
Pyörittele omenaviipaleet sitruunassa ja upota taikinaan. Lopputuloksena on pehmeän kostea omenakakku, joka vie kielen.
Anna omenakakun jäähtyä ennen tarjoamista, jolloin sen maku ja rakenne ovat parhaimmillaan.
Firenzeläinen omenakakku
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä uuni 180 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (Ø noin 24 cm). Voitele vuoan reunat.
- Sulata voi ja anna sen jäähtyä noin 5 minuuttia. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi.
- Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää maito, voi ja sitruunankuoriraaste. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja kääntele seos munavaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 15 minuuttia.
- Kuori ja viipaloi sillä aikaa omenat. Sekoita sitruunamehu omenoihin.
- Levitä omenaviipaleet esipaistetulle pohjalle. Jatka kypsentämistä noin 35 minuuttia. Kakku jää rakenteeltaan kosteaksi.
- Paahda pinjansiemeniä kuivassa kuumassa pannussa noin 1 minuutti. Ripottele siemenet kakun päälle.
- Tarjoa kakku jäähtyneenä. Siivilöi halutessasi tomusokeria pinnalle.
Vau mikä ohje. Pakko leipoa ensi tilassa!
Todella outo resepti! Pieni jauhomäärä ja melko reilu voimäärä teki pohjasta täysin likilaskuisen. Sitruuna taas sai happamien omenoiden kanssa silmät ihan viiruksi hapokkuuden kanssa. Onneksi lisäsin itse sokeria jo paistovaiheessa
omenoiden päälle joten sai jotenkin syötyä. En tee uudelleen!
Minäkin tein tätä ja taikina oli kyllä tosi löysää. Kakkua piti pitää uunissa toisella erää reilu tunti että siitä sai edes melkein kypsän, mutta vuokaa vasten olevat reunat menivät tosi ruskeiksi ja sitkeiksi ja omenoistakin tuli aika tummia vaikka laitoin leivinpaperin päälle reilun puolen tunnin paistamisen jälkeen. Minusta leivinjauheen määrä vaikutti reilulta vehnäjauhojen määrään nähden ja arvelin vielä kokeilla samaa reseptiä lähiaikoina kaksinkertaistamalla vehnäjauhojen määrän, ellei reseptiä tekijän toimesta päivitetä nesteiden tai jauhojen määrän osalta järkevämpään suuntaan. Maku oli kyllä reunoja lukuunottamatta hyvä, mutta ulkonäkö vähän epäilyttävä.
Kiitos kommenteista, tällaiset huomiot ovat meille kullanarvoisia! Leivoimme kakun ohjeen mukaan täällä toimituksessa ja tarkensimme reseptiä hieman. Esipaistoaikaa pidensimme viidellä minuutilla, jotta omenaviipaleet pysyvät taikinan pinnalla paremmin. Paistotaso saa olla koko kypsennyksen ajan uunin alin ritilätaso, jotta omenat eivät tummu liikaa ja sisus ehtii kypsyä loppuun.
Lopputulos on pannarimaisen kostea mutta sokerikakkumaisen kuohkea. Parhaimmillaan kakku on jäähtyneenä. Leikkasimme ensimmäiset palat kun kakku oli vielä kuumaa, mutta maku ja rakenne paranivat, kun kakku sai odotella pöydällä tunnin.
Toivottavasti innostut kokeilemaan vielä uudelleen!
Reseptin laatija oli myös testannut kakun uudelleen. Leivinjauheen määrä on nyt muutettu yhteen teelusikalliseen, joka riittää mainiosti kakkuun. Pahoittelut ja kiitokset kommenttien lähettäjille!
Laittaisin pohjataikinaan kaurahiutaleita, sopii maultaan erinomaisesti omenan kanssa ja tekee pohjasta täyteläisemmän.
Tein muuten ohjeen mukaan mutta esipaistoin 15 minuuttia ja toisessa vaiheessa pidin 10 minuuttia kauemmin uunissa. Tuli oikein hyvä kakku. Omenat upposivat kivasti löysän taikinan sisään. Hyvää sekä lämpimänä että kylmänä.
Oli kivan erilainen omenakakku. Onnistui hyvin ja maistui erinomaiselta vaniljakastikkeen kanssa. Teen varmasti uudelleen!
Ohjeen mukaan tein, mutta tuli kyllä niin "kostea" että! Aivan tinakaisen, paksun pannarin oloinen. Pitääkö sen siis ollakin tuollainen? Hyvän makuinen kyllä, mutta jää toiste tekemättä.
Joskus muulloinkin olen ihmetellyt näitä n.s. leipureita.
Kun munavaahtoon lisätään suuria määriä maitoa/kermaa ja vielä sulatettua voita desi-kaupalla, niin tulos EI voi olla kuohkea - sorry vaan!
Harmittaa kun eds kokeilin, ja hyvät aineet menee ihan kuin hukkaan.
Rifka kehuu, mutta Ritva kyllä moittii.
Omituinen ohje. Lopputulos on tiivis omenoilla päällystetty pannukakku. Ei siis lainkaan kakkumainen, eikä makukaan häikäissyt. Ei jää reseptivihkoon.
Todella hyvä, mehevä, kostea ja maukas tuli (ei yhtään pannukakkumainen tai sitruunasta kirpeä). Sekoitin kaikki ainekset varovasti lastalla käännellen todella kuohkeaan muna- sokerivaahtoon.
Omenat olivat kirpeitä ja lisäsin niihin vähän kanelia ja mantelirouhetta sitruunan lisäksi ja annoin kaiken upota taikinaan. Aika uunissa oli juuri tuo mikä ohjeessa. Vaniljajäätelöä kaveriksi ja ai nam!
Todella hyvä kakku. Tein jo toisen kerran
Aivan ihana se erilainen pohja, ihanan kostea, en voi yhtyä yllä olevien mielipiteeseen. Tein juuri niillä aineilla ja määrillä kun ohjeessa oli. Kiitos ohjeen laatialle 👍 Hmmm. Kyllä se tehdään taas jossain vaiheessa.