Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 90 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Leipomotasoinen, rapeakuorinen vehnäjuurileipä onnistuu tällä reseptillä kotonakin.

Hapanjuuri uudistetaan ennen leivontaa lisäämällä siihen jauhoja ja vettä. Juuren mikrobit tarvitsevat elääkseen ravintoa, lämpöä ja kosteutta, joita ne saavat jauhoista ja vedestä. Mitä aktiivisempi juuri on, sitä paremmin se jaksaa kohottaa leipätaikinaa. Linkki leipäjuuren ohjeeseen on reseptin lopussa.

Juuren uudistamiseen kuluu aktiivista työaikaa 10 min + passiivista aikaa 6–12 h.

Leipätaikinan valmistukseen kuluu aikaa 45 + 45 min ja paistoon 40 min. Yhteensä valmistus kestää noin 20 h.

Ohjeella valmistuu 2 leipää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Vehnäjuurileipä

Ainekset

Juuren uudistamiseen tarvitset:
1
dl (100 g)
vehnähapanjuurta
1
dl (100 g)
vettä
reilu 1
dl (100 g)
luomuvehnäjauhoja
Leipätaikina:
1,4
dl (140 g)
uudistettua, aktiivista vehnäjuurta
reilu 9
dl (600 g)
luomuvehnäjauhoja
reilu 1
dl (80 g)
luomuspelttijauhoja
5
dl (500 g)
haaleaa vettä
reilu 2
tl (12 g)
hienoa merisuolaa

Työvaiheet

Juuren uudistaminen:

  • Sekoita juuri, vesi ja jauhot keskenään ja jätä huoneenlämpöön. Mikäli teet taikinan aamulla, uudista juuri edellisenä iltana. Mikäli taas teet taikinan illemmalla, uudista juuri aamulla. Leivontakuntoinen juuri on iloisen kuplivaa, hyllyvän hyytelömäistä ja raikkaan tuoksuista eikä kovinkaan hapanta.
  • Laita leivonnasta ylijäänyt juuri lasipurkkiin jääkaappiin odottamaan seuraavaa uudistus- ja leivontakertaa.
  • Juurta kannattaa uudistaa kerran viikossa, vaikka et leipoisikaan sillä joka viikko.
  • Voit myös kokeilla pakastaa tai kuivata juurta säilöön.

Leipätaikina:

  • Mittaa juuri kulhoon, lisää vesi ja jauhot. Sekoita hyvin keskenään ja anna seoksen seisoa puoli tuntia liinalla peitettynä. Vesi pääsee näin kunnolla imeytymään jauhoihin.
  • Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella hitaalla nopeudella kymmenisen minuuttia.
  • Lisää suola ja vaivaa taikinaa vielä muutamia minuutteja.
  • Voitele muovilaatikko tai laakea kulho kevyesti öljyllä ja nosta taikina astiaan. Sulje laatikko tai peitä kelmulla.
  • Anna taikinan levätä huoneenlämmössä kaksi tuntia. Voit taitella taikinaa levon aikana muutamia kertoja.
  • Kumoa taikina varoen jauhotetulle pöydälle ja jaa se kahteen osaan.
  • Muotoile taikinapaloista hellävaroen kaksi leipää ja asettele ne saumapuoli ylöspäin hyvin jauhotettuihin kohotuskoreihin. Kohotuskorit voi suojata liinalla, jolloin leivät on helppo kumota koreista. Korien sijasta voit käyttää liinalla suojattuja kulhoja. Muista jauhottaa liinat.
  • Suojaa korit muovilla tai liinalla ja aseta ne jääkaappiin. Anna levätä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  • Seuraavana päivänä laita pizzakivi uunin alatasolle ritilän päälle ja kuumenna uuni 280 asteeseen tasalämmöllä (ilman kiertoilmatoimintoa).
  • Varaa uunin vierelle uuninkestävä kulho, jossa on muutama desilitra lämmintä vettä.
  • Kun uuni on kuuma, laita vesikulho uunin pohjalle. Vesihöyry kostuttaa leivän pinnan mahdollistaen leivän kohoamisen ennen kuoren muodostumista.
  • Ota leivät koreissaan ulos jääkaapista. Jauhota leipien pohja kevyesti ja kumoa ne leipälapiolle tai pellille.
  • Viillä leipien pintaan 3–5 mm syvä viilto terävällä veitsellä. Viilto mahdollistaa leivän kunnollisen kohoamisen uunissa. Liu’uta leivät uuniin.
  • Alenna uunin lämpö 250 asteeseen ja paista leipiä 35–40 minuuttia.

Kommentit (11)

N1M3T0N
Seuraa 
Liittynyt22.8.2018

Kuinka kauaksi aikaa juuri on otettava jääkaapista uudistamista varten? Riittääkö että lisää veden ja jauhot ja laittaa takaisin jääkaappiin vai olisiko annettava olla pidempi aika lämpimässä/huoneenlämmössä?

Vierailija

Jos juuresta ei ole aikeissa leipoa mitään ja haluaa vain pitää sen hengissä, ei tarvitse muuta kuin lisätä veden ja jauhot ja laittaa takaisin jääkaappiin. Jos taas puhutaan juuren ruokkimisesta leivontaa varten, teen itse niin, että jauhojen ja veden lisäyksen jälkeen annan olla sen huoneenlämmössä niin kauan, kunnes se paisuu kaksinkertaiseksi.

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä! Välitimme sen leipuri Kaisa Johanssonille, joka on tehnyt tämän ohjeen. Kaisa vastasi näin:

Kun uudistat juurta, jätä juuri lämpimään paikkaan useammaksi tunniksi eli siihen asti, kun juuri taas kuplii kunnolla. Maitohappobakteerit viihtyvät huoneenlämmössä. Sitten juuren taas voi laittaa viileään.

Vierailija

Hei, ja kiitos loistavasta ohjeistuksesta! Tarkoittaako ohjeessa oleva "Laita leivonnasta ylijäänyt juuri lasipurkkiin jääkaappiin odottamaan seuraavaa uudistus- ja leivontakertaa" siis sitä, että juuren uudistamisen jälkeen leivontaan otetaan uudistettua juurta 140g ja loput laitetaan odottamaan seuraavaa kertaa? Mitä ns. alkuperäiselle juurelle käy, mistä juuri on uudistettu?

Juuri on tuloillaan, toivottavasti onnistuu (ensimmäinen erä valitettavasti ei onnistunut, nyt uusi yritys toisilla jauhoilla :) )

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä! Välitimme sen juuriekspertillemme Kaisa Johanssonille, tässä Kaisan vastaus:

Kyllä, juurikin noin. Loput laitetaan jääkaappiin.

Sitä loppua "alkuperäistä" juurta ei enää tarvita. Sen voi vaikka antaa kaverille. 😊

Juurta kannattaa opetella uudistamaan omaan tarpeeseen sopiva määrä, ettei sitä tarvitse jatkossa heittää pois. Esimerkiksi jos jatkossakin teet taikinan ohjeella, johon tarvitaan 140 g juurta, voit uudistaa juurta seuraavasti: 70 g juurta, 70 g jauhoja, 70 g vettä. 140 g menee taikinaan ja 70 g jää purkkiin seuraavaa uudistusta ja leivontakertaa varten.

Vierailija

Minäkin innostuin uudestaan juuren valmistamisesta tuon Insta-videosarjan myötä.  Pari kertaa olen aiemmin yrittänyt, mutta into lässähtänyt, kun ei onnistunut. Nyt ihmettelen tuota uunin lämpötilaa leipää paistaessa. Itse paistan 225-asteessa yön yli kohotetun (ilman juurta olevan) leivän. Eikö leipä pala puolessa tunnissa, jos asteita 0n 250? Ainakin omassa uunissani esim. rieskat palavat jo parinkymmenen minuutin jälkeen.

Vierailija

Kiitos nopeasta ja selkeästä vastauksesta!

Valitettavasti toinen yritys meni homeeseen kolmantena päivänä (uunissa ilman valoa lasipurkissa), ehkä vielä kerran yritämme, jospa vielä pääsisimme leipomaan leipää.

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos viesteistä! Harmi, että juuri homehtui. Tsemppiä juurikokeiluihin, toivottavasti seuraavalla kerralla onnistuu!

Tässä leipuri Kaisa Johanssonin vastaus kysymykseen paistolämpötilasta:

Juurileivän kanssa pidän itse ohjenuorana uunin lämmittämistä lähes maksimilukemiin, sillä uunista häviää reilusti lämpöä uunia avatessa ja leipää sinne laitettaessa. Juurileipä pitää rapsakasta alkulämmöstä vesihöyryn lisäksi. Tarvittaessa sitten paiston edetessä uunia voi säätää vähän pienemmälle tai leipien uuniin laittamisen jälkeen alentaa lämpöä omalle uunillesi sopivaksi. Uuneissa on merkkikohtaisia eroja, joten jos oma uunisi on sähäkkä, paista toki leipä miedommalla lämmöllä.

Vierailija

Erittäin selkeät ohjeet juuren valmistamiseen ja lopulta leivän leipomiseen. Leivoin ensimmäiset leivät sunnuntaina ja onnistuivat erittäin hyvin ja maistuivat herkulliselta . Voi sitä onnistumisen iloa! Juurivauva on nyt jääkaapissa ja hiukan jäikin epäselväksi kuinka sen kanssa toimitaan mutta tähän sainkin vastauksen täältä kommenteista.

Vierailija

Juuri näytti hyvältä ennen leivontaa ja kellui vesilasissa. Leivonta sujui ohjeen mukaan ja taikina tuntui hyvälle. Asettelin leivät kahteen vähän reilun kokoiseen leipävuokaan jääkaappiin liinojen kanssa. Aamulla jääkaapista löytyi kuitenkin kaksi velttoa taikinakasaa joita viiltäessä sisällä ei kyllä ollut minkäänlaista toimintaa tai kuplaa. Mikäköhän meni pieleen? Voiko jääkaappi olla liian kylmä?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä! Välitimme sen ohjeen tehneelle leipuri Kaisa Johanssonille. Kaisa vastasi näin:

Jääkaappi voi hyvinkin olla liian kylmä. Voisit kokeilla seuraavaa: lepuuta taikinaa seuraavan kerran muotoilun jälkeen leipävuoissa reilun tunnin verran huoneenlämmössä, jotta fermentointi/kohoamisprosessi lähtee hyvin käyntiin ennen kylmälepoa. Taikinan voi antaa myös lämmetä hetken aikaa huoneenlämmössä ennen paistoa. Jos kotoa löytyy iso kannellinen muovirasia, jossa leipävuoat voi laittaa jääkaappiin, voi myös sitä kokeilla. Laatikko eristää ja pitänee taikinat hivenen jääkaappilämpötilaa lämpimämmässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3412 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Satsi taikinaa riittää juuri sopivasti täyttämään yhden pellin pienillä sämpylöillä, ja samalla kypsyy myös pari kiekkoa kermaisen täyteläistä camembert-juustoa. Tämä leipä on kuin tehty ison porukan illanviettoon. Dippaa ja haukkaa!
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen, 40 min
Valmistusaika
30 min + kohotus ja paistaminen 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Dippisämpylät ja kuuma camembert

Ainekset

1
annos taikinaa (ks. ohje alla)
2
kiekkoa (à 250 g)
camembert-juustoa puukorissa
VOITELUUN
1
rkl
hunajaa
1
rkl
vettä
KARAMELLISOITU KEVÄTSIPULI
5
ohutvartista kevätsipulia
2
rkl
voita
1
rkl
balsamiviinietikkaa
2
tl
hunajaa
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ja kohota taikina ohjeen mukaan.

  2. Kaada kohonnut taikina alustalle ja jaa kahteen osaan. Pyörittele ne pitkiksi tangoiksi ja jaa kumpikin 20 palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Jätä sämpylöiden väliin 1–2 cm tilaa. Jätä sämpylöiden lomaan myös kolot juustoille.

  3. Poista pakkauspaperi juustojen ympäriltä. Laita juustot takaisin puisiin koreihinsa ja nosta korit sämpylöiden keskelle pellille. Peitä pelti liinalla ja anna sämpylöiden kohota noin puoli tuntia.

  4. Yhdistä hunaja ja vesi, ja sivele sämpylät seoksella. Kypsennä sämpylöitä ja juustokiekkoja 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kevätsipulit noin 1 cm:n paloiksi. Sulata voi pannulla ja paista sipuleita pari minuuttia. Lisää etikka, hunaja ja suola ja jatka paistamista noin minuutti koko ajan sekoittaen. Lusikoi karamellisoitu sipuli kuumien juustokiekkojen päälle tai tarjoa erikseen.

Perusleipätaikina

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
2
tl
sokeria
2
tl
suolaa
½
dl
öljyä
n. 12–13
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele joukkoon hiiva. Sekoita sokeri, suola ja öljy joukkoon. Alusta jauhot nesteeseen. Sämpylä- ja patonkitaikina saa jäädä aavistuksen pehmeämmäksi kuin leipätaikina. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia.

  2. Anna taikinan kohota liinan alla 30–40 minuuttia ja leivo sitten leiviksi, patongeiksi tai sämpylöiksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1192 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Pikkutomaatit ovat pitsan päällä makeita kuin kirsikat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + 2–3 t
Vaikeustaso
Helppo

Tomaatti-mozzarellapitsat

Ainekset

4
pakastettua pitsataikinapalloa, esim. Fazer (yht. 600 g)
Tomaattikastike
1
prk (400 g)
tomaattimurskaa
1
rkl
ndujaa eli salamilevitettä
3
valkosipulinkynttä
1
rkl
pilkottua rosmariinia
1
rkl
tummaa balsamicoa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria rouheena
Lisäksi
2
palloa mozzarellaa
kirsikkatomaatteja
rosmariinin oksia

Työvaiheet

  1. Ota taikinapallot sulamaan huoneenlämpöön 2–3 tunniksi tai yön yli jääkaappiin.
  2. Lisää tomaattimurska kattilaan. Lisää joukkoon nduja, silputtu valkosipuli ja rosmariini. Hauduta kastiketta 20 minuuttia, kunnes se on sopivan paksua levitettäväksi pitsalle.
  3. Lisää balsamico, suola ja pippuri. Anna jäähtyä.
  4. Laita pelti uuniin. Kuumenna uuni 250 asteeseen.
  5. Kauli taikinapalloista pitsapohjat leivinpaperille. Levitä päälle tomaattikastiketta ja revi mozzarellaa. Lisää kirsikkatomaatit ja rosmariinin oksat.
  6. Vedä pitsat leivinpaperin avulla kuumalle uunipannulle. Paista noin 10 minuuttia.

Vinkki! Tomaattikastikkeen voi tehdä jo edellisenä päivänä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3412 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Jos himoitset paistopisteiden valkosipulivoipatonkia, ihastut tähän kotiversioon ikihyviksi. Patongin täytteeksi tuleva voi sekoitetaan paahdetuista valkosipulinkynsistä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 kpl
Valmistusaika
30 min + kohotus, kypsennys ja jäähdytys 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkosipulivoipatongit

Ainekset

1
annos taikinaa (ks. ohje)
TÄYTE
2
(pienehköä) valkosipulia
1
rkl
oliiviöljyä
1
ruukku lehtipersiljaa
125
g
voita huoneenlämpöisenä

Työvaiheet

  1. Valmista ja kohota taikina ohjeen mukaan.

  2. Kaada taikina alustalle ja jaa se 4 palaan. Pyörittele palat pellin pituisiksi patongeiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle kahdelle pellille (2 patonkia per pelti). Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

  3. Leikkaa valkosipulien suiposta päästä pieni lakki pois. Kaada loraus oliiviöljyä sipuleiden sisään. Laita sipulit leivän viereen pellille.

  4. Kypsennä patonkeja ja valkosipuleja 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Anna patonkien jäähtyä 15–20 minuuttia ennen täyttämistä.

  5. Purista valkosipulinkynnet kuoresta kulhoon ja hienonna niiden rakenne haarukalla. Hienonna lehtipersilja ja lisää se voin kanssa valkosipulinkynsien joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

  6. Leikkaa patonkeihin syviä viiltoja noin 1½ cm:n välein. Jaa täyte patonkien viiltoihin. Jos täytettä jää yli, hiero loppu patonkien päälle. Paahda patonkeja 225-asteisessa uunissa 5 minuuttia. Tarjoa heti. Vinkki Valkosipulia saa olla täytteessä reippaasti, sillä paahtaminen tekee sen mausta pehmeän.

Perusleipätaikina

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
2
tl
sokeria
2
tl
suolaa
½
dl
öljyä
n. 12–13
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele joukkoon hiiva. Sekoita sokeri, suola ja öljy joukkoon. Alusta jauhot nesteeseen. Sämpylä- ja patonkitaikina saa jäädä aavistuksen pehmeämmäksi kuin leipätaikina. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia.

  2. Anna taikinan kohota liinan alla 30–40 minuuttia ja leivo sitten leiviksi, patongeiksi tai sämpylöiksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1192 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Puurontähteet jalostuvat vohveleiksi, jotka maistuvat paksun jugurtin ja raikkaiden sitrusten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Puurovohvelit

Ainekset

6
dl
kylmää kaurapuuroa
2
munaa
2
dl
maitoa
1
dl
vehnäjauhoja
1
tl
kurkumaa
2
rkl
öljyä
Lisäksi
4
mandariinia
2
appelsiinia
1
verigreippi
4
dl
turkkilaista jugurttia
(1
rkl
sokeria)
n. 1½
dl
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi. Jos puuro on suolatonta, lisää myös 1 tl suolaa.
  2. Valmistele lisukkeet. Kuori ja viipaloi hedelmät. Mausta halutessasi jugurtti sokerilla.
  3. Paista taikina kauniin ruskeiksi vohveleiksi vohveliraudalla. Sipaise raudan paistopinnoille öljyä pullasudilla ennen jokaisen vohvelin kypsennystä.
  4. Nauti vohvelit kuumina ja rapeina jugurtin, sitrusten ja juoksevan hunajan kera.

Vinkki! Voit paistaa taikinasta myös lettuja, mutta käytä paistamisessa vähän tavallista enemmän rasvaa.