Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 431 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Tämä makea ja herkullinen kääretorttu maistuu aivan mokkapaloilta. Parasta on muhkea täyte, jota riittää joka palaan.

Tämä leivonnainen yhdistää kaksi ikisuosikkia. Ideana on nimittäin valmistaa muhkea kääretorttu, joka maistuu aivan esikuvaltaan mokkapaloilta.

Taikina ei ole aivan tavanomainen kääretorttutaikina, sillä muna-sokerivaahtoon lisätään hieman rasvaa. Se tekee taikinasta mokkapalamaisen. Täytteeksi vatkataan paksu kreemi, jossa on mokkapaloista tutut maut.

Tärkeää on jäähdyttää torttulevy kunnolla leivinpaperilla ja -liinalla peitettynä ennen käärimistä. Näin levy ei murene ja kreemi ei pehmene, vaan pysyy rullatessa napakkana kerroksena.

Kääretorttu saa vetäytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia, jolloin se leikkautuu helposti. Pinnalle tulevan nopean kaakaokuorrutteen voi puolestaan sekoittaa vaikka juuri ennen tarjoilua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
30 min + 2–3 t vetäytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Mokkapalakääretorttu

Ainekset

Pohja
75
g
voita
3
munaa (M-koko)
dl
sokeria
dl
vehnäjauhoja
½
dl
kaakaojauhetta
tl
leivinjauhetta
Täyte
100
g
pehmeää voita
6
dl
tomusokeria
2
rkl
kaakaojauhetta
1
tl
vaniljasokeria
¼
tl
suolaa
1
keltuainen
1–2
rkl
kuumaa kahvia
Pinnalle
2
dl
tomusokeria
1
rkl
kaakaojauhetta
2
rkl
kuumaa, vahvaa kahvia
nonparelleja

Työvaiheet

  1. Sulata voi ja anna jäähtyä.
  2. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  3. Yhdistä vehnäjauhot, kaakao- ja leivinjauhe. Siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Lisää voisula ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille.
  4. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 8 minuuttia.
  5. Kumoa taikinalevy sokeroidulle leivinpaperille. Poista paistopaperi, mutta jätä se leivonnaisen päälle jäähtymisen ajaksi, jottei torttu murene käärittäessä.
  6. Valmista täyte. Mittaa pehmeä voi, tomusokeri, kaakaojauhe, vaniljasokeri, suola, keltuainen ja kahvi kulhoon. Kahvin määrä riippuu siitä, kuinka pehmeää voi on ja kuinka levittyvää kuorrutuksesta haluat. Vatkaa seos kuohkeaksi. Levitä täyte kakkulevylle ja kääri rullalle.
  7. Kääräise torttu leivinpaperiin ja anna sen vetäytyä jääkaapissa muutama tunti.
  8. Kuorruta kääretorttu. Sekoita tomusokeri, kaakaojauhe ja kuuma kahvi keskenään. Valuta kuorrutus viiruiksi kääretortun päälle. Viimeistele nonparelleilla.
     

Kommentit (13)

Satuhelena

Kannattaisiko pohja tehdä tuplana, noin ohutta on tosi vaikeaa kääriä hajoamatta?

Vierailija

Minkä kokoiselle pellille pohja on tehty? 40 cm vai 60 cm uuniin sopivalle?

POks

Hei, täyte onnistuu varmaan myös ilman keltuaista...?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksistä! 

Pohjan paksuudesta: uskoisin, että juuri riittävän ohut pohja kääriytyy paksua paremmin. Oheinen kääretorttu on tehty näillä ainesuhteilla. Tärkeintä on että pohjan jäähdyttää kunnolla leivinpaperin ja -liinan alla ennen käärimistä, jottei se kuivahda mutta ei myöskään lämpimänä sulata täytettä.

Pellin koosta: pohja on leivottu 30 cm x 40 cm:n kokoiselle pellille. Jos siis uunipelti on tavanomaista suurempi, taikina kannattaa levittää hieman pienemmälle alueelle ja paistumista tarkkailla, jotteivät ohuemmiksi jäävät reunaosat kärähdä.

Täytteestä: onnistuu ilman keltuaistakin!

Vanha leipoja

Itse koen taikinalevyn kumoamisen jonkin verran vaikeaksi. Sen vuoksi mieluummin voitelen leivinpaperin, jolloin voin rullata tortun suoraan siltä leivinpaperilta, jolla olen tortun paistanut. Eivät lentele sokerit eikä tarvitse raivata tilaa kumoilulle.

Vanha leipoja

Toikin vielä kääretortun rullailusta, että jos se on hieman kuivahtanut eikä tykkää rullautua niin voihan sitä aina kostuttaa ihan vaikka maidolla tai vedellä. Vettähän siitä ainakin on haihtunut.

En minä ainakaan

Kuka ihme pystyy syömöön tuollaista sokeri-rasvamöttöä? No paljon on ihmisiä, jotka pystyvät.

Ei suolaa

Huomaattehan, että tämä on ulkomaisesta ohjeesta käännetty, koska käsketään lisätä suolaa. Suomalaisessa voissa on jo suolaa, jos ei erikseen osta suolaamatonta.

Unelmatortun täytteeseen tosin piti voi "pestä" juuri siksi, että suolan saa pois. 

Kieltämättä sokeria on täytteessä aivan hirmuisesti. Itse ajattelin tehdä suhteilla 100g voita + 2 dl sokeria.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentistasi, ohje ei ole käännös vaan kehitelmä alkuperäisestä levyleivonnaisesta, mokkapalarakkaus on ilmiönäkin melko kotoisa juttu. Suolaa on lisätty täytteeseen siksi, että makea, karvaalla kaakaojauheella höystetty täyte mielestäni kaipaa sitä vastapainoksi - vaikka voissa aavistus suolaa onkin. Määrä on kuitenkin minimaalinen, 1/4 teelusikallista. Sen voi halutessaan jättää myös pois.

Ja tosiaan, tämä leivonnainen on makea, aivan kuten esikuvansakin! 

Baker

Muuten hyvä reseapti mut ei tuosta kaunista ja hyvin rullautuvaa tullut vaikka noudatin ohjetta tarkasti. Joka sauma ratkesi ja lopputuloksena enemmänki lautapino kuin rulla/halko.

Vierailija

Miten voisi korvata vehnäjauhot perunajauhoilla jotta sais gluteenittomana? Ensimmäinen jo syöty, nam kiitos.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiva kuulla ja kiitos kysymyksestä! En ole kokeillut tässä leivonnaisessa, mutta arvelisin että hyvä lopputulos tulee jos lisää kaakaojauheen määrää ja vastaavasti käyttää perunajauhoja hieman vehnäjauhojen määrää vähemmän. Eli 3/4 dl kaakaojauhetta ja 1½ dl perunajauhoja. Tällä suhteella kääretortusta tulee tietenkin hieman tummempi kuin alkuperäinen.

Voi toimia myös toisenlaisilla ainesuhteilla: esim. 1 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, 3/4 dl perunajauhoja ja ½ dl kaakaojauhetta. Vasta kokeilemalla selviää, kuinka tämä kyseinen taikina käyttäytyy ja miten valmis leivonnainen rullautuu. Jos innostut kokeilemaan, kerro kuinka onnistui! :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Marjaisat minipiirakat syntyvät kätevästi valmistaikinasta. Juju on mehevässä pistaasitäytteessä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 kpl
Valmistusaika
40 min + sulatus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Marjaisat frangipane-muffinit

Ainekset

1
pkt (400 g)
murotaikinaa (esim. Sunnuntai)
2
pss (á 70 g)
paahdettua pistaasirouhetta (esim. Meira)
4
munaa
1
dl
sokeria
4
rkl
vehnäjauhoja
3
rkl
huoneenlämpöistä voita
Lisäksi
1
rs (125 g)
vadelmia
1
rs (250 g)
mansikoita

Työvaiheet

  1. Sulata piiraspohjaa huoneenlämmössä noin 30 minuuttia. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  2. Laita pistaasirouhe tehosekoittimeen. Surauta jauhemaiseksi.
  3. Yhdistä kulhossa munat, pistaasijauhe, sokeri, vehnäjauhot ja pehmeä voi. Sekoita tasainen tahna.
  4. Leikkaa taikinalevy kuuteen osaan. Laita muffinssipellin koloihoin paperiset vuoat. Painele taikinapalat vuokiin.
  5. Lusikoi täyte taikinapohjille. Paina täytteeseen marjoja. Aseta muutama marja myös pinnalle.
  6. Paista 200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Jättiviineri valmistuu lehtevästä valmistaikinasta pikavauhtia. Toffee ja tuoreet vadelmat vievät kielen, ja tupsaus tomusokeria viimeistelee koko komeuden.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 - 12 palaa
Valmistusaika
40 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-toffeejättiviineri

Ainekset

1
iso lehtitaikinalevy (600 g)
1
prk
vaniljakreemiä esim. Valio (200 g)
1
prk
karamellisoitua, kondensoitua maitoa
Lisäksi
1
muna voiteluun
l
vadelmia
2
rkl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli taikina suoraan leivinpaperille hieman ohuemmaksi levyksi (n. 30 x 20 cm). Suorista reunat tarvittaessa taikinapyörällä.
  2. Vedä terävällä veitsellä pintaviilto noin 2 cm:n päähän levyn reunoilta. Pistele taikinaa keskeltä haarukalla, niin se ei kohoa paiston aikana. Voitele ulkoreuna kananmunalla.
  3. Vedä taikinalevy leivinpaperilla pellille. Levitä vaniljakreemi tasaisesti pohjalle, mutta jätä reunat tyhjiksi. Lusikoi kondensoitu maito nokareina kreemin päälle. Vedä lusikan kuperalla puolella toffee pyörteiksi.
  4. Käännä voideltuja taikinareunoja kevyesti ylöspäin. Nipistä taikinaa kulmista yhteen niin, että reunat pysyvät koholla paremmin.
  5. Kypsennä viineriä 200-asteisen uunin alaosassa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä noin 15 minuuttia.
  6. Lado tuoreet vadelmat pinnalle. Siivilöi tomusokeria päälle.