Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 90 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Leipomotasoinen, rapeakuorinen vehnäjuurileipä onnistuu tällä reseptillä kotonakin.

Hapanjuuri uudistetaan ennen leivontaa lisäämällä siihen jauhoja ja vettä. Juuren mikrobit tarvitsevat elääkseen ravintoa, lämpöä ja kosteutta, joita ne saavat jauhoista ja vedestä. Mitä aktiivisempi juuri on, sitä paremmin se jaksaa kohottaa leipätaikinaa. Linkki leipäjuuren ohjeeseen on reseptin lopussa.

Juuren uudistamiseen kuluu aktiivista työaikaa 10 min + passiivista aikaa 6–12 h.

Leipätaikinan valmistukseen kuluu aikaa 45 + 45 min ja paistoon 40 min. Yhteensä valmistus kestää noin 20 h.

Ohjeella valmistuu 2 leipää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Vehnäjuurileipä

Ainekset

Juuren uudistamiseen tarvitset:
1
dl (100 g)
vehnähapanjuurta
1
dl (100 g)
vettä
reilu 1
dl (100 g)
luomuvehnäjauhoja
Leipätaikina:
1,4
dl (140 g)
uudistettua, aktiivista vehnäjuurta
reilu 9
dl (600 g)
luomuvehnäjauhoja
reilu 1
dl (80 g)
luomuspelttijauhoja
5
dl (500 g)
haaleaa vettä
reilu 2
tl (12 g)
hienoa merisuolaa

Työvaiheet

Juuren uudistaminen:

  • Sekoita juuri, vesi ja jauhot keskenään ja jätä huoneenlämpöön. Mikäli teet taikinan aamulla, uudista juuri edellisenä iltana. Mikäli taas teet taikinan illemmalla, uudista juuri aamulla. Leivontakuntoinen juuri on iloisen kuplivaa, hyllyvän hyytelömäistä ja raikkaan tuoksuista eikä kovinkaan hapanta.
  • Laita leivonnasta ylijäänyt juuri lasipurkkiin jääkaappiin odottamaan seuraavaa uudistus- ja leivontakertaa.
  • Juurta kannattaa uudistaa kerran viikossa, vaikka et leipoisikaan sillä joka viikko.
  • Voit myös kokeilla pakastaa tai kuivata juurta säilöön.

Leipätaikina:

  • Mittaa juuri kulhoon, lisää vesi ja jauhot. Sekoita hyvin keskenään ja anna seoksen seisoa puoli tuntia liinalla peitettynä. Vesi pääsee näin kunnolla imeytymään jauhoihin.
  • Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella hitaalla nopeudella kymmenisen minuuttia.
  • Lisää suola ja vaivaa taikinaa vielä muutamia minuutteja.
  • Voitele muovilaatikko tai laakea kulho kevyesti öljyllä ja nosta taikina astiaan. Sulje laatikko tai peitä kelmulla.
  • Anna taikinan levätä huoneenlämmössä kaksi tuntia. Voit taitella taikinaa levon aikana muutamia kertoja.
  • Kumoa taikina varoen jauhotetulle pöydälle ja jaa se kahteen osaan.
  • Muotoile taikinapaloista hellävaroen kaksi leipää ja asettele ne saumapuoli ylöspäin hyvin jauhotettuihin kohotuskoreihin. Kohotuskorit voi suojata liinalla, jolloin leivät on helppo kumota koreista. Korien sijasta voit käyttää liinalla suojattuja kulhoja. Muista jauhottaa liinat.
  • Suojaa korit muovilla tai liinalla ja aseta ne jääkaappiin. Anna levätä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  • Seuraavana päivänä laita pizzakivi uunin alatasolle ritilän päälle ja kuumenna uuni 280 asteeseen tasalämmöllä (ilman kiertoilmatoimintoa).
  • Varaa uunin vierelle uuninkestävä kulho, jossa on muutama desilitra lämmintä vettä.
  • Kun uuni on kuuma, laita vesikulho uunin pohjalle. Vesihöyry kostuttaa leivän pinnan mahdollistaen leivän kohoamisen ennen kuoren muodostumista.
  • Ota leivät koreissaan ulos jääkaapista. Jauhota leipien pohja kevyesti ja kumoa ne leipälapiolle tai pellille.
  • Viillä leipien pintaan 3–5 mm syvä viilto terävällä veitsellä. Viilto mahdollistaa leivän kunnollisen kohoamisen uunissa. Liu’uta leivät uuniin.
  • Alenna uunin lämpö 250 asteeseen ja paista leipiä 35–40 minuuttia.

Kommentit (11)

N1M3T0N
Seuraa 
Liittynyt22.8.2018

Kuinka kauaksi aikaa juuri on otettava jääkaapista uudistamista varten? Riittääkö että lisää veden ja jauhot ja laittaa takaisin jääkaappiin vai olisiko annettava olla pidempi aika lämpimässä/huoneenlämmössä?

Vierailija

Jos juuresta ei ole aikeissa leipoa mitään ja haluaa vain pitää sen hengissä, ei tarvitse muuta kuin lisätä veden ja jauhot ja laittaa takaisin jääkaappiin. Jos taas puhutaan juuren ruokkimisesta leivontaa varten, teen itse niin, että jauhojen ja veden lisäyksen jälkeen annan olla sen huoneenlämmössä niin kauan, kunnes se paisuu kaksinkertaiseksi.

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä! Välitimme sen leipuri Kaisa Johanssonille, joka on tehnyt tämän ohjeen. Kaisa vastasi näin:

Kun uudistat juurta, jätä juuri lämpimään paikkaan useammaksi tunniksi eli siihen asti, kun juuri taas kuplii kunnolla. Maitohappobakteerit viihtyvät huoneenlämmössä. Sitten juuren taas voi laittaa viileään.

Vierailija

Hei, ja kiitos loistavasta ohjeistuksesta! Tarkoittaako ohjeessa oleva "Laita leivonnasta ylijäänyt juuri lasipurkkiin jääkaappiin odottamaan seuraavaa uudistus- ja leivontakertaa" siis sitä, että juuren uudistamisen jälkeen leivontaan otetaan uudistettua juurta 140g ja loput laitetaan odottamaan seuraavaa kertaa? Mitä ns. alkuperäiselle juurelle käy, mistä juuri on uudistettu?

Juuri on tuloillaan, toivottavasti onnistuu (ensimmäinen erä valitettavasti ei onnistunut, nyt uusi yritys toisilla jauhoilla :) )

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä! Välitimme sen juuriekspertillemme Kaisa Johanssonille, tässä Kaisan vastaus:

Kyllä, juurikin noin. Loput laitetaan jääkaappiin.

Sitä loppua "alkuperäistä" juurta ei enää tarvita. Sen voi vaikka antaa kaverille. 😊

Juurta kannattaa opetella uudistamaan omaan tarpeeseen sopiva määrä, ettei sitä tarvitse jatkossa heittää pois. Esimerkiksi jos jatkossakin teet taikinan ohjeella, johon tarvitaan 140 g juurta, voit uudistaa juurta seuraavasti: 70 g juurta, 70 g jauhoja, 70 g vettä. 140 g menee taikinaan ja 70 g jää purkkiin seuraavaa uudistusta ja leivontakertaa varten.

Vierailija

Minäkin innostuin uudestaan juuren valmistamisesta tuon Insta-videosarjan myötä.  Pari kertaa olen aiemmin yrittänyt, mutta into lässähtänyt, kun ei onnistunut. Nyt ihmettelen tuota uunin lämpötilaa leipää paistaessa. Itse paistan 225-asteessa yön yli kohotetun (ilman juurta olevan) leivän. Eikö leipä pala puolessa tunnissa, jos asteita 0n 250? Ainakin omassa uunissani esim. rieskat palavat jo parinkymmenen minuutin jälkeen.

Vierailija

Kiitos nopeasta ja selkeästä vastauksesta!

Valitettavasti toinen yritys meni homeeseen kolmantena päivänä (uunissa ilman valoa lasipurkissa), ehkä vielä kerran yritämme, jospa vielä pääsisimme leipomaan leipää.

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos viesteistä! Harmi, että juuri homehtui. Tsemppiä juurikokeiluihin, toivottavasti seuraavalla kerralla onnistuu!

Tässä leipuri Kaisa Johanssonin vastaus kysymykseen paistolämpötilasta:

Juurileivän kanssa pidän itse ohjenuorana uunin lämmittämistä lähes maksimilukemiin, sillä uunista häviää reilusti lämpöä uunia avatessa ja leipää sinne laitettaessa. Juurileipä pitää rapsakasta alkulämmöstä vesihöyryn lisäksi. Tarvittaessa sitten paiston edetessä uunia voi säätää vähän pienemmälle tai leipien uuniin laittamisen jälkeen alentaa lämpöä omalle uunillesi sopivaksi. Uuneissa on merkkikohtaisia eroja, joten jos oma uunisi on sähäkkä, paista toki leipä miedommalla lämmöllä.

Vierailija

Erittäin selkeät ohjeet juuren valmistamiseen ja lopulta leivän leipomiseen. Leivoin ensimmäiset leivät sunnuntaina ja onnistuivat erittäin hyvin ja maistuivat herkulliselta . Voi sitä onnistumisen iloa! Juurivauva on nyt jääkaapissa ja hiukan jäikin epäselväksi kuinka sen kanssa toimitaan mutta tähän sainkin vastauksen täältä kommenteista.

Vierailija

Juuri näytti hyvältä ennen leivontaa ja kellui vesilasissa. Leivonta sujui ohjeen mukaan ja taikina tuntui hyvälle. Asettelin leivät kahteen vähän reilun kokoiseen leipävuokaan jääkaappiin liinojen kanssa. Aamulla jääkaapista löytyi kuitenkin kaksi velttoa taikinakasaa joita viiltäessä sisällä ei kyllä ollut minkäänlaista toimintaa tai kuplaa. Mikäköhän meni pieleen? Voiko jääkaappi olla liian kylmä?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä! Välitimme sen ohjeen tehneelle leipuri Kaisa Johanssonille. Kaisa vastasi näin:

Jääkaappi voi hyvinkin olla liian kylmä. Voisit kokeilla seuraavaa: lepuuta taikinaa seuraavan kerran muotoilun jälkeen leipävuoissa reilun tunnin verran huoneenlämmössä, jotta fermentointi/kohoamisprosessi lähtee hyvin käyntiin ennen kylmälepoa. Taikinan voi antaa myös lämmetä hetken aikaa huoneenlämmössä ennen paistoa. Jos kotoa löytyy iso kannellinen muovirasia, jossa leipävuoat voi laittaa jääkaappiin, voi myös sitä kokeilla. Laatikko eristää ja pitänee taikinat hivenen jääkaappilämpötilaa lämpimämmässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen
Suolaiset tortut täytetään paistamisen jälkeen. Jos kiire yllättää, gluteenitonta torttutaikinaa voi ostaa myös valmiina.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 20 torttua

Huijarin herkkutortut

Ainekset

5
dl
Semper Fin mix -jauhoseosta
2
tl
psylliumia
2
tl
leivinjauhetta
250
g
laktoositonta voita
250
g
laktoositonta maitorahkaa
1
kananmuna
100
g
laktoositonta voita kaulintaan
TÄYTE
100
g
piparjuurituorejuustoa tai kaurapohjaista tuorejuustoa
1–2
tl
piparjuuriraastetta
170
g
Cavi-art-merilevävalmistetta
ruohosipulia
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Raasta kylmä voi raastimella jauhoihin. Nypi sormin taikina murumaiseksi. Lisää seokseen kananmuna ja rahka. Sekoita tasaiseksi. Siirrä kylmään peitettynä tunniksi tai yön yli.

  2. Huiskaise pöydälle jauhoseosta. Notkista taikinaa käsin ja taputtele sitä litteämmäksi. Kauli taikina noin sentin paksuiseksi neliöksi.

  3. Höylää juustohöylällä kylmästä voista lastuja levyn keskiosaan. Lastut saavat peittää noin kolmanneksen taikinalevystä. Nosta levyn kulmat keskelle niin, että voi peittyy kokonaan ja levy näyttää kirjekuorelta.

  4. Tiivistä levy kaulimella painellen ja kauli se sentin paksuiseksi suorakaiteeksi. Käytä kaulintaan mahdollisimman niukasti jauhoseosta. Harjaa pois ylimääräinen jauhoseos. Laskosta taikinalevy kolmin kerroin reunoilta keskelle. Siirrä taikina leivinpaperin päällä pakastimeen 15 minuutiksi.

  5. Taittele ja laskosta taikinaa 5–6 kertaa taittaen taikinaa vuorotellen eri suunnista. Jäähdytä taikinaa kaulintojen välillä pakastimessa. Jätä taikina viimeisen kaulintakerran jälkeen lepäämään peitettynä jääkaappiin 30 minuutiksi tai vaikka yön yli.

  6. Kauli taikina puoli senttiä paksuksi levyksi. Leikkaa levystä neliöitä, joiden sivut ovat noin 10 cm pitkiä. Leikkaa viillot joulutorttujen tapaan ja taittele sakarat. Siirrä paistovalmiit tortut pellille ja pakastimeen vartiksi. Paista 200–225-asteissa uunissa 7–10 minuuttia.

  7. Notkista tuorejuusto tai sekoita piparjuuriraaste kauravalmisteeseen. Lusikoi juusto jäähtyneille tortuille. Lisää päälle Cavi-artia. Koristele ruohosipulilla ja mausta pippurilla.

VEGAANIVERSIO: Korvaa voi kasvimargariinilla ja käytä soijarahkaa. Munan voi korvata soijajogurtilla.

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Pitkinä pyhäaamuina on hyvää aikaa paistaa pannari. Sen kanssa maistuvat glögissä kylpeneet hedelmät ja raikas jugurttivaahto.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Pannukakku ja glögihedelmät

Ainekset

2
dl
riisipuuroa
2
munaa
dl
maitoa
dl
vehnäjauhoja
¼
tl
suolaa
2
rkl
voita
GLÖGIHEDELMÄT
1
pss (250 g)
kuivattuja sekahedelmiä
3
dl
sokeroimatonta glögiä
1
kanelitanko
2
tähtianista
dl
sokeria
LISÄKSI
2
dl
kreikkalaista jugurttia
1
tl
vaniljasokeria
1
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Aloita hedelmistä. Laita sekahedelmät, glögi ja mausteet kattilaan. Keitä keskilämmöllä puoli tuntia.

  2. Siivilöi hedelmät pois liemestä, palauta liemi kattilaan ja lisää sokeri. Anna liemen kiehua hiljaa poristen 15–20 minuuttia, kunnes liemi tiivistyy siirappimaiseksi. Kaada tarjoiluastiaan jäähtymään.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita riisipuuroon munat, maito, jauhot ja suola. Sulata voi ja lisää taikinaan. Vuoraa valurautainen paistinpannu (ø 25 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina pannuun ja paista uunissa noin 20 minuuttia.

  4. Mausta jugurtti vaniljasokerilla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele jugurtin joukkoon.

  5. Nauti lämmin pannukakku hedelmien, glögisiirapin ja jugurttivaahdon kanssa.

VINKKI! Voit tehdä glögihedelmät edellisenä päivänä. Jos riisipuuroa ei ole keitettynä, voit käyttää valmista annospuuroa.

 

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Munakasmuffinit maistuvat niin kylminä kuin uunituoreinakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakasmuffinit

Ainekset

5
kananmunaa
¾
dl
kermaa
1
dl
juustoraastetta (esimerkiksi emmental)
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria
1
pkt (180 g)
savukinkkua
1
suippopaprika
1
ruukku tuoretta basilikaa
LISÄKSI
8
kpl
Amerikan muffinssivuokia

Työvaiheet

  1. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon kerma, juustoraaste, jauho ja mausteet. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Laita kertakäyttöiset isot muffinivuoat muffinipellin koloihin.

  3. Paina kinkkusiivut vuokien sisälle kuin kupiksi. Kuutioi paprika, hienonna basilika ja jaa ne muffinivuokiin. Kaada päälle munaseosta. Paista uunissa 20–25 minuuttia.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Ei vuokaa, uunia eikä liivatetta! Hirmu helppo juustokakku sopii kaikkiin loppuvuoden juhliin. Sitrukset ja tuore rosmariini antavat siihen ihanan jouluisen säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–16
Valmistusaika
40 min + jähmettyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Mandariini-juustokakku

Ainekset

POHJA
150
g
voita
400
g
kandisokerikeksejä
2
tl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
TÄYTE
2
dl
kuohukermaa
1
prk (200 g)
ranskankermaa (rasvaa 28 %)
400
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
sokeria
LISÄKSI
6–7
mandariinia tai satsumaa
1
valkuainen
1–2
rosmariininoksaa
½
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Murskaa keksit monitoimikoneessa tai vahvassa pakastuspussissa kaulinta apuna käyttäen. Hienonna rosmariini. Yhdistä pohjan ainekset ja sekoita tasaiseksi. Painele keksimuru esimerkiksi tarjottimelle tai laakealle vadille. Laita pohja jääkaappiin tunniksi kovettumaan.

  2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa myös ranskankerma vaahdoksi toisessa kulhossa. Laita tuorejuusto ja sokeri kolmanteen kulhoon ja vatkaa ne sähkövatkaimilla kevyesti sekaisin, kunnes tuorejuusto on notkeaa. Kääntele kaikki täytteen ainekset varovasti yhteen.

  3. Levitä täyte pohjan päälle. Nosta kakku takaisin jääkaappiin.

  4. Kuori mandariinit terävällä veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Leikkaa mandariinit edelleen ohuiksi viipaleiksi. Laita lautaselle muutama arkki talouspaperia ja nostele viipaleet niiden päälle hetkeksi, kunnes irronnut mehu on imeytynyt.

  5. Erottele valkuainen omaan kulhoonsa ja vatkaa se kevyesti haarukalla vaahdoksi. Ota rosmariinista pieniä oksia, kasta ne valkuaiseen ja ripottele sokeria päälle.

  6. Viimeistele kakku mandariiniviipaleilla ja sokerihuurrutetuilla rosmariineilla. Tarjoa heti.