Tajuton Kokki on lisännyt 14 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.

Se, joka ei ole egyptiläistä dukkahia koskaan maistanut, saa nyt elämänsä tilaisuuden.

Tämä keitto sai alkunsa, kun saimme Keski-Suomesta tuliaiseksi muhkeita sumialaisia talvikurpitsoita. Samasta hedelmällisestä maaperästä ponnisti 80-luvulla maailmalle myös kaikkien deittipalveluiden esi-isä, Sumiaisten poikamiespankki ja tuntui luontevalta hakea kurpitsoillekin kumppani hiukan kauempaa. Egyptiläinen dukkah sopii suomalaiseen kurpitsan pariksi paremmin kuin hyvin. 

Kurpitsa-asiantuntijani neuvoi, että erilaisia kurpitsalajikkeita on tuhat ja yksi, mutta ainakin talvikurpitsoita kannattaa noston jälkeen kypsyttää ikkunalaudalla kuukausi tai pari.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
60 min

SUMIALAINEN KURPITSAKEITTO JA EGYPTILÄINEN DUKKAH

Ainekset

KURRRRPITSAKEITTO
1
Suuri kurpitsa (sumialainen, jos mahdollista)
8-10
kpl
salvian lehteä silputtuna
2
kpl
isoa sipulia
6
kpl
valkosipulin kynttä
hyvää oliiviöljyä
1
l
hyvää kasvislientä
100
gr
mantelijauhoa
1
kpl
granaattiomena
DUKKAH
50
gr
manteleita
50
gr
korianterinsiemeniä
50
gr
kuminansiemeniä
50
gr
fenkolinsiemeniä

Työvaiheet

Kuori sipulit ja halkaise ne. Puolita kurpitsa. Kaavi siemenet ja mössö siementen ympäriltä, ota siemenet talteen. Sivele puolikkaat oliviiöljyllä ja laita ne uunipellille leivinpaperin päälle uuniin 200 asteeseen paahtumaan sipulien ja valkosipulien kanssa noin puoleksi tunniksi.

Sillä aikaa kun kurpitsanliha kypsyy, huuhtele kurpitsansiemenet ja laita ne kuivumaan puhtaan pyyhkeen päälle.

Ota kurpitsanpuolikkaat pois uunista, koverra sisältö ja muussaa se sauvasekoittimella sileähköksi mössöksi. Siirrä koko mössö tai osa siitä isoon, paksupohjaiseen kattilaan. Sekoita joukkoon kasvisliemi, oliiviöljy sekä mantelijauho. Keitä soppaa jonkin aikaa miedolla lämmällä, sekoittaen usein.

Tee dukkah. Paahda siemenet ja mantelit ilman rasvaa paistinpannulla ja murskaa ne kaikki samassa huhmareessa käsin, ei kuitenkaan liikaa, tarkoitus on että dukkah jää irtonaiseksi ja suurirakeiseksi. Paahda myös pelkät kurpitsansiemenet kuivalla pannulla, niitä voi syödä sellaisenaan.

Koverra granaattiomenasta siemenet. Parhaiten se onnistuu kulhossa veden alla: puolita greanaattiomena ja kaiva siemenet sisältä, ne jäävät pohjalle ja roskat nousevat veden pinnalle. Helppoa kuin mikä. Älä pidä yllä valkoista silkkipaitaa, granaattiomenan mehua roiskuu aina juuri sinne minne ei pitäisi.

Tarjoa kurpitsakeitto suurella lautasella dukkahin ja oliiviöljyn kanssa, koristele granaattiomenan siemenillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla