Lapsuuden klassikko kietoutuu nyt voitaikinan sijaan pehmeään sämpylätaikinaan.
Nakkiherkut ovat monien juhlien vetonaula ja ne maistuvat niin lapsille kuin aikuisillekin. Pellillinen herkkuja valmistuu helposti, mutta anna aikaa taikinan huolelliseen vaivaamiseen. Silloin saat taatusti pehmeät nakkiherkut! Kasvisversion saat helposti korvaamalla lihanakin kasvisnakilla.
Tarjoile nakkisämpylät perinteisesti ketsupin ja sinapin kanssa tai leikkaa herkkuun pitkittäin viillon ja täyttää sen esimerkiksi kurkkupikkelsillä tai paahdetulla sipulilla hodarin tyyliin.
Nakkiherkut
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä maito mikrossa kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon puolikas hiiva.
- Lisää maitoon sulatettu voi ja suola. Sekoita.
- Ala lisätä jauhoja desi kerrallaan sekoittaen taikinaa kokoajan tasaiseksi.
- Lisää jauhoja tarvittaessa ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se irtoaa kulhon reunoilta ja on kimmoisaa. Anna taikinan kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
- Kun taikina on kohonnut, pyörittele taikina pitkoksi niin, että saat jaettua sen 15 osaan. Leikkaa palat ja pyörittele ne pitkiksi noin sormen paksuisiksi ’’nauhoiksi’’. Pyörittele taikina kauttaaltaan nakin ympärille kuvan mukaisesti. Aseta valmiit herkut uunipellille leivinpaperin päälle.
- Lämmitä uuni 200 asteeseen.
- Anna valmiiden herkkujen kohota vielä noin 10 minuuttia liinan alla. Voitele herkut kananmunalla ja ripottele päälle halutessasi unikonsiemeniä. Anna kypsyä uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes herkkujen pinta on kullanruskea.
Reseptiä editoitu 28.4.2022 klo 10:45: Siirretty kohta uunin lämmittämisestä myöhemmäksi.
Miksi uuni jo heti päälle ,sähköntuhlausta .
Riittää hyvin 5-10 min ennen nakkiherkkujen uuniin laittoa
On melkoista järjen köyhyyttä ja energian tuhlausta laittaa ensimmäiseksi uuni lämpiämään ja sitten ohjeen mukaisesti askarrella tunti ja kymmenen minuuttia ennen kuin saa ”valmiit herkut” kypsymään.
Venäläinen herkku jota myydään melkein joka kioskilla kaduilla. Yhtä suosittu kuin meillä käristemakkara.
Uuni asia muakin mietityttää. Melkein aina lukee resepteissä, ekana laita uuni lämpeämään. Vähän tarkkuutta!
Voiko valmiita leivonnaisia pakastaa?
Olen ollut ammoin 1970-luvulla mukana tekemässä Ylen legendaarista Patakakkosta, mikä oli tässä maassa melkoinen kotikokkikoulu. Jo silloin otin studiossa kantaa uunin tarpeettoman ennenaikaiseen päälle naksauttamiseen, mutta siihenhän oli muka toki omat syynsä...
Vuonna 2010 palasin asiaan ja vaihdoin Iltalehden kotiruokakisaa silloin tuomaroineen kokkiguru Jaakko Kolmosen kanssa viestejä, koska toivoin edes hänen puuttuvan senkin kisan resepteissä edelleenkin jatkuvaan typeryyteen. Ei kuulemma voinut.
No, selityksistä viis, mutta edelleenkin melkoinen osa ruokaohjeista alkaa: 1. Laita uuni kuumenemaan ???-asteeseen. Ja sitten mm. kuoritaan, silputaan, kuumennetaan, ruskistetaan, lisätään, raastetaan, haudutetaan, voidellaan, keitellään, siirretään, jäähdytetään, sekoitetaan, kaadetaan ja ripotellaan. Joskus toki myös koko satsi laitetaan vielä puoleksi tunniksi jääkaappiin, kunnes sitten se kootaan, nostellaan, suikaloidaan ja levitellään. Suomen kielessähän löytyy vallan passeleita ruoanlaittoverbejä varmaan miltei ääretön määrä…
Mutta se kaikki varsinainen toiminta ei kuitenkaan käy aivan kaikilta kokkaajilta edes likimain ohjeenkaan aikataulussa.
Miksi siis pitää alkajaisiksi käskyttää se uuniparka yksikseen huutamaan täysillä tyhjyyttään?
Hei!
Kiitos kommenteista ja pohdinnasta uunin lämmitykseen liittyen. Kohta on nyt siirretty reseptissä myöhemmäksi, jotta uuni ei ole turhaan päällä taikinan kohoamisen ajan.
Hauskaa vappua!
Tuuli / Soppa365
Miten on sen pakastamisen laita? Leivonnaisia tulee kerralla sen verran paljon, että eivät tule kaikki syötyä tuoreena.