Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 83 keittokirjaan.

Tässä piirakassa purjon ja perunan maistuva liitto pääsee esille ihan uudella tavalla. Piirakka näyttää ehkä monimutkaiselta, mutta on oikeastaan varsin helppo valmistaa.

Leipominen ei ole lempipuuhaani. Tarkat mitat ja tinkimättömät paistoajat ovat haastavia suurpiirteiselle persoonalle, eivätkä pöydille leijailevat jauhot ja taikinaiset kulhot oikein inspiroi tällaista siivousvastaista ihmistä.

Piirakoiden paistamiseen olen kuitenkin jostain syystä mieltynyt. Ehkä sen takia, että ainakin tähän saakka kokeilemieni piirakoiden pohjataikinat ovat olleet varsin helppotekoisia. Ja hei, pakastealtaasta saa ainakin omaan makuuni riittävän hyviä valmiita piirastaikinoita.

Kun tämä ranskalainen purjo-perunapiiras kantautui tietooni Honest Cooking -sivustolta, olin kuitenkin sitä mieltä, että tämän piiraan kanssa ei voi fuskata. Jos piirakan fiinimpi nimi on Vichyssoise Galette, se ansaitsee asianmukaisen omistautumisen.

Kuten ehkä nimestä osasittekin päätellä, piirakan inspiraationa on klassinen purjo-perunakeitto, ranskalaisittain siis Vichyssoise. Kuohkeassa sopassa purjo ja peruna muodostavat täydellisen hienostuneen makuliiton, joka itse asiassa pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun keitto tarjoillaan viilennettynä.

Ja voi pojat, kyllä purjo ja peruna ovat aika herkku yhdistelmä piirakassakin!

Reseptin salainen ainesosa on dijon-sinappi, josta tehdyssä viinietikkakastikkeessa ohueksi siivutetut raa'at perunaviipaleet marinoidaan ennen piirakan päälle mätkimistä.

Dijon maustaa myös valkokastikkeen, joka korvaa tässä piirakassa sekä munamaidon että juustoraasteen.

Suurena juuston ystävänä olin vähän epäileväinen, että voiko suolainen piirakka maistua hyvältä ilman juustokuorrutusta. Tehtyäni tämän kaunokaisen voin näin julkisesti paljastaa, etten kaivannut juuston murentakaan. Tosin ei piiras varmaan pilalle menisi pienellä parmesaani- tai gruyère-lisällä, mutta piirakan selkeät maut eivät yksinkertaisesti kaipaa juustoa. Kermainen pehmeys on valkokastikkeen ansiota, ja sinappi korostaa perunan ja purjon herkkiä aromeita.

Resepti näyttää ensi vilkaisulla monimutkaiselta, mutta käytännössä työvaiheita on vain neljä ja ne ovat itsessään varsin helppoja.

Ensin tehdään pohjataikina. Kyseessä on ihan tavallinen piirakkataikina, johon lisätään tilkka jogurttia ja sitruunamehua. Valmis taikina pannaan hetkeksi jääkaappiin huilimaan, niin sitä on helpompi käsitellä.

Seuraavaksi on aika valmistaa dijon-vinegretti, johon perunaviipaleet pannaan maustumaan. Helppo homma!

Kolmanneksi kuullotellaan purjosiivut. Siinä ei ole mitään ihmeellistä. Annat vain purjon pehmetä pannulla voinokareen kanssa ja siirrät sitten pehmeät purjot sivuun.

Omasta mielestäni kinkkisin on neljäs työvaihe, jossa valmistetaan siis dijonilla maustettu valkokastike. Tässäkään ei sinällään ole mitään hankalaa, en vain ole itse kovin rutinoitunut valkokastikkeen keittäjä, niin jännitin tätä kyseistä työvaihetta eniten. Ja sitten hämmästyin, miten helppoa se olikaan!

Kun kaikki neljä osuutta on hoidettu, on aika kasata piiras.

Taikinasta kaaviloidaan yksi iso enemmän tai vähemmän symmetrinen pohja. Vaihtoehtoisesti voit tehdä pari pienempääkin galettea.

Pohjan päälle levitetään valkokastiketta niin, että reunoista noin tuuman verran jää ilman soosia. Ohjeella soosia tulee luultavasti enemmän kuin piirakkapohja vetää, mutta ylimääräiseen kastikkeeseen voi sekoittaa vaikka juustoraastetta ja kuorruttaa sillä lämpimät voileivät.

Soosin päälle ripotellaan kuullotetut purjot. Niiden päälle puolestaan asetellaan marinoidut perunasiivut.

Lopuksi piirakkapohjan soosittomat reunat käännetään täytteen päälle ja piirakka paistetaan kypsäksi.

Valmis ranskalainen purjo-perunapiirakka on tuhtia purtavaa. Se on myös komean näköinen, eli tämä ruoka on omiaan sellaisiin illanistujaisiin, joissa pitää vähän ällistyttää.

Jos haluat oikaista, käytä pohjaan valmista pakastetaikinaa (ruis-perunataikina olisi varmasti hyvä valinta). Uskoisin, että valkokastikkeen keittelyn voi halutessaan ohittaa, jos pohjalle levittää vaikkapa dijonilla maustettua ranskankermaa.

Niin ja jos kokkaat apukokin kanssa, kannattaa tehdä sellainen työnjako, että kokeneempi hoitaa pohjan ja valkokastikkeen. Purjo ja perunat ovat sen verran simppeleitä, että niistä selviää epävarmempikin jauhopeukalo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 annosta
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ranskalainen purjo-perunapiirakka

Ainekset

Taikina
3
dl
siivilöityjä vehnäjauhoja
1/4
tl
suolaa
8
rkl
jääkaappikylmää voita pieninä kuutioina
1/2
dl
paksua turkkilaista jogurttia
2
tl
sitruunamehua
1/2
dl
jäävettä
Dijon-marinoidut perunat
3
pienehköä puikulaperunaa
1/2
dl
oliiviöljyä
1
rkl
hunajaa
1
rkl
Dijon-sinappia
1-2
rkl
sitruunamehua
tuoretta timjamia hienonnettuna
suolaa
pippuria
Kuullotettu purjo
1
iso purjo
2
rkl
voita
suolaa
pippuria
Dijonilla maustettu valkokastike
2
rkl
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
Dijon-sinappia
3
dl
kuumaa maitoa
1/2
tl
paprikajauhetta
suolaa
pippuria
Lisäksi
1
kananmuna voiteluun
(hiutale)suolaa
tuoretta timjamia

Työvaiheet

  1. Aloita taikinalla. Sekoita jauho ja suola leivontakulhossa. Nypi nopeasti sekaan voikuutiot. Rakenteen pitäisi olla murumainen.
  2. Sekoita pienessä kipossa jogurtti, sitruunamehu ja vesi. Kaada seos taikinamurujen sekaan ja työstä nopeasti taikinaksi. Kääräise taikinapallo kelmuun ja pane jääkaappiin odottamaan.
  3. Tee seuraavaksi dijon-vinegretti. Vispaa kulhossa oliiviöljy, hunaja, sinappi, sitruunamehu, suola, pippuri ja timjami.
  4. Kuori perunat ja siivuta ohuiksi viipaleiksi. (Jos haluat perunoista rapeita, pane pottusiivut siivilään, huuhtele kylmän veden alla ja kuivaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä.)
  5. Sekoita perunasiivut dijon-vinegrettiin.
  6. Valmistele purjo. Halkaise se ja huuhtele multa pois. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuullota voissa pehmeäksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
  7. Tee valkokastike. Lämmitä maito kattilassa. Sulata toisessa pienessä kattilassa voi. Lisää jauhot voin sekaan ja sekoittele hetki (minuutti tai pari). Älä anna jauhon ruskistua. Lisää sinappi, paprikajauhe, suola ja pippuri. Kaada hitaasti sekaan kuuma maito samalla sekoittaen. Keitä kastiketta 2-3 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes se paksunee ja jauhot kypsyvät. Maista, että soosissa on tarpeeksi suolaa, pippuria ja sinappia. Ota kastikekattila pois levyltä.
  8. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  9. Levitä työtasolle vähän vehnäjauhoja. Kauli taikina noin uunipellin kokoiseksi levyksi. Omasta mielestäni epäsymmetrinen galette on kauniimpi, mutta voit tehdä myös ympyrän tai neliön. Rullaa taikina kaulimen ympärille ja siirrä leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
  10. Levitä valkokastiketta piirakkapohjan päälle. Jätä noin tuuman verran reunoja ilman kastiketta.
  11. Ripottele purjosiivut valkokastikkeen päälle. Lado perunaviipaleet (nätisti tai vähemmän nätisti) purjojen päälle. Vinegrettiä ei lisätä piirakkaan. Pelkät perunasiivut riittävät, sillä ne ovat maustuneet sinappikastikkeesta.
  12. Nosta piirakan reunat täytteen päälle. Voitele kananmunalla. Paista 200-asteisessa uunissa 20 minuutin ajan, kunnes perunat ovat kypsiä ja taikina kauniin ruskeaa.
  13. Ripottele valmiin piirakan päälle sormi- tai hiutalesuolaa ja hienonnettua timjamia. Tarjoa haaleana tai jäähtyneenä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2190 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Tästä salaatista löytyy voikukkaa kahdella tavalla! Voikukan luonteikkaat lehdet silputaan salaattiin ja kirpeät kukat paistetaan tempurataikinan suojaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + voikukkatempurat 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Voikukkasalaatti

Ainekset

200
g
varhaiskaalia
½
tl
suolaa
10
voikukanlehteä
2
kiiviä
1
ruukku
vesikrassia
1
ruukku
rucolaa
½
ruukkua
tilliä
Kastike
½
dl
rypsiöljyä
4
rkl
juoksevaa hunajaa
2
rkl
kokojyväsinappia
2
rkl
omenaviinietikkaa
½
tl
suolaa
Lisäksi
20
voikukkatempuraa (ks. ohje alempaa)

Työvaiheet

  1. Leikkaa kaalit ohuiksi suikaleiksi ja laita ne kulhoon. Lisää suola ja puristele kaali käsin pehmeämmäksi.
  2. Huuhtele voikukanlehdet, poista keskiruoti ja hienonna lehdet. Kuori ja viipaloi kiivit. Irrota yrttien lehdet. Lisää salaatin aineet kaalin joukkoon.
  3. Yhdistä kulhossa kastikkeen aineet ja sekoita ne salaattiin. Jaa salaatti lautasille ja lisää voikukkatempurat juuri ennen tarjoilua.

Voikukkatempura

Ainekset

20
voikukan kukintoa
1
kananmuna
2
dl
maitoa
1
dl
vehnäjauhoja
1
dl
maissijauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
¼
tl
cayennepippuria
Lisäksi
dl
ruokaöljyä

Työvaiheet

  1. Ravistele kukat puhtaaksi, älä huuhtele.
  2. Vatkaa kananmunan rakenne kulhossa. Sekoita maito, jauhot, leivinjauhe ja mausteet joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi.
  3. Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Jos sinulla ei ole mittaria, kokeile öljyn lämpötilaa pienellä taikinanokareella. Jos öljy alkaa heti poreilla taikinanokareen ympärillä, öljy on tarpeeksi kuumaa.
  4. Dippaa kukinnot taikinassa ja valuta ylimääräinen taikina pois. Paista noin viisi kukintoa kerrallaan kuumassa öljyssä kullanruskeiksi. Valuta talouspaperilla ja tarjoa heti esimerkiksi salaatissa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2190 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Tacoissa piilee kaksi mehevää makuyllätystä: teriyakiselleri ja jalapeno-kaalisalaatti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Nyhtöselleritacot

Ainekset

½
juuriselleri (1 l raastettuna)
4
rkl
öljyä
1
dl
teriyakikastiketta
1
rkl
tomaattipyreetä
2
tl
savupaprikajauhetta
(1–2
rkl
vettä)
1
tl
suolaa
1
tl
tabascoa
LISÄKSI
8
pientä rieskaa
1
avokado
1
ruukku
lehtisalaattia
1
ruukku
korianteria
1
prk (150 g)
ranskankermaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin jalapeno-punakaalisalaatti (ohje alla).

  2. Kuori selleri ja raasta se isolla terällä. Paista raastetta öljyssä isossa pannussa, kunnes se kuivuu, ruskistuu ja karamellisoituu, noin 10 minuuttia. Lisää teriyaki, tomaattipyree ja paprikajauhe ja jatka paistamista 10–15 minuuttia. Jos paistos tuntuu kuivalta tai tarttuu pannuun, lisää vähän vettä. Mausta suolalla ja tabascolla.

  3. Halkaise avokadot, poista kivi ja kuori, viipaloi hedelmä. Lämmitä rieskat ja täytä ne nyhtösellerillä, kaalisalaatilla, avokadolla, salaatinlehdillä ja korianterilla. Viimeistele ranskankermalla.

Jalapeno-punakaalisalaatti

Ainekset

¼
punakaali
1
punasipuli
2
rkl
jalapenoa hienonnettuna (säilyke)
2
limetin mehu
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Suikaloi kaali ja sipuli. Hienonna jalapenot.

  2. Purista limetit kulhoon. Lisää sokeri, suola ja kaali. Puristele hetki, jotta kaali pehmenee ja maut sekoittuvat.

  3. Sekoita sipuli ja jalapenot salaattiin.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1108 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Intialainen peruna-hernesalaatti

Ainekset

1
kg
kiinteitä perunoita
½
dl
+ noin ¼ dl oliiviöljyä
2
tl
kurkumaa
1
tl
jeeraa
1
tl
chilihiutaleita
1
tl
suolaa
1
punasipuli
200
g
pakasteherneitä
½
sitruunan mehu
½
ruukkua
minttua
½
ruukkua
lehtipersijaa
1
rkl
(mustia) seesaminsiemeniä
1
rkl
auringonkukansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Harjaa perunat puhtaiksi ja puolita ne. Keitä suolalla maustetussa vedessä puolikypsäksi, noin 8 minuuttia. Valuta ja levitä leivinpaperin päälle uunipelille. Murskaa hieman haarukalla.

  2. Sekoita ½ dl öljyä ja mausteet keskenään ja kääntele perunoihin. Paahda noin 20 minuuttia, kunnes perunat ovat rapeita.

  3. Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi. Sekoita punasipuli, herneet ja sitruunan mehu keskenään. Hienonna yrtit joukkoon. Lorauta joukkoon vielä noin ¼ dl öljyä.

  4. Paahda siemenet kuivalla kuumalla pannulla. Kääntele kaikki ainekset keskenään.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 103 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Kokeile ruokaisampaa vihersalaattia: höystä ohueksi suikaloitu kaali kurkulla, sulatetuilla edamame-pavuilla ja aasialaishenkisellä seesamikastikkeella. Salaatin seuraksi sopivat hyvin esimerkiksi grillatut broilerinfileet tai paistettu tofu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Varhaiskaali-kurkkusalaatti

Ainekset

1
kurkku
½
tl
suolaa
500
g
varhaiskaalia
250
g
pakastettuja, sulatettuja edamame-soijapapuja
3
rkl
vaaleita kuorittuja seesaminsiemeniä
1
ruukku
tuoretta korianteria hienonnettuna
KASTIKE
2
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
hunajaa
1
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
limettimehua
1
rkl
soijakastiketta
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi. Laita kulhoon suolan kanssa ja jätä tekeytymään 10 minuutiksi.
  2. Leikkaa sillä välin varhaiskaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi, laita kulhoon. Lisää kaalin joukkoon edamame-pavut.
  3. Paahda seesaminsiemeniä kuivalla, kuumalla pannulla sekoitellen noin 2 minuuttia, kunnes ne ovat kevyesti paahtuneet. Siirrä lautaselle jäähtymään.
  4. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja jätä odottamaan.
  5. Valuta kurkut hyvin ja puristele niistä vielä ylimääräistä nestettä pois käsin. Lisää kulhoon.
  6. Ripottele joukkoon paahdetut seesaminsiemenet ja tuore hienonnettu korianteri. Sekoita kastike joukkoon juuri ennen tarjoilua, sekoita ja siirrä laakealle tarjoiluvadille.

Kommentit (0)