Helsingin Sanomat on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 528 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Oliiviöljyllä leivotussa kakussa lumoavat kevyesti karamellisoitunut pinta ja pehmeä, sitruunainen sisus. Kakun makuun vaikuttaa, kuinka voimakkaan öljyn valitsee. Helppo taikina valmistuu sekoittamalla.

Miten mehevä sitruunakakku! Kakkupalaa haukatessa karamellisoitunut pinta rapsahtaa suussa ja sisältä paljastuu sopivan kostea, sitruunainen sisus. Tästä kakusta ei yksi pala riitä mihinkään.

Rakenteen salaisuus? Oliiviöljy.

Viime aikoina suosioon nousseista oliiviöljykakuista on useita erityyppisiä reseptejä, joiden kirjoon myös tämä oliiviöljy-sitruunakakku kuuluu. Tässä versiossa on vain yksi kananmuna, maltillisesti mantelijauhetta ja reilusti sitruunaa.

Kakun makuun vaikuttaa, kuinka voimakkaan öljyn valitsee. Ensimmäiseen kokeiluun varmin valinta on öljy, jonka pakkauksessa mieto maku on mainittu erikseen. Silloin myös sitruunan maku pääsee pääosaan, eikä peity voimakasaromisen öljyn alle. Myöhemmin kakkuun voi kokeilla myös neitsytoliiviöljyä.

Helppo taikina valmistuu sekoittamalla ainekset yhteen, joten kakku on nopeasti valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
10 min + 35 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Oliiviöljy-sitruunakakku

Ainekset

2
dl
sokeria
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
mantelijauhetta
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
soodaa
½
tl
suolaa
dl
mietoa oliiviöljyä
dl
maustamatonta jogurttia (rasvaa 2 %)
½
dl
sitruunamehua
2
tl
hienoksi raastettua sitruunankuorta
1
kananmuna
Vuokaan
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl
mantelijauhetta
Pinnalle
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele vuoan reunat oliiviöljyllä ja jauhota ne mantelijauheella.
  2. Sekoita sokeri, jauhot, mantelijauhe, leivinjauhe, sooda ja suola kulhossa keskenään.
  3. Vatkaa toisessa kulhossa öljy, jogurtti, sitruunamehu ja -kuoriraaste sekä kananmuna kierrevatkaimella sekaisin. Kaada seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi.
  4. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia, kunnes kakun pinta on paahtunut kevyesti.
  5. Irrota kakku vuoasta hieman jäähtyneenä. Anna jäähtyä ja koristele tomusokerilla.

Kommentit (16)

Mammukka
Seuraa 
Liittynyt29.3.2017

Rrrrakastan sitruunaa, tämä on kivaa vaihtelua sitruunakuivakakulle!

Päivi-58

Supermehevä ja hyvä, kaiken  lisäksi vielä helppo ja nopea leipoa

Vierailija

Aivan ihana kakku, helppo ja herkullinen.

PiaL.

Herkullinen ja mehevä kakku.Helppo tehdä.Tein tästä myös appelsiini version ja sekin oli tosi maukas.

AJH

Miten korvaisit mantelin, jos syöjissä ei kaikille passaakkaab?

Kevätaurinko

Aivan mielettömän herkullinen sitruunakakku! Käytin neitsytoliiviöljyä eikä sen maku puske läpi ollenkaan. Kiitos helposta ja ihanasta reseptistä!

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos ihanista kommenteista!

Mantelijauheesta: sen voisi korvata lisäämällä vehnäjauhojen määrää. Vehnäjauhot sitovat vähän paremmin nestettä kuin mantelijauhe, joten sopiva määrä saattaisi olla 1 dl mantelijauhetta -> 3/4 dl vehnäjauhoja. Näin kakun koostumuksesta ei ehkä tulisi sen jämäkämpi kuin alkuperäisestäkään. Jos innostut kokeilemaan, kerro kuinka onnistui!

Glutarikokki

Hei, minä tein gluteenittoman. Jauhot vaihdoin näin: 1,5 dl mantelijauhoa ja 1,5 dl vaalea gluteeniton jauhoseon (Pirkka) > tuli aivan ihanan mehevä keliaakikolle sopiva herkku. Ps. maistuu kyllä muillekin :)

Sitruunafani

Mistä johtuu, että vaikka tein ihan reseptin mukaan, alaosa kakusta oli hyvin öljyinen, kuitenkin syötävä ja maultaan erittäin hyvä. Sitruunan maku oli juuri sopiva. Vieraat kehuivat kovasti ja ottivat lisää.

Stindepinde

Sokeria riittää tuosta määrästä 1/3 osa. Ja mantelijauhon voi korvata 1:1 perunajauhoilla. Lisäksi oliiviöljyksi kannattaa valita sitruunaoliiviöljyksi.

Vierailija

Tahdoin heti leipoa tämän mutta mantelijauhe oli loppu. Sen sijaan ostimme juuri saksanpähkinöitä joten kuorin ja paahdoin ne ja tein niistä jauhetta. Appelsiinia tuli sitruunan tilalle. Tuli todella herkullinen kakku vaikka makumaailma eri kuin sitruunalla ja mantelilla. Ensi kerralla aion hankkia ohjeen mukaiset ainekset. Leivon joskus vuosia sitten oliiviöljykakun mutta siitä tuli epämiellyttävän rasvainen. Tämä on hyvä ohje.

Vierailija

Kiva ohje. Olen tätä tehnyt jo kolme kertaa. Ensimmäisellä kerralla tein täsmälleen ohjeen mukaan. Ihanan makuinen kakku ja pehmeä koostumukseltaan. Toisella kerralla vaihdoin sitruunan karvasmanteliöljyyn ja -likööriin. Onnistui taas loistavasti.
Kolmanteen kokeiluun laitoin kirsikkahilloa ja -likööriä. Taisi olla liian raskasta, sillä kakku jäi matalaksi ja tiiviiksi. Mutta syötävää oli sekin. Ensi kerralla palaan vähän kevyempään maustamiseen.

Kaakkuri

Ihmetyttää vähän tuo "seuraavalla kerralla voi käyttää neitsytoliiviöljyä". Mitä öljyä reseptissä tarkoitetaan miedolla oliiviöljyllä? Ette kai tosissanne pomace-oliiviöljyä? Olen aina käyttänyt extra virgin oliiviöljyä kakkuihin ja tosi hyviä ovat olleet.
Mantelille ja pähkinöille allergisille suosittelen kokeilemaan vaikka auringonkukan siemeniä tai pinjan siemeniä sekaan.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentista. Miedolla oliiviöljyllä tarkoitetaan öljyä, jonka pullossa mieto maku on mainittu erikseen. Ainakin itselläni olevassa pullossa lukee, että tuote on valmistettu ekstra-neitsytoliiviöljystä ja jalostetusta oliiviöljystä.

Vinkki miedon oliiviöljyn käytöstä on mukana siksi, että jos kakkua ei ole tehnyt aiemmin, ekstra-neitsytoliiviöljyn maku saattaa tuntua kakussa liian voimakkaalta. Kakku onnistuu kuitenkin mainiosti siitäkin. 

Leipuri_ihmettelee

Tarvitseeko käyttää nimenomaan oliiviöljyä? Onko jokin syy miksei onnistuisi rypsiöljyllä?

Näytä kaikki kommentit (16)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1453 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Anna Huovinen

Suloisen tahmaiset valkosuklaapalat maustetaan japanista tulevalla vihreällä matcha-jauheella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Matcha-valkosuklaablondiet

Ainekset

100
g
voita
2
kananmunaa
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
½
tl
leivinjauhetta
3
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
matcha-jauhetta
100
g
valkosuklaata
50
g
cashewpähkinöitä
PÄÄLLE
valkosuklaaraitoja, strösseleitä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

  2. Sulata voi. Vaahdota munat, sokeri ja vaniljasokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.

  3. Sekoita leivinjauhe ja matcha vehnäjauhoihin ja siivilöi seos muna-sokeri- vaahtoon. Lisää myös voisula ja sekoita taikina tasaiseksi, älä vatkaa.

  4. Sulata valkosuklaa varovasti esimerkiksi mikrossa ja lisää se ohuena nauhana taikinaan. Rouhi cashewpähkinät ja kääntele joukkoon.

  5. Vuoraa 30 x 20 cm:n vuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Paista noin 20 minuuttia. Blondiet saavat jäädä hieman tahmeiksi.

  6. Leikkaa neliöiksi ja koristele halutessasi.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2866 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Nyt on reilusti sitruunaa! Ihana pullapiirakka on helppo tarjottava isommalle porukalle. Pehmeä curdimainen täyte tehdään kananmunan keltuaisista ja siinä on sitruunaa mehuna ja kuoriraasteena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
35 min + kohottaminen ja kypsennys 1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunapeltipulla

Ainekset

1
luomusitruunan kuori raastettuna
3
dl
maitoa
25
g
hiivaa
1
dl
sokeria
1
tl
suolaa
1
kananmuna
7–8
dl
vehnäjauhoja
100
g
voita huoneenlämpöisenä
TÄYTE
1
luomusitruunan kuori raastettuna
1
dl
sitruunamehua
dl
vettä
dl
sokeria
5
rkl
maissitärkkelystä
4
keltuaista
100
g
voita
LISÄKSI
1
kananmuna
1
dl
mantelilastuja

Työvaiheet

  1. Pese sitruuna ja raasta keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele hiiva joukkoon. Lisää kuoriraaste, sokeri, suola ja muna. Alusta noin 2/3 jauhoista nesteeseen, lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa pari minuuttia niin, että se irtoaa kulhon reunoista. Lisää jauhoja tarvittaessa. Anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi, noin 40 minuuttia.

