Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 83 keittokirjaan.
OHJE Elina Innanen KUVA Ninna Lindström

Tämä peltileipä muistuttaa hieman italialaista focacciaa, mutta punajuuri ja ruisjauhot tuovat leipään uutta makua.

Punajuuri antaa peltileivälle syvän värin ja makeahkoa makua. Valmistus ja ulkonäkö muistuttavat hieman italialaista focacciaa, mutta punajuuren lisäksi kotimaisuutta leipään tuovat ruisjauhot ja kaurahiutaleet.

Punajuuret tulevat leipään raakana raasteena. Raaste sekoitetaan nesteisiin ja jauhot lisätään joukkoon. Taikinaa ei tarvitse vaivata vaan se vain sekoitetaan huolellisesti ja kumotaan leivinpaperin päälle syvälle uunipellille kohoamaan. Taikinan annetaan kohota kaksinkertaiseksi. Liinaa ei tarvita, sillä se saattaa tarttua taikinaan kiinni.

Ennen paistamista taikinaan painellaan sormin kolot ja päälle valutetaan reilusti oliiviöljyä ja ripotellaan sormisuolaa sekä tuoretta rosmariinia, aivan kuten focacciaa tehdessä. Tarjoa peltileipää esimerkiksi salaatin tai simppelin sosekeiton kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuripeltileipä

Ainekset

2
keskikokoista punajuurta (noin 2 dl valmista raastetta)
5
dl
kädenlämpöistä vettä
25
g
tuorehiivaa
2
rkl
kylmäpuristettua oliiviöljyä
1
rkl
vaaleaa siirappia
2
tl
suolaa
1
dl
kaurahiutaleita
1
dl
ruisjauhoja
noin 8
dl
vehnäjauhoja
Pinnalle
noin ¼
dl
kylmäpuristettua oliiviöljyä
muutama oksa tuoretta rosmariinia
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta punajuuret hienoksi raasteeksi. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää punajuuriraaste, oliiviöljy, siirappi ja suola. Sekoita nesteeseen kaurahiutaleet ja ruisjauhot sekä vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi, löysähköksi taikinaksi.
  2. Levitä taikina öljytyin käsin syvälle uunipellille leivinpaperin päälle. Anna kohota kaksinkertaiseksi.

  3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Painele sormella koloja taikinan pinnalle ja valuta päälle oliiviöljyä. Ripottele pinnalle sormisuolaa ja tuoretta rosmariinia.

  4. Paista uunin keskitasolla noin 15–20 minuuttia.

Kommentit (1)

Vierailija

Tämä leipä EI muistuta edes kaukaisen etäisesti italialaista focacciaa! Paitsi siinä, että molemmat paistetaan. Tämä resepti on näitä somettajien tykkäysklikkaushöpötyksiä. Saisi mieluummin olla ammattilaisten ruokaohjeita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3245 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Linssicarbonara

Ainekset

2
dl
kuivattuja belugalinssejä
3
valkosipulinkynttä
1
sipuli
25
g
voita
dl
pastan keitinvettä
2
dl
pecorinojuustoa raastettuna
2 + 1
keltuaista
¼
tl
mustapippuria
(suolaa)
LISÄKSI
400
g
spagettia

Työvaiheet

  1. Huuhtele linssit kylmällä vedellä ja keitä ne napakan kypsiksi suolalla maustetussa vedessä, noin 16–18 minuuttia.

  2. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kauhaise talteen 1½ dl keitinvettä.

  3. Kuori ja hienonna sipulit. Paista niitä voissa pari minuuttia. Lisää valutetut linssit ja jatka paistamista pari minuuttia.

  4. Raasta pecorino. Erottele keltuaiset. Yhdistä pastan keitinliemi, kaksi keltuaista ja juustoraaste. Kääntele kuuman pastan joukkoon sipuli-linssiseos ja keltuais-juustoseos. Mausta pippurilla. Tarkista suola.

  5. Laita kolmas keltuainen pastan päälle ja anna sen sekoittua spagetin joukkoon samalla kun pasta annostellaan lautasille.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3245 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Purkki sardelleja sulaa pannulle ja antaa pastalle herkullisen suolaisen maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Sardellipasta

Ainekset

400
g
trofie- tai strozzapretipastaa
3
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
1
rs (47 g)
sardelleja
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
mustapippuria
PANGRATTATO ELI LEIPÄMURU
2
dl
kuivahtanutta leipää paloina
2
rkl
oliiviöljyä
1
ruukku lehtipersiljaa
1
(luomu)sitruuna

Työvaiheet

  1. Valmista ensin pangrattato. Jauha leipäpalat muruksi monitoimiko­neessa. Paista leipämurua öljyssä pannussa samalla sekoittaen 2–3 mi­nuuttia, kunnes leipä on rapeutunut ja kauniin kullanruskeaa.

  2. Hienonna persilja ja sekoita puolet persiljasta murun joukkoon. Pese sit­ruuna ja raasta sen keltainen kuori­osa leipämurun joukkoon.

  3. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedes­sä (1 l vettä / 1 tl suolaa).

  4. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Lämmitä öljy isossa pannussa. Pais­ta siinä valkosipulia sekä sardelleja sekoitellen keskilämmöllä noin 4 mi­nuuttia, kunnes sardellit ovat hieman hajonneet öljyn joukkoon.

  5. Nosta pasta reikäkauhalla suoraan pannulle ja sekoita hyvin. Lisää loput persiljasta. Purista sitruunamehu ja rouhi pippuri joukkoon. Ripottele an­nosten pinnalle reilusti leipämurua. Tarjoa heti.

Vinkki Sardelleja myydään herkku­kaupoissa ja hyvinvarustetuissa mar­keteissa, missä niitä on saatavilla me­tallirasian lisäksi lasipurkeissa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3245 reseptiä.
Linkitetty 35 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Torta mantovana on kuivakakun ja tortun sitruunainen rakkauslapsi. Pyöräytä litteän tortun kaveriksi jäätelöpalloja ja kaada lasiin jälkiruokaviiniä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
20 min + kypsentäminen ja jäähdytys 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Torta mantovana

Ainekset

175
g
voita
3
rkl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna (noin 2 sitruunaa)
3
tl
vaniljasokeria tai 1 tl vaniljatahnaa
4
keltuaista
1
kananmuna
2
dl
sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
dl
mantelilastuja
VUOKAAN
voita
VIIMEISTELYYN
tomusokeria
TARJOILUUN
pähkinä- tai vaniljajäätelöä

Työvaiheet

  1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (Ø 24–26 cm). Voitele reunat.

  2. Sulata voi ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  3. Pese sitruunat ja raasta tarvittava määrä sitruunankuorta hienoksi raasteeksi. Mausta voisula vaniljasokerilla tai -tahnalla sekä sitruunakuorella.

  4. Erottele keltuaiset kulhoon. Lisää kananmuna. Vatkaa sähkövatkaimella noin 5 minuuttia, kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää sokeri vähitellen, edelleen vatkaten.

  5. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää seos muna-sokerivaahtoon siivilän läpi vuorotellen voisulan kanssa.

  6. Kaada taikina vuokaan. Ripottele päälle mantelilastuja. Kypsennä 180-asteisen uunin alimmalla tasolla 25–35 minuuttia tai kunnes kakun keskelle työnnettyyn tikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä.

  7. Irrota kakku vuoasta vadille ja siivilöi pinnalle tomusokeria. Tarjoa jäätelön kanssa.

Vinkki Käytä taikinasta yli jääneet valkuaiset esimerkiksi marenkeihin.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3245 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tilkka mantelilikööriä antaa suklaapalloille hienostuneen maun. Liköörin voi korvata muutamalla tipalla manteliaromia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
25 min + jähmettyminen 7 t
Vaikeustaso
Helppo

Pähkinä-suklaapallot

Ainekset

150
g
tummaa suklaata
dl
kuohukermaa
2
tl
pikakahvijauhetta
2
rkl
vaahterasiirappia
1
rkl
mantelilikööriä (esim. amaretto)
dl
sileää maapähkinätahnaa
n. 3
dl
suolattomia, kuorittuja pistaaseja

Työvaiheet

  1. Sulata suklaa joko mikroaaltouunissa tai kattilassa vesihauteessa. Lämmitä kerma ja liuota pikakahvijauhe joukkoon. Kaada lämmin kerma suklaan joukkoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Lisää vaahterasiirappi, likööri ja maapähkinätahna. Anna suklaaseoksen jähmettyä jääkaapissa vähintään 6 tuntia, mieluiten yön yli.

  2. Ota 16 kokonaista pistaasia talteen ja rouhi loput veitsellä. Pyörittele suklaaseos palloiksi ja työnnä jokaisen pallon sisään yksi pistaasipähkinä. Kuorruta pallot pistaasirouheella. Anna kovettua jääkaapissa noin tunti ennen tarjoamista.

Vinkki Suklaapallot muuntuvat helposti vegaanisiksi, kun korvaat kerman kookoskermalla ja käytät suklaana vegaanista suklaata.

Kommentit (0)