Keraaminen veitsi selvisi leivästäkin, vaikka siinä ei ole sahalaitaa. Kuva: Katja Nordlund.
Keraaminen veitsi selvisi leivästäkin, vaikka siinä ei ole sahalaitaa. Kuva: Katja Nordlund.

Ohut japanilaisveitsi oli Kuluttaja-lehden testissä terävin. Sen terä ei ole metallia.

Missä kaksi kokkaajaa kohtaa siellä puhutaan veitsistä. Niin myös täällä Sopan toimituksessa.

Ruokatoimittaja Christina Aaltio marssi tänään töihin valkoteräinen veitsi kainalossaan. Hän oli lukenut Kuluttuja-lehden tekemän testin ja huomannut omistavansa kisan terävimmän veitsen. Sen Christina oli ostanut Japanista kolme vuotta sitten.

Saimme kokeilla kisamenestyjää. Leikkasimme paloja banaanin kannasta (itse hedelmään pystyisi voiveitselläkin). Banaanin kanta hajosi lastuiksi helposti, ja myös rapeakuorinen leipä oli kepeä viipaloitava, vaikkei Kyocera leipäveitsi olekaan.

Lehtiartikkeli kehui veistä myös siitä, että se pitää hyvin teränsä. Christina ei ole teroittanut veistä vielä kertaakaan.

Kokeilujen jälkeen Christina pakkasi veitsen nopeasti takaisin pakkaukseensa. Ohut terä kun ei kestä kolhuja. Kuluttaja-lehden testaajatkin olivat todenneet sen. Pudotustestissä Kyoceran keraaminen terä oli katkennut tyvestä jo kuudennella pudotuskerralla.

Christina neuvookin pesemään hauraan veitsen käsin heti käytön jälkeen ja säilyttämään sen omassa pakkauksessaan.

Myös nämä veitset pärjäsivät Kuluttaja-lehden (1/2015) testissä:

Mac Chef BK-80, 117 €. Japanilainen laatuveitsi, joka piti loistavasti teränsä.

OBH Nordica Oden, 30 €. Kestävä, terän pitävä eikä ruostu helposti. Loistava hinta-laatusuhde, mutta veitsi on poistumassa markkinoilta.

Arcos Riviera, 57 €. Kesti jopa pudottelua.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneya. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.