  2. Tee täyte. Pese sitruuna ja raasta keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Purista tarvittava määrä mehua kattilaan. Lisää joukkoon kuoriraaste, vesi, sokeri, maissitärkkelys ja keltuaiset. Vispaa tasaiseksi. Kuumenna koko ajan sekoittaen noin 5 minuuttia tai kunnes täyte paksuuntuu kiisselimäiseksi. Siirrä kattila syrjään liedeltä ja vispaa voi joukkoon nokareina. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  3. Ota taikinasta sivuun noin kolmannes. Kauli loppu taikina leivinpaperin päällä reunallisen pellin kokoiseksi (n. 30 cm x 40 cm) levyksi. Siirrä se leivinpaperin avulla pellille. Jaa loppu taikina kahtia ja pyöritä pitkiksi, ohuiksi tangoiksi. Napsauta tangot toisesta päästä yhteen ja puno ne yhteen. Kiepauta punos kiertämään taikinalevyn reunoja. Anna kohota liinan alla 15–20 minuuttia.

  4. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele pullan reunat munalla. Levitä jäähtynyt täyte tasaiseksi kerrokseksi
    taikinan päälle ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Kypsennä uunin alaosassa 25–30
    minuuttia.

Kommentit (2)

Vierailija

Onkohan tästä hävinnyt osa ohjeesta bittiavaruuteen?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Heippa! 
Kiitos kommentista, ohjeesta oli tosiaan jäänyt viimeinen lause puuttumaan. Se on nyt korjattu!

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2866 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tee ambrosia jo muutama päivä ennen herkuttelua, sillä se vain paranee kuvun alla jääkaapissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Voikukka-ambrosia

Ainekset

100
g
voita
15
pientä voikukannuppua
1
limetti
3
kananmunaa
2 ½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
kermaa
KUORRUTE
3
rkl
limetin mehua
3
dl
tomusokeria
LISÄKSI
1
rkl
voita voiteluun
voikukkia koristeluun

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoka
    (Ø 24 cm) leivinpaperilla ja voitele reunat. Sulata taikinaan tuleva voi ja anna sen jäähtyä. Huuhtele voikukat ja kuivaa ne varovasti pyyhkeellä. Raasta limetin kuori hienoksi raasteeksi ja purista mehu talteen.

  2. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi seos muna-sokerivaahtoon. Sekoita joukkoon voisula, kerma, 2 rkl limettimehua ja voikukat.

  3. Levitä taikina vuokaan ja kypsennä kakkua uunissa 30–35 minuuttia. Anna sen jäähtyä hetki vuoassa ennen irrottamista.

  4. Kuorruta kakku jäähtyneenä. Purista limetin mehu kulhoon ja sekoita tomusokeri joukkoon. Valuta kuorrutus kakulle. Koristele voikukilla.

Kommentit (2)

Vierailija

Laitetaanko voikukan nuput taikinaan kokonaisina? Käytetään siis vielä aivan kiinni olevia nuppuja? Tänä keväänä olen päättänyt hyödyntää voikukkaa ruoanlaittoon. Tässä vielä yksi ohje!

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Heippa! 
Kyllä juuri näin, käytetään mahdollisimman nuoria pieniä nuppuja, jotka eivät ole ehtineet avautua. Toivottavasti voikukkakokkailut onnistuvat! :)

Me Naiset on lisännyt 1453 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Piia Arnould

Helppo suklainen fudge syntyy kondensoidun maidon avulla, ja on valmista parin tunnin jähmettymisen jälkeen. Kun herkun päällystää mokkaisella kuorrutteella, riittää pienikin pala taltuttamaan makeanhimon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
35 palaa
Valmistusaika
30 min + 2 t jähmettyminen
Vaikeustaso
Helppo

Laku-mokkapala-fudge

Ainekset

FUDGEMASSA
200
g
maitosuklaata
200
g
taloussuklaata
1
tlk
kondensoitua maitoa
3
rkl
raakalakritsijauhetta (esimerkiksi Urtekram)
KUORRUTUS
50
g
voita
½
dl
kuumaa kahvia
n. 5
dl
tomusokeria
2
rkl
tummaa kaakaojauhetta
1
rkl
raakalakritsijauhetta
LISÄKSI
lakritsinmakuisia strösseleitä
lakuja

Työvaiheet

  1. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka leivinpaperilla (noin 20 cm x 25 cm).

  2. Rouhi suklaat kattilaan ja kaada päälle kondensoitu maito. Lisää lakritsijauhe.

  3. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut. Seosta ei tarvitse keittää pidempään.

  4. Kaada fudgemassa vuokaan ja laita jääkaappiin jähmettymään vartiksi.

  5. Sulata voi kattilassa. Lisää loput kuorrutuksen aineet voimakkaasti sekoittaen. Levitä kuorrute fudgemassan päälle. Koristele heti strösseleillä ja lakuilla.

  6. Anna fudgen jähmettyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

Kommentit (0)