Mainos
Arla Keittiö on lisännyt 87 reseptiä.
Linkitetty 87 keittokirjaan.
Apetina

Meri-Tuuli Väntsin loihtima täyteläinen ja mehevä koko perheen uuniruoka paranee jokaisella lämmityskerralla. Tästä riittää moneksi illaksi, ja se maistuu hyvältä myös ketsupin kanssa. Tämä hieman aikaa vievämpi resepti kuuluu kategoriaan viikonlopun hitaat ja kokkauksesta nautiskelevan ruoat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 annosta
Valmistusaika
1 h valmistus + 1 h paisto
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mehevä paneer-munakoisopaistos

Ainekset

2
munakoisoa
1
rkl
suolaa
1
kg
bataattia
2
sipulia
6
valkosipulin kynttä
rypsiöljyä
3
tl
cyrryjauhetta
1
tl
jauhettua kanelia
1/2
tl
kardemummaa
ripaus
jauhettua neilikkaa
2
laakerin lehteä
1
dl
punaviiniä
1
tlk
kuorittuja tomaatteja
1
rkl
hunajaa
suolaa
Paneer-valkokastike
100
g
voita
2
dl
vehnäjauhoja
8
dl
täysmaitoa
1/2
tl
muskottia
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä
1
kananmuna
1
pkt (225 g)
Apetina Paneer-juustoa

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 225 asteeseen.
  2. Viipaloi munakoisot ja aseta ne uunipellille. Ripottele niille suola. Anna suolan vaikuttaa ja viipaleiden itkeä huoneenlämmössä 15 minuuttia.
  3. Pese bataatit ja kuori ne halutessasi. Viipaloi bataatit 2 cm paksuiksi paloiksi. Kiehauta iso kattilallinen suolalla maustettua vettä ja keitä bataattikiekkoja 10–12 minuuttia, kunnes ne ovat juuri ja juuri kypsiä.
  4. Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi ja hienonna valkosipulin kynnet. Laita korkeareunaiseen pannuun öljyä ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä. Lisää kuivat mausteet sipuleiden joukkoon. Varo ruskistamasta sipuleita ja alenna lämpöä tarvittaessa. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää pannuun punaviini sekä tölkkitomaatit mehuineen. Riko tomaatteja pienemmäksi lastalla. Sekoita. Anna seoksen porista hiljaa noin 10 minuuttia.
  5. Sillä välin pyyhi munakoisoista ylimääräinen neste talouspaperilla. Pirskottele munakoisoille öljyä ja nosta uunin yläosaan paahtumaan noin 10–15 minuutiksi kunnes munakoisot ovat ruskeita ja pehmeitä. Ota munakoisot uunista ja alenna uunin lämpö 180 asteeseen.
  6. Mausta tomaattikastike suolalla ja hunajalla. Tarkista maku.  Kääntele kastikkeen joukkoon munakoisot. Ota pois liedeltä.
  7. Tee valkokastike. Sulata voi paksupohjaisessa kasarissa. Lisää jauhot ja sekoita vispilällä kunnes seos muuttuu taikinapalloksi. Lisää sitten puolet maidosta ohuena nauhana vatkaten voimakkaasti. Kun kastikepohjassa ei ole enää paakkuja, kaada joukkoon loput maidot. Lisää mausteet. Kiehauta koko ajan sekoittaen. Tarkista maku. Ota kattila pois liedeltä jäähtymään ja jäähdytä kädenlämpöiseksi..
  8. Asettele keitetyt bataattikiekot noin 30x40cm kokoisen uuninkestävän vuoan pohjalle. Nostele päälle munakoisot ja kaikki tomaattikastike.
  9. Lisää kananmuna jäähtyneen valkokastikkeen joukkoon ja vispaa kastike sileäksi. Kaada kastike vuokaan. Kallista vuokaa ja ravista kevyesti, jotta ilmakuplat poistuvat kerrosten väleistä ja kastike imeytyy hyvin.
  10. Murusta lopuksi Apetina Paneer-juusto vuokaan valkokastikkeen päälle ja paista uunivuokaa noin 45 minuuttia uunin keskiosassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.