Kuvat
Piia Arnould, Tuomas Kolehmainen, Ninna Lindström ja Arto Vuohelainen

Kirpeää, mehevää ja ihanan makeaa. Tässä neljä takuuvarmaa reseptiä sitruunakakun himoon.

Hiljainen herkku

Miten hyvää! Kakkupalaa haukatessa karamellisoitunut pinta rapsahtaa suussa ja sisältä paljastuu sopivan kostea, sitruunainen sisus. Tästä kakusta ei yksi pala riitä mihinkään.

Rakenteen salaisuus? Oliiviöljy.

Viime aikoina suosioon nousseista oliiviöljykakuista on useita erityyppisiä reseptejä, joiden kirjoon myös oliiviöljy-sitruunakakku kuuluu. Tässä versiossa on vain yksi kananmuna, maltillisesti mantelijauhetta ja reilusti sitruunaa. Oman lisänsä mehevyyteen antaa maustamaton jogurtti, jonka voi halutessaan vaihtaa paksuhkoon piimään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kakun makuun vaikuttaa, kuinka voimakkaan öljyn valitsee. Ensimmäiseen kokeiluun varmin valinta on öljy, jonka pakkauksessa mieto maku on mainittu erikseen. Silloin myös sitruunan maku pääsee pääosaan, eikä peity voimakasaromisen öljyn alle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Helppo taikina valmistuu sekoittamalla ainekset yhteen, joten kakku on paitsi hiljainen, myös nopsasti valmis uuniin.

Oliiviöljy-sitruunakakun reseptin löydät täältä.

Supersuosittu paistos

Vanukas, kohokas vai kakku? Tämä sitruunapaistos on näitä kaikkia, ja silti ihan omantyyppisensä leivonnainen. Ehkä juuri siksi reseptistä tuli uskomattoman suosittu heti ilmestymisensä jälkeen.

Kohokasmainen taikina kypsyy uunissa kuohkeaksi ja lusikoitavan pehmeäksi herkuksi. Päälliosa leivonnaisesta on pehmeää sitruunakakkua, jonka alta paljastuu kauhaistessa kerros sitruunatahnaa.

Sitruunapaistos kannattaa valmistaa korkeareunaiseen uunivuokaan, jolloin sen voi kypsentää uunissa vesihauteessa. Vuoka saa olla halkaisijaltaan kohtuullisen kokoinen. Näin paistoksen erilaiset kerrokset pääsevät paremmin muodostumaan.

Paistos on parhaimmillaan uunituoreena, haaleaksi jäähtyneenä, jäätelön kanssa tai ihan sellaisenaan. Viimeistelyyn riittää tupsaus tomusokeria. 

Sitruunapaistoksen ohjeen löydät täältä.

Makoisat pikkukakut

Näiden pienten kakkujen tärkein aines, heti sitruunan jälkeen, on paksu jogurtti. Kreikkalais- tai turkkilaistyylinen jogurtti antaa taikinaan mehevyyttä ja pehmeyttä. Lisäksi taikina maustetaan lemon curdilla, josta riittää osansa myös kuorrutukseen. Hauska lisä makuun ovat tuoreen timjamin lehdet.

Oliiviöljy-sitruunakakun tapaan myös kreikkalaisten sitruunakakkujen taikina valmistuu sekoittamalla ainekset yhteen.

Pienten kakkujen tekemisessä kätevä väline on kuuden tai kahdentoista kolon minikakkuvuoka. Jos et omista sellaista, taikinan voi kypsentää hyvin myös isossa rengasvuoassa. Tärkeintä on silloin muistaa laittaa kakku paistumaan uunin alaosaan, jolloin se ehtii kypsyä sisältä ennen pinnan tummumista. 

Kun kakut on kumottu vadille, ne valellaan sitruunamehusta ja -tahnasta valmistetulla kuorrutuksella. Osa kuorrutuksesta imeytyy kakkuihin ja osa jää kiilteeksi pinnalle. Valelun ansiosta kakut kannattaa valmistaa päivää tai paria ennen tarjoilua, jolloin ne ehtivät kunnolla mehevöityä.

Kreikkalaisten sitruunakakkujen ohjeen löydät täältä.

Takuuvarma klassikko

Caprin sitruunakakun resepti kuuluu Soppa365:n ikisuosikkeihin. Ohjeella syntyy mehevä, klassinen sitruunakakku, jossa on juuri sopivasti kirpeyttä ja makeutta. 

Taikina valmistuu perinteiseen tapaan vaahdottamalla voi ja sokeri ja lisäämällä joukkoon munat yksitellen. Paras lopputulos syntyy huoneenlämpöisistä aineksista. Näin rasvaa ja sokeria voi vaahdottaa riittävän pitkään ilman pelkoa nesteen erottumisesta. Kun vaahto on kuohkeaa ja vaaleaa, se on valmista.

Kakkutaikina mahtuu juuri sopivasti 1,5 litran vetoiseen rengasvuokaan. Voit kuitenkin halutessasi kypsentää sen isommassakin vuoassa, jolloin saat kakusta matalan kuten kuvassa.

Vuoan koko vaikuttaa osaltaan kakun kypsymisaikaan. Jotta lopputuloksesta tulisi mahdollisimman mehevä, kakkua ei kannata pitää uunissa yliaikaa vain varmuuden vuoksi. Hyvä konsti on kokeilla kakkua tikulla: kun tikkuun tarttuu vain meheviä murusia, kakun voi ottaa uunista.

Sitruunakakkua kannattaa leikata tarjolle menekin mukaan. Kokonaisena kimpaleena se säilyy nimittäin kuvun alla useita päiviä.

Caprin sitruunakakun ohjeen löydät täältä.

Näin onnistut:

  • Sitruunaleivonnaisten mausteeksi käytetään usein myös sitruunan kuori. Valitse mieluiten luomusitruuna, pese se hyvin lämpimällä vedellä ja juuresharjalla ja raasta kuori hienoimmalla terällä. Raasta vain keltaista osaa, sillä valkoinen kuoren osa tuo taikinaan kirpeyden sijaan karvautta.
  • Tarkista käytettävän mehun määrä ohjeesta. Jos raaka-ainelistassa puhutaan kokonaisista hedelmistä, tarvittava mehun määrä tarkennetaan ohjeessa.
  • Muuntele yrteillä: timjami ja rosmariini sopivat sitruunan makuun myös makeissa leivonnaisissa. Pieni määrä riittää muuntamaan kakun makua, varsinkin jos käyttää tuoreen yrtin sijaan kuivattua.

Reseptit: Emilia Kolari, Kati Pohja ja Minna Rautio-Pakaste

Sisältö jatkuu mainoksen alla