikka pitää kastike kuumana on kaataa se puhtaaseen termospulloon, jonka olet pessyt hyvin ja esilämmittänyt kuumalla vedellä. Tai pidä kastike lämpimässä vesihauteessa kannen alla (tässä vaiheessa vesi ei enää saa kiehua, että kastike ei ala kypsyä).

VINKKI Jos keltuaisseos uhkaa kuumentua liikaa, voit missä tahansa vaiheessa kastikkeen tekemistä siirtää kulhon pois vesihauteesta. Tärkeintä on, että kastike pysyy koko ajan sileänä. Keltuaiset alkavat muuttua rakeiseksi, kun ne kypsyvät. Usein riittää, että otat kulhon pois, mutta voit myös laittaa sen hetkeksi kylmähauteeseen ja vatkata kastiketta, kunnes se jäähtyy. Tämän jälkeen voit taas siirtää kulhon kuumaan vesihauteeseen ja jatkaa kastikkeen tekemistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Lipstikan muheva maku antaa kivaa vaihtelua kesäiseen perunasalaattiin. Lisää makuaineet kuumien perunoiden joukkoon ja tarjoa salaatti lämpimänä tai jäähdytettynä vaikka grillipihvien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut kasslerpihvit ja lipstikka-perunasalaatti

Ainekset

4
kasslerpihviä
2
tl
sormisuolaa
2
tl
fenkolinsiemeniä
LIPSTIKKA-PERUNASALAATTI
700
g
varhaisperunoita
½
ruukku
lipstikkaa
1
valkosipulinkynsi
1
prk (50 g)
kapriksia
3–4
rkl
oliiviöljyä
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä koosta riippuen 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Anna perunoiden kuivahtaa hetki kattilassa ja murskaa ne karkeasti survimella.
  2. Hienonna lipstikka ja kuorittu valkosipulinkynsi. Valuta kaprikset. Sekoita kulhossa öljy, mausteet, lipstikka, valkosipuli ja kaprikset keskenään. Kääntele joukkoon perunat.
  3. Pyyhkäise kasslerpihvit talouspaperilla. Jauha sormisuola ja fenkolinsiemenet morttelissa rouheaksi mausteseokseksi. Hiero se pihvien pintaan. Grillaa pihvejä kuumassa grillissä suorassa lämmössä 4–5 minuuttia per puoli.

    Vinkki Voit paistaa pihvit myös pannulla öljyssä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Upean appelsiininen yrttimarinadi maustaa niin kesäkurpitsat, munakoisot, herkkusienet kuin paprikatkin. Voit käyttää marinadia joko ennen tai jälkeen grillauksen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Välimeren yrttimarinadi

Ainekset

4
tuoretta rosmariininoksaa
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
1
dl
omenamehua
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
vaahterasiirappia
2
tl
dijoninsinappia

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna basilikanlehdet. Hienonna timjami varsineen. Purista appelsiinista mehu.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.


Vinkki Käytä kasvisten ja kasvisvartaiden marinointiin. Marinadi riittää noin 800–1000 g:lle munakoisoa, kesäkurpitsaa, paprikaa, herkkusieniä, tomaattia ja/tai sipulia.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Rosmariinilla ja sitruunalla maustettu marinadi sopii erityisen hyvin broilerille. Sekoita marinadi kulhossa, lisää maustamattomat broilerinleikkeet ja anna maustua viileässä ainakin muutama tunti ennen grillausta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10
Vaikeustaso
Helppo

Rosmariini-sitruunamarinadi

Ainekset

4
tuoretta rosmariininoksaa
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
1
dl
omenamehua
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
vaahterasiirappia
2
tl
dijoninsinappia

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna rosmariininlehdet. Pese sitruuna ja raasta sen keltainen kuoriosa hienoksi. Purista mehu.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.

Vinkki Rosmariini-sitruunamarinadi sopii erityisen hyvin broilerille. Se riittää 600–800 g:lle broilerinrintafileitä tai -paistileikkeitä.