
Nämä suloiset kakut saavat makunsa kreikkalaisesta jogurtista, sitruunasta ja lemon curdista. Sitruunavalelu tekee kakuista supermeheviä.
Nämä somat pienet sitruunakakkuset ovat helppoja valmistaa. Taikina syntyy nimittäin sekoittamalla ainekset yhteen. Sitruunamehun lisäksi mehevyyttä antavat paksu jogurtti sekä sitruunatahna eli lemon curd, jota lisätään myös kakun kuorrutukseen.
Mikä parasta, kosteiksi valellut kakut vain paranevat saadessaan vetäytyä ennen tarjoilua.
Pienten kakkujen tekemisessä kätevä väline on kuuden tai kahdentoista kolon minikakkuvuoka. Taikinan voi kuitenkin kypsentää hyvin myös isossa rengasvuoassa. Tärkeintä on silloin muistaa laittaa kakku paistumaan uunin alaosaan, jolloin se ehtii kypsyä sisältä ennen pinnan tummumista.
Kreikkalaiset sitruunakakut
Ainekset
Työvaiheet
-
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota iso rengasvuoka (vet. 1,8 l) tai 12 minikakkuvuokaa (Ø 8–9 cm).
-
Pese sitruunat, raasta niistä 1 rkl kuoren keltaista osaa ja purista ½ dl mehua kulhoon. Nypi timjamista lehdet ja lisää ne jogurtin, sokerin, rasvan, munien ja sitruunatahnan kanssa mehun joukkoon ja sekoita. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja kääntele seos taikinaan. Annostele taikina kahdella lusikalla vuokiin ja tasoita pinta.
-
Paista pieniä kakkuja 175-asteisen uunin keskitasossa 25–30 minuuttia tai isoa kakkua alatasossa noin 45 minuuttia. Kakku on kypsä, kun testitikkuun ei tartu taikinaa. Anna kakkujen jäähtyä vuoissaan muutama minuutti ja kumoa ne sitten tarjoiluvadille.
-
Kun kakut ovat huoneenlämpöisiä, pistele ne tikulla. Sekoita kuorrutuksen aineet, lisää vettä sen verran, että saat juoksevan koostumuksen. Valuta kuorrutus kakuille ja koristele halutessasi timjaminlehdillä.
Vinkki Jos kakut tarttuvat helposti vuokaasi, kokeile kaksinkertaista voitelua. Laita voideltu vuoka jääkaappiin 15 minuutiksi, toista voitelu ja jauhota sitten vehnä- tai korppujauhoilla.
Hei, nämäkö tosiaan vain sekoitetaanesim puuhaarukalla, eikä vatkata sähkövatkaimella?
Kiitos kysymyksestä! Pelkkä sekoittaminen puuhaarukalla riittää tässä taikinassa.
Voiko ruokosokerin korvata hienolla sokerilla tai fariinisokerilla? Määrä?
Voiko vehnäjauhojen sijaan laittaa gluteeinitonta jauhoja?
Missä lämpötilassa nämä on tarkoitus paistaa?
175 c lukee tuolla alussa🙂
Kiitos! Pitää näköjään ostaa vahvemmat silmälasit.
Mihin tarvitaan 2-3 sitruuna ?? 1rkl sitruunan kuorta ja 1/2 dl sitruunan mehua... eikö näihin riitä 1 sitruuna, mihin muita tarvitaan?
Kiitos kysymyksistä. Ruokokidesokerin sijaan voi käyttää tavallista kidesokeria. Ruokosokerista tulee hieman paahteisempi maku, mutta tavallisella sokerilla onnistuu yhtä lailla.
Ohje on kokeiltu vehnäjauhoilla, gluteenittomilla jauhoilla tulee todennäköisesti hieman murenevampi lopputulos. Kannattaa valita gluteeniton vaalea jauhoseos, jossa on mukana myös psylliumia ja rakennetta antavia jauhoja kuten gluteenitonta kauraa.
Sitruunoiden määrä on mehuun nähden tosiaan yläkantissa, korjaan sen kohdan!
Onnistuisiko paperivuokiin?
Hei! Mikähän meni vikaan, kun minulla tuli tumma kakku? Kuvissaan kakut on vaaleita. Käytin ohjeen mukaan ruokosokeria.
Kiitos viestistäsi! Käytitköhän tummaa raakaruokosokeria? Reseptissä on ruokosokerilla tarkoitettu ruokokidesokeria, joka on väriltään vaaleaa, vähän kinuskinsävyistä. Täydennän tämän lisätiedon tiedon raaka-ainelistaan.
Toivottavasti kakku maistui kuitenkin hyvältä :)
Ihmettelen vain, kai te siellä kokeilette reseptit ensin käytännössä ennen kuin julkaisette? Miten ihmeessä muuten vähän väliä joku ihmettelee reseptien aines määriä yms...
Ei tule kovin luotettavaa ja osaavaa kuvaa gloria lehden toimittajista. Anteeksi nyt vain.