
Tässä piirakassa purjon ja perunan maistuva liitto pääsee esille ihan uudella tavalla. Piirakka näyttää ehkä monimutkaiselta, mutta on oikeastaan varsin helppo valmistaa.
Leipominen ei ole lempipuuhaani. Tarkat mitat ja tinkimättömät paistoajat ovat haastavia suurpiirteiselle persoonalle, eivätkä pöydille leijailevat jauhot ja taikinaiset kulhot oikein inspiroi tällaista siivousvastaista ihmistä.
Piirakoiden paistamiseen olen kuitenkin jostain syystä mieltynyt. Ehkä sen takia, että ainakin tähän saakka kokeilemieni piirakoiden pohjataikinat ovat olleet varsin helppotekoisia. Ja hei, pakastealtaasta saa ainakin omaan makuuni riittävän hyviä valmiita piirastaikinoita.
Kun tämä ranskalainen purjo-perunapiiras kantautui tietooni Honest Cooking -sivustolta, olin kuitenkin sitä mieltä, että tämän piiraan kanssa ei voi fuskata. Jos piirakan fiinimpi nimi on Vichyssoise Galette, se ansaitsee asianmukaisen omistautumisen.
Kuten ehkä nimestä osasittekin päätellä, piirakan inspiraationa on klassinen purjo-perunakeitto, ranskalaisittain siis Vichyssoise. Kuohkeassa sopassa purjo ja peruna muodostavat täydellisen hienostuneen makuliiton, joka itse asiassa pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun keitto tarjoillaan viilennettynä.
Ja voi pojat, kyllä purjo ja peruna ovat aika herkku yhdistelmä piirakassakin!
Reseptin salainen ainesosa on dijon-sinappi, josta tehdyssä viinietikkakastikkeessa ohueksi siivutetut raa'at perunaviipaleet marinoidaan ennen piirakan päälle mätkimistä.
Dijon maustaa myös valkokastikkeen, joka korvaa tässä piirakassa sekä munamaidon että juustoraasteen.
Suurena juuston ystävänä olin vähän epäileväinen, että voiko suolainen piirakka maistua hyvältä ilman juustokuorrutusta. Tehtyäni tämän kaunokaisen voin näin julkisesti paljastaa, etten kaivannut juuston murentakaan. Tosin ei piiras varmaan pilalle menisi pienellä parmesaani- tai gruyère-lisällä, mutta piirakan selkeät maut eivät yksinkertaisesti kaipaa juustoa. Kermainen pehmeys on valkokastikkeen ansiota, ja sinappi korostaa perunan ja purjon herkkiä aromeita.
Resepti näyttää ensi vilkaisulla monimutkaiselta, mutta käytännössä työvaiheita on vain neljä ja ne ovat itsessään varsin helppoja.
Ensin tehdään pohjataikina. Kyseessä on ihan tavallinen piirakkataikina, johon lisätään tilkka jogurttia ja sitruunamehua. Valmis taikina pannaan hetkeksi jääkaappiin huilimaan, niin sitä on helpompi käsitellä.
Seuraavaksi on aika valmistaa dijon-vinegretti, johon perunaviipaleet pannaan maustumaan. Helppo homma!
Kolmanneksi kuullotellaan purjosiivut. Siinä ei ole mitään ihmeellistä. Annat vain purjon pehmetä pannulla voinokareen kanssa ja siirrät sitten pehmeät purjot sivuun.
Omasta mielestäni kinkkisin on neljäs työvaihe, jossa valmistetaan siis dijonilla maustettu valkokastike. Tässäkään ei sinällään ole mitään hankalaa, en vain ole itse kovin rutinoitunut valkokastikkeen keittäjä, niin jännitin tätä kyseistä työvaihetta eniten. Ja sitten hämmästyin, miten helppoa se olikaan!
Kun kaikki neljä osuutta on hoidettu, on aika kasata piiras.
Taikinasta kaaviloidaan yksi iso enemmän tai vähemmän symmetrinen pohja. Vaihtoehtoisesti voit tehdä pari pienempääkin galettea.
Pohjan päälle levitetään valkokastiketta niin, että reunoista noin tuuman verran jää ilman soosia. Ohjeella soosia tulee luultavasti enemmän kuin piirakkapohja vetää, mutta ylimääräiseen kastikkeeseen voi sekoittaa vaikka juustoraastetta ja kuorruttaa sillä lämpimät voileivät.
Soosin päälle ripotellaan kuullotetut purjot. Niiden päälle puolestaan asetellaan marinoidut perunasiivut.
Lopuksi piirakkapohjan soosittomat reunat käännetään täytteen päälle ja piirakka paistetaan kypsäksi.
Valmis ranskalainen purjo-perunapiirakka on tuhtia purtavaa. Se on myös komean näköinen, eli tämä ruoka on omiaan sellaisiin illanistujaisiin, joissa pitää vähän ällistyttää.
Jos haluat oikaista, käytä pohjaan valmista pakastetaikinaa (ruis-perunataikina olisi varmasti hyvä valinta). Uskoisin, että valkokastikkeen keittelyn voi halutessaan ohittaa, jos pohjalle levittää vaikkapa dijonilla maustettua ranskankermaa.
Niin ja jos kokkaat apukokin kanssa, kannattaa tehdä sellainen työnjako, että kokeneempi hoitaa pohjan ja valkokastikkeen. Purjo ja perunat ovat sen verran simppeleitä, että niistä selviää epävarmempikin jauhopeukalo.
Ranskalainen purjo-perunapiirakka
Ainekset
Työvaiheet
- Aloita taikinalla. Sekoita jauho ja suola leivontakulhossa. Nypi nopeasti sekaan voikuutiot. Rakenteen pitäisi olla murumainen.
- Sekoita pienessä kipossa jogurtti, sitruunamehu ja vesi. Kaada seos taikinamurujen sekaan ja työstä nopeasti taikinaksi. Kääräise taikinapallo kelmuun ja pane jääkaappiin odottamaan.
- Tee seuraavaksi dijon-vinegretti. Vispaa kulhossa oliiviöljy, hunaja, sinappi, sitruunamehu, suola, pippuri ja timjami.
- Kuori perunat ja siivuta ohuiksi viipaleiksi. (Jos haluat perunoista rapeita, pane pottusiivut siivilään, huuhtele kylmän veden alla ja kuivaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä.)
- Sekoita perunasiivut dijon-vinegrettiin.
- Valmistele purjo. Halkaise se ja huuhtele multa pois. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuullota voissa pehmeäksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Tee valkokastike. Lämmitä maito kattilassa. Sulata toisessa pienessä kattilassa voi. Lisää jauhot voin sekaan ja sekoittele hetki (minuutti tai pari). Älä anna jauhon ruskistua. Lisää sinappi, paprikajauhe, suola ja pippuri. Kaada hitaasti sekaan kuuma maito samalla sekoittaen. Keitä kastiketta 2-3 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes se paksunee ja jauhot kypsyvät. Maista, että soosissa on tarpeeksi suolaa, pippuria ja sinappia. Ota kastikekattila pois levyltä.
- Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Levitä työtasolle vähän vehnäjauhoja. Kauli taikina noin uunipellin kokoiseksi levyksi. Omasta mielestäni epäsymmetrinen galette on kauniimpi, mutta voit tehdä myös ympyrän tai neliön. Rullaa taikina kaulimen ympärille ja siirrä leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
- Levitä valkokastiketta piirakkapohjan päälle. Jätä noin tuuman verran reunoja ilman kastiketta.
- Ripottele purjosiivut valkokastikkeen päälle. Lado perunaviipaleet (nätisti tai vähemmän nätisti) purjojen päälle. Vinegrettiä ei lisätä piirakkaan. Pelkät perunasiivut riittävät, sillä ne ovat maustuneet sinappikastikkeesta.
- Nosta piirakan reunat täytteen päälle. Voitele kananmunalla. Paista 200-asteisessa uunissa 20 minuutin ajan, kunnes perunat ovat kypsiä ja taikina kauniin ruskeaa.
- Ripottele valmiin piirakan päälle sormi- tai hiutalesuolaa ja hienonnettua timjamia. Tarjoa haaleana tai jäähtyneenä.