Kodin Kuvalehti on lisännyt 712 reseptiä.
Linkitetty 114 keittokirjaan.
Ohje: Marja Samuli, Kuva: Sami Repo

Korvapuusti on kaikkien kotileipureiden suosikki. Kun uunista leijuu kanelin tuoksu, on keittiössä äkkiä enemmän vilskettä kuin luuletkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
30 puustia
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Perinteiset korvapuustit

Ainekset

5
dl
maitoa tai vettä
50
g
hiivaa
1
kananmuna
2
dl
sokeria
1
rkl
kardemummaa
1 1/2
tl
suolaa
13
dl
vehnäjauhoja
200
g
voita (tai margariinia)
Täyte
100
g
voita (tai margariinia)
1
dl
sokeria
3
rkl
kanelia
Koristeluun ja voiteluun
1
kananmuna
raesokeria
mantelilastuja

Työvaiheet

  1. Mittaa kulhoon kädenlämpöinen maito, murennettu hiiva, rikottu kananmuna, sokeri, kardemumma ja suola. Aloita jauhojen lisääminen vatkaten seosta voimakkaasti vispilällä.
  2. Kun taikinasta muodostuu paksuhkoa velliä, jatka alustamista käsin. Lisää loput jauhot vähitellen ja sulatettu rasva alustamisen loppuvaiheessa. Hyvän taikinan tunnistaa siitä, että se on pehmeää ja kimmoisaa ja se irtoaa kulhon reunoista.
  3. Kun olet lisännyt loput jauhot, työstä taikinaa voimakkaasti 5–10 minuuttia riittävän sitkon aikaansaamiseksi.
  4. Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä, vedottomassa paikassa liinalla peitettynä.
  5. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa taikinasta pois ilmakuplat ja leikkaa taikina kahteen osaan.
  6. Kauli paloista suorakaiteen muotoiset (60 x 30 cm) levyt. Levitä pinnalle pehmeä voi, sokeri ja kaneli tasaiseksi kerrokseksi. Kääri levyt tiukoiksi rulliksi pitkältä sivulta alkaen ja käännä saumakohta rullan alle.
  7. Leikkaa rullat mielesi mukaan 15–30 osaan terävällä veitsellä. Voit leikata palat suoraan tai kolmioiksi.
  8. Nosta palat leivinpaperin päälle uunipellille niin, että niiden leikkauspinnat osoittavat sivuille. Mikäli leikkasit palat kolmion mallisiksi, jätä päälle kolmion kärkiosa. Paina peukalolla pullan pinta keskeltä kärkiosaa taikinan läpi pohjaan asti. Näin korvapuustin poimut aukeavat sivuille ja puustit saavat kauniin muodon.
  9. Kohota liinan alla 10–15 minuuttia.
  10. Voitele puustit huolellisesti kananmunalla ja koristele esimerkiksi raesokerilla. Nosta uunin keskitasolle ja paista pikkupullia 225 asteessa 10–15 minuuttia ja isompia 200 asteessa noin 20 minuuttia.
  11. Nosta valmiit pullat ritilälle jäähtymään ja peitä liinalla.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2378 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Raikas ja mehevä pomelopiirakka koukuttaa jo ensimmäisestä palasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
30 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pomelo-marenkipiirakka

Ainekset

Pohja
dl
vehnäjauhoja
1
dl
mantelijauhoja
1
dl
fariinisokeria
100
g
voita tai margariinia huoneenlämpöisenä
1
kananmuna
Täyte
½–1
pomeloa (4 dl soseutettuna)
5
keltuaista
dl
sokeria
50
g
voita tai margariinia
2
tl
vaniljasokeria
¼
tl
suolaa
Lisäksi
5
valkuaista
dl
sokeria
1
dl
paahdettuja suolattuja manteleita
½
ruukkua
minttua

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Sekoita pohjan aineet monitoimikoneessa tai käsin murotaikinaksi. Painele taikina irtopohja- tai piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (Ø 23 cm). Esipaista pohjaa 10 minuuttia.
  3. Kuori ja lohko pomelo. Nylje lohkot kalvottomiksi. Kalvo lähtee käsin irrottamalla.  Soseuta pomelon hedelmäliha sauvasekoittajalla tai tehosekoittimessa tasaiseksi soseeksi.
  4. Erottele keltuaiset kananmunista. Säästä valkuaiset. Laita keltuaiset, sokeri, soseutettu pomelo ja voi kattilaan. Hauduta sekoitellen noin 7 minuuttia tai kunnes seos sakenee. Lisää vaniljasokeri ja suola.
  5. Kaada täyte piirakkapohjalle. Jatka paistamista noin 20 minuuttia eli kunnes täyte hyytyy.
  6. Ota piirakka uunista ja nosta uunin lämpö 250 asteeseen.
  7. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Rouhi mantelit ja hienonna minttu. Lisää puolet manteleista ja mintusta piiraan päälle. Lusikoi valkuaisvaahto pinnalle ja paista piirasta noin 5 minuuttia eli kunnes marenki saa kauniin värin. Koristele piirakka lopuilla manteleilla ja mintulla.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 712 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Tämän suklaakakun ainekset ovat luultavasti jo kaapissasi. Kakku on paitsi maailman helpoin, myös vegaaninen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
10 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Helppo suklaakakku

Ainekset

3
dl
vehnäjauhoja
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
½
dl
kaakaojauhetta
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1
dl
kauramaitoa
1
dl
kuumaa kahvia
Vuokaan
(vegaanista) margariinia ja korppujauhoja
Lisäksi
(vegaanista) jätskiä ja tuoreita marjoja

Työvaiheet

  1. Sekoita jauhot, sokerit, kaakaojauhe, leivinjauhe ja suola keskenään.
  2. Lisää öljy, kauramaito ja kuuma kahvi. Sekoita vispilällä nopeasti tasaiseksi. Vältä turhaa vatkaamista, ettei taikina sitkisty.
  3. Voitele ja korppujauhota pieni rengasvuoka (tilavuus noin 1,5 l). Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia.
  4. Anna kakun jäähtyä hetki ja kumoa se vadille. Tarjoa lämpimänä jätskin ja minkä tahansa marjojen kanssa.

Vinkki! Jos maltat antaa kakun jäähtyä, se leikkautuu kauniimmin.

Kommentit (2)

Vierailija

Tämmöistä olen tehnyt 80-luvulta alkaen. Jos jäähdyttää kakun ja kuorruttaa tomusokeri-kaakao-keiju-kuorrutteella, saa luxus-version.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kyllä, kyseessä on hyväksi havaittu ja helppo tapa tehdä suklaakakku, josta on varmasti erilaisia versioita. Kiitos kuorrutusvinkistä!

Helsingin Sanomat on lisännyt 178 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Laura Kaapro

Nämä viiden aineksen sitruunaneliöt ovat sekä gluteenittomia, maidottomia että sokerittomia. Vaikka kookosta tulee taikinaan runsaasti eri muodoissa, sen maku jää silti miedoksi. Pääosassa on raikas sitruuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
30 min + 30 min kypsentäminen + 6 t tekeytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteenittomat sitruunaneliöt

Ainekset

Pohja
0,6
dl
juoksevaa hunajaa
1,2
dl
huoneenlämpöistä kookosöljyä (paksua, ei nestemäistä)
ripaus suolaa
2,4
dl
kookosjauhoa
Päällys
2–3
sitruunaa (2 ½ tl raastettua sitruunankuorta ja 1,2 dl tuorepuristettua sitruunamehua)
3
munaa
1,2
dl
juoksevaa hunajaa
2
tl
kookosjauhoa

Työvaiheet

  1. Voitele 20 cm x 20 cm:n kokoinen vuoka kookosöljyllä. Voit vaihtoehtoisesti vuorata vuoan pohjan leivinpaperilla.
  2. Yhdistä kulhossa juokseva hunaja, huoneenlämpöinen kookosöljy ja ripaus suolaa. Vatkaa tasaiseksi. Siivilöi joukkoon kookosjauho ja sekoita.
  3. Tasoita taikina vuokaan. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia, kunnes pinta on saanut hivenen kullanruskeaa väriä. Anna jäähtyä puolisen tuntia.
  4. Laske uunin lämpö 160 asteeseen.
  5. Pese ja kuivaa huolellisesti sitruunat. Ota kahdesta sitruunasta keltaista kuorta ohuelti hienolla raastinterällä. Tarvitset kuorta 2½ tl. Purista 2–3 sitruunasta mehua, jotta saat sitä 1,2 dl.
  6. Yhdistä päällyksen munat, juokseva hunaja ja raastettu sitruunankuori. Vatkaa kevyesti seokseksi käsivispilällä.
  7. Mittaa toiseen kulhoon sitruunamehu ja lisää kookosjauho koko ajan vatkaten. Kaada sitten sitruunamehuseos munaseokseen koko ajan vatkaten.
  8. Kaada päällys jäähtyneen pohjan päälle ja paista 160-asteisen uunin alatasolla 21–23 minuuttia, kunnes päällys on melkein asettunut, mutta värähtää vielä aavistuksen.
  9. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Laita sitten jääkaappiin vähintään 6 tunniksi tai yön yli. Leikkaa 16 neliöksi. Säilytä tarjoiluun asti jääkaapissa.

Kommentit (1)

Lemona

Tämä oli hyvää!

Emilia Soppa365 on lisännyt 44 reseptiä.
Linkitetty 41 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Runsaasti piparimuruja, ripaus kardemummaa ja kunnolla kermaa. Muffinipellillinen muhkeita runebergintorttuja syntyy yllättävän helposti.

Piparit kannattaa jauhaa hienoksi ennen leipomista, niin taikina valmistuu nopeasti. Vatkainta ei tarvita: riittää, kun voin pehmittää mikroaaltouunissa sekoittuvan pehmeäksi, jolloin sen joukkoon voi lisätä muut ainekset.  

Voit halutessasi maustaa taikinan muutamalla tipalla (¼ tl)...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
30 min + kypsennys 15 min + jäähdytys 30 min

Helpot runebergintortut

Ainekset

Taikina
150
g
voita tai margariinia
dl
sokeria
2
munaa (M-koko)
2
dl
hienoa piparkakkujauhetta (noin 160 g:sta pipareita)
1
dl (noin 50 g)
mantelijauhetta
2
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua kardemummaa
1
dl
kuohukermaa
2–3
rkl
vadelmahilloa
Kypsentämiseen
12
ohutta paperivuokaa + muffinipelti
Kuorrutus
1
dl
tomusokeria
tl
vettä
2–3
rkl
vadelmahilloa
Koristeeksi
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Pehmitä voi kulhossa mikroaaltouunissa (älä sulata kokonaan). Vatkaa joukkoon vispilällä sokeri. Lisää munat taikinaan yksi kerrallaan välillä vatkaten.
  2. Sekoita piparkakkujauhe, mantelijauhe, vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Lisää ne taikinaan yhdessä kerman kanssa. Sekoita tasaiseksi nuolijalla tai puuhaarukalla
  3. Asettele paperivuoat muffinipellin syvennyksiin. (Voit paistaa taikinan myös vahvoissa, isoissa, kertakäyttöisissä muffinivuoissa uunipellillä.) Jaa taikina vuokiin kahdella lusikalla.
  4. Kasta etusormi vehnäjauhoihin ja paina jokaiseen muffiniin syvä kolo hilloa varten. Annostele koloon hilloa.
  5. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
  6. Anna muffinien jäähtyä vuoassa puolisen tuntia. Nostele ne sitten puisen veitsen avulla muffinipelliltä.
  7. Valmista sokerikuorrutus sekoittamalla tomusokeri ja vesitilkka keskenään. Lusikoi kuorrutus pienen pakastepussin nurkkaan tai pursotinpussiin. 
  8. Annostele jokaisen muffinin päälle hieman vadelmahilloa. Leikkaa pakastepussista kulma pois ja pursota sokerikuorrutuksesta renkula vadelmahillon ympärille.
  9. Siivilöi päälle kevyesti tomusokeria ennen tarjoilua.

Kommentit (2)

Vierailija

Muuten hyvä mutta leipuri ei saisi olla noin kovin saita hillon ja sokerikuorrutteen kanssa.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Hyvä huomio, niitä voi toki laittaa oman maun mukaan reilummin :)