Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Moniin kakkuihin tarvitaan liivatetta, jotta kakku hyytyy ja sitä voi leikata. Liivatteella hyydytettyjä kakkuja voi usein myös pakastaa.

Liivatteen käyttö ei ole vaikeaa. Se tapahtuu näin:

1. Varmista ensin, että kakun täyte (johon lisäät liivatteen) ei ole jääkaappikylmää. Kylmyys heikentää liivatteen toimintaa. Jotkut tuoreet hedelmät, kuten ananas, viikuna tai kiivi, saattavat myöskin täytteessä hidastaa tai estää liivatteen toimintaa, koska ne sisältävät proteiinia hajottavaa ainetta.

2. Pehmennä ja turvota liivatelehtiä ensin kulhossa kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liivatteen määrä riippuu siitä, miten sakeaa tai löysää hyytelöstä haluat. Sakeaan hyytelöön voi käyttää 1 1/2-2 liivatelehteä / 1 dl  nestettä, löysempään riittää 1 dl liivatelehti / 1 dl nestettä.

3. Nosta pehmenneet liivatelehdet vedestä ja purista niistä ronskein ottein käsin ylimääräinen vesi pois (oheisesta videosta näet, miten se tehdään).

4. Sulata sen jälkeen liivatelehdet kiehuvassa nesteessä (4 liivatelevyä noin 2 rkl nesteessä). Sekoita mutta älä keitä. Varmista, ettei liivatteesta jää kokkareita nesteeseen.

5. Jäähdytä nesteeseen sulatettu liivate ja lisää se koko ajan sekoittaen esimerkiksi tuorejuuston sekaan, jossa se kylmetessään jähmettyy.

Ei vaikeaa ollenkaan!

Liivate on eläinkunnan proteiinia. Sitä valmistetaan yleensä siannahasta. Vegaanit ja kasvissyöjät korvaavat liivatteen useimmiten levästä valmistetulla agar-agar-jauheella.

Katso videolta, kuinka liivatetta käytetään.

 

Ihanan juustakakun reseptin löydät täältä.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin