
Punajuuria, maa-artisokkaa ja Koskenlaskijaa. Tämän sopan syötyään paatuneinkin joulunvihaaja on vähän tip & tap -tunnelmissa.
Tämä keitto ei ole mikä tahansa vihannessoppa. Olen kehittänyt reseptin kunnianosoituksena kirjailija Miina Supisen Mantelimaa-romaanille. Kirjassa käsitellään joulua poikkeavalla tavalla. Liioitellen voisi jopa sanoa, että Mantelimaa on tarina joulun vihaamisesta. Minusta kyseessä on kuitenkin enemmän realismi. Supisen sanoin: "Jos rauhaa ei ole sydämessä joulukuun alussa, on epärealistista kuvitella, että se sinne ilmestyisi aattoon mennessä ilman kemiallista apua".
Kemiallisena apuna toimii tällä kertaa ihastuttavan joulunpunainen keitto, jossa paahtuneiden juuresten makea maanläheisyys yhdistyy perisuomalaiseen guilty pleasure -herkkuun, Koskenlaskija-juustoon. Tämän sopan syötyään on paatuneinkin joulunvihaaja hieman tip ja tap -tunnelmissa.
(Supisen romaanista voi lukea lisää esimerkiksi täältä.)
Antipukin keitto paahdetuista punajuurista
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori punajuuret ja lohko isoihin palasiin. Sekoita kulhossa niiden joukkoon ruokalusikallinen rypsiöljyä ja saman verran punaviinietikkaa sekä teelusikallinen suolaa, pippuria ja juoksevaa hunajaa. Levitä punajuuret pellille tai uunivuokaan, ja paahda uunissa noin 40 minuuttia. Kuori ja lohko sillä aikaa maa-artisokka ja sipulit (valkosipulinkynsiä ei tarvitse pilkkoa). Lisää ne uuniin ja paahda kaikkia kasviksia vielä 20 minuuttia, kunnes niissä on ruskettunut (ei musta) pinta ja punajuuret ovat pehmenneet.
- Kun kasvikset ovat uunissa, paahda mantelit kuivalla pannulla. Anna niiden jäähtyä hetki ja rouhi isohkoksi muruksi.
- Kippaa pehmenneet kasvikset isoon kattilaan. Hauduta hetki öljyssä miedolla lämmöllä. Lisää kasvisliemi. Keitä noin 15 minuuttia.
- Lisää yksi desi juustomurua ja 2 dl kermaa. Siirrä kattila syrjään pannunalusen päälle ja soseuta tehosekoittimella. Maistele ja lisää suolaa, pippuria ja hunajaa maun mukaan.
- Laita pieneen kasariin hieman rypsiöljyä ja hauduta siinä muutamaa timjaminoksaa miedolla lämmöllä parin minuutin ajan. Lisää 1 dl kermaa ja puoli desiä juustomurua. Sekoita, kunnes juusto sulaa kerman sekaan. Tarjoiluvaiheessa lisää lautasille ensin keitto, sitten kerma ja lopuksi mantelimuru. Koristele mustapippurilla ja tuoreella timjamilla.
Ok. Aika tuhtia tavaraa. Alkuruokana juhlissa ehkä kiva, arkena kerma tai juusto pois.