Korvapuusti on kaikkien kotileipureiden suosikki. Kun uunista leijuu kanelin tuoksu, on keittiössä äkkiä enemmän vilskettä kuin luuletkaan.
Perinteiset korvapuustit
Ainekset
Työvaiheet
- Mittaa kulhoon kädenlämpöinen maito, murennettu hiiva, rikottu kananmuna, sokeri, kardemumma ja suola. Aloita jauhojen lisääminen vatkaten seosta voimakkaasti vispilällä.
- Kun taikinasta muodostuu paksuhkoa velliä, jatka alustamista käsin. Lisää loput jauhot vähitellen ja sulatettu rasva alustamisen loppuvaiheessa. Hyvän taikinan tunnistaa siitä, että se on pehmeää ja kimmoisaa ja se irtoaa kulhon reunoista.
- Kun olet lisännyt loput jauhot, työstä taikinaa voimakkaasti 5–10 minuuttia riittävän sitkon aikaansaamiseksi.
- Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä, vedottomassa paikassa liinalla peitettynä.
- Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa taikinasta pois ilmakuplat ja leikkaa taikina kahteen osaan.
- Kauli paloista suorakaiteen muotoiset (60 x 30 cm) levyt. Levitä pinnalle pehmeä voi, sokeri ja kaneli tasaiseksi kerrokseksi. Kääri levyt tiukoiksi rulliksi pitkältä sivulta alkaen ja käännä saumakohta rullan alle.
- Leikkaa rullat mielesi mukaan 15–30 osaan terävällä veitsellä. Voit leikata palat suoraan tai kolmioiksi.
- Nosta palat leivinpaperin päälle uunipellille niin, että niiden leikkauspinnat osoittavat sivuille. Mikäli leikkasit palat kolmion mallisiksi, jätä päälle kolmion kärkiosa. Paina peukalolla pullan pinta keskeltä kärkiosaa taikinan läpi pohjaan asti. Näin korvapuustin poimut aukeavat sivuille ja puustit saavat kauniin muodon.
- Kohota liinan alla 10–15 minuuttia.
- Voitele puustit huolellisesti kananmunalla ja koristele esimerkiksi raesokerilla. Nosta uunin keskitasolle ja paista pikkupullia 225 asteessa 10–15 minuuttia ja isompia 200 asteessa noin 20 minuuttia.
- Nosta valmiit pullat ritilälle jäähtymään ja peitä liinalla.