Sanna Soppa365 on lisännyt 8 reseptiä.
Linkitetty 47 keittokirjaan.
Ohje ja kuvat Sanna Maskulin

Jauhoisista uuniperunoista tehdyt gnocchit ovat yllättävän helppoja.

Mitä yksinkertaisemmat ja vähäisemmät ainekset, sitä tärkeämpää on satsata raaka-aineiden laatuun. Tämä pätee myös gnoccheihin. Jauhoiset, hyvälaatuiset perunat, luomumunat, aito merisuola ja hienonhienoksi jauhetut 00-jauhot – muuta et gnoccheihin tarvitse.  "Nolla-nolla"-pizzajauhoja myydään nykyisin Prismassa ja K-marketeissakin, mutta jos et löydä niitä,  tavallinen vehnäjauhokin ajaa asian. Pääasia, että et fuskaa perunoista. Jauhoisista uunissa paahdetuista potuista syntyvät ilmavat gnocchit, kiinteät lajikkeet kannattaa jättää keittoihin ja keitinpotuiksi.

Uunissa paahtaminen takaa, että perunoista ei tule vetisiä. Vielä jos paahdat perunat merisuolapedillä, saat tasaisesti paahtuneen perunan (merisuolan voi ottaa talteen ja käyttää uudelleen).

Jos et halua paahtaa perunoita, keitä tai höyrytä ne kuorineen. Vetinen, kostea peruna on gnocchien surma, ja siksi perunat kannattaa  laittaa kuumina perunapuristimeen ja puristaa sen läpi rakeiseksi ”perunalumeksi”. Miksi? Kuumista perunoista puristettu lumi haihduttaa kosteutta jäähtyessään. Tärkkelyspitoisen perunalumen rakeisuus on sekin tärkeä tekijä ilmavien gnocchien rakenteessa.

Taikina kiinteytyy yllättävän nopeasti. Älä siis vaivaa liikaa, vaan juuri sen verran, että saat kiinteän, muovailtavan taikinapötkön, jolloin gnocchit eivät hajoa keitettäessä.

Liian kovakourainen ja pitkä vaivaaminen saattaa saada aikaan sitkon ja kumimaisen rakenteen, ja liiallinen jauhomäärä vaikuttaa sekin rakenteeseen ei-toivotulla tavalla. Kun taikina on valmis, voit tehdä gnocchit saman tien. Jos haluat gnoccheihin uurteita, pyöräytä ne uurretun lastan tai haarukan kautta työpöydälle.

Pisin työvaihe on odottaa pottujen kypsymistä ja perunalumen jäähtymistä. Itse gnocchien pyörittely on todella nopeaa, ja kypsyminen vieläkin nopeampaa. Kastike kannattaa tehdä valmiiksi ennen gnoccheja tai viimeistään ennen kuin keität ne. Näin saat ruuan heti tarjolle, gnocchit eivät oikein pidä odottelusta. Soosiksi käy vaikkapa  viiden minuutin tomaattikastike tai yksinkertaisimmillaan raastettu pecorino ja mustapippuri tai ruskistettu, sitruunalla maustettu voi ja tuore salvia tai persilja.

Jos haluat päästä koko hommasta puolessa tunnissa, sekin onnistuu: käytä uunipottujen sijaan pakastettua ja sulatettua muusiainesta. Reseptin löydät tästä. Muista keittää pakastetusta muusiaineksesta tehtyjä gnoccheja hieman kauemmin kuin kypsästä potusta tehtyjä, sillä muuten gnoccheissa saattaa maistua raaka muusiaines. Entä onnistuuko hävikkignocchien taikina eilisistä, jääkaapissa olleista uunipotuista? Kyllä vain, niin tekee muun muassa Gordon Ramsay. Ihan yhtä hyviä ei tule kuin kuumista perunoista tehdyistä, mutta plussapuolena on nopeus ja se, että eiliset potut saavat uuden elämän. Taikinaan menee maksimissaan 5 minuuttia, simppeliin soosiin saman verran ja gnocchien pyörittelyyn 10 minuuttia, joten gnocchit onnistuvat jopa alle puolessa tunnissa.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Gnocchit uuniperunoista

Ainekset

500
g
Rosamunda-perunoita
karkeata merisuolaa
1
iso kananmuna
1 ¼ - 1 ½
dl
00-jauhoja
1/2 -1
tl
suolaa
Tattikastike
4
dl
tuoreita tatteja viipaloituna / 2 dl kuivattuina
2
rkl
voita
1
dl
kermaa + 2 rkl vettä
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
1 tl
sitruunan mehua
Lisäksi
(lehtipersiljaa)
pecorinojuustoa raastettuna

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pese perunat hyvin harjalla. Levitä merisuola pellille ja laita perunat suolapedille. Pistele niihin muutama reikä haarukalla. Paahda 45 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.
  2. Halkaise perunat. Anna perunoiden jäähtyä hetki, että pystyt käsittelemään niitä. Purista kuumat perunat kuoristaan perunaprässiin ja paina perunalumi työpöydälle. Tasoita keko varovasti haarukalla, jolloin perunalumi jäähtyy nopeammin eikä höyry tuota kosteutta vaan pääsee haihtumaan.
  3. Kun perunalumi on jäähtynyt, ripottele päälle hieman hienoa merisuolaa. Vatkaa kananmuna rikki ja levitä kananmuna perunalumen päälle. Sekoita käsin niin, että kananmuna imeytyy. Lisää samalla jauhoja, ensin puolet ja sitten loput. Vaivaa seos työpöydällä taikinaksi. Taikina alkaa kiinteytyä yllättävän nopeasti. Älä siis vaivaa liikaa, vaan juuri sen verran, että saat kiinteän, muovailtavan taikinapötkön, jolloin gnocchit eivät hajoa keitettäessä. Liian kovakourainen ja pitkä vaivaaminen saattaa saada aikaan sitkon ja kumimaisen rakenteen, ja liiallinen jauhomäärä vaikuttaa sekin rakenteeseen ei-toivotulla tavalla.
  4. Laita iso kattila vettä kiehumaan. Tee tässä välissä myös tattikastike valmiiksi, sillä gnocchien tekeminen on nopeaa, ja ne kypsyvät parissa minuutissa. Sulata voi pienessä kattilassa tai pannussa ja laita viipaloidut tatit pannuun. Paista tatteja muutama minuutti, kunnes enin neste on haihtunut. Jos käytät kuivattuja tatteja, liota niitä ennen kokkausta 15 min, purista kuiviksi ja lisää pannuun kuten tuoreet. Lisää kerma ja vesi. Anna porista hissuksiin vähintään 5 minuuttia niin, että kerma keittyy hieman kasaan. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla sekä tilkalla sitruunamehua. Ohenna tarvittaessa lisäämällä vettä tai kermaa.
  5. Jaa taikina neljään osaan. Pyörittele ne pötköiksi ja leikkaa puolikkaan pikkurillin kokoisiksi paloiksi, halutessasi isommiksikin. Gnocchit turpoavat ja kasvavat hieman kokoa kypsyessään. Pyöritä taikinapallo työtasolla pötköksi tai puristele se kevyesti kämmenessä pötköksi. Pyöräytä uurretun lastan tai haarukan kautta pöydälle. Käytä tarvittaessa jauhoja pöydällä.
  6. Keitä gnocchit kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Ne kypsyvät minuutissa, parissa. Kypsyessään gnocchit turpoavat hieman ja nousevat pintaan. Nosta kypsät gnocchit reikäkauhalla tai siivilällä, valuta ja sekoita kuuman kastikkeen joukkoon. Tarjoa pecorinon tai parmesaanin kanssa. Viimeistele halutessasi lehtipersiljalla.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 82 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Elvi Rista

Sitruunaiset kasvikset muuttuvat ateriaksi, kun tarjoat niiden kanssa uunimunia. Rapeutta keväinen annos saa paahdetuista pinjansiemenistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunimunat ja pikapaistetut vihreät kasvikset

Ainekset

600
g
vihreitä kasviksia, esimerkiksi parsaa, varsiparsakaalia ja herneenpalkoja
½
dl
ranskankermaa
4
kananmunaa
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
hiutalesuolaa, muutama kierros mustapippuria myllystä
4
rkl
paahdettuja pinjansiemeniä

Työvaiheet

  1. Keitä kasvikset napakan kypsiksi. Parsojen ja varsiparsakaalien keittoaika on noin 6 minuuttia ja herneenpalkojen 2 minuuttia. Valuta keitinvesi pois ja nosta kasvikset jääveteen odottamaan.
  2. Lusikoi ranskankerma pieniin kuppeihin. Riko munat ranskankerman päälle. Nosta kupit uunivuokaan. Kaada vuokaan sen verran kiehuvaa vettä, että vesi ylettää kuppien puoliväliin. Laita vuoka 175-asteiseen uuniin. Paista noin 15 minuuttia tai siihen asti, kunnes munat ovat hyytyneet. Ripottele päälle suolaa ja pippuria.
  3. Paista kasvikset nopeasti pannulla öljyssä. Mausta sitruunamehulla, kuoriraasteella, suolalla ja pippurilla. Ripottele päälle pinjansiemeniä. Tarjoa kasvikset munien kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2158 reseptiä.
Linkitetty 52 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Italialaisen cucina poveran eli köyhän keittiön klassikkoannoksia on aglio e olio eli pastaa valkosipulikastikkeessa. Tässä se saa höysteekseen paahdettua kukkakaalia ja rapeaa leipämurua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kukkakaalipasta

Ainekset

1
iso kukkakaali
1
keltasipuli
200
g
kirsikkatomaatteja
2
rkl
oliiviöljyä
4
valkosipulinkynttä
1
kuivattu pieni chilipalko (esim. peperoncino)
3
rkl + 1 rkl
oliiviöljyä
1
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
350
g
pastaa (esim. penne)
2
viipaletta maalaisleipää

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Irrota kukkakaali nupuiksi. Kuori ja viipaloi sipuli. Laita kukkakaalit, sipuli ja tomaatit uunipellille ja sekoita öljy niihin. Paahda uunissa kerran sekoittaen noin 20 minuuttia, kunnes kukkakaali on pehmennyt, mutta siinä on vielä puruvastusta. Halutessasi voit ottaa tomaatit aikaisemmin pois uunista.
  2. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Kuullota valkosipulia ja chiliä öljyssä pannussa keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää suola ja pippuri.
  3. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Säästä 1 dl keitinvettä ja valuta pasta.
  4. Hienonna leipä teholeikkurissa. Paista leipämurua öljyssä pannussa sekoitellen muutama minuutti, kunnes leipä saa väriä ja rapeutuu. Siirrä talouspaperille valumaan.
  5. Yhdistä pasta, paahdetut kasvikset ja sipuliseos. Lisää hieman pastan keitinvettä. Viimeistele leivänmuruilla.

Vinkki! Korvaa leivänmurut parmesaanilla. Jos kaipaat makuun lisää terää, mausta kastike lehtipersiljalla, sitruunamehulla ja kuoriraasteella.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 82 reseptiä.
Linkitetty 100 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Bataatti ja nopeasti kypsyvä soijarouhe tekevät intialaisesta currysta ruokaisan. Soijarouhe imee maukasta kastiketta hyvin, mutta sitä ei kannata haudutella kastikkeen joukossa kuin viitisen minuuttia. Muuten kastike tukevoituu liikaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataatticurry

Ainekset

1
pieni bataatti
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
punainen tai vihreä chili
1
rkl
inkivääriä raastettuna
2
rkl
öljyä
500
g
paseerattua tomaattia
1
prk (250 g)
kookoskermaa
1
kasvisliemikuutio
2
tl
sokeria
1
tl
garam masalaa
1
tl
kurkumaa
1
dl
soijarouhetta
1
ruukku
korianteria

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi bataatti. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, viipaloi. Kuori ja raasta inkivääri.
  2. Paista sipulia ja valkosipulia öljytilkassa paistinpannulla muutama minuutti.
  3. Lisää pannulle bataattikuutiot, paseerattu tomaatti, kookoskerma, chili, inkivääri ja kasvisliemikuutio. Kiehauta.
  4. Mausta sokerilla, garam masalalla ja kurkumalla. Kypsennä keskilämmöllä 10–15 minuuttia bataattikuutioiden koosta riippuen, eli niin kauan, kunnes bataatit tuntuvat pehmeiltä ja kypsiltä.
  5. Lisää soijarouhe. Jatka kypsentämistä vielä 5 minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Hienonna päälle korianteria. Tarjoa basmatiriisin tai naanleivän kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2158 reseptiä.
Linkitetty 74 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Pikapasta on arkipäivän pelastus! Tämä kypsentämättä valmis kastike on raikkaan sitruunainen ja ihanan juustoinen. Paahdetut kurpitsansiemenet tuovat pastaan rapean makulisän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsansiemenpasta

Ainekset

300
g
spagettia
1–2
valkosipulinkynttä
½ + ½
tl
suolaa
½
dl
oliiviöljyä
1
sitruuna
1
rs (200 g)
kirsikkatomaatteja
1
ruukku
lehtipersiljaa
dl (60 g)
parmesaania
2
tl
oreganoa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valmistele muut aineet pastan kiehuessa.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulit, laita mortteliin ja lisää ½ tl suolaa. Murskaa valkosipuli tahnamaiseksi ja lusikoi isoon kulhoon. Lisää öljy, raasta sitruunan keltainen kuoriosa ja purista mehu joukkoon. Paloittele tomaatit, hienonna persilja ja raasta juusto. Lisää ne valkosipuliseokseen, mausta oreganolla, pippurilla ja suolalla ja sekoita hyvin.
  3. Paahda siemeniä kuumassa kuivassa pannussa 1–2 minuuttia. Jauha ne morttelissa tai tehosekoittimessa karkeaksi. Jätä odottamaan.
  4. Nosta kypsä pasta spagettikauhalla keitinvedestä kulhoon tomaatti-juustoseokseen. Sekoita voimakkaasti ja lisää tilkka kuumaa keitinvettä niin, että juusto sulaa kastikemaiseksi.
  5. Sekoita paahdetut siemenet pastaan.

Kommentit (1)

Vierailija

hyvän tuntunen resepti. selkeät ja yksinkertaiset aineet. tätä tulen taatusti tekemää.