Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 85 keittokirjaan.
OHJE Elina Innanen KUVA Ninna Lindström

Tämä peltileipä muistuttaa hieman italialaista focacciaa, mutta punajuuri ja ruisjauhot tuovat leipään uutta makua.

Punajuuri antaa peltileivälle syvän värin ja makeahkoa makua. Valmistus ja ulkonäkö muistuttavat hieman italialaista focacciaa, mutta punajuuren lisäksi kotimaisuutta leipään tuovat ruisjauhot ja kaurahiutaleet.

Punajuuret tulevat leipään raakana raasteena. Raaste sekoitetaan nesteisiin ja jauhot lisätään joukkoon. Taikinaa ei tarvitse vaivata vaan se vain sekoitetaan huolellisesti ja kumotaan leivinpaperin päälle syvälle uunipellille kohoamaan. Taikinan annetaan kohota kaksinkertaiseksi. Liinaa ei tarvita, sillä se saattaa tarttua taikinaan kiinni.

Ennen paistamista taikinaan painellaan sormin kolot ja päälle valutetaan reilusti oliiviöljyä ja ripotellaan sormisuolaa sekä tuoretta rosmariinia, aivan kuten focacciaa tehdessä. Tarjoa peltileipää esimerkiksi salaatin tai simppelin sosekeiton kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuripeltileipä

Ainekset

2
keskikokoista punajuurta (noin 2 dl valmista raastetta)
5
dl
kädenlämpöistä vettä
25
g
tuorehiivaa
2
rkl
kylmäpuristettua oliiviöljyä
1
rkl
vaaleaa siirappia
2
tl
suolaa
1
dl
kaurahiutaleita
1
dl
ruisjauhoja
noin 8
dl
vehnäjauhoja
Pinnalle
noin ¼
dl
kylmäpuristettua oliiviöljyä
muutama oksa tuoretta rosmariinia
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta punajuuret hienoksi raasteeksi. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää punajuuriraaste, oliiviöljy, siirappi ja suola. Sekoita nesteeseen kaurahiutaleet ja ruisjauhot sekä vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi, löysähköksi taikinaksi.
  2. Levitä taikina öljytyin käsin syvälle uunipellille leivinpaperin päälle. Anna kohota kaksinkertaiseksi.

  3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Painele sormella koloja taikinan pinnalle ja valuta päälle oliiviöljyä. Ripottele pinnalle sormisuolaa ja tuoretta rosmariinia.

  4. Paista uunin keskitasolla noin 15–20 minuuttia.

Kommentit (1)

Vierailija

Tämä leipä EI muistuta edes kaukaisen etäisesti italialaista focacciaa! Paitsi siinä, että molemmat paistetaan. Tämä resepti on näitä somettajien tykkäysklikkaushöpötyksiä. Saisi mieluummin olla ammattilaisten ruokaohjeita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Pitkinä pyhäaamuina on hyvää aikaa paistaa pannari. Sen kanssa maistuvat glögissä kylpeneet hedelmät ja raikas jugurttivaahto.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Pannukakku ja glögihedelmät

Ainekset

2
dl
riisipuuroa
2
munaa
dl
maitoa
dl
vehnäjauhoja
¼
tl
suolaa
2
rkl
voita
GLÖGIHEDELMÄT
1
pss (250 g)
kuivattuja sekahedelmiä
3
dl
sokeroimatonta glögiä
1
kanelitanko
2
tähtianista
dl
sokeria
LISÄKSI
2
dl
kreikkalaista jugurttia
1
tl
vaniljasokeria
1
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Aloita hedelmistä. Laita sekahedelmät, glögi ja mausteet kattilaan. Keitä keskilämmöllä puoli tuntia.

  2. Siivilöi hedelmät pois liemestä, palauta liemi kattilaan ja lisää sokeri. Anna liemen kiehua hiljaa poristen 15–20 minuuttia, kunnes liemi tiivistyy siirappimaiseksi. Kaada tarjoiluastiaan jäähtymään.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita riisipuuroon munat, maito, jauhot ja suola. Sulata voi ja lisää taikinaan. Vuoraa valurautainen paistinpannu (ø 25 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina pannuun ja paista uunissa noin 20 minuuttia.

  4. Mausta jugurtti vaniljasokerilla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele jugurtin joukkoon.

  5. Nauti lämmin pannukakku hedelmien, glögisiirapin ja jugurttivaahdon kanssa.

VINKKI! Voit tehdä glögihedelmät edellisenä päivänä. Jos riisipuuroa ei ole keitettynä, voit käyttää valmista annospuuroa.

 

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.