Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Moniin kakkuihin tarvitaan liivatetta, jotta kakku hyytyy ja sitä voi leikata. Liivatteella hyydytettyjä kakkuja voi usein myös pakastaa.

Liivatteen käyttö ei ole vaikeaa. Se tapahtuu näin:

1. Varmista ensin, että kakun täyte (johon lisäät liivatteen) ei ole jääkaappikylmää. Kylmyys heikentää liivatteen toimintaa. Jotkut tuoreet hedelmät, kuten ananas, viikuna tai kiivi, saattavat myöskin täytteessä hidastaa tai estää liivatteen toimintaa, koska ne sisältävät proteiinia hajottavaa ainetta.

2. Pehmennä ja turvota liivatelehtiä ensin kulhossa kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liivatteen määrä riippuu siitä, miten sakeaa tai löysää hyytelöstä haluat. Sakeaan hyytelöön voi käyttää 1 1/2-2 liivatelehteä / 1 dl  nestettä, löysempään riittää 1 dl liivatelehti / 1 dl nestettä.

3. Nosta pehmenneet liivatelehdet vedestä ja purista niistä ronskein ottein käsin ylimääräinen vesi pois (oheisesta videosta näet, miten se tehdään).

4. Sulata sen jälkeen liivatelehdet kiehuvassa nesteessä (4 liivatelevyä noin 2 rkl nesteessä). Sekoita mutta älä keitä. Varmista, ettei liivatteesta jää kokkareita nesteeseen.

5. Jäähdytä nesteeseen sulatettu liivate ja lisää se koko ajan sekoittaen esimerkiksi tuorejuuston sekaan, jossa se kylmetessään jähmettyy.

Ei vaikeaa ollenkaan!

Liivate on eläinkunnan proteiinia. Sitä valmistetaan yleensä siannahasta. Vegaanit ja kasvissyöjät korvaavat liivatteen useimmiten levästä valmistetulla agar-agar-jauheella.

Katso videolta, kuinka liivatetta käytetään.

 

Ihanan juustakakun reseptin löydät täältä.

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.