Klassisen makaronilaatikon tunnistaa mausta!  Kuva: <span class="photographer">Sami Repo</span>
Klassisen makaronilaatikon tunnistaa mausta! Kuva: Sami Repo

Tunnetko ketään, joka ei tykkää makaronilaatikosta? Niinpä niin, makruloota on eittämättä suomalaisten lempiruoka. Ideoimme 5 variaatiota, joilla selvitä koko syksyn.

Makaronilaatikon voittanutta arkiruokaa on vaikea löytää. Ihmekös tuo, sillä makaronilaatikolla on puolellaan huokea hinta, helppo valmistustapa sekä koko. Isosta laatikosta riittää moneksi päiväksi. Klassinen makaronilaatikko on tietenkin se paras, mutta kyllästymisen ehkäisyyn kehitimme ideoita makaronilaatikon elävöittämiseen.

1. Tee laatikko kalasta

Viikon kalapäivä on helposti kuitattu makaronilaatikolla, kun sujautat sinne jauhelihan sijasta lohta tai tonnikalaa. Munamaidon joukkoon voi silputa tilliä ja raastaa sitruunankuorta. Laatikkoon voi sipulin sijasta pilkkoa purjoa.

Lue lohilaatikon ohje täältä!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Terveysintoilijalle

Terveysintoilijan versiossa makaronit vaihdetaan täysjyvään ja jauheliha rasvattomaan paistijauhelihaan. Mukaan raastetaan porkkanaa tai pilkotaan kesäkurpitsan paloja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Munamaidosta osa korvataan rahkalla eikä kuorrutteeksi tule juustoa vaan kevyt makaronilaatikon kuorrute valmistuu viipaloiduista tomaateista. Kuorrutteeseen saa lisää makua, kun tomaattisiivujen alle levittää silputtuja yrttejä, esimerkiksi timjamia, oreganoa tai basilikaa.

3. Kasvissyöjillekin!

Heittäydy aivan villiksi kasvisten kanssa: raasta mukaan porkkanaa, kesäkurpitsaa tai punajuurta. Piilota joukkoon pussillinen pakastemaissia tai herneitä. Pilko koko värikirjon paprikat mukaan.

Jauhelihan voit korvata helpoiten soijarouheella tai esimerkiksi linsseillä. Jos syöt juustoja, murusta joukkoon fetapala tai raasta parmesaania.

Munamaidon voit vaistaa soija- tai kaurakermaan, kuten tässä vegaanisessa makaronilaatikossa.

4. Valitse maa ja mausta uusiksi

Esimerkiksi aasialaisessa versiossa munamaidon maito korvataan kokonaan tai osittain kookosmaidolla. Maustamisessa voi olla rohkea: käytä chiliä, currytahnaa, inkivääriä ja kanelia. Pilko mukaan tuore chili kiekoiksi. Rohkea vaihtaa jopa makaronit nuudeleiksi.

Kreikkalaiseen versioon laitetaan tietenkin oliiveja ja fetaa. Tässä reseptissä jopa kuorrutuksessa on pieni kreikkalainen viba.

Meksikolainen makaronilaatikko tehdään muuten tavalliseen tapaan, mutta siihen upotetaan purkillinen salsaa ja papuja. Eikä sitä tarjota ketsupin vaan guacamolen kanssa.

5. Laita liha vaihtoon

Perinteisesti makaronilaatikko tehdään naudasta tai sikanaudasta. Kokeile kuitenkin vaihteeksi lampaan jauheliha (mausta silloin tuoreella mintulla) tai esimerkiksi broilerin jauhista (raasta silloin mukaan omena). Kivaa vaihtelua saa myös vaihtamalla jauheliha suikaleiksi.

Jos kuitenkin perinteinen laatikko kuulostaa edelleen parhaalta, katso klassisen makaronilaatikon ohje täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla