Sanna Soppa365 on lisännyt 8 reseptiä.
Linkitetty 46 keittokirjaan.
Ohje ja kuvat Sanna Maskulin

Jauhoisista uuniperunoista tehdyt gnocchit ovat yllättävän helppoja.

Mitä yksinkertaisemmat ja vähäisemmät ainekset, sitä tärkeämpää on satsata raaka-aineiden laatuun. Tämä pätee myös gnoccheihin. Jauhoiset, hyvälaatuiset perunat, luomumunat, aito merisuola ja hienonhienoksi jauhetut 00-jauhot – muuta et gnoccheihin tarvitse.  "Nolla-nolla"-pizzajauhoja myydään nykyisin Prismassa ja K-marketeissakin, mutta jos et löydä niitä,  tavallinen vehnäjauhokin ajaa asian. Pääasia, että et fuskaa perunoista. Jauhoisista uunissa paahdetuista potuista syntyvät ilmavat gnocchit, kiinteät lajikkeet kannattaa jättää keittoihin ja keitinpotuiksi.

Uunissa paahtaminen takaa, että perunoista ei tule vetisiä. Vielä jos paahdat perunat merisuolapedillä, saat tasaisesti paahtuneen perunan (merisuolan voi ottaa talteen ja käyttää uudelleen).

Jos et halua paahtaa perunoita, keitä tai höyrytä ne kuorineen. Vetinen, kostea peruna on gnocchien surma, ja siksi perunat kannattaa  laittaa kuumina perunapuristimeen ja puristaa sen läpi rakeiseksi ”perunalumeksi”. Miksi? Kuumista perunoista puristettu lumi haihduttaa kosteutta jäähtyessään. Tärkkelyspitoisen perunalumen rakeisuus on sekin tärkeä tekijä ilmavien gnocchien rakenteessa.

Taikina kiinteytyy yllättävän nopeasti. Älä siis vaivaa liikaa, vaan juuri sen verran, että saat kiinteän, muovailtavan taikinapötkön, jolloin gnocchit eivät hajoa keitettäessä.

Liian kovakourainen ja pitkä vaivaaminen saattaa saada aikaan sitkon ja kumimaisen rakenteen, ja liiallinen jauhomäärä vaikuttaa sekin rakenteeseen ei-toivotulla tavalla. Kun taikina on valmis, voit tehdä gnocchit saman tien. Jos haluat gnoccheihin uurteita, pyöräytä ne uurretun lastan tai haarukan kautta työpöydälle.

Pisin työvaihe on odottaa pottujen kypsymistä ja perunalumen jäähtymistä. Itse gnocchien pyörittely on todella nopeaa, ja kypsyminen vieläkin nopeampaa. Kastike kannattaa tehdä valmiiksi ennen gnoccheja tai viimeistään ennen kuin keität ne. Näin saat ruuan heti tarjolle, gnocchit eivät oikein pidä odottelusta. Soosiksi käy vaikkapa  viiden minuutin tomaattikastike tai yksinkertaisimmillaan raastettu pecorino ja mustapippuri tai ruskistettu, sitruunalla maustettu voi ja tuore salvia tai persilja.

Jos haluat päästä koko hommasta puolessa tunnissa, sekin onnistuu: käytä uunipottujen sijaan pakastettua ja sulatettua muusiainesta. Reseptin löydät tästä. Muista keittää pakastetusta muusiaineksesta tehtyjä gnoccheja hieman kauemmin kuin kypsästä potusta tehtyjä, sillä muuten gnoccheissa saattaa maistua raaka muusiaines. Entä onnistuuko hävikkignocchien taikina eilisistä, jääkaapissa olleista uunipotuista? Kyllä vain, niin tekee muun muassa Gordon Ramsay. Ihan yhtä hyviä ei tule kuin kuumista perunoista tehdyistä, mutta plussapuolena on nopeus ja se, että eiliset potut saavat uuden elämän. Taikinaan menee maksimissaan 5 minuuttia, simppeliin soosiin saman verran ja gnocchien pyörittelyyn 10 minuuttia, joten gnocchit onnistuvat jopa alle puolessa tunnissa.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Gnocchit uuniperunoista

Ainekset

500
g
Rosamunda-perunoita
karkeata merisuolaa
1
iso kananmuna
1 ¼ - 1 ½
dl
00-jauhoja
1/2 -1
tl
suolaa
Tattikastike
4
dl
tuoreita tatteja viipaloituna / 2 dl kuivattuina
2
rkl
voita
1
dl
kermaa + 2 rkl vettä
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
1 tl
sitruunan mehua
Lisäksi
(lehtipersiljaa)
pecorinojuustoa raastettuna

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pese perunat hyvin harjalla. Levitä merisuola pellille ja laita perunat suolapedille. Pistele niihin muutama reikä haarukalla. Paahda 45 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.
  2. Halkaise perunat. Anna perunoiden jäähtyä hetki, että pystyt käsittelemään niitä. Purista kuumat perunat kuoristaan perunaprässiin ja paina perunalumi työpöydälle. Tasoita keko varovasti haarukalla, jolloin perunalumi jäähtyy nopeammin eikä höyry tuota kosteutta vaan pääsee haihtumaan.
  3. Kun perunalumi on jäähtynyt, ripottele päälle hieman hienoa merisuolaa. Vatkaa kananmuna rikki ja levitä kananmuna perunalumen päälle. Sekoita käsin niin, että kananmuna imeytyy. Lisää samalla jauhoja, ensin puolet ja sitten loput. Vaivaa seos työpöydällä taikinaksi. Taikina alkaa kiinteytyä yllättävän nopeasti. Älä siis vaivaa liikaa, vaan juuri sen verran, että saat kiinteän, muovailtavan taikinapötkön, jolloin gnocchit eivät hajoa keitettäessä. Liian kovakourainen ja pitkä vaivaaminen saattaa saada aikaan sitkon ja kumimaisen rakenteen, ja liiallinen jauhomäärä vaikuttaa sekin rakenteeseen ei-toivotulla tavalla.
  4. Laita iso kattila vettä kiehumaan. Tee tässä välissä myös tattikastike valmiiksi, sillä gnocchien tekeminen on nopeaa, ja ne kypsyvät parissa minuutissa. Sulata voi pienessä kattilassa tai pannussa ja laita viipaloidut tatit pannuun. Paista tatteja muutama minuutti, kunnes enin neste on haihtunut. Jos käytät kuivattuja tatteja, liota niitä ennen kokkausta 15 min, purista kuiviksi ja lisää pannuun kuten tuoreet. Lisää kerma ja vesi. Anna porista hissuksiin vähintään 5 minuuttia niin, että kerma keittyy hieman kasaan. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla sekä tilkalla sitruunamehua. Ohenna tarvittaessa lisäämällä vettä tai kermaa.
  5. Jaa taikina neljään osaan. Pyörittele ne pötköiksi ja leikkaa puolikkaan pikkurillin kokoisiksi paloiksi, halutessasi isommiksikin. Gnocchit turpoavat ja kasvavat hieman kokoa kypsyessään. Pyöritä taikinapallo työtasolla pötköksi tai puristele se kevyesti kämmenessä pötköksi. Pyöräytä uurretun lastan tai haarukan kautta pöydälle. Käytä tarvittaessa jauhoja pöydällä.
  6. Keitä gnocchit kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Ne kypsyvät minuutissa, parissa. Kypsyessään gnocchit turpoavat hieman ja nousevat pintaan. Nosta kypsät gnocchit reikäkauhalla tai siivilällä, valuta ja sekoita kuuman kastikkeen joukkoon. Tarjoa pecorinon tai parmesaanin kanssa. Viimeistele halutessasi lehtipersiljalla.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hildu on lisännyt 10 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.

Tämä on ihanan raikas salaatti ja tervellinen, sopii hyvin vaikka kinkkukiusauksen kanssa tarjolle iltapalaksi vieraille.
Eikä ole liian raskas syötävä muun tarjottavan lisäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
n. 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Raikas jääsalaatti

Ainekset

1
pss
Järvikylän jääsalaattia 100 g/tai vastaavaa
n. 1,5
dl
vihreitä viinirypäleitä, siemenettömiä/mielen mukaan
n. 1,5
dl
punaisia kirsikkatomaatteja/luumutomaatteja/sopivasti
n. 1,5
dl
keltaisia kirsikkatomaatteja/luumutomaatteja/sopivasti
n. 1,5
dl
kurkkua kuutioina/sopivasti

Työvaiheet

Järvikylän jääsalaattia ei tarvitse välttämäti pestä, mutta jos haluat huuhtele kylmällä vedellä salaatin lehdet.
Huuhtele myös viinirypäleet, minitomaatit ja kurkku, puolita viinirypäleet ja minitomaatit, sekä tee sopivia kuutioita kurkusta.

Revi jääsalaatti, jätä pois kovempi osa ja laita salaattiastian pohjalle ja muut sitten päälle ja voit mielen
mukaan sekoitella niitä.

