Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 113 keittokirjaan.

Tässä piirakassa purjon ja perunan maistuva liitto pääsee esille ihan uudella tavalla. Piirakka näyttää ehkä monimutkaiselta, mutta on oikeastaan varsin helppo valmistaa.

Leipominen ei ole lempipuuhaani. Tarkat mitat ja tinkimättömät paistoajat ovat haastavia suurpiirteiselle persoonalle, eivätkä pöydille leijailevat jauhot ja taikinaiset kulhot oikein inspiroi tällaista siivousvastaista ihmistä.

Piirakoiden paistamiseen olen kuitenkin jostain syystä mieltynyt. Ehkä sen takia, että ainakin tähän saakka kokeilemieni piirakoiden pohjataikinat ovat olleet varsin helppotekoisia. Ja hei, pakastealtaasta saa ainakin omaan makuuni riittävän hyviä valmiita piirastaikinoita.

Kun tämä ranskalainen purjo-perunapiiras kantautui tietooni Honest Cooking -sivustolta, olin kuitenkin sitä mieltä, että tämän piiraan kanssa ei voi fuskata. Jos piirakan fiinimpi nimi on Vichyssoise Galette, se ansaitsee asianmukaisen omistautumisen.

Kuten ehkä nimestä osasittekin päätellä, piirakan inspiraationa on klassinen purjo-perunakeitto, ranskalaisittain siis Vichyssoise. Kuohkeassa sopassa purjo ja peruna muodostavat täydellisen hienostuneen makuliiton, joka itse asiassa pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun keitto tarjoillaan viilennettynä.

Ja voi pojat, kyllä purjo ja peruna ovat aika herkku yhdistelmä piirakassakin!

Reseptin salainen ainesosa on dijon-sinappi, josta tehdyssä viinietikkakastikkeessa ohueksi siivutetut raa'at perunaviipaleet marinoidaan ennen piirakan päälle mätkimistä.

Dijon maustaa myös valkokastikkeen, joka korvaa tässä piirakassa sekä munamaidon että juustoraasteen.

Suurena juuston ystävänä olin vähän epäileväinen, että voiko suolainen piirakka maistua hyvältä ilman juustokuorrutusta. Tehtyäni tämän kaunokaisen voin näin julkisesti paljastaa, etten kaivannut juuston murentakaan. Tosin ei piiras varmaan pilalle menisi pienellä parmesaani- tai gruyère-lisällä, mutta piirakan selkeät maut eivät yksinkertaisesti kaipaa juustoa. Kermainen pehmeys on valkokastikkeen ansiota, ja sinappi korostaa perunan ja purjon herkkiä aromeita.

Resepti näyttää ensi vilkaisulla monimutkaiselta, mutta käytännössä työvaiheita on vain neljä ja ne ovat itsessään varsin helppoja.

Ensin tehdään pohjataikina. Kyseessä on ihan tavallinen piirakkataikina, johon lisätään tilkka jogurttia ja sitruunamehua. Valmis taikina pannaan hetkeksi jääkaappiin huilimaan, niin sitä on helpompi käsitellä.

Seuraavaksi on aika valmistaa dijon-vinegretti, johon perunaviipaleet pannaan maustumaan. Helppo homma!

Kolmanneksi kuullotellaan purjosiivut. Siinä ei ole mitään ihmeellistä. Annat vain purjon pehmetä pannulla voinokareen kanssa ja siirrät sitten pehmeät purjot sivuun.

Omasta mielestäni kinkkisin on neljäs työvaihe, jossa valmistetaan siis dijonilla maustettu valkokastike. Tässäkään ei sinällään ole mitään hankalaa, en vain ole itse kovin rutinoitunut valkokastikkeen keittäjä, niin jännitin tätä kyseistä työvaihetta eniten. Ja sitten hämmästyin, miten helppoa se olikaan!

Kun kaikki neljä osuutta on hoidettu, on aika kasata piiras.

Taikinasta kaaviloidaan yksi iso enemmän tai vähemmän symmetrinen pohja. Vaihtoehtoisesti voit tehdä pari pienempääkin galettea.

Pohjan päälle levitetään valkokastiketta niin, että reunoista noin tuuman verran jää ilman soosia. Ohjeella soosia tulee luultavasti enemmän kuin piirakkapohja vetää, mutta ylimääräiseen kastikkeeseen voi sekoittaa vaikka juustoraastetta ja kuorruttaa sillä lämpimät voileivät.

Soosin päälle ripotellaan kuullotetut purjot. Niiden päälle puolestaan asetellaan marinoidut perunasiivut.

Lopuksi piirakkapohjan soosittomat reunat käännetään täytteen päälle ja piirakka paistetaan kypsäksi.

Valmis ranskalainen purjo-perunapiirakka on tuhtia purtavaa. Se on myös komean näköinen, eli tämä ruoka on omiaan sellaisiin illanistujaisiin, joissa pitää vähän ällistyttää.

Jos haluat oikaista, käytä pohjaan valmista pakastetaikinaa (ruis-perunataikina olisi varmasti hyvä valinta). Uskoisin, että valkokastikkeen keittelyn voi halutessaan ohittaa, jos pohjalle levittää vaikkapa dijonilla maustettua ranskankermaa.

Niin ja jos kokkaat apukokin kanssa, kannattaa tehdä sellainen työnjako, että kokeneempi hoitaa pohjan ja valkokastikkeen. Purjo ja perunat ovat sen verran simppeleitä, että niistä selviää epävarmempikin jauhopeukalo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 annosta
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ranskalainen purjo-perunapiirakka

Ainekset

Taikina
3
dl
siivilöityjä vehnäjauhoja
1/4
tl
suolaa
8
rkl
jääkaappikylmää voita pieninä kuutioina
1/2
dl
paksua turkkilaista jogurttia
2
tl
sitruunamehua
1/2
dl
jäävettä
Dijon-marinoidut perunat
3
pienehköä puikulaperunaa
1/2
dl
oliiviöljyä
1
rkl
hunajaa
1
rkl
Dijon-sinappia
1-2
rkl
sitruunamehua
tuoretta timjamia hienonnettuna
suolaa
pippuria
Kuullotettu purjo
1
iso purjo
2
rkl
voita
suolaa
pippuria
Dijonilla maustettu valkokastike
2
rkl
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
Dijon-sinappia
3
dl
kuumaa maitoa
1/2
tl
paprikajauhetta
suolaa
pippuria
Lisäksi
1
kananmuna voiteluun
(hiutale)suolaa
tuoretta timjamia

Työvaiheet

  1. Aloita taikinalla. Sekoita jauho ja suola leivontakulhossa. Nypi nopeasti sekaan voikuutiot. Rakenteen pitäisi olla murumainen.
  2. Sekoita pienessä kipossa jogurtti, sitruunamehu ja vesi. Kaada seos taikinamurujen sekaan ja työstä nopeasti taikinaksi. Kääräise taikinapallo kelmuun ja pane jääkaappiin odottamaan.
  3. Tee seuraavaksi dijon-vinegretti. Vispaa kulhossa oliiviöljy, hunaja, sinappi, sitruunamehu, suola, pippuri ja timjami.
  4. Kuori perunat ja siivuta ohuiksi viipaleiksi. (Jos haluat perunoista rapeita, pane pottusiivut siivilään, huuhtele kylmän veden alla ja kuivaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä.)
  5. Sekoita perunasiivut dijon-vinegrettiin.
  6. Valmistele purjo. Halkaise se ja huuhtele multa pois. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuullota voissa pehmeäksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
  7. Tee valkokastike. Lämmitä maito kattilassa. Sulata toisessa pienessä kattilassa voi. Lisää jauhot voin sekaan ja sekoittele hetki (minuutti tai pari). Älä anna jauhon ruskistua. Lisää sinappi, paprikajauhe, suola ja pippuri. Kaada hitaasti sekaan kuuma maito samalla sekoittaen. Keitä kastiketta 2-3 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes se paksunee ja jauhot kypsyvät. Maista, että soosissa on tarpeeksi suolaa, pippuria ja sinappia. Ota kastikekattila pois levyltä.
  8. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  9. Levitä työtasolle vähän vehnäjauhoja. Kauli taikina noin uunipellin kokoiseksi levyksi. Omasta mielestäni epäsymmetrinen galette on kauniimpi, mutta voit tehdä myös ympyrän tai neliön. Rullaa taikina kaulimen ympärille ja siirrä leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
  10. Levitä valkokastiketta piirakkapohjan päälle. Jätä noin tuuman verran reunoja ilman kastiketta.
  11. Ripottele purjosiivut valkokastikkeen päälle. Lado perunaviipaleet (nätisti tai vähemmän nätisti) purjojen päälle. Vinegrettiä ei lisätä piirakkaan. Pelkät perunasiivut riittävät, sillä ne ovat maustuneet sinappikastikkeesta.
  12. Nosta piirakan reunat täytteen päälle. Voitele kananmunalla. Paista 200-asteisessa uunissa 20 minuutin ajan, kunnes perunat ovat kypsiä ja taikina kauniin ruskeaa.
  13. Ripottele valmiin piirakan päälle sormi- tai hiutalesuolaa ja hienonnettua timjamia. Tarjoa haaleana tai jäähtyneenä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.