Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 201 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Amerikkalaishenkinen paistettu juustokakku kypsennetään hitaasti miedossa lämmössä. Näin se säilyttää silkkisen rakenteensa eikä lähde halkeilemaan. Mikäli et halua valmistaa kakun päälle kiillettä, voit koristella kakun marjoilla tai tuoreilla hedelmillä.

Tämän kakun pohjana on amerikkalaistyylinen kypsennetty juustokakku ja päällä kerros mangokiillettä. Aivan tavallinen juustokakku ei ole kyseessä, sillä osa tuorejuustosta on vaihdettu raikkaaseen rahkaan.

Pehmeän koostumuksen salaisuus on yksinkertainen. Kakku kypsennetään todella matalassa lämpötilassa, jolloin tuorejuusto-rahkaseokseen lisätyt kananmunat ja keltuaiset sitovat täytteen muuttamatta sitä kovaksi tai rakeiseksi.

Tärkeintä on ottaa kakku uunista silloin, kun sen täyte on vielä tutisevaa. Kuuman seoksen kypsyminen jatkuu nimittäin vielä uunin ulkopuolellakin. Kun kakku on jäähtynyt, sen voi siirtää vuoassaan jääkaappiin, jolloin rakenne kiinteytyy leikattavaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 10
Valmistusaika
1½ h + paistaminen ja jäähdyttäminen
Vaikeustaso
Helppo

Pehmeä rahkajuustokakku

Ainekset

Pohja
200
g
digestivekeksejä
90
g
sulatettua voita
Täyte
200
g
pehmeää maitorahkaa
400
g
maustamatonta tuorejuustoa (esimerkiksi Philadelphia)
2
dl
sokeria
3
kananmunaa
3
keltuaista
½
dl
kuohukermaa
¾
dl
passio- tai mangomehua
½
dl
sitruunamehua
Kiille
3
dl
mangososetta (esimerkiksi Piltti)
3
rkl
sitruunamehua
3
liivatelehteä
Koristeeksi
suklaamunia
suklaamakeisia

Työvaiheet

  1. Aloita kakun valmistus hienontamalla digestivekeksit yleiskoneessa tai esimerkiksi perunasurvimella kulhossa.
  2. Sulata voi ja kaada se keksimurujen päälle. Sekoita hyvin.
  3. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja taputtele keksimurut pohjalle hyvin tiiviisti. Voit nostaa keksimurukerrosta hivenen myös vuoan reunoille.
  4. Valmista seuraavaksi täyte sekoittamalla maitorahka, tuorejuusto ja sokeri hyvin keskenään joko yleiskoneessa lapavatkainta käyttäen tai kulhossa vispilällä.
  5. Lisää kananmunat ja keltuaiset ja sekoita tasaiseksi seokseksi.
  6. Lisää lopuksi kerma sekä passio- ja sitruunamehu ja sekoita vielä hyvin. Kaada täyte vuokaan.
  7. Paista kakkua miedossa 130 asteen lämmössä noin 50–60 minuuttia, kunnes se on hyytynyt, mutta silti keskeltä pehmeän ”tutiseva”. Kakku kypsyy loppuun jäähtyessään ja ei halkeile niin helposti, kun sitä ei paista täysin kypsäksi. (Huom. Uunit saattavat olla erilaisia, eikä lämpötila ole aina niin korkea kuin mittari osoittaa. Tarkkaile kakun kypsymistä ja kypsennä tarvittaessa ohjeen aikaa kauemmin.)
  8. Anna kakun jäähtyä hetki huoneenlämmössä ja siirrä se sitten kylmään jäähtymään vähintään kolmeksi tunniksi.
  9. Kun kakku on jäähtynyt, valmista kiille. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa sitruunamehu ja mangosose kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä kuumaksi, mutta älä anna kiehua. Nosta liivatteet vedestä ja purista niistä enin vesi pois. Kaada kulhossa oleva vesi pois. Lisää liivatteet kuuman mangososeen joukkoon ja sekoita erittäin hyvin, kunnes liivatteet ovat sulaneet.
  10. Anna mangokiilteen jäähtyä hetken aikaa ja lusikoi se sitten juustokakun päälle. Nosta jääkaappiin hyytymään vähintään tunniksi.
  11. Irrota kakku vuoasta varovasti. Irrottaminen on helpompaa, kun pyöräytät kakun reunoja pitkin ensin terävällä veitsellä.
  12. Nosta juustokakku varovasti tarjoiluastialle ja koristele se suklaamunan puolikkailla asettamalla niitä limittäin toistensa päälle.

Kommentit (5)

Vierailija

60 minuuttia ei riitä, sisältä ihan valuva.

Vierailija

Mulla oli uunissa 62 min ja kunnon jäähdytys, siis monta tuntia ja oli aivan täydellistä.

Vierailija

Kannattaa käyttää juuri sen kokoista vuokaa kuin reseptissä sanotaan.  Tuollainen tuuman paksuinen juustokakku onnistuukin hyvin noilla ohjeilla mutta jos tekee kakun pienempään vuokaan, siitä tulee paksumpi ja se tarvitsee pidemmän paistoajan.

terveisin

oikea kokki

Juustokakun ystävä

Mikäs vuuan halkaisija pitää olla?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei!

Reseptissä on käytetty halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuokaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.