Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 91 keittokirjaan.

Tässä piirakassa purjon ja perunan maistuva liitto pääsee esille ihan uudella tavalla. Piirakka näyttää ehkä monimutkaiselta, mutta on oikeastaan varsin helppo valmistaa.

Leipominen ei ole lempipuuhaani. Tarkat mitat ja tinkimättömät paistoajat ovat haastavia suurpiirteiselle persoonalle, eivätkä pöydille leijailevat jauhot ja taikinaiset kulhot oikein inspiroi tällaista siivousvastaista ihmistä.

Piirakoiden paistamiseen olen kuitenkin jostain syystä mieltynyt. Ehkä sen takia, että ainakin tähän saakka kokeilemieni piirakoiden pohjataikinat ovat olleet varsin helppotekoisia. Ja hei, pakastealtaasta saa ainakin omaan makuuni riittävän hyviä valmiita piirastaikinoita.

Kun tämä ranskalainen purjo-perunapiiras kantautui tietooni Honest Cooking -sivustolta, olin kuitenkin sitä mieltä, että tämän piiraan kanssa ei voi fuskata. Jos piirakan fiinimpi nimi on Vichyssoise Galette, se ansaitsee asianmukaisen omistautumisen.

Kuten ehkä nimestä osasittekin päätellä, piirakan inspiraationa on klassinen purjo-perunakeitto, ranskalaisittain siis Vichyssoise. Kuohkeassa sopassa purjo ja peruna muodostavat täydellisen hienostuneen makuliiton, joka itse asiassa pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun keitto tarjoillaan viilennettynä.

Ja voi pojat, kyllä purjo ja peruna ovat aika herkku yhdistelmä piirakassakin!

Reseptin salainen ainesosa on dijon-sinappi, josta tehdyssä viinietikkakastikkeessa ohueksi siivutetut raa'at perunaviipaleet marinoidaan ennen piirakan päälle mätkimistä.

Dijon maustaa myös valkokastikkeen, joka korvaa tässä piirakassa sekä munamaidon että juustoraasteen.

Suurena juuston ystävänä olin vähän epäileväinen, että voiko suolainen piirakka maistua hyvältä ilman juustokuorrutusta. Tehtyäni tämän kaunokaisen voin näin julkisesti paljastaa, etten kaivannut juuston murentakaan. Tosin ei piiras varmaan pilalle menisi pienellä parmesaani- tai gruyère-lisällä, mutta piirakan selkeät maut eivät yksinkertaisesti kaipaa juustoa. Kermainen pehmeys on valkokastikkeen ansiota, ja sinappi korostaa perunan ja purjon herkkiä aromeita.

Resepti näyttää ensi vilkaisulla monimutkaiselta, mutta käytännössä työvaiheita on vain neljä ja ne ovat itsessään varsin helppoja.

Ensin tehdään pohjataikina. Kyseessä on ihan tavallinen piirakkataikina, johon lisätään tilkka jogurttia ja sitruunamehua. Valmis taikina pannaan hetkeksi jääkaappiin huilimaan, niin sitä on helpompi käsitellä.

Seuraavaksi on aika valmistaa dijon-vinegretti, johon perunaviipaleet pannaan maustumaan. Helppo homma!

Kolmanneksi kuullotellaan purjosiivut. Siinä ei ole mitään ihmeellistä. Annat vain purjon pehmetä pannulla voinokareen kanssa ja siirrät sitten pehmeät purjot sivuun.

Omasta mielestäni kinkkisin on neljäs työvaihe, jossa valmistetaan siis dijonilla maustettu valkokastike. Tässäkään ei sinällään ole mitään hankalaa, en vain ole itse kovin rutinoitunut valkokastikkeen keittäjä, niin jännitin tätä kyseistä työvaihetta eniten. Ja sitten hämmästyin, miten helppoa se olikaan!

Kun kaikki neljä osuutta on hoidettu, on aika kasata piiras.

Taikinasta kaaviloidaan yksi iso enemmän tai vähemmän symmetrinen pohja. Vaihtoehtoisesti voit tehdä pari pienempääkin galettea.

Pohjan päälle levitetään valkokastiketta niin, että reunoista noin tuuman verran jää ilman soosia. Ohjeella soosia tulee luultavasti enemmän kuin piirakkapohja vetää, mutta ylimääräiseen kastikkeeseen voi sekoittaa vaikka juustoraastetta ja kuorruttaa sillä lämpimät voileivät.

Soosin päälle ripotellaan kuullotetut purjot. Niiden päälle puolestaan asetellaan marinoidut perunasiivut.

Lopuksi piirakkapohjan soosittomat reunat käännetään täytteen päälle ja piirakka paistetaan kypsäksi.

Valmis ranskalainen purjo-perunapiirakka on tuhtia purtavaa. Se on myös komean näköinen, eli tämä ruoka on omiaan sellaisiin illanistujaisiin, joissa pitää vähän ällistyttää.

Jos haluat oikaista, käytä pohjaan valmista pakastetaikinaa (ruis-perunataikina olisi varmasti hyvä valinta). Uskoisin, että valkokastikkeen keittelyn voi halutessaan ohittaa, jos pohjalle levittää vaikkapa dijonilla maustettua ranskankermaa.

Niin ja jos kokkaat apukokin kanssa, kannattaa tehdä sellainen työnjako, että kokeneempi hoitaa pohjan ja valkokastikkeen. Purjo ja perunat ovat sen verran simppeleitä, että niistä selviää epävarmempikin jauhopeukalo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 annosta
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ranskalainen purjo-perunapiirakka

Ainekset

Taikina
3
dl
siivilöityjä vehnäjauhoja
1/4
tl
suolaa
8
rkl
jääkaappikylmää voita pieninä kuutioina
1/2
dl
paksua turkkilaista jogurttia
2
tl
sitruunamehua
1/2
dl
jäävettä
Dijon-marinoidut perunat
3
pienehköä puikulaperunaa
1/2
dl
oliiviöljyä
1
rkl
hunajaa
1
rkl
Dijon-sinappia
1-2
rkl
sitruunamehua
tuoretta timjamia hienonnettuna
suolaa
pippuria
Kuullotettu purjo
1
iso purjo
2
rkl
voita
suolaa
pippuria
Dijonilla maustettu valkokastike
2
rkl
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
Dijon-sinappia
3
dl
kuumaa maitoa
1/2
tl
paprikajauhetta
suolaa
pippuria
Lisäksi
1
kananmuna voiteluun
(hiutale)suolaa
tuoretta timjamia

Työvaiheet

  1. Aloita taikinalla. Sekoita jauho ja suola leivontakulhossa. Nypi nopeasti sekaan voikuutiot. Rakenteen pitäisi olla murumainen.
  2. Sekoita pienessä kipossa jogurtti, sitruunamehu ja vesi. Kaada seos taikinamurujen sekaan ja työstä nopeasti taikinaksi. Kääräise taikinapallo kelmuun ja pane jääkaappiin odottamaan.
  3. Tee seuraavaksi dijon-vinegretti. Vispaa kulhossa oliiviöljy, hunaja, sinappi, sitruunamehu, suola, pippuri ja timjami.
  4. Kuori perunat ja siivuta ohuiksi viipaleiksi. (Jos haluat perunoista rapeita, pane pottusiivut siivilään, huuhtele kylmän veden alla ja kuivaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä.)
  5. Sekoita perunasiivut dijon-vinegrettiin.
  6. Valmistele purjo. Halkaise se ja huuhtele multa pois. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuullota voissa pehmeäksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
  7. Tee valkokastike. Lämmitä maito kattilassa. Sulata toisessa pienessä kattilassa voi. Lisää jauhot voin sekaan ja sekoittele hetki (minuutti tai pari). Älä anna jauhon ruskistua. Lisää sinappi, paprikajauhe, suola ja pippuri. Kaada hitaasti sekaan kuuma maito samalla sekoittaen. Keitä kastiketta 2-3 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes se paksunee ja jauhot kypsyvät. Maista, että soosissa on tarpeeksi suolaa, pippuria ja sinappia. Ota kastikekattila pois levyltä.
  8. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  9. Levitä työtasolle vähän vehnäjauhoja. Kauli taikina noin uunipellin kokoiseksi levyksi. Omasta mielestäni epäsymmetrinen galette on kauniimpi, mutta voit tehdä myös ympyrän tai neliön. Rullaa taikina kaulimen ympärille ja siirrä leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
  10. Levitä valkokastiketta piirakkapohjan päälle. Jätä noin tuuman verran reunoja ilman kastiketta.
  11. Ripottele purjosiivut valkokastikkeen päälle. Lado perunaviipaleet (nätisti tai vähemmän nätisti) purjojen päälle. Vinegrettiä ei lisätä piirakkaan. Pelkät perunasiivut riittävät, sillä ne ovat maustuneet sinappikastikkeesta.
  12. Nosta piirakan reunat täytteen päälle. Voitele kananmunalla. Paista 200-asteisessa uunissa 20 minuutin ajan, kunnes perunat ovat kypsiä ja taikina kauniin ruskeaa.
  13. Ripottele valmiin piirakan päälle sormi- tai hiutalesuolaa ja hienonnettua timjamia. Tarjoa haaleana tai jäähtyneenä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1286 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Piia Arnould

Ihana kevätsalaatti yhdistää paahdetut parsat, krutongit ja uunifetan. Tarjoa herkku uunilämpimänä suoraan pelliltä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu parsa-feta-leipäsalaatti

Ainekset

2
nippua (à 400 g)
parsaa
2
avokadoa
2
pkt (à 200 g)
fetaa
1
vaalea maalais- tai ranskanleipä
1
sitruunaa
2
dl
oliiviöljyä
½
ruukku tuoretta timjamia
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Poista parsoista kuivat kannat. Halkaise avokadot, kuori ja viipaloi puolikkaat. Valuta fetat. Laita vihannekset ja fetat isoon uunivuokaan. Murenna leipä isoiksi paloiksi ja lisää ne vuokaan.

  2. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa kulhoon. Lisää öljy, hienonnettu timjami, suola ja pippuri. Sekoita mausteöljy vuoassa vihanneksiin ja leipäpaloihin. Halkaise sitruuna ja laita sekin uunivuokaan.

  3. Kypsennä ensin 225 asteisessa uunissa 15 minuuttia. Paahda lopuksi grillivastuksen alla noin 5 minuuttia. Peitä leipäpalat foliolla, jos ne paahtuvat liikaa.

  4. Purista sitruunanpuolikkaista mehu ainesten joukkoon ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 214 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Tomaattien ja vesimelonien makeus nousee grillatessa pintaan. Tämä ihanan kesäinen, pitaleipäkolmioilla höystetty salaatti sopii lisukkeeksi kaikille kesän grilliherkuille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillattu vesimeloni-tomaattisalaatti

Ainekset

½–1
(1 kg)
minivesimelonia
2
(500 g)
pihvitomaattia
1
rs (300 g)
grillitomaatteja
2
kesäsipulia varsineen
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Grillattu pita
4
(yhteensä 320 g)
pitaleipää
2
valkosipulinkynttä
½
dl
oliiviöljyä
Kastike
1
rkl
punaviinietikkaa
1
rkl
tomaattipyreetä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Valmista kastike vatkaamalla ainekset keskenään.
  2. Huuhdo vesimeloni. Leikkaa se kuorineen lohkoiksi ja ne parin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Huuhdo pihvitomaatit ja leikkaa ne sentin paksuisiksi viipaleiksi. Puolita isoimmat viipaleet. Viipaloi sipulit ja hienonna varret (säästä varret salaatin viimeistelyyn). Sivele kasvikset öljyllä.
  3. Käsittele pitat grillivalmiiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita ne öljyn joukkoon ja sivele leivät reilusti öljyllä.
  4. Kuumenna grilli tai muurikkapannu. Grillaa tai paahda ensin pitat rapeiksi molemmin puolin. Nosta leikkuulaudalle ja leikkaa ne suupalan kokoisiksi kolmioiksi.
  5. Grillaa tai paahda sitten melonit, tomaatit ja sipulit nopeasti molemmin puolin. Grillitomaatit voit käyttää grillissä varsien avulla sellaisenaan. Mausta kasvikset grillatessa suolalla ja pippurilla.
  6. Levitä leivät sekä meloni-, tomaatti- ja sipuliviipaleet kerroksittain vadille. Lisää päälle sipulinvarret. Valele salaatti kastikkeella. Tarjoa lämpimänä grilliruokien kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2508 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kananmunasta, sipulista ja purkki-kikherneistä syntyy tavattoman herkullista pikaruokaa, kun niistä valmistaa tahinin ja chilin maustaman egyptiläisen salaatin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Egyptiläinen munasalaatti

