Emilia Soppa365 on lisännyt 25 reseptiä.
Linkitetty 189 keittokirjaan.
Emilia Kolari

Sipulipiirakka on takuuvarma glögikemujen hitti. Tee kerralla kunnon pellillinen. Jos haluat, voit leikata piirakan pieniksi näppipaloiksi, joita on helppo syödä sormin. Tämän piirakan makujuju on omenasiiderissä, jossa sipulit hautuvat makeiksi ja pehmeiksi. Katso ohjeen lopusta vinkki gluteenittomaan pohjaan!

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
40 min + 40 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Sipulipiirakka

Ainekset

Pohja
200
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
1/2
tl
leivinjauhetta
1/2
tl
suolaa
2-3
rkl
kylmää vettä
Sipulitäyte
1
kg
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
2
dl
kuivaa omenasiideriä
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
1/2-3/4
dl
tuoretta timjamia hienonnettuna
Muna-kermaseos
3
munaa
2
dl
kuohukermaa
1/4
tl
suolaa
1
ps (150 g)
goudajuustoraastetta

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Kuori, halkaise ja leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
  2. Kuumenna öljy paistokasarissa. Paista sipuleita kovalla lämmöllä ahkerasti käännellen pari minuuttia, alenna sitten lämpöä ja anna sipulien kypsyä rauhassa noin 10 minuuttia. Lisää siideri, kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Anna kiehua ilman kantta hiljaa poreillen noin 5 minuuttia, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Mausta suolalla, mustapippurilla ja timjamilla. Jäähdytä ilman kantta.
  3. Valmista pohja. Paloittele kylmä voi monitoimikoneen kulhoon. Mittaa päälle jauhot, leivinjauhe ja suola. Aja leikkuuterällä muruiksi ja lisää vesi koneen käydessä. Anna koneen käydä, kunnes taikina pyörii kulhossa tasaisena pallona. Jos et omista monitoimikonetta, voit tehdä taikinan myös nyppimällä voin sekä kuivat aineet ja lisäämällä joukkoon veden.
  4. Kauli taikina leivinpaperin päälle jauhoja apuna käyttäen arkin kokoiseksi levyksi. Vetäise pohja leivinpaperin avulla pellille. Pistele pohja haarukalla.
  5. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  6. Viimeistele sillä aikaa täyte. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää kerma, suola sekä lähes kaikki juustoraaste. Sekoita joukkoon jäähtynyt sipulitäyte. 
  7. Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle. Ripottele pinnalle loppu juustoraaste. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla vielä noin 25-30 minuuttia, kunnes se on saanut kauniin värin.
  8. Anna sipulipiirakan jäähtyä hetken ennen paloittelua. Parhaimmillaan se on vastapaistettuna, jolloin pohja on murea ja täyte herkullisen pehmeä. 

Vinkki! Kostealle sipulitäytteelle sopiva gluteeniton pohja valmistuu näin: Sulata 200 g voita ja anna jäähtyä. Sekoita 2 dl (70 g) perunahiutaleita, 3 dl tattari + teff -jauhoseosta (Semperin), 2 tl leivinjauhetta ja 1/2 tl suolaa keskenään. Lisää jäähtynyt voisula ja 2 dl vettä. Sekoita tasaiseksi. Taputtele taikina leivinpaperin päälle pellille. Esipaista ja täytä ohjeen mukaan.

 

Kommentit (10)

Vierailija

Voiko pakastaa?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestä! En ole kokeillut, mutta eiköhän. Pohja on tosin aika murenevaa ja täyte kosteaa, mihin tämän piirakan herkullisuus osittain perustuukin. Parhaiten onnistuisi varmaankin arkkupakastimessa, jonne voisi nostaa jääkaappikylmän pellillisen vaikka sellaisenaan kelmuun käärittynä. Sieltä samainen pelti sitten kevyen uunikierroksen kautta pöytään. Jos kokeilet, kerro kuinka onnistui!

Ulkomailla

Hei! Mita voisi kayttaa kuivan siidern sijasta? 