Salaatti on raikas ja mehustuu, kun viinirypäleet ja minitomaatit on puolitettu, eikä vaadi mitään salaattikastikkeita.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1075 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Hehkuvanväriset kananmunat ovat kemujen katseenvangitsijoita! Mitä pidempään kananmunia marinoit, sitä pinkimpiä ja etikkaisempia niistä tulee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
20 min + 3 t marinoituminen
Vaikeustaso
Helppo

Pinkit kananmunat

Ainekset

6
kananmunaa
Marinadi
2
dl
punajuurisäilykkeen lientä (noin 700 gramman lasipurkki)
Täyte
1
rkl
oliiviöljyä
3
rkl
majoneesia
1
tl
dijoninsinappia
½
tl
currya
ripaus
suolaa
(vettä)
Lisäksi
100
g
sulatettuja ja valutettuja katkarapuja
tilliä tai vesikrassia

Työvaiheet

  1. Keitä kananmunia kiehuvassa vedessä 7 minuuttia. Jäähdytä ja kuori. Upota kuoritut kananmunat punajuuriliemeen. Anna marinoitua noin 3 tuntia.
  2. Halkaise värjätyt munat pituussuunnassa ja poista keltuaiset varovasti.
  3. Riko munien rakenne haarukalla kulhossa. Sekoita joukkoon öljy, majoneesi, sinappi, curry ja pieni ripaus suolaa. Jatka vedellä tarvittaessa. Täytä kananmunat ja koristele katkaravuilla ja yrteillä.

Kommentit (1)

martti

pitäiskö rikkoa keltuaisten rakenne. eikä munien

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2135 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Pakasteherneet maistuvat ympäri vuoden ihanan makeilta. Tee niistä helppo ja herkullinen pannusalaatti. Tuore minttu ja loraus valkoviiniä saavat herneet loistamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta lisukkeena
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin minttu-hernesalaatti

Ainekset

1
salottisipuli
1
rkl
voita
25
g (noin ½ dl)
parmesaania raastettuna
½
ruukkua
minttua
½
dl
valkoviiniä
1
ps (200 g)
pakasteherneitä

Työvaiheet

  1. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi renkaiksi. Sulata voi pannussa ja kuullota sipulirenkaat siinä hitaasti pehmeiksi, noin 10 minuuttia.
  2. Raasta sillä aikaa parmesaani ja nypi mintusta lehdet. 
  3. Kaada viini sipuleille ja anna kiehahtaa. Lisää jäiset herneet ja pyöräytä ne nopeasti sulaksi. Kumoa salaatti tarjoiluastiaan ja ripottele juusto ja minttu päälle.

Kommentit (0)

Ruokapankki. on lisännyt 55 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
Helppo kanafajita maistuu koko perheelle!
Helppo kanafajita maistuu koko perheelle!

Tex mex ruoka on meidän perheen yksi suosikeista. Kanafajita onnistuu nyt tällä helpolla ohjeella ja maistuu koko perheelle.

Nyt lävähtää niin helppo ohje tiskiin, että oksat pois. Kanafajita maistuu koko perheelle. Syö kanafajitaa sitten tortillojen tai riisin kanssa, niin aina maistuu. Lisäksi itse tehtyä salsaa ja guacamolea, niin se olisi kuulkaas siinä, ohjeet myös noihin kahteen lisukkeeseen löytyy tästä alta...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kanafajita

Ainekset

4
kpl
kananfileitä suikaloituna
3
kpl
erivärisiä paprikoita suikaloituna
1
kpl
sipulia suikaloituna
loraus
oliiviöljyä
1
ps
taco-mausteseosta
Guacamole
2
kpl
avokadoja
1
kpl
valkosipulinkynsi
½ - 1
ruukkua
korianteria
1 - 2
kpl
limen mehua
suolaa ja mustapippuria
Salsa
4-6 kpl tomaatteja kuutioituna tai 1-2 rasiaa kirsikkatomaatteja kuutioituna
1
kpl
valkosipulinkynsi hienonnettuna
½ - 1
ruukkua
korianteria hienonnettuna
1
kpl
pieni punasipuli hienonnettuna
1
kpl
tulinen jalapeno hienonnettuna
1-2
kpl
limen mehua
suolaa ja mustapippuria
ripaus ruokosokeria

Työvaiheet

KANAFAJITA:

Levitä pellille suikaloidut paprikat, sipulit ja kanat. Lorauta hieman öljyä päälle ja ripottelee taco-maustepussi kaikkien päälle. Sekoita kaikki käsin. Paista uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes kana on kypsää. Sitten ei muuta kuin syömään haluamallasi tavalla. Alla ohjeet guacamoleen ja salsaan.

GUACAMOLE:

Halkaise avokadot ja poista siemen. Kaavi lusikalla hedelmäliha sekoitusastiaan, lisää valkosipulin kynsi, purista 1-2 limen mehua, tuoretta korianteria ja lisää mausteet. Sekoita joko tasaiseksi massaksi tai jätä se vähän ns. paakkuiseksi.

Guacamolen voi tehdä morttelissa tai tehosekottimessa.

SALSA:

Kuutioi tomaatit, hienonna valkosipuli, punasipuli, jalapeno ja korianteri. Lisää puristettua limeä reilusti ja mausta suolalla, mustapippurilla sekä ruokosokerilla. Sekoita hyvin ja anna maustua hetki.

Kommentit (0)