Ainekset

4
pientä sydänsalaattia tai mini romainea
4
tomaattia
1
punasipuli
2
valkosipulinkynttä
2
prk (à 300 g)
käyttövalmiita kikherneitä
½–1
tl
suolaa
4
kananmunaa
½
ruukku lehtipersiljaa
1
tl
chilirouhetta
Tahinikastike
½
dl
sitruunamehua
1
rkl
tahinia
1
rkl
öljyä
1
rkl
vettä
¼
tl
suolaa
Lisäksi
öljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Tee ensin kastike. Purista sitruunan mehu kulhoon ja sekoita muut aineet joukkoon.

  2. Leikkaa salaatit pitkittäin neljäksi lohkoksi ja siirrä tarjoiluastiaan. Lohko myös tomaatit ja nosta palat salaatin joukkoon.

  3. Kuori ja leikkaa punasipuli kuudeksi lohkoiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Huuhtele kikherneet kylmällä vedellä ja valuta huolellisesti. Paista sipuleita ja kikherneitä öljyssä pannussa noin 5 minuuttia. Mausta suolalla. Paista samaan aikaan toisessa pannussa tilkassa öljyä 4 kananmunaa, noin 2 minuuttia yhdeltä puolelta.

  4. Laita kikherne-sipuliseos ja paistetut munat tarjoiluastiaan salaatin päälle. Lusikoi kastike salaatille. Viimeistele salaatti lehtipersiljan lehdillä ja chilirouheella.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 214 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Kevyesti kypsennetty parsakaali sakeuttaa gazpachon herkullisen pehmeäksi. Raikas, kylmä keitto sopii hyvin aterian alkuun. Voit tehdä keiton hyvissä ajoin ennen tarjoilua ja viilentää sen jääkaapissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
15 min + jäähdytys 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä gazpacho

Ainekset

2
pientä (noin 600 g)
parsakaalia
½
dl
vettä
1
pieni (300 g)
kurkku
1
(200 g)
vihreä paprika
2
valkosipulinkynttä
1–2
vihreää chiliä
2
rkl
kasvisfondia
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
4–5
dl
kylmää vettä
Lisäksi
jääpaloja

Työvaiheet

  1. Huuhdo parsakaalit ja leikkaa kannoista kuiva kohta pois. Paloittele parsakaali kulhoon ja lisää joukkoon vesi. Kypsennä kaalia mikrossa täydellä teholla kuvun alla 7–8 minuuttia tai siihen asti, kunnes kaali on hieman pehmennyt. Voit halutessasi myös höyryttää kaalia 7–8 minuuttia kiehuvan vesikattilan päälle nostetussa siivilässä kannen alla. Jäähdytä.
  2. Huuhdo ja paloittele kasvikset (poista paprikasta ja chilistä siemenet). Kumoa kaikki kasvikset monitoimikoneen kulhoon. Lisää loraus vettä ja hienonna ainekset leikkuuterällä sileäksi keitoksi. Lisää vettä tarpeen mukaan. Tarkista maku.
  3. Viilennä jääkaapissa. Tarjoa jääkylmänä alkukeittona jääpalojen kanssa.

Kommentit (0)