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Hei! Omenamehu toimii myös hyvin, saat saman makeuden ja hieman hapokkuutta.

Vierailija

Hei! Mahtaako tämä säilyä herkullisena valmistuksesta seuraavaan päivään jääkaapissa, ja mikron kautta tarjolle? :-)

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Hei! Kiitos kysymyksestäsi. Mikrossa piirakka pehmenee, suosittelisin sen sijaan lämmittämään piirakan uunissa. Niin se toimii mainiosti! Jääkaappikylmä piirakka leivinpaperin päälle pellille ja kylmään uuniin, uuni päälle 200 asteeseen. Kun uuni on lämmennyt, piirakka on samalla sopivan lämmintä tarjottavaksi.

Vierailija

Hei, voiko tästä tehdä gluteenittoman korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Olen kokeillut, mutta lopputulos on todella pehmeä. Tämän pohjan ihanuus on ohuus ja rapeus, mikä ei toteudu pelkällä gluteenittomalla jauhoseoksella. Gluteenittomana olen saanut paremmin onnistumaan pohjan, jossa on perunahiutaleita ja teff-tattari-jauhoseosta. Sitä voisi soveltaa tähänkin, seuraavaksi kokeiluun! Valitettavasti määriä ei ole vielä testattuna.

Anuvills

Ohje vaikuttaa hyvältä! Teen itse myös gluteenittomana ja olen monesti korvannut suolaisissa piirakoisss osan jauhoista gluteenittomia kaurahiutaleilla. Pidän siitä että pohjaan tulee vähän tuntumaa, kun ei ole pelkkiä jauhoja. Uskoisin että auttaisi pitämään pohjan kasassa tässäkin.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Ohjeen lopusta löytyy nyt vinkki gluteenittomaan pohjaan, joka toimii myös tämänkaltaisen kostean täytteen kanssa. Tässä jujuna on perunahiutaleet, jotka tekevät pohjasta tiiviin mutta murean. Tattari + teff -jauhoseoksessa on mieto tattarin maku, joka ei lyö läpi täytteen alta. Toimii sekä lämpimänä että kylmänä!

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1825 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Mozzarellalla gratinoitu tomaattinen simpukkavuoka on ruokatoimittaja Anu Braskin matkamuisto Sloveniasta. Ihanaa ruuassa on paitsi maku, myös helppous. Ainekset kypsyvät nimittäin yhdessä vuoassa kuplivan kuumaksi herkuksi.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea simpukka-mozzarellavuoka

Ainekset

1
pkt (450 g)
sinisimpukoita (pakaste esim. Pirkka)
1
tlk (400 ml)
kuorittuja säilyketomaatteja
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
kuivattua tilliä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
kpl (à 125 g)
mozzarella di bufalaa
Persiljaöljy
1
ruukku
lehtipersiljaa
4
valkosipulinkynttä
1
dl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
Lisäksi
maalaisleipää

Työvaiheet

  1. Tee ensin persiljaöljy. Hienonna persilja. Kuori ja hienonna valkosipulit. Yhdistä ne ja 1 dl oliiviöljyä kulhossa. Mausta suolalla. Laita jääkaappiin maustumaan siksi aikaa, kun simpukat valmistuvat.
  2. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita jäiset simpukat siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä.
  3. Yhdistä säilyketomaatit, ½ dl oliiviöljyä ja mausteet laakeassa, korkeareunaisessa uunivuoassa. Painele muutama tomaatti haarukalla soseeksi, jätä loput kokonaisiksi. Kypsennä uunissa 15 minuuttia, kunnes seos on kuplivan kiehuvaa.
  4. Ota vuoka uunista, lisää simpukat ja revi juusto isoiksi paloiksi päälle. Kypsennä vielä 10 minuuttia.
  5. Lusikoi kuuman ruuan päälle reilusti persiljaöljyä ja tarjoa ruoka rapean maalaisleivän kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 889 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Pannukakku leivotaan piimään ja maustetaan olutmailtailla ja siirapilla. Saaristolaisleivältä makuja lainaava pannari saa päälleen katkarapuskagenia.

Annoksia
36 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Saaristolaispannari katkaraputäytteellä

Ainekset

4
munaa
1
l
piimää
5
dl
täysjyvävehnäjauhoja
1
dl
olutmaltaita
1
tl
suolaa
½
dl
tummaa siirappia
1
dl
sulatettua voita
Katkaraputäyte
2
prk
smetanaa
350
g
katkarapuja
1
sitruuna
1
tl
suolaa
½
dl
kaviart -merilevämätiä
tuoretta tilliä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Riko munat kulhoon. Vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää noin kolmasosa piimästä. Lisää siirappi, jauhot, olutmaltaat ja suola. Sekoita. Lisää loput piimästä. Sulata voi ja sekoita se taikinan joukkoon.
  2. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja kaada taikina pellille. Paista uunin keskiosassa ensin 15 minuuttia, alenna lämpö 200 asteeseen ja paista vielä toiset 15 minuuttia.
  3. Anna pannarin jäähtyä hetki. Sulata sillä välin katkaravut siivilässä kylmän juoksevan veden alla. Purista niistä vesi pois. Raasta sitruunasta keltainen kuoriosa talteen.
  4. Kumoa smetanarasiat kulhoon. Sekoita joukkoon suola, ruokalusikallinen sitruunamehua ja katkaravut. Levitä smetana pannarin päälle.  Koristele sitruunankuorella, tillillä ja kaviartilla.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 889 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Koko pellin kokoinen sinihomejuustopiirakka on varma juhlahitti. Leikkaa piirakka pieneksi neliöiksi ja viimeistele palat makeilla viikunoilla tai päärynäsiivuilla.

Annoksia
36 palaa
Valmistusaika
20 min + paisto 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sinihomejuustopeltipiirakka

Ainekset

800
g
suolaista piirakkataikinaa
500
g
sinihomejuustoa
400
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
dl
kermaa
2
tl
mustapippuria, jauhettuna myllystä
4
munaa
Lisäksi
8
viikunaa
timjamiruukku
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Sulata pakastetaikinat. Asettele taikinalevyt leivinpaperilla vuoratulle pellille ja painele taikinat yhtenäiseksi koko pellin kokoiseksi piirakkapohjaksi. Pistele haarukalla levyyn painaumia. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Murusta sinihomejuusto kulhoon, lisää joukkoon tuorejuusto ja kerma. Sekoita tasaiseksi nuolijalla. Lisää mustapippuri. Riko munat joukkoon ja sekoita hyvin. Kaada seos pohjan päälle. Paista 25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut aavistuksen väriä pintaansa. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  3. Lohko viikunat tai siivuta ne kiekoiksi. Leikkaa timjamista oksia. Leikkaa piirakka ruuduiksi ja aseta jokaisen ruudun päälle viikunasiivu, timjamioksa ja valuta vielä vähän hunajaa.

Kommentit (1)

Kookosmaito

Taatelikakun olen monet vuodet tehnyt niin että vaihdan veden tilalle kookosmaidon,tulee taivaallisen hyvä ja suussa sulava kakku

Me Naiset on lisännyt 889 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Aperol ei ole vain kesäjuoma vaan sen voi kuumentaa glögiksi.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Aperol-glögi

Ainekset

2
appelsiinia
4
dl
puolimakeaa valkoviiniä
4
dl
aperolia
1
ps
glögimausteita

Työvaiheet

  1. Pese appelsiinit huolellisesti. Irrota toisesta appelsiinista kuorimaveitselläkuoren oranssi kerros. Laita kuorisiivut kattilaan. Puolita appelsiini ja purista mehu kattilaan. Leikkaa toinen appelsiini renkaiksi.
  2. Mittaa kattilaan myös viini ja Aperol. Lisää glögimausteet. Kuumenna miedolla lämmöllä hitaasti, jotta mausteet ehtivät uuttua. Juoma on valmis, kun se höyryää.
  3. Kaada juoma kuppeihin ja koristele appelsiinisiivuilla.

Kommentit (0)