Helsingin Sanomat on lisännyt 238 reseptiä.
Linkitetty 122 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Tällä reseptillä valmistat vehnä- tai ruisjuuren. Juuren valmistaminen kestää viikon verran, mutta vaivannäkö palkitsee takuulla!

Juuren valmistaminen kestää noin viikon verran, aktiivista aikaa kuluu päivittäin kymmenisen minuuttia.

Luomulaatuiset vehnäjauhot toimivat juurileivonnassa parhaiten, sillä ne sisältävät enemmän juurileivonnassa tarvittavia mineraaleja ja luontaisia hiivaitiöitä kuin tavalliset jauhot.

Käytä vehnäjuureen puolet täysjyvävehnäjauhoja ja puolet leivontakarkeita vehnäjauhoja. Jos haluat tehdä ruisjuuren, käytä vehnäjauhojen tilalla 5 dl (325 g) ruisjauhoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
10 min päivittäin noin viikon ajan
Vaikeustaso
Helppo

Taikinajuuri juurileivän leipomiseen

Ainekset

dl (160 g)
luomulaatuisia täyjyvävehnäjauhoja
dl (160 g)
luomulaatuisia leivontakarkeita vehnäjauhoja
5
dl (500 g)
vettä
1
tl (5 g)
luomuhunajaa

Työvaiheet

  • 1. päivä: Sekoita puhtaassa, litran vetoisessa lasipurkissa tai kulhossa 1 dl (65 g) luomujauhoja ja 1 dl (100 g) haaleaa vettä sekä 1 tl (5 g) luomuhunajaa. Hunaja vauhdittaa juuren käynnistymistä. Sulje astia kevyesti tai peitä se muovikelmulla ja jätä huoneenlämpöön.
  • 2. ja 3. päivä: Lisää purkkiin ½ dl (30 g) luomujauhoja sekä ½ dl (50 g) haaleaa vettä. Jätä huoneenlämpöön.
  •  4., 5. ja 6. päivä: Neljäntenä päivänä seoksen pitäisi kuplia kevyesti. Seoksessa alkaa olla jo sen verran mikro-organismeja, että sitä voi vahvistaa suuremmalla määrällä jauhoja ja vettä. Jätä ½ dl (50 g) kuplivasta seoksesta purkkiin (heitä loput pois) ja sekoita siihen 1 dl (100 g) haaleaa vettä sekä 1 dl (65 g) luomujauhoja ja jätä huoneenlämpöön. Osa kuplivasta seoksesta heitetään pois, ettei juuren määrä kasva kohtuuttomasti. Toisaalta juuri tarvitsee volyymiä, liian pienellä määrällä aloitettuna se lähtee käymään huonommin.
  • Toista sama vielä viidentenä ja kuudentena päivänä.
  • Kuudennen päivän jälkeen seoksen pitäisi olla raikkaan tuoksuista ja kuplia selvästi. Juuri on nyt valmista käytettäväksi.

Kommentit (11)

Vierailija

Juuren päälle kertyy päivittäin nestekerros. Ensimmäisellä kerralla sekoitin sen juuren joukkoon, nyt parina päivänä olen kaatanut nesteen pois. Onko juuri kuitenkin ihan käyttökelpoinen, vaikka nestettä kertyy?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä, nesteen kertyminen on normaalia ja juuri on käyttökelpoinen! Jos näet myös kuplia, on juuressa elämää. Nestettä ei tarvitse erikseen kaataa pois, vaan sen voi sekoittaa joukkoon samalla kun lisäät vettä ja jauhoja.

Vierailija

Heitetäänkö siis myös 5. ja 6. päivä osa juuresta pois?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä! Juuri näin, 5. ja 6. päivänä toistetaan sama kuin 4. päivänä eli osa juuresta heitetään pois.

Vierailija

Kauanko valmis juuri säilyy?

Vierailija

Kysyisin myös kuinka kauan juuri säilyy ja täytyykö juurta ruokkia tietyin väliajoin, mikäli sitä voi säilyttää esim jääkaapissa?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksistä! Välitimme ne leipuri Kaisa Johanssonille, joka on tehnyt kyseisen ohjeen. Tässä Kaisan vastaukset:

Valmis juuri säilyy hyvin hoidettuna vaikka läpi elämän. Monella onkin kotonaan esimerkiksi isoäidiltä peritty ruisjuuri. Juurta kuitenkin tulee hoitaa ja käyttää eli uudistaa/ruokkia säännöllisesti, mieluiten useamman kerran viikossa. Aluksi juuri on haavoittuvampi ja tarvitsee lämpöä (huoneenlämmössä) ja ravintoa (jauhoja) vahvistuakseen.

Nuorta juurta kannattaa käyttää aktiivisesti eli uudistaa/ruokkia mieluiten useamman kerran viikossa, mutta vähintään kerran viikossa. Ota juuri huoneenlämpöön, uudista se periaatteella 1 osa juurta, 1 osa vettä, 1 osa jauhoja. Jätä lämpimään, kunnes se kuplii reilusti. Mikäli säilytät juurta pitkään viileässä, saattaa se tarvita muutamia uudistuskertoja tullakseen taas leipomiskuntoon.

Siannassikat

Löytyykö jostain reseptiä mihin tuon juuren voisi käyttää? Olen nyt 6 päivää hellinyt juurta, mutta en löydä reseptiä mihin tuon voisi törkätä.

Vierailija

Eikö tarvitse vaihtaa välillä puhtaaseen astiaan eli pidetäänkö juuri koko ajan samassa astiassa?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä! Välitimme sen ohjeen tehneelle leipuri Kaisa Johanssonille. Emme olleet ihan varmoja, tarkoititko kysymyksessäsi sitä kun juuri on valmis vai valmistusvaihetta, mutta tässä Kaisan vastaus:

Juuripurkkia on hyvä pestä välillä. Voit ottaa käyttöön kahden purkin taktiikan, vaihdat puhtaaseen purkkiin aina juurta uudistettaessa. 

Juuren valmistusvaiheessa pärjää kyllä yhdelläkin purkilla, jos vain on joku muu astia lähettyvillä. Ohjevideoissani (jotka löytyvät Sopan Instagram-tililtä) vaihdoin puhtaaseen purkkiin kertaalleen.

Juuripurkin reunat on myös hyvä siistiä esimerkiksi nuolijalla käytön jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1315 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Suklaa-kinuskikakun raikastaa itse tehty vadelmatahna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16
Valmistusaika
2 h 15 min + jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Suklainen vadelma-kinuskikakku

Ainekset

Pohja
2
kananmunaa
2
dl
luonnonjogurttia
1
dl
rypsiöljyä
2
dl
kiehuvaa vettä
4
dl
sokeria
dl
vehnäjauhoja
dl
kaakaojauhetta
tl
ruokasoodaa
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
1
tl
vaniljasokeria
Vadelmacurd
250
g
vadelmia
2
dl
hillosokeria
1
tl
jauhettua kardemummaa
100
g
voita
2
keltuaista
Kuorrutus
2
prk
vaahtoutuvaa kinuskikermaa
1
rs (250 g)
mascarponea
Päälle
vadelmia ja syötäviä kukkia

Työvaiheet

  1. Tee ensin vadelmacurd. Mittaa vadelmat, hillosokeri ja kardemumma kattilaan. Keitä ilman kantta 10 minuuttia. Painele vadelmia liiskaksi keittämisen aikana.

  2. Siivilöi siemenet pois lusikalla tiheään siivilään painellen. Koeta saada mahdollisimman paljon siemenetöntä hilloa. Kaada se takaisin kattilaan. Sulata joukkoon voi. Lisää keltuaiset joukkoon koko ajan sekoittaen ja keitä ensimmäisiin kupliin asti.

  3. Poista kattila levyltä. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Siirrä sitten jääkaappiin kiinteytymään.

  4. Laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen. Vuoraa kaksi irtopohjavuokaa (halkaisijaltaan noin 26 cm) leivinpaperilla.

  5. Sekoita kulhossa kananmunat, jogurtti ja öljy. Lisää kiehuva vesi joukkoon hitaasti sekoittaen.

  6. Yhdistä kuivat aineet isossa kulhossa. Sekoita jogurttiseos varovasti joukkoon.

  7. Jaa taikina kahteen vuokaan ja paista yksi kakkupohja kerrallaan, noin 30 minuuttia. Irrota pohjat vuoista ja anna jäähtyä.

  8. Vatkaa kinuskikermat vaahdoksi, lisää lopuksi mascarpone ja vatkaa tasaiseksi vaahdoksi.

  9. Levitä vadelmacurd toiselle kakkulevylle ja ¼ kuorrutuksesta päälle. Laita toinen kakkulevy päälle ja levitä päälle ja sivuille loput kuorrutteesta.

  10. Koristele vadelmilla ja syötävillä kukilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2605 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Iki-ihana jäätelökakku! Tässä versiossa yhdistyvät sitruuna ja mansikka hurmaavalla tavalla. Yllätyksestä vastaa basilika.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
1 t + pakastus 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Sitruuna-mansikkajädekakku

Ainekset

Pohja
1
sitruuna (kuori)
1
annos kakkutaikinaa (ks. ohje)
voita ja korppujauhoja vuokaan
Kostutus
1
rkl
sitruunamehua
2
rkl
vettä
2
tl
sokeria
Täyte
1
l
vaniljajäätelöä
5
dl
mansikoita kuutioina
1
rkl
basilikaa hienonnettuna
1
dl
lemon curd -tahnaa
Koristelu
2
dl
kuohukermaa
1
rkl
sokeria
5
dl
mansikoita
(sitruunankuorisuikaleita)
(syötäviä kukkia)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota pyöreä irtopohjavuoka (Ø 22 cm).

  2. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Tee puolikas annos kakkutaikinaa ja lisää sitruunankuori taikinaan yhtä aikaan jauhojen ja voisulan kanssa. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunissa 30 minuuttia. Anna kakkupohjan jäähtyä hetki ennen vuoasta irrottamista. Leikkaa jäähtynyt kakku kahdeksi kerrokseksi.

  3. Paloittele jäätelö kulhoon ja anna sen pehmetä noin 5 minuuttia. Poista mansikoista kannat ja leikkaa mansikat pieniksi kuutioiksi. Hienonna basilika. Sekoita mansikat, basilika ja lemon curd jäätelön joukkoon.

  4. Purista kostutusliemen sitruunamehu pieneen kulhoon, sekoita joukkoon vesi ja sokeri. Laita toinen kakkupohja vuokaan, sivele puolet kostutusliemestä pohjan pintaan ja lusikoi jäätelötäyte päälle. Laita toinen pohja kanneksi ja kostuta se lopulla liemellä. Laita kakku pakastimeen noin tunniksi tai kunnes täyte on jäätynyt niin, että se pysyy kakun välissä.

  5. Vatkaa kerma sokerin kanssa vaahdoksi. Poista mansikoista kannat ja halkaise marjat. Irrota kakku vuoasta tarjoiluvadille. Lusikoi kermavaahto rennosti kakun pinnalle ja reunoille. Laita mansikat kerman päälle keoksi ja raasta tai vuole halutessasi sitruunakuorisuikaleita kakun pinnalle. (Lisää koristeeksi syötäviä kukkia.

Vinkki! Jos pakastat kakkua pidempään, esimerkiksi yön yli, jätä kostutus pois, koska jäätyessään kostutus kovettaa kakkupohjan.

Kakkutaikina

Ainekset

2
kananmunaa
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
75
g
voita
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Vatkaa munat ja sokerit sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Siivilöi kuivat aineet ja sekoita ne voisulan kanssa varovasti käännellen muna-sokerivaahtoon.

Kommentit (2)

Vierailija

Kakkupohjan ohje puuttuu.

Helsingin Sanomat on lisännyt 238 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Tämän juhlavan jäätelökakun pohja tehdään valmiista keksitaikinasta. Täytteeksi tulee keksitaikinajäätelöä, koristeeksi kermavaahtoa ja strösseleitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 8
Valmistusaika
1 h + jäätyminen vähintään 3 h
Vaikeustaso
Helppo

Keksitaikinajäätelökakku

Ainekset

Pohja
380
g
valmista keksitaikinaa
Täyte
1
litra
keksitaikinajäätelöä
Koristeluun:
3
dl
vispikermaa
1
rkl
tomusokeria
strösseleitä

Työvaiheet

  1. Aloita kakun valmistus paistamalla keksitaikinasta kaksi halkaisijaltaan noin 20 cm:n keksiä. Sulata aluksi taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kaulitse taikinasta 3–5 mm:n paksuinen levy ja leikkaa siitä kaksi pyöreää keksiä, joiden halkaisija on 20 cm. Käytä apuna irtopohjavuokaa (johon myöhemmin kokoat kakun). Keksi voi olla hivenen pohjaa pienempi, sillä se laajenee vähän pais­tuessaan. Paista keksit leivinpaperin päällä pakkauksen ohjeen mukaan. Voit myös käyttää murotaikinaa. Anna keksien jäähtyä.
  2. Ota jäätelö pehmenemään noin 15 minuuttia ennen kakun kokoamista.
  3. Vuoraa irtopohjavuoka tuorekelmulla tai leivinpaperilla.
  4. Kokoa kakku asettamalla toinen keksipohjista irtopohjavuoan pohjalle. Lusikoi päälle puolet jäätelöstä ja tasoita. Lisää toinen keksipohja jäätelön päälle ja lusikoi loput jäätelöstä keksin päälle. Tasoita pinta.
  5. Peitä kakku kelmulla ja laita pakastimeen vähintään kolmeksi tunniksi.
  6. Kun kakku on jäätynyt, voit koristella sen. Vatkaa kerma jämäkäksi vaahdoksi ja mausta se tomusokerilla.
  7. Ota kakku pakastimesta ja irrota se vuoasta.
  8. Koristele kakku levittämällä sen pinnalle kermavaahtoa. Pursota osa kermasta pinnalle ruusukkeiksi. Koristele lopuksi strösseleillä.
  9. Kakun voi pakastaa kermalla koristeltuna odottamaan tarjoilua.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2605 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Bostonkakussa maistuu nyt kahvi. Täytteeksi tuleva voikreemi paistuu kuohahtaen ja tekee leivonnaisen pinnasta lähes toffeisen rapean. Viimeisen silauksen herkku saa kahvikuorrutuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
40 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kahvikehräboston

Ainekset

150
g
voita
6
dl
vehnäjauhoja
25
g
hiivaa
¾
dl
kylmää maitoa
2
kananmunaa
2
rkl
sokeria
TÄYTE
125
g
pehmeää voita
3
rkl
pikakahvijauhetta
dl
tomusokeria
1
tl
vaniljasokeria
VOITELUUN
1
kananmuna
KAHVIKUORRUTUS
2
rkl
vettä
1
rkl
pikakahvijauhetta
dl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 24–26 cm) pohjan ja reunojen väliin.

  2. Nypi voi ja jauhot kulhossa. Liuota hiiva kylmään maitoon ja lisää se jauhoseokseen. Vatkaa munat ja sokeri keske- nään ja sekoita ne taikinaan.

  3. Valmista täyte. Vatkaa voi ja pikakahvijauhe sähkövatkaimella sileäksi ja sekoita joukkoon tomusokeri sekä vaniljasokeri.

  4. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (25x45 cm). Levitä täyte levylle ja kääri taikina tiukaksi rullaksi. Leikkaa rulla 14 palaan. Laita 10 pullapalaa vuokaan reunoille ja 4 keskelle.

  5. Kohota bostonia leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa 30 minuuttia. Voitele bostonin pinta munalla.

  6. Paista bostonia uunin alatasolla 15–20 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä se leivinpaperilla.

  7. Sekoita vesi ja pikakahvijauhe kulhossa. Lisää tomusokeri kierrevatkaimella sekoittaen. Valuta kahvikuorrutus jäähtyneen bostonin pinnalle.

Kommentit (1)

Vierailija

En tahdo kahvin makua. Sopiiko täytteeseen mausteeksi kaneli?