Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3414 reseptiä.
Linkitetty 104 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Kantarellit, mozzarella ja pistaasipesto – muutama tarkoin harkittu aines riittää täydelliseen grillipizzaan.

Viimeisen parin vuoden aikana Suomi tuntuu täyttyneen pizzanpaistajista. Pizza onnistuu myös grillissä, parhaiten pizzakiven avulla, mutta hillityillä ja mahdollisimman ”kuivilla” täytteillä myös ilman.

Näin loppukesästä pizzan päällä kokeillaan tietysti sieniä, tarkemmin kantarelleja, jotka pieninä sopivat pizzan päälle ihan kokonaisinakin. Isoimmat sienet kannattaa pilkkoa ohuemmiksi muutamaan osaan. Kantarellit sopivat niin tomaattikastikkeella täytettyyn pizzaan kuin valkoiseen ranskankermalla siveltyyn pizzaan.

Sienten kanssa kannattaa pitäytyä vain muutamassa täytteessä. Hieman kermaisista ja melko miedoista pistaasipähkinöistä syntyy ihastuttava pesto. joka sopii erinomaisesti kantarellien makuun. Juustoksi sopii mieto mozzarella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3 keskikokoista pizzaa
Valmistusaika
45 min + kohotus 12 t/30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellipizza

Ainekset

1
annos
pizzataikinaa (linkki ohjeeseen työvaiheissa)
3
palloa
(bufala)mozzarellaa
1
l
kantarelleja
1
ruukku
basilikaa
Tomaattikastike
1
tlk (400 g)
tomaattimurskaa
2
rkl
oliiviöljyä
2
tl
valkoviinietikkaa
1
tl
sokeria
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
Pistaasipesto
1
ruukku
basilikaa
2
rkl
parmesaania raastettuna
2
rkl
suolaamattomia kuorittuja pistaasipähkinöitä
3/4
dl
oliiviöljyä
1/4
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Tee pizzataikina (ks. ohje täältä).
  2. Yhdistä tomaattikastikkeen aineet ja keitä hiljaa poreillen noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.
  3. Soseuta peston aineet tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
  4. Valuta ja kuivaa mozzarellat huolellisesti. Viipaloi mozzarellat. Leikkaa isot kantarellit muutamaan osaan.
  5.  Kuumenna grilli (ja pizzakivi). Jaa taikina 3 osaan. Muotoile taikinasta ohuita pizzapohjia. Laita ne yksi kerrallaan jauhotetulle leivinpaperille ja levitä pizzalle tomaattikastiketta, mozzarellaa ja sieniä. Liu'uta pizza varovasti paperilta grillin parilalle tai pizzakivelle. Sulje grillin kansi ja kypsennä noin 3–4 minuuttia. Lisää basilikanlehdet ja jatka kypsentämistä vielä pari minuuttia.
  6. Siirrä valmis pizza lautaselle ja lusikoi pestoa pinnalle.

VINKKI. Pizzakivi tekee pizzanpaistosta jo varsin ammattimaista, mutta parilalla ja ritilälläkin onnistuu, kun lämpötila on hallinnassa. Tärkeintä on huomioida, että runsastäytteiset tai paksupohjaiset pizzat eivät sovellu grilliin. Hillitysti täytteitä ja sopivan ohut, huolella jauhotettu pieni pohja takaavat sen, että pizza kypsyy tasaisesti ja se on helppo siirtää grilliin ja grillistä pois. Täytä pizzat yksi kerrallaan, jotta pohjat eivät vety ennen grilliin pääsyä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 322 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1194 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3414 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Satsi taikinaa riittää juuri sopivasti täyttämään yhden pellin pienillä sämpylöillä, ja samalla kypsyy myös pari kiekkoa kermaisen täyteläistä camembert-juustoa. Tämä leipä on kuin tehty ison porukan illanviettoon. Dippaa ja haukkaa!
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen, 40 min
Valmistusaika
30 min + kohotus ja paistaminen 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Dippisämpylät ja kuuma camembert

Ainekset

1
annos taikinaa (ks. ohje alla)
2
kiekkoa (à 250 g)
camembert-juustoa puukorissa
VOITELUUN
1
rkl
hunajaa
1
rkl
vettä
KARAMELLISOITU KEVÄTSIPULI
5
ohutvartista kevätsipulia
2
rkl
voita
1
rkl
balsamiviinietikkaa
2
tl
hunajaa
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ja kohota taikina ohjeen mukaan.

  2. Kaada kohonnut taikina alustalle ja jaa kahteen osaan. Pyörittele ne pitkiksi tangoiksi ja jaa kumpikin 20 palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Jätä sämpylöiden väliin 1–2 cm tilaa. Jätä sämpylöiden lomaan myös kolot juustoille.

  3. Poista pakkauspaperi juustojen ympäriltä. Laita juustot takaisin puisiin koreihinsa ja nosta korit sämpylöiden keskelle pellille. Peitä pelti liinalla ja anna sämpylöiden kohota noin puoli tuntia.

  4. Yhdistä hunaja ja vesi, ja sivele sämpylät seoksella. Kypsennä sämpylöitä ja juustokiekkoja 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kevätsipulit noin 1 cm:n paloiksi. Sulata voi pannulla ja paista sipuleita pari minuuttia. Lisää etikka, hunaja ja suola ja jatka paistamista noin minuutti koko ajan sekoittaen. Lusikoi karamellisoitu sipuli kuumien juustokiekkojen päälle tai tarjoa erikseen.

Perusleipätaikina

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
2
tl
sokeria
2
tl
suolaa
½
dl
öljyä
n. 12–13
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele joukkoon hiiva. Sekoita sokeri, suola ja öljy joukkoon. Alusta jauhot nesteeseen. Sämpylä- ja patonkitaikina saa jäädä aavistuksen pehmeämmäksi kuin leipätaikina. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia.

  2. Anna taikinan kohota liinan alla 30–40 minuuttia ja leivo sitten leiviksi, patongeiksi tai sämpylöiksi.

ET-lehti on lisännyt 335 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Napakat sydänsalaatit voi paistaa paistetun lohen kaveriksi nopeasti pannulla, jolloin ne säilyvät mukavan rapeina. Raikkaassa kastikkeessa on linssien ansiosta myös proteiinia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin sydänsalaatti ja linssikastike

Ainekset

2
pss (á 200 g)
sydänsalaattia
2
rkl
oliiviöljyä
¼
tl
suolaa
KASTIKE
1
prk (n. 380 g)
käyttövalmiita vihreitä linssejä
½
ruukkua lehtipersiljaa
4
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
valkoviinietikkaa
1
tl
sinappia
½
tl
suolaa
(tilkka vettä)

Työvaiheet

  1. Aloita kastikkeesta. Valuta linssit siivilässä. Hienonna persilja. Laita linssit ja yrtit sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loput kastikkeen ainekset ja soseuta tasaiseksi. Jos kastike on paksua, lisää tilkka vettä.

  2. Halkaise sydänsalaatit pitkittäin. Sivele pintaan öljyä. Laita salaatit leikkuupinta alaspäin pannulle tai grilliparilalle. Paista noin 5 minuuttia.

  3. Nosta paahdetut salaattilohkot lautaselle ja lusikoi päälle kastiketta. Tarjoile heti.

VINKKI! Salaatin päälle sopivat myös paistetut leipäkuutiot, paahdetut pähkinät tai tuoreet herneet.