
Klassinen prinsessakakku saa raikkaan täytteen mustaherukoista ja sitruunatahnasta. Tyylikkään ulkonäön viimeistelee valkoinen marsipaani tomusokerihunnulla.
Ruotsin ehkä tunnetuin juhlaleivonnainen eli prinsessakakku sai tarinan mukaan nimensä, kun 1900-luvun alun prinsessat rakastuivat siihen talouskoulussa. Nyt tuo marsipaanilla päällystetty vihreä kakku on kokenut raikkaan muodonmuutoksen.
Kakkupohja on tavallinen sokerikakkupohja. Perinteisesti väliin tulisi vadelmahilloa sekä vaniljatäytettä, mutta nyt makuihin on haettu uudenlaista raikkautta. Vadelmien sijaan käytetään mustaherukoita ja niiden joukkoon sekoitetaan ihanan makea ja hapan lemon curd.
Kakun väliin ja pinnalle tuleva vaniljakiisselin ja kermavaahdon seos maistuu uudistetussakin kakussa. Se jähmettyy kiisselin ansiosta jääkaapissa sopivasti, jotta kakun pinta pysyy kupolimaisena.
Prinsessakakku
Ainekset
Työvaiheet
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (Ø 23–24 cm).
- Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Siivilöi ne vaahtoon. Sekoita aineet varovasti taikinaksi ja kaavi taikina vuokaan.
- Paista kakkua uunin alatasolla 25–30 minuuttia. Anna kakun jäähtyä ennen kumoamista.
- Valmista vaniljakiisseli. Erottele munista keltuaiset pinnoitettuun kattilaan. Lisää loput aineet ja kuumenna matalalla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Kiisseli saa olla paksua. Siirrä kiisseli kulhoon ja anna jäähtyä huoneenlämmössä.
- Sulata mustaherukat ja valuta pois marjoista mahdollisesti irronnut neste. Kääntele sitruunatahna herukoiden joukkoon.
- Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan ja laita pohja kakkulautaselle. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi. Ota 1 dl jäähtynyttä vaniljakastiketta ja sekoita se kerman joukkoon.
- Levitä mustaherukka-sitruunatäyte kakkupohjalle. Nosta toinen levy täytteen päälle ja levitä päälle vaniljakiisseli. Laita kansilevy päälle. Siisti kakun reunat, jos täytettä on pursunnut kakun välistä.
- Kaavi kerma-vaniljakiisselivaahto kakun päälle. Levitä seosta ohut kerros kakun reunoille ja muotoile lopusta kakulle kupumainen pinta. Nosta kakku jääkaappiin tunniksi.
- Vaivaa marsipaani käsissä pehmeämmäksi. Ripottele työpöydälle ja kaulimelle maissitärkkelystä ja kauli marsipaani ohueksi, noin 3 mm:n paksuiseksi levyksi.
- Ota kakku jääkaapista ja peitä se marsipaanilevyllä. Tasoita pinta ja reunat käsin muotoillen. Leikkaa reunojen yli menevä marsipaani pois.
- Siivilöi kakun pinnalle tomusokeria. Koristele halutessasi marsipaaniruusulla tai tee sulatetusta suklaasta kakun pinnalle muutama ohut raita.
Vinkki Jos kiisseli näyttää kypsyvän liikaa ja muuttuu rakeiseksi, siirrä se heti altaaseen, jossa on kylmää vettä ja sekoita, kunnes rakenne on korjaantunut. Voit myös lisätäkiisseliin jääkylmää vettä noin 1 tl kerrallaan.
Käytetäänkö kiisseliin vain keltuaiset? Vai miksi ne pitää erotella?
Mihin neljän ison kananmunan valkuaiset joutuvat? Koska ohjeessa lukee neljä isoa kananmunaa niin sekä keltuainen että valkuainen näyttävät kuuluvan kiisseliin. Mutta miten ja missä vaiheessa?
Vaniljakiisseliin käytetään vain keltuaiset,kun itse teen vastaavaa niin vatkaan ne valkuaiset kakkupohjaan eli tässä tapauksessa laittasin 2 munaa ja neljä valkuaista kakkupohjaan. Ellen sitten tee esim. marenkia,poishan niitä ei kannata heittää. En vielä kokeillut tätä ohjetta mutta varmasti hyvää, mustaherukka on hyvää ja raikasta kermaisissa leivonnaisissa.
Hei!
Kiisseliin käytetään vain keltuaiset, valkuaiset voi käyttää esimerkiksi muuhun leivontaan tai paistaa vaikka pannulla.