Helsingin Sanomat on lisännyt 145 reseptiä.
Linkitetty 49 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Leipomotasoinen, rapeakuorinen vehnäjuurileipä onnistuu tällä reseptillä kotonakin.

Hapanjuuri uudistetaan ennen leivontaa lisäämällä siihen jauhoja ja vettä. Juuren mikrobit tarvitsevat elääkseen ravintoa, lämpöä ja kosteutta, joita ne saavat jauhoista ja vedestä. Mitä aktiivisempi juuri on, sitä paremmin se jaksaa kohottaa leipätaikinaa. Linkki leipäjuuren ohjeeseen on reseptin lopussa.

Juuren uudistamiseen kuluu aktiivista työaikaa 10 min + passiivista aikaa 6–12 h.

Leipätaikinan valmistukseen kuluu aikaa 45 + 45 min ja paistoon 40 min. Yhteensä valmistus kestää noin 20 h.

Ohjeella valmistuu 2 leipää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Vehnäjuurileipä

Ainekset

Juuren uudistamiseen tarvitset:
1
dl (100 g)
vehnähapanjuurta
1
dl (100 g)
vettä
reilu 1
dl (100 g)
luomuvehnäjauhoja
Leipätaikina:
1,4
dl (140 g)
uudistettua, aktiivista vehnäjuurta
reilu 9
dl (600 g)
luomuvehnäjauhoja
reilu 1
dl (80 g)
luomuspelttijauhoja
5
dl (500 g)
haaleaa vettä
reilu 2
tl (12 g)
hienoa merisuolaa

Työvaiheet

Juuren uudistaminen:

 • Sekoita juuri, vesi ja jauhot keskenään ja jätä huoneenlämpöön. Mikäli teet taikinan aamulla, uudista juuri edellisenä iltana. Mikäli taas teet taikinan illemmalla, uudista juuri aamulla. Leivontakuntoinen juuri on iloisen kuplivaa, hyllyvän hyytelömäistä ja raikkaan tuoksuista eikä kovinkaan hapanta.
 • Laita leivonnasta ylijäänyt juuri lasipurkkiin jääkaappiin odottamaan seuraavaa uudistus- ja leivontakertaa.
 • Juurta kannattaa uudistaa kerran viikossa, vaikka et leipoisikaan sillä joka viikko.
 • Voit myös kokeilla pakastaa tai kuivata juurta säilöön.

Leipätaikina:

 • Mittaa juuri kulhoon, lisää vesi ja jauhot. Sekoita hyvin keskenään ja anna seoksen seisoa puoli tuntia liinalla peitettynä. Vesi pääsee näin kunnolla imeytymään jauhoihin.
 • Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella hitaalla nopeudella kymmenisen minuuttia.
 • Lisää suola ja vaivaa taikinaa vielä muutamia minuutteja.
 • Voitele muovilaatikko tai laakea kulho kevyesti öljyllä ja nosta taikina astiaan. Sulje laatikko tai peitä kelmulla.
 • Anna taikinan levätä huoneenlämmössä kaksi tuntia. Voit taitella taikinaa levon aikana muutamia kertoja.
 • Kumoa taikina varoen jauhotetulle pöydälle ja jaa se kahteen osaan.
 • Muotoile taikinapaloista hellävaroen kaksi leipää ja asettele ne saumapuoli ylöspäin hyvin jauhotettuihin kohotuskoreihin. Kohotuskorit voi suojata liinalla, jolloin leivät on helppo kumota koreista. Korien sijasta voit käyttää liinalla suojattuja kulhoja. Muista jauhottaa liinat.
 • Suojaa korit muovilla tai liinalla ja aseta ne jääkaappiin. Anna levätä jääkaapissa seuraavaan päivään.
 • Seuraavana päivänä laita pizzakivi uunin alatasolle ritilän päälle ja kuumenna uuni 280 asteeseen tasalämmöllä (ilman kiertoilmatoimintoa).
 • Varaa uunin vierelle uuninkestävä kulho, jossa on muutama desilitra lämmintä vettä.
 • Kun uuni on kuuma, laita vesikulho uunin pohjalle. Vesihöyry kostuttaa leivän pinnan mahdollistaen leivän kohoamisen ennen kuoren muodostumista.
 • Ota leivät koreissaan ulos jääkaapista. Jauhota leipien pohja kevyesti ja kumoa ne leipälapiolle tai pellille.
 • Viillä leipien pintaan 3–5 mm syvä viilto terävällä veitsellä. Viilto mahdollistaa leivän kunnollisen kohoamisen uunissa. Liu’uta leivät uuniin.
 • Alenna uunin lämpö 250 asteeseen ja paista leipiä 35–40 minuuttia.

Kommentit (11)

N1M3T0N
Seuraa 
Liittynyt22.8.2018

Kuinka kauaksi aikaa juuri on otettava jääkaapista uudistamista varten? Riittääkö että lisää veden ja jauhot ja laittaa takaisin jääkaappiin vai olisiko annettava olla pidempi aika lämpimässä/huoneenlämmössä?

Vierailija

Jos juuresta ei ole aikeissa leipoa mitään ja haluaa vain pitää sen hengissä, ei tarvitse muuta kuin lisätä veden ja jauhot ja laittaa takaisin jääkaappiin. Jos taas puhutaan juuren ruokkimisesta leivontaa varten, teen itse niin, että jauhojen ja veden lisäyksen jälkeen annan olla sen huoneenlämmössä niin kauan, kunnes se paisuu kaksinkertaiseksi.

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä! Välitimme sen leipuri Kaisa Johanssonille, joka on tehnyt tämän ohjeen. Kaisa vastasi näin:

Kun uudistat juurta, jätä juuri lämpimään paikkaan useammaksi tunniksi eli siihen asti, kun juuri taas kuplii kunnolla. Maitohappobakteerit viihtyvät huoneenlämmössä. Sitten juuren taas voi laittaa viileään.

Vierailija

Hei, ja kiitos loistavasta ohjeistuksesta! Tarkoittaako ohjeessa oleva "Laita leivonnasta ylijäänyt juuri lasipurkkiin jääkaappiin odottamaan seuraavaa uudistus- ja leivontakertaa" siis sitä, että juuren uudistamisen jälkeen leivontaan otetaan uudistettua juurta 140g ja loput laitetaan odottamaan seuraavaa kertaa? Mitä ns. alkuperäiselle juurelle käy, mistä juuri on uudistettu?

Juuri on tuloillaan, toivottavasti onnistuu (ensimmäinen erä valitettavasti ei onnistunut, nyt uusi yritys toisilla jauhoilla :) )

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä! Välitimme sen juuriekspertillemme Kaisa Johanssonille, tässä Kaisan vastaus:

Kyllä, juurikin noin. Loput laitetaan jääkaappiin.

Sitä loppua "alkuperäistä" juurta ei enää tarvita. Sen voi vaikka antaa kaverille. 😊

Juurta kannattaa opetella uudistamaan omaan tarpeeseen sopiva määrä, ettei sitä tarvitse jatkossa heittää pois. Esimerkiksi jos jatkossakin teet taikinan ohjeella, johon tarvitaan 140 g juurta, voit uudistaa juurta seuraavasti: 70 g juurta, 70 g jauhoja, 70 g vettä. 140 g menee taikinaan ja 70 g jää purkkiin seuraavaa uudistusta ja leivontakertaa varten.

Vierailija

Minäkin innostuin uudestaan juuren valmistamisesta tuon Insta-videosarjan myötä.  Pari kertaa olen aiemmin yrittänyt, mutta into lässähtänyt, kun ei onnistunut. Nyt ihmettelen tuota uunin lämpötilaa leipää paistaessa. Itse paistan 225-asteessa yön yli kohotetun (ilman juurta olevan) leivän. Eikö leipä pala puolessa tunnissa, jos asteita 0n 250? Ainakin omassa uunissani esim. rieskat palavat jo parinkymmenen minuutin jälkeen.

Vierailija

Kiitos nopeasta ja selkeästä vastauksesta!

Valitettavasti toinen yritys meni homeeseen kolmantena päivänä (uunissa ilman valoa lasipurkissa), ehkä vielä kerran yritämme, jospa vielä pääsisimme leipomaan leipää.

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos viesteistä! Harmi, että juuri homehtui. Tsemppiä juurikokeiluihin, toivottavasti seuraavalla kerralla onnistuu!

Tässä leipuri Kaisa Johanssonin vastaus kysymykseen paistolämpötilasta:

Juurileivän kanssa pidän itse ohjenuorana uunin lämmittämistä lähes maksimilukemiin, sillä uunista häviää reilusti lämpöä uunia avatessa ja leipää sinne laitettaessa. Juurileipä pitää rapsakasta alkulämmöstä vesihöyryn lisäksi. Tarvittaessa sitten paiston edetessä uunia voi säätää vähän pienemmälle tai leipien uuniin laittamisen jälkeen alentaa lämpöä omalle uunillesi sopivaksi. Uuneissa on merkkikohtaisia eroja, joten jos oma uunisi on sähäkkä, paista toki leipä miedommalla lämmöllä.

Vierailija

Erittäin selkeät ohjeet juuren valmistamiseen ja lopulta leivän leipomiseen. Leivoin ensimmäiset leivät sunnuntaina ja onnistuivat erittäin hyvin ja maistuivat herkulliselta . Voi sitä onnistumisen iloa! Juurivauva on nyt jääkaapissa ja hiukan jäikin epäselväksi kuinka sen kanssa toimitaan mutta tähän sainkin vastauksen täältä kommenteista.

Vierailija

Juuri näytti hyvältä ennen leivontaa ja kellui vesilasissa. Leivonta sujui ohjeen mukaan ja taikina tuntui hyvälle. Asettelin leivät kahteen vähän reilun kokoiseen leipävuokaan jääkaappiin liinojen kanssa. Aamulla jääkaapista löytyi kuitenkin kaksi velttoa taikinakasaa joita viiltäessä sisällä ei kyllä ollut minkäänlaista toimintaa tai kuplaa. Mikäköhän meni pieleen? Voiko jääkaappi olla liian kylmä?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä! Välitimme sen ohjeen tehneelle leipuri Kaisa Johanssonille. Kaisa vastasi näin:

Jääkaappi voi hyvinkin olla liian kylmä. Voisit kokeilla seuraavaa: lepuuta taikinaa seuraavan kerran muotoilun jälkeen leipävuoissa reilun tunnin verran huoneenlämmössä, jotta fermentointi/kohoamisprosessi lähtee hyvin käyntiin ennen kylmälepoa. Taikinan voi antaa myös lämmetä hetken aikaa huoneenlämmössä ennen paistoa. Jos kotoa löytyy iso kannellinen muovirasia, jossa leipävuoat voi laittaa jääkaappiin, voi myös sitä kokeilla. Laatikko eristää ja pitänee taikinat hivenen jääkaappilämpötilaa lämpimämmässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2297 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Oikaise taikinassa ja panosta täytteeseen. Näin syntyy syyssesongin huikeimman makuinen riistapiiras.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 t + sulatus 1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Lehtikaali-peurapiirakka

Ainekset

1
iso lehtitaikina (600 g)
100
g
lehtikaalia
400
g
peuran jauhelihaa
1
rkl
voita
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
dl
kermaa
1
kananmuna
2
dl
voimakasta juustoraastetta
1
ruukku
lehtipersiljaa
3
omenaa
Lisäksi
1
kananmuna voiteluun
Hölskytyssipulit
2
punasipulia
1
rkl
omenaviinietikkaa
1
dl
öljyä
2
tl
hunajaa
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

 1. Ota lehtitaikina huoneenlämpöön sulamaan noin 1½ tuntia ennen käyttöä.

 2. Poista lehtikaalista kova keskiruoti ja suikaloi lehdet. Paista jauhelihaa voissa noin 5 minuuttia. Lisää lehtikaali ja jatka paistamista pari minuuttia. Mausta seos suolalla ja pippurilla.

 3. Sekoita kulhossa ranskankerma, kerma, muna ja juustoraaste. Hienonna persilja ja sekoita siitä puolet kermaseokseen. Säästä loppu persilja koristeeksi. Poista omenoista siemenkodat ja viipaloi omenat.

 4. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kauli taikinalevy puolta ohuemmaksi leivinpaperin päällä ja siirrä uunipellille. Levitä kaali-jauhelihaseos levylle niin, että reunoista jää 2 cm ilman täytettä. Nipistä taikinalevyn kulmat kiinni ja nosta reunat pystyyn. Lusikoi kermaseos piirakalle ja lado omenat rennosti päälle. Voitele reunat munalla. Kypsennä uunin keskitasolla 25–30 minuuttia.

 5. Leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi tiiviskantiseen rasiaan. Lisää etikka, öljy, hunaja ja suola. Sulje rasia ja hölskyttele noin minuutti. Levitä sipulia lämpimän piirakan pinnalle juuri ennen tarjoilua. Ripottele persilja päälle.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 145 reseptiä.
Linkitetty 45 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Tuomas Kolehmainen

Tavallista kevyempi, värikkäämpi ja terveellisempi piiraspohja valmistuu juuresraasteesta! Mehevä täyte tekee piirakasta herkullisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Kasvispiirakka juurespohjalla

Ainekset

Pohja
2
(200 g)
porkkanaa
2
pientä tai 1 iso punajuuri (150 g)
150
g
palsternakkaa
2
kananmunaa
4
rkl
mantelijauhoa, soija- tai riisijauhoa tai (gluteenitonta) kaurajauhoa
1
tl
suolaa
½
tl
timjamia
½
tl
mustapippuria
nokare voita vuoan voiteluun
Täyte
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
parsakaali
2
rkl
rypsiöljyä
2
dl
(ruoka)kermaa tai kermamaitoa
2
kananmunaa
2
dl
juustoraastetta
1
tl
suolaa
½
tl
timjamia
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

 1. Tee ensin pohja. Kuori juurekset ja raasta ne karkealla terällä.

 2. Laita juuresraasteet kulhoon. Lisää kananmunat, jauhot, suola ja mausteet. Sekoita taikinaa pari minuuttia.

 3. Voitele piirakkavuoka ja peitä vuoan pohjat ja reunat juurestaikinalla. Paista piirakkapohjaa 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

 4. Tee sillä välin täyte. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Erottele parsakaali pieniksi nupuiksi.

 5. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulia 5–7 minuuttia. Lisää valkosipuli ja parsakaali, kääntele vielä pari minuuttia.

 6. Siirrä kasvisseos kulhoon. Lisää kerma, kananmunat, juustoraaste ja mausteet. Kaada täyte esipaistetulle pohjalle ja jatka piirakan paistamista vielä noin 30 minuuttia, kunnes se on kypsä ja kauniin värinen. Tarjoa piirakka lämpimänä tai jäähtyneenä.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 708 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen

Leivo kypsät ja mehevät banaanit kakuksi! Vaivaton banaanikakku saa potkua inkivääristä ja mehevyyttä jugurttikuorrutteesta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–16 palaa
Valmistusaika
15 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-inkiväärikakku

Ainekset

100
g
voita
2
dl
fariinisokeria
2
munaa
dl
vehnäjauhoja
1
tl
kanelia
1
tl
kardemummaa
1
tl
soodaa
2
kypsää banaania
dl
turkkilaista jugurttia
¾
dl
kandeerattua inkivääriä tai 3 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
Kuorrutus
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
1–2
dl
turkkilaista jugurttia
½
dl
tomusokeria
(sokeroituja inkivääripaloja)

Työvaiheet

 1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoka (ø 24 cm) leivinpaperilla.
 2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan samalla vatkaten.
 3. Sekoita vehnäjauhoihin kaneli, kardemumma ja sooda. Sekoita jauhot vaahtoon.
 4. Soseuta banaanit haarukalla. Lisää banaanit, jugurtti ja suurin osa kandeeratuista inkivääreistä taikinaan. Jos raastat tuoretta inkivääriä, lisää koko määrä taikinaan. Sekoita taikina ja levitä se vuokaan.
 5. Paista kakkua noin 30 minuuttia, kunnes se on mehevän kypsä.
 6. Kuorruta jäähtynyt kakku. Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon jugurtti ja sokeri. Levitä kakulle. Koristele halutessasi inkivääripaloilla.

Kommentit (0)

Rosanna on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 12 keittokirjaan.

Amerikkalaiset kanelikierteet tuorejuustokuorrutteella ovat parhaita hieman lämpiminä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15
Valmistusaika
30min + kohotus 1h
Vaikeustaso
Helppo

Spinnyt eli kuorrutetut kierrepullat

Ainekset

Pullataikina
2,5
dl
Maitoa
1
dl
Sokeria
100
g
Voita
25
g
Hiivaa
n. 8
dl
Vehnäjauhoja
Ripaus
Kaardemummaa
0.5
tl
Suolaa
Kanelitäyte
80
g
Voita
1
rkl
Kanelia
1
dl
Sokeria
1
dl
Fariinisokeria
2
tl
Peruna- tai maissitärkkelystä
Tuorejuustokuorrute
75
g
Maustamatonta tuorejuustoa
20
g
Voita
1
dl
Tomusokeria
1
tl
Vaniljasokeria

Työvaiheet

Tee ensin pullataikina. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää sokeri, suola, ja kaardemumma. Lisää jauhoja vähitellen ja lopuksi pehmeä, huoneenlämpöinen voi. Alusta taikinaa 5-10 minuuttia. Anna kohota 30 minuuttia.

Kaulitse taikinasta n. 50x40 cm kokoinen ohuehko levy. Levitä huoneenlämpöinen voi tasaisesti taikinalevyn päälle. Sekoita muut täytteen ainekset ja levitä tasaisesti voin päälle. Jätä levyn alareunaan n. 1 cm ilman täytettä ja kääri levy rullalle. Leikkaa rullasta n. 5 cm levyisiä paloja ja asettele lähekkäin 20x30 cm kokoiseen vuokaan. Pullat saavat kohota kiinni toisiinsa uunissa. Jätä kohoamaan liinan alle n. puoleksi tunniksi.

Kypsennä uunin keskitasolla 175 asteessa n. 20min. Pullat saavat jäädä hieman kosteiksi sisältä.

Sulata voi. Sekoita tuorejuusto tasaiseksi kulhossa ja lisää loput kuorrutteen ainekset. Kuorruta lämpimät pullat, ja tarjoile heti.

Kommentit